Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Yusuf.. Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,763
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 350,033
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Yusuf Aybek (yaybek)

Sayın Fşirin kablolar konusunda bayağı fazladan kablo çektim kafamdaki plana göre zaten yaptığım sistemle sonradanda isteğe göre arttırılabilir.ana kablo için daha kalın bir kablo alacağım.Sizden asıl öğrenmek istediğim arabanın ana aküsü ile yaşam aküsünü nasıl bağlayacağız araya herhangi bir sistem gerekiyormu iki aküyü birbirine paralel bağlayacağımıza göre akülerin amperi aynı olması gerekiyor bana tam olarak bağlantı şeması lazım.

Aslında karavancılıkta bunun bir kuralı varmıdır pek bilmiyorum ama mantığıma uygun gelen her yönteme de olabilir diyorum.
Ana akü ile yaşam aküsünü birkaç şekilde bağlayabilirsin. Teknelerde genellikle "both switch" denen anahtarlardan kullanıyorlar. Bu durumda ister 1. akü isterse 2. aküyü dilerse de her iki aküyü paralel bağlayıp kullanıyorlar. Herhalde iki akünün aynı olması lazım demeleri bu yüzdendir.
Benim uyguladığım sistemde ana akü ile yaşam aküsü arasında bir röle ile bağlantıyı sağladım. Bu röleyi de soför kabinindeki boş bir anahtar yuvasından kontrol ediyorum. Dilerseniz bu röleyi alternatörün +D ucundan kontrol ederek otomatik olarak da devreye alabilirsiniz.

Beyler hepiniz süpersiniz ;) Bu dayanışma/fikir alışverişi çok hoşuma gitti. Büyük bir zevkle izliyorum.

Kolay gelsin Yusuf kardeş...

Sevgiler.

Yusuf bey kolay gelsin zevkle izliyorum,
bazı arkadaşlar nem olayına dikkat çekiyorlar ve çok haklılar, bende nem yapan bir malzemeyi size söylemek istedim.
suntalam veya mdflam ürünlerinin hepsi havalandırması çok iyi olmazsa rutubet yapan malzemelerin başında gelir. gerek mutfak dolapları gerek mobilyalarda ısı farkından dolayı rutubet yapar. bide camper de kullanırsanız ısı farklarından dolayı köşe ve diplerde nem yapar. zamanla çürüme ve ardında koku yapmaya başlar.
doğal malzemeler kullanılırsa tüm kontraplak çeşitleri veya doğal ahşap malzemeleri, doru izalasyonla nemden korkmaya gerek yok
en doğal nem oranı ahşap evlerde olur
herkese sevgiler saygılar

Yusuf hocam,

Bu proje olayıyla ilgili bir şey soracağım...
Şimdi senin aracın projesi geçende onaylandı...
Aracın bitirilip TÜV e girmesine kadar izin verilen süre toplam ne kadar? 2 ay 5 ay vb.
Ve bu sürede aracın yasal durumu nedir?
Yani kullanabilir misin?
Kullanabiliyorsanız eski ruhsat mı geçerli olarak trafikte sürebiliyorsunuz? Yani panelvan olarak mı yoksa karavan sayılarak mı?
Bu konuda bilgiye ihtiyacım var...
Sanırım bu hafta sonu aracın yapımı hızlanacak...
Sana kolay gelsin...
Pehlivan tefrikası gibi heyecanla izliyoruz... ;)

Aküleri birbirine bağlamak şart mıdır? Tüm yaşam donanımını yaşam aküsüne bağladıktan sonra alternatörden hat çekilemez mi? Hatta yaşam aküsü için ayrı bir alternatör çok mu masraflı olur? Böylece akım hangi aküden çekildi? Hangisi önce şarj oluyor sorularından ve karışık şemalardan kurtulamaz mıyız?

fsirin' Alıntı:
Aslında karavancılıkta bunun bir kuralı varmıdır pek bilmiyorum ama mantığıma uygun gelen her yönteme de olabilir diyorum.
Ana akü ile yaşam aküsünü birkaç şekilde bağlayabilirsin. Teknelerde genellikle "both switch" denen anahtarlardan kullanıyorlar. Bu durumda ister 1. akü isterse 2. aküyü dilerse de her iki aküyü paralel bağlayıp kullanıyorlar. Herhalde iki akünün aynı olması lazım demeleri bu yüzdendir.
Benim uyguladığım sistemde ana akü ile yaşam aküsü arasında bir röle ile bağlantıyı sağladım. Bu röleyi de soför kabinindeki boş bir anahtar yuvasından kontrol ediyorum. Dilerseniz bu röleyi alternatörün +D ucundan kontrol ederek otomatik olarak da devreye alabilirsiniz.

Sayın Ferhat şirin verdiğiniz bilgiler için teşekkürler tüm kablolar hazır sadece bağlantıları kaldı sadece nasıl bağlarsak daha verimli olur onu bilmiyorum kafamda kendime göre bişeyler var ama zamanla ihtiyaca göre daha net olur bağlantı şekli.

ozdener' Alıntı:
Beyler hepiniz süpersiniz ;) Bu dayanışma/fikir alışverişi çok hoşuma gitti. Büyük bir zevkle izliyorum.

Kolay gelsin Yusuf kardeş...

Sevgiler.
Özden hanım bizde ilginiz için teşekkür ediyoruz kalın sağlıcakla.

Sayın Buralpdi çok teşekkürler benim malzemenin hepsi oküma su kontrası rahatlattınız beni teşekkürler zaten benim arabaya 2 adet havalandırma açtık camlarda tam açılan cinsten her fırsatta havalandırırz artık.

taiga' Alıntı:
Yusuf hocam,

Bu proje olayıyla ilgili bir şey soracağım...
Şimdi senin aracın projesi geçende onaylandı...
Aracın bitirilip TÜV e girmesine kadar izin verilen süre toplam ne kadar? 2 ay 5 ay vb.
Ve bu sürede aracın yasal durumu nedir?
Yani kullanabilir misin?
Kullanabiliyorsanız eski ruhsat mı geçerli olarak trafikte sürebiliyorsunuz? Yani panelvan olarak mı yoksa karavan sayılarak mı?
Bu konuda bilgiye ihtiyacım var...
Sanırım bu hafta sonu aracın yapımı hızlanacak...
Sana kolay gelsin...
Pehlivan tefrikası gibi heyecanla izliyoruz... ;)

Sayın Taiga Cevdet bey 3 ay olduğunu söyledi projenin geçerlilik süresini 3 aydan sonra ceza ödüyorsunuz ama hakkınız devam ediyor arabanın kullanım meselesini hiç sormadım ama sonuçta proje çizildi ve 3 ay süre verildi bu arada yapılması için illaki kullanmak lazımdır bir sorun olacağını sanmıyorum proje elimizde ruhsatta kimsenin kalkıp müdehale edeceğini sanmıyorum ama Cevdet beye sormak lazım.

orsaalabanda' Alıntı:
Aküleri birbirine bağlamak şart mıdır? Tüm yaşam donanımını yaşam aküsüne bağladıktan sonra alternatörden hat çekilemez mi? Hatta yaşam aküsü için ayrı bir alternatör çok mu masraflı olur? Böylece akım hangi aküden çekildi? Hangisi önce şarj oluyor sorularından ve karışık şemalardan kurtulamaz mıyız?

Sevgili Cem yaptıktan sonra olur tabiki önemli olan maliyeti düşürmek fakat benim aklıma şöyle bir soru geldi aküler bağımsız olursa 2. akünün -(nötr) ucunuda arabanın şasesine bağlamakmı gerekir bağlanırsa sorun olurmu parelel bağlanırsa sıkıntı olmaz gibi geliyor ama ayırırsak bu kez tüm lamba ve prizlere ayrı birer nötr çekmek lazım gelmezmi.

Evet değerli dostlar tavan izolasyonu ve kontrası bitti bende bittim :D saat 24.00'a kadar çalıştım arabanın içinde Allahtan sokaktaki komşular tanıdık anlayışlılar ;)

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

_MG_8382.jpg

_MG_8383.jpg

_MG_8384.jpg

_MG_8385.jpg

IMG_8387.jpg

Yan izolasyonda kısmen tamam yarın kısmetse yanların montajını yapmaya çalışacağız sağolsun benim amcaoğlu yardım ediyor krizin teyet geçtiklerinden.Bu arada talaş ve tozdan yüzüm makyajlı gibi çıkmış.

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

IMG_8393.jpg

IMG_8395.jpg

IMG_8397.jpg

IMG_8399.jpg

Yusuf Bey,

Fotoğraflardan en çok beğendiğimi söyleyeyim. IMG 8384 numaralı olanı. Hani siz, bir bey ve bir çocuğun camper içinde, bağdaş kurup çay içtiğiniz ve dinlendiğiniz resim. Ne tatlı bir yorgunluktur o.....Kolay gelsin, tepe aşıldı, bayır aşağı gidiyorsunuz...(Akçalı boyutunu karıştırmayalım işin bu arada...)

Cavid Sezen

Yusuf'cuğum,seni o cam elyafını keserken görünce ben kaşınmaya başladım,çok kaşındırır meret,keşke ellerine eldiven geçirseydin. Gerçi bazı şeyleri başarmak için kaşınacaksında terleyeceksinde,ama inan deniz kıyısnda önünde elinde bir bardak çay ile oturunca alacağın tat herşeyi unutturacak inan. Bende senin gibi günlerce yemek bile yemeyi unutarak çalışmıştım.Geceleri bile rüyalarımda onunla uğraşıyordum. Fotoğraflarına bakınca o günler aklıma geldi.Tekrar kolay gelsin diyorum. Sevgilerimle...

gezmen' Alıntı:
Yusuf Bey,

Fotoğraflardan en çok beğendiğimi söyleyeyim. IMG 8384 numaralı olanı. Hani siz, bir bey ve bir çocuğun camper içinde, bağdaş kurup çay içtiğiniz ve dinlendiğiniz resim. Ne tatlı bir yorgunluktur o.....Kolay gelsin, tepe aşıldı, bayır aşağı gidiyorsunuz...(Akçalı boyutunu karıştırmayalım işin bu arada...)

Cavid Sezen

Cavid abi çok teşekkürler evet iş aralarında gelen çayın yorgunlukta eklenince tadı başka oluyor.

dalgıç' Alıntı:
Yusuf'cuğum,seni o cam elyafını keserken görünce ben kaşınmaya başladım,çok kaşındırır meret,keşke ellerine eldiven geçirseydin. Gerçi bazı şeyleri başarmak için kaşınacaksında terleyeceksinde,ama inan deniz kıyısnda önünde elinde bir bardak çay ile oturunca alacağın tat herşeyi unutturacak inan. Bende senin gibi günlerce yemek bile yemeyi unutarak çalışmıştım.Geceleri bile rüyalarımda onunla uğraşıyordum. Fotoğraflarına bakınca o günler aklıma geldi.Tekrar kolay gelsin diyorum. Sevgilerimle...

Abdi abi teşekkürler cesaret verici yorumlarınız için.Abi inan hiç anlamadım ellerimin kaşındığını öyle bir hırs la dalmışımki zaten kaç zamandır eller sürekli kimyasallarla uğraşa uğraşa köseleye döndü :D
Akşam eşim biraz söylendi yeter bu saatlere kadar uğraşma telef ediyorsun kendini bu arada saat 24.00 gibi idi bende sen merak etme acısını çıkaracağım dedim aynı sizin dediğiniz gibi deniz kenarında çayımı elime aldığımda odun ateşinin başında sac tava yaparken :D iyiki o saat'lere kadar çalışmışım diyeceğim.

Yusuf Bey,
İzolasyon mukemmel görünüyor. Ne soğuk nede sıcak etkilemez. Kışın ısıtmada aküye ve yakıta yük binmez. Yazın karşılıklı pencereleri ve tavan havalandırmasını açınca ağustosta bile içersi dışardan serin olur.
Çok güzel olacak.Kolay gelsin.

Kenan abi teşekkürler izolasyon en önem verdiğim kısımlardan gerçi bütünü önemli ama maliyet açısından klima ve ıstma kısmını en azından bu sezon erteleyebilirim bu sebeple izolasyon ne kadar iyi olursa o kadar rahat ederiz.Gelişmeleri tek tek yazacağım hatta tüm maliyet listesi oluşturuyorum kalem lkalem yazıyorum masrafları sonra isteyen arkadaşların özeline mesaj atarım.Kalın sağlıcakla.

orsaalabanda' Alıntı:
Alternatörden de çekilebilir tabiiki, ama sonuç değişmez. Yine iki aküyü birbirine bağlamış olursunuz. Belki diyotlu bir sistemle her iki akünün bağlantısı da geçirilerek birbirini etkilemeden birlikte şarj olması sağlanabilir. İki Alternatör yerine bir tane büyük güçlü daha iyi değilmi? Benim aracımda motoru çalıştırdıktan sonra küçük bir kontrol anahtarıyla iki aküyü birleştiren röleyi tetikliyorum. Böylelikle yaşam mahallinin 12V ihtiyacı ve yaşam aküşünün şarjı ana aküye geçiyor. İstersen yaşam mahallinin 12V'unu da bir anahtarla komple kesebiliyorum. Benzer şekilde 220V hattına da 1-0-2 şalter konarak şebeke/kapalı/invertör seçimi de yapılabilir.

Yusuf maşallahın var hızla ilerliyorsun, güzel bir çalışmayı zevk ve şevkle gerçekleştiriyorsun, Allah kuvvet versin.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,855
Kayıtlı Üye Sayımız
166,650
Kaydolan Son Üyemiz
alkocburak

Çevrimiçi üyeler

Geri