Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yusuf.. Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,763
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 347,832
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

Mutlu akünün Full enerji tipini incelemeni tavsiye ederim. Fiyatları da marinlere göre daha uygun. Elektrikli forkliftler de bile kullanılabiliyormuş.
http://www.mutlu.com.tr/get_content.cfm?id=18

http://www.mutlu.com.tr/common/file/mutlu_minitrak.pdf

Bunların 6 Volt olanları (mini trak) golf arabalarında kullanılıyormuş. 12 volt olanları (full enerji) ise karavan da...

Etiketler

Kac para bu birinci linkteki acaba?

Yusuf biraz önce yine baktım.
Benim işyerimin yanındaki dükkanda bir adet Rittar marka 150Ah kuru akü var. Sadece 150TL istiyor. Yeni gibi duruyor. Senin işine yarayabilir.
150Ah sürekli ortalama 2.5A tükettiğinde yaklaşık 60 saat yetecektir.

Elektrik tesisatın için aşağıdaki çizim belki sana yardımcı olabilir.

[attachment=1]

Ferhat abi akü ihtiyacım var tabi ama dediğiniz akünün özelliğini bilmiyorum nasıl bişeydir normlde ne kadardır avantajları nelerdir irde akü ne durumda eskimiş olma durumu varmı yni kuru akülerdede vardır raf ömrü yani bayatlama falan sözkonusu değildir değilmi

Abi şunuda biliyorumki zaten akünün olumsuz bir durumu olsa tavsiye etmezsiniz,birde yer nerede olursa nasıl bakarız.

http://www.akuler.com/ritar_aku.htm

* FP tip FirstPower Akü : 5 yıl
* LFP tip FirstPower Akü : 10 yıl
* CFP tip FirstPower Akü : 18 yıl

Full enerji 140 Ah liste fiyatı 297 TL. Yalnız bayiler liste fiyatına göre indirim yapabiliyorlar.

http://www.solar-bazaar.com/productis/mutlu_full_energy_monobloc.pdf

Akü güzel gibi duruyor. Tabi ki test etme şansım olmadı. Üzerinde herhangi bir tarih kodu göremedim. Ritar marka RA12-150 model 150Ah Stasyoner Kuru akü. Dediğine göre kullanılmamış. Bana fiyatı özelliğine göre uygun geldi. Onu hatta aracına monte etmeyi düşünmüş. Sakın ha aküyü bozarsın dedim. Bu tür aküler kısa süreli çok yüksek akım veremezler. Boyutları aşağıdaki sitede var. Yer Maltepe'de.
http://www.gelaku.com/raserisiaku.html
Bu siteden yeni fiyatı da alınabilir yeni fiyatını ben de bilmiyorum.

yaybek' Alıntı:
Levent abi araştıracağız bakalım fiyatlarıda önemli tabi en uygunu ne ise ona karar vereceğiz az önce Cengiz bey aradı uzun uzun konuştuk kendisi İnsel abinin bahsettiği benim dolabı aldığım firmayı tavsiye eden karavancı abi çokca konuştuk ve bayağı tecrübelerini anlattı sana 105 amper normal akü yeter fazla ödemeye gerek yok dedi aynı zamanda Bostancı sanayiide esnaflar iki akünün arasına bir anahtarla parelel bağla gerektiği zaman 2.aküylede çalıştırırsın dedi bakalım dolap gelsin gerisine bakarız.
Dolabında baktığınız dolapların içinde en iyisi olduğunu kendisinin bizzat gidip yerinde gördüğünü anlattı fiyatıda işlevine göre çok hesaplı olduğunu söyledi.
Bende senin dediğin fiyata aldım artısını almadan ;)

Sayın Klorr güneş enerji sistemi şu an pahalı ileride sistem daha güçlü ve uygun fiyata olursa düşünürüz tabi hele yola bir çıkalım ihtiyaçlar kendisini gösterecek ne demişler kervan yolda dizilir.

evet o konuda haklısınız dahatam oturmamış bir sistem oldugu için pahalı

Ferhat abi Ritar akü satıcısını aradım bu akü ile marş basamazsınız bozulur dedi ama yaşam aküsü için rahatlıkla kullanılabilir dedi bakalım biraz araştıralım.

Ferhat Bey,

Benim elektrik tesisatımda sizinkine benzer. Ben sadece ana şalter yerine denizde kullanılan off- 2 akü ayrı hattını besleme - 2 akü yü birleştiren 3 konumlu şalter kullandım. 70 amperlik röleyi manuel değilde D+ uçtan alarak araba çalışınca otomatik yapsın istedim. Daha sistemi test aşamasındayım. 3 konumlu şalteri 2 aküyü birleştir deyince röle her zaman çekili kaldı. Nerde hata yaptığımı arıyorum. Ben size niye akü çıkışlarında 2 adet sigorta kullandınız onu soaracağım. Emniyet açısından mı? Bir de siz manuel olarak röleyi kontrol ederken bir tane diyot koymuşsunuz. Onun sebebi ne?

Ritar aküye gelince ben Ritarın orjinal web sitesine baktım. Türkiyeye getirilenler deep cycle akü değiller. Yısuf beyin bence agm veya jel akü alma ihtiyacı yok. Dışarıya kolayca gaz çıkış bir tüple verebilir. O nedenle bence mutlu akünün derin şarja uygun sulu aküsü varsa kullansın. Tabii ki dışarıya havalandırma vererek.
Yusuf Bey, deep cycle akü ile marş basamazsınız ..Hiç biri ile.Yani basarsınızda akü ölebilir :smiley:

yaybek' Alıntı:
Ferhat abi Ritar akü satıcısını aradım bu akü ile marş basamazsınız bozulur dedi ama yaşam aküsü için rahatlıkla kullanılabilir dedi bakalım biraz araştıralım.
Evet öyle, yaşam aküsü kullanımı için ideal. Yalnız komşum dediğine göre bir marş denemesi yapmış sanırım. Umarım bozmamıştır. Aküyü bir şarj deşarj yapıp test etmek gerekebilir. Yenisine kaç para istiyorlar?

Akünün veridosyasını buldum.
http://www.cbcinter.com/images/Dawnload/Battery/RA-%20AGM/RA12-150.pdf

bartek' Alıntı:
Ferhat Bey,

Benim elektrik tesisatımda sizinkine benzer. Ben sadece ana şalter yerine denizde kullanılan off- 2 akü ayrı hattını besleme - 2 akü yü birleştiren 3 konumlu şalter kullandım. 70 amperlik röleyi manuel değilde D+ uçtan alarak araba çalışınca otomatik yapsın istedim. Daha sistemi test aşamasındayım. 3 konumlu şalteri 2 aküyü birleştir deyince röle her zaman çekili kaldı. Nerde hata yaptığımı arıyorum. Ben size niye akü çıkışlarında 2 adet sigorta kullandınız onu soaracağım. Emniyet açısından mı? Bir de siz manuel olarak röleyi kontrol ederken bir tane diyot koymuşsunuz. Onun sebebi ne?

Ritar aküye gelince ben Ritarın orjinal web sitesine baktım. Türkiyeye getirilenler deep cycle akü değiller. Yısuf beyin bence agm veya jel akü alma ihtiyacı yok. Dışarıya kolayca gaz çıkış bir tüple verebilir. O nedenle bence mutlu akünün derin şarja uygun sulu aküsü varsa kullansın. Tabii ki dışarıya havalandırma vererek.
Yusuf Bey, deep cycle akü ile marş basamazsınız ..Hiç biri ile.Yani basarsınızda akü ölebilir :smiley:
D+ ucu alternatör enerji üretmeye başlayınca 12V üreten uç. Bu uç ile göstergedeki akü lambası yakılıyor. Bu çıkıştan uç alıp şase ile araya röleyi monte ettiyseniz çalışması lazım. Acaba rölenin kontaklarında bir yapışma mı oldu.
2 sigorta koyma nedeniz yüksek akımlı sigorta bulamamak ya da pahalı olması. Bunu bayagı düşündüm sonunda bir sorun oluşturmayacağına kanaat getirdim. 2 adet 25A paralel ise 50A'lik sigorta elde etmiş oluyoruz. Aşırı akımda sigortanın önce biri atar 2. sigorta çok daha hızlı atar. Böylelikle 2 sigorta da atmış olur. Şemada anahtarın yanındaki diyot uyarı ledidir. Rölenin yanındaki ise, parazit yapmasın diye konulmuştur.
Bu akünün kuru akü olması ve fiyatının uygun olması iyi. Teknik detayını çok incelemedim.

Sevgili Yusuf, UKKF forumunda okudum. Bazı çekme karavancı arkadaşlar karavanlarında Taksi aküsü kullanmış. Bayağı memnunlar. Bunların fiyatı da neredeyse normal akü fiyatına.

teşekkürler Ferhat Bey. Ben oto parçacılardan 15 YTL'ye yüksek amperli sigorta ( 20 veya 30 amper büyük sigorta kullanılıyor) konulabilen, lastik koruma kapağı olan sigorta kutusu buldum. 2 tane aldım. İyi bir şeye benziyorlar. Arabanın D4 ucunu daha bulamadığım için manuel olarak röleyi kontrol ediyorum . Ben bir de çift konumlu anahtar kullanarak ölçüsan voltmetre koydum. Her iki aküyüde görebilmek için. Oralardan kaçak bişi var galiba. O sorunu hallederim önemli değil. Bir ara size kullandığım sigortaları gösteririm.

Yaşam aküsü olarak 105 amperlik mutlu sulu aku kullanıyorum. yeni değiştirdim .önceki aküde aynı marka ve güçte idi beş yıl bir problem çıkarmadan çalıştı. yaşam kısmında vebosta ısıtıcı,15" lcd tv,50lt coolmatik buzdolabı,tavan lambası, tv anteni çalıştırıyorum.şimdiye kadar bir sorun çıkartmadı.Kamp yaptığımda iki günde bir falan karavanın motorunu 10-15dk çalıştırıyorum. Kullandığım aletler akü korumalı.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,771
Kayıtlı Üye Sayımız
166,593
Kaydolan Son Üyemiz
Ömer Deniz Önder

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri