Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Levent (buralpdi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2,355
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 401,885
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Levent (buralpdi)

:smiley:

Levent bey 21 ay olmus siz bu basligi acali.

ayrica forumunuzda sirf DUS VE TUVALET diye ayri bir baslik da var ve bu basligin altinda KARAVAN ICIN TUVALET TAVSIYESI diye bir konu da var, o kunularda bu konular uzunca tartisilmis yazilmis bunlari hatmesmissinizdir 21 aydir.

ama ille benden cevap bekliyorsaniz size tavsiyem yine bu KARAVAN ICIN TUVALET TAVSIYESI basligina bakmaniz, buradaki tavsiyelerden birini kullanabilirsiniz.
veya google'da CAMPER TOILETS yazip gorsellerde arama yaptirabilir, gelen sayfada cogunlukla yer alan urunler hangisiyse onlardan birini kullanabilirsiniz.
veya yurtdisinda kamp ve karavan malzeme satisi yapan sitelere bakip onlardaki urunlerden turkiyede bulabildiginiz bir cozumu kullanabilirsiniz.
olmadi cevrenizdeki forumunuzdaki karavanci abilerinizin gorusunu de alabilirsiniz.

hatta sunu da yapabilirsiniz forumunuzda dus ve tuvalet bolumunde yeni bir baslik acip bu konuyu okudugu halde fikri belli oldugu halde ne diyecegini bilemedigi icin bisey yazamayan arkadaslarinizin da goruslerini alablirsiniz.

bu forumda daha oncede bir konunun icinde tartisilmisti koru korune verilen gazin burada da kendini gosterdigini dusunuyorum. arkadasini kirmamak adina yanlisa goz yuman ve gercek fikrini soylemeyenler de bunu dolayli olarak desteklemis oluyorlar.

acacaginiz baslikta tecrubeli tecrubesiz herkes fikrini yazarsa karavan kulturunu yaymaktan bahsedenlerin bu kulture ne derece sahip olduklarini da gormus oluruz belki.

hatta bir anket de acabilirsiniz bu tuvaleti olan bir karavani satin alir miydiniz veya karavaninizda bu tuvaleti kullanirmisiniz diye. ama sirf arkadasina destek veriyor gorunmek icin bunada acik acik dogru cevap verebileceklerini sanmiyorum bazilarinin :smiley:

Etiketler

Sayın Davulunsesi size son kez olarak soruyorum ve bana tek bir şık olarak cevap verin lütfen :smiley: evet veya hayır gibi,
karavanımda ben hangi tuvaleti kullanmalıydım,
bunu yazın lütfen bende neden tercih etmediğimi belirteyim, camper tuvaletlerinin içinden birini kendi aracınıza koyacakmış gibi şeçin lütfen

orsaalabanda' Alıntı:
Alkovanlı LR'lara gelince; Her ikisinde de karavan tuvaletinin, haydi onu geçtim yat tuvaletinin dahi bulunmayıp ev tipi klozet bulunması işin ne derece ciddiye alındığının önemli bir göstergesi. :smiley: ;) Pisliği deve boynundan aşağı gönderebilmek için bile her seferinde 20 lt. su lazım. Görünüşleri ve araçları güzel olabilir ama karavan yaşamını konforlu ve çekilebilir kılan ayrıntılardır...

yorum yok...

benden net istediginiz cevap:
ben thetford kaset tuvalet kullaniyorum, eger maddi gucum buna yetmiyor olsaydi tercihim yapi marketlerde bile bulunabilen porta potti olurdu.

davulunsesi' Alıntı:
yorum yok...

benden net istediginiz cevap:
ben thetford kaset tuvalet kullaniyorum, eger maddi gucum buna yetmiyor olsaydi tercihim yapi marketlerde bile bulunabilen porta potti olurdu.

thetford kaset tuvalet veya porta potti bana uygun tuvalet çeşidi değil, tamamen avrupa insanının tuvalet ihtiyacına göre tasarlanmışdır, benim şahsi düşüncemede göre modern lazımlıklardır,

bu haftasonu tuvaletimi kullanma ve test etme şansımız oldu, planladığım ve düşündüğüm gibi sorunsuz çalıştı, aracımın içinde koku oluşmadı, 5lt su ile tamamen kendini temizledi, taharet musluğu olması ayrıca avantaj, evdeki rahatlığımı aratmadı benim içinde mühim olan bu, karavan kültürüne uymayacak diye, başkaları memnun olacak diye ben niye sıkıntı çekeyimki, bu aracı benim rahat etmem için yapmıyormuyum, niye sıkıntıya gireyim veya dünyanın parasını niye vereyim,

çevreye ve insanlara zarar vermeyen bir sistemim var, arkadaşların korktuğu gibi klozetin içindeki su fren versenizde, rampa inerken çıkarken veya çukura düştüğünüzde dışarı kesinlikle çıkmıyor veya taşmıyor, hepsini denedim, tek sıkıntım insanların yakıştıramaması, buda umrumda değil açıkçası, ben keyfimdeyim :smiley:
benim aracı olurda satılır ve alan kişi tuvaletimi beğenmez ise iki vida tutuyor söker veya ben söker öyle teslim ederim oda istediği tarzda tuvaleti araca monte eder o da onun keyfi ;)
selam ve sevgiler :smiley:

çevreye ve insanlara zarar vermeyen bir sistemim var, arkadaşların korktuğu gibi klozetin içindeki su fren versenizde, rampa inerken çıkarken veya çukura düştüğünüzde dışarı kesinlikle çıkmıyor veya taşmıyor, hepsini denedim, tek sıkıntım insanların yakıştıramaması, buda umrumda değil açıkçası, ben keyfimdeyim
;D

Sayın Davulun Sesi, dediklerinizi cok dusundum. Gercekten ben de kendimi alikoyamiyorum, bu tuvalet bana da sakil geliyor. Ama bu bana Levent'in karavan kulturunu sinama hakki vermezki. Zaten kultur deden babaya ve toruna gecendir. Bu tip bir karavan kulturu hangimizde var.
Levent ile haftasonu beraberdik. Ona da soyledim. Herkes kendi karavanini sevsin. Kimse kimsenin karavani veya kamperi bana uymaz diye elestirmesin. Batili aliskanliklari ile kulturu de karistirmamak lazim. Hele bu aliskanliklarla ve hatta reflekslerle olaya mudahil olmak yeni tasarim yaklasimlarini engelleyecektir.
Alkovenli karavanimda kasetli su anki kamperimde ise portopoti kullaniyorum. Hepsi ugrastiriyor. Levent bu ugrasilari sonlandirmis gibi gozukuyor. Zaman icinde tecrubelerini bizimle paylasir. Kimbilir belki de batililara kadar yayilacak yeni bir anlayisin baslangici olacak bu yaptigi. Zira seramik her zaman lastik contali plastik tuvaletlere gore daha hijyeniktir.

Sayın Davulun Sesi, dediklerinizi cok dusundum. Gercekten ben de kendimi alikoyamiyorum, bu tuvalet bana da sakil geliyor. Ama bu bana Levent'in karavan kulturunu sinama hakki vermezki. Zaten kultur deden babaya ve toruna gecendir. Bu tip bir karavan kulturu hangimizde var.
Levent ile haftasonu beraberdik. Ona da soyledim. Herkes kendi karavanini sevsin. Kimse kimsenin karavani veya kamperi bana uymaz diye elestirmesin. Batili aliskanliklari ile kulturu de karistirmamak lazim. Hele bu aliskanliklarla ve hatta reflekslerle olaya mudahil olmak yeni tasarim yaklasimlarini engelleyecektir.
Alkovenli karavanimda kasetli su anki kamperimde ise portopoti kullaniyorum. Hepsi ugrastiriyor. Levent bu ugrasilari sonlandirmis gibi gozukuyor. Zaman icinde tecrubelerini bizimle paylasir. Kimbilir belki de batililara kadar yayilacak yeni bir anlayisin baslangici olacak bu yaptigi. Zira seramik her zaman lastik contali plastik tuvaletlere gore daha hijyeniktir.
[/quote]
İnsel bey;
Yukarıda yazdıklarınıza katıldığım bir nokta varki oda şudur; bu karavan, Levent beyin karavanı.
Dizaynı ve yerleşimi, imkan ile kabiliyeti dahilinde; wc çeşidi de dahil olmak üzere, istediği her şeyi yapmak/ monte etmekte tabiki serbesttir. Bundan daha doğalı olamaz..

Ancak bu formun bir ana özelliği var ki; buda, paylaşmaktır. Buda bana göre iki şekilde olmakta;
1.Bilinen uygulamaları, Yanı bilgiyi/tecrübeyi ortak hale getirmek,
2.Yapılan uygulamalardan (ki buna yeni uygulamalarda dahildir.) Faydalanmak.

Avrupada karavancılığın ülkemize göre önde olduğu gerçeği hepimizce malum bir konudur. Olaya bu kapsamda bakıldığında, karavanda kullanılacak malzemelerin özelliklerinin ilk zamandan bu yana, yaşanan tecrübeler çerçevesinde çeşitli özellikler kazanmıştır. Örneğin karavanda cam yada porselen malzemenin kullanımı yerini, günümüzde polikarbon malzemelere bırakmaktadır. (lüx karavanlarda, eğer kullanılıyorsa, bunlar özel olarak dizayn ve imal edilmektedir. Ancak maaliyetleri oldukça yüksektir) Bunun ana nedeni kırılganlıktır. Bir kaza anında kırılan bir tabagın yada bir wc evyesinin yaratacağı sarapnel tesiri telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Ayrıca yerinden hareketlenecek gene agır bir malzemenin içerde seyahat eden insanlara sürrate bağlı olarak verebileceği zarar hepimizce malumdur.
Tuvate gelince; ev için dizayn edilmiş bir wc evyesi içerisinde bulunan deve boynu, stabil ortamlarda içinde su bulundurarak, kirli su hattında /Tankta oluşacak kokunun yaşam mahalline kaçmasına siğillik eder. Ancak; özellikle aracın boy hattıne paralel olarak yerleştirilmiş bir evyede, ani sürrat değişimlerinde, bu su tanka geri kaçarak orada yaratılan sığili bozar ve kokunun dışarı kaçmasına neden olur. Tank daha yeni iken bu sorunu algılamak zordur. Zaman bağlı olarak oluşur.Bu yüzdendir ki karavan yada yat gibi 3. boyutta hareketi olan yerlerde ya manuel pompalı sistemler, yada jet vacum sistemler kullanılır.
Sonuç olarak;
Levent beyin uygulaması kendi beklentileri, imkanları çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir uygulamadır. Doğal olarak saygı ile karşılanması gerekir. Ancak; bu uygulamalar, gerçeklerin yada bu işin yapılmıs, herbir bir neden dayanan uygulamalarının konuşulmasına engel değildir. Hem bu şekilde karşılaştırmalı olarak bu işe kalkışacak insanlara, yani bizlerede örnekleme yapma imkanı sağlar.
Leven beyin sayfasını işgal ettiysem özürlerimle birlikte saygılarımı sunarım
Rıza

Riza Bey haklisiniz. Hic suphesiz kimse bu tip bir uygulamayi tartismaktan uzak durmaya calismiyor. Sadece kultur baglamindaki karsi cikislarla ilgili yapmistim nacizane elestirimi. Bir elestiriye kultur kelimesi girdi mi is acmaza girer her zaman. Cok gorecelidir ve her seferinde bu kullanilan kisi icin kirci olabilir.
Dedikleriniz konusunda tereddutlerim benim de var. Ama bir onceki mesajimda da yazdigim gibi zamanlar Levent bizimle payasacaktir bu tip olumsuzluklari.

insel' Alıntı:
Riza Bey haklisiniz. Hic suphesiz kimse bu tip bir uygulamayi tartismaktan uzak durmaya calismiyor. Sadece kultur baglamindaki karsi cikislarla ilgili yapmistim nacizane elestirimi. Bir elestiriye kultur kelimesi girdi mi is acmaza girer her zaman. Cok gorecelidir ve her seferinde bu kullanilan kisi icin kirci olabilir.
Dedikleriniz konusunda tereddutlerim benim de var. Ama bir onceki mesajimda da yazdigim gibi zamanlar Levent bizimle payasacaktir bu tip olumsuzluklari.
Şu kesindir ki; buradaki yazılan her şey, uygulayıcıyı, yada bir başka deyimle sayfasını bize açan kişiyi, kırmak değil, tam tersine konu hakkında farklı bakış açılarını sergilemektir. Zaten bu farz ve kabüle dayanmıyorsak ve inanmıyorsak bu tür yerlerden uzak durmamız gerekir.
Kesinlikle paylaşacağından eminim.
Bu arada, farklı görüş adı altında konuşulan her fikirin yanında; Leven bey, bir çok uygulamada (Özellikle hobi bazında yapılacak ağaç işçili konusunda) ben dahil bir çok forum üyesine ışık tutumuştur.
Saygılarımla

Rıza

Karavan kültürü nedir.?
bu sezona kadar çadır açtım.göz ucuyla da olsa yıllar içerisinde yabancı karavanları gözledim.Benim yaptığım kahvaltıyı(peynir,zeytin,reçel,yumurta,domates,salatalık,sosis salam,vs vs) hani bunlardan ne varsa çayla beraber sabah sabah götürürüz.Bu kültürü nerede arıyorsunuz. Her toplumun kendine özgü yaşam şekli ve kuralları vardır.(benim gibi kahvaltı yapan,benim gibi içen,sarhoş olunca önüne geleni öpen yabancı karavancı görmedim).kültür dediğin sadece benim yaşam şeklimdir.Haa bir yere gidersem herkes körse bende bir gözümü kapatırım.
Kültür diye kopya çekmek hoş olmasa gerek .doğaya,insana saygılı olduktan sonra nasıl istiyorsan öyle yaşa.

insel' Alıntı:

sayin insel bey burada levent beyin sahsi kulturunu elestirmiyorum, dolayisiyla dedesinden babasindan gececek birsey yok. belki kultur kelimesi dogru secilmis bir kelime olmayabilir ama az cok ne demek istedigimin anlasildigini saniyordum ama dogru ifade edememisim sanirim. kultur denen sey dededen babaya toruna gecen sey olabilir. o zaman icinde yer aldiginiz forum da doga sporlari ve gezi kulturu forumu, bu forum yoneticilerine de diyor musunuz "ne gezi kulturu yaa, bu hangimizde var?" diye? veya degerli moderator arkadasimiz "kamp ve karavan kulturu"bu yaymak icin caba sarfederken, onun yazdiklarina kac defa "ne karavan kulturu cem, bu tip karavan kulturu hangimizde var?" dediniz. ayrica bu kultur cogunlukta yok diye tamamen yok mu sayilmali?
"kimse kimsenin karavani veya kamperi bana uymaz diye elestirmesin" diyorsunuz, sahibinden.com'da ilani olan karavanlar kahkahalar esliginde eglence konusu yapilarak elestirilirken cikip da "arkadaslar lutfen bu sekilde elestirmeyelim, sadece satin alinacak bir arac varsa onun teknik konulari hakkinda gorus belirtelim" dediniz mi?
"Batili aliskanliklari ile kulturu de karistirmamak lazim." diyorsunuz, burada batiyi doguyu tartistigim karistirdigim yok, karavan kulturu diye birsey vardir ve kullanilan ekip man uc asagi bes yukari bu batida da aynidir kuzeyde de aynidir uzak doguda da aynidir guneyde de aynidir. bazi karavan kamper modelleri mevsimsel ve cografi ozellikler geregi bazi cografyalarda daha yaygin olabilir. bu arada batili aliskanliklardan soz ediyorsak klozet kullanim aliskanligibence buna daha guzel bir ornek. klozet dedigimiz tuvalet sisteminin turkiyede yaygin kullanim gecmisi nedir acaba? eger dededen toruna gecen bir kulturden soz ediyorsak o zaman alaturka tuvaletin yayginlasmasini tesfik edin karavanlarda, cunku bize dededen babadan gecen tuvalet kulturu o.
"Zira seramik her zaman lastik contali plastik tuvaletlere gore daha hijyeniktir." diyorsunuz ama levent beyin seramik klozeti tercih etmesinde boyle bir gerekcesi yok veya var ama ben goremedim?
"Alkovenli karavanimda kasetli su anki kamperimde ise portopoti kullaniyorum. Hepsi ugrastiriyor. Levent bu ugrasilari sonlandirmis gibi gozukuyor. " diyorsunuz, levent beyin bosaltim sistemi nasil acaba? benim bligidigim Turkiyedeki kampinglerde bu tip bir bosaltim sistemi alt yapisi yok, varsa da ihmal edilecek kadar azdir. Acaba uzun sure bir kampingde kaldiginda ve deposu doldugunda nasil bosaltmayi dusunuyorsunuz? uzundan vaz gectim cok kisa bile kalmis olsa o depoyu nereye bosaltmayi dusunuyor. umarim levent beyi bir gun diger abileri gibi depo tahliye vanasini yarim acmis yavas yavas yola bosaltarak giderken veya yol kenarina cekmis vanayi acmis oraciga bosaltirken gormeyiz.

rtulun' Alıntı:
Karavan kültürü nedir.?
bu sezona kadar çadır açtım.göz ucuyla da olsa yıllar içerisinde yabancı karavanları gözledim.Benim yaptığım kahvaltıyı(peynir,zeytin,reçel,yumurta,domates,salatalık,sosis salam,vs vs) hani bunlardan ne varsa çayla beraber sabah sabah götürürüz.Bu kültürü nerede arıyorsunuz. Her toplumun kendine özgü yaşam şekli ve kuralları vardır.(benim gibi kahvaltı yapan,benim gibi içen,sarhoş olunca önüne geleni öpen yabancı karavancı görmedim).kültür dediğin sadece benim yaşam şeklimdir.Haa bir yere gidersem herkes körse bende bir gözümü kapatırım.
Kültür diye kopya çekmek hoş olmasa gerek .doğaya,insana saygılı olduktan sonra nasıl istiyorsan öyle yaşa.

sayin rtulun karavan kulturu nedir demissiniz, Insel beye de yazdim ayni seyi, bunu bana degil de "kamp ve karavan kulturunu" yaymak icin canla basla calisan moderatorunuze sordunuz mu bugune kadar "cem sen ne kulturunden bahsediyorsun, neyi yaymaya calisiyorsun?" diye? icinde bulundugunuz forum bile turkiye doga sporlari ve gezi kulturu forumu, buna da diyor musunuz "gezi kulturu nedir?" diye?
"Kültür diye kopya çekmek hoş olmasa gerek .doğaya,insana saygılı olduktan sonra nasıl istiyorsan öyle yaşa." burada kisilerin yasam kulturunden bahsetmiyoruz zaten, israrla oraya geliyorsunuz. burada levent beyi elestirdigim konu kullandigi ekipmanla ilgili. sizin icince onune geleni open yabanci karavanci gorup gormemeniz bir anlam ifade etmedigi gibi sahsen beni hic ilgilendirmiyor. dolayisiyla sizin konuyu zaten yanlis tarafindan anlayip bu satirlari yazdiginiz icin size verilecek bir cevabim yoktur. ama yuvarlak laflarla degil de daha net konularda biseyler yazarsaniz tartisabiliriz.

sonuc olarak herkese sunu soylemek isterim, eger Levent beyin yaptigi bu arac ornek gosterilecek kadar iddiali gosterilmeseydi, bu forumdan habersiz bir kosede kendi basina kendi bildigi kadariyla yapmis olsaydi ev tipi klozet kullanmis olmasina hic deginmezdim bile. ama 21 ay olmus bu konu acilali, etrafinda tecrubeli abiler ablalar var, her yaptigi isin ardindan hakli olarak her gun o konuyla ilgili destek ve taktir belirten yorumlar yazilirken cok dikkat ettim tuvalet resimlerini koyduktan sonra o tuvaletle ilgili (teknik olarak kaygi duydugu bir sorundan bahseden bir kisi disinda) bir tane mesaj yazan olmadi ve uzunca bir sure sessizlik oldu. ve yuvarlak laflarla destek olmalar disinda bu sessizlik maalesef devam ediyor. sunu tekrarliyorum: Levnt beyin mobilyayla ilgili calismalarini ve bunlari her seferinde en ince ayrintisina kadar forumda paylasmasni taktirle karsiliyorum bundan az veya cok herkes en az bir sey ogrenmistir ve kendi adima tesekkur ediyorum o paylasimlari icin.

Sorun; karavanlarda kullanılan tuvaletin seramik,plastik ya da başka bir maddeden yapılması ya da şekli değil. Karavan da depolanan atığın ne yapılacağı, nasıl boşaltılacağıdır. Kullananlar, çevreye zarar vermeden boşaltıyoruz diyorlar ama hiç kimse de bu işi nasıl yaptığını anlatmıyor. Bu iş çevreye, toprağa zarar vermeden ve zahmetsizce nasıl yapıldığı anlatılırsa kafalarda ki soru işareti kalkar. Bilindiği gibi bu tür atıkların tarla dahil çevreye bırakılması ceza kanununa göre suçtur. Bu işi yapanlar hapis ya da para cezasıyla cezalandırılırlar. Cezasını da bırakın. Atıkların bıraktığı görüntü, öteki insan ve çevreye verdiği zarar da benim temizlik kültürüme uygun değil. Bu atıkların kanalizasyona nasıl atıldığı anlatılırsa ben de kaset taşımaktan kurtulur bu yolu seçebilirim.

Sonuçda klozet de dediğimiz alafranga tuvalet de batı kültürün den gelmektedir. Eğer sıkıntı taharet borusundan geliyorsa kasetli tuvaletlere de taharetlenmek için bu sistem yapılabilir. Bu sisitemi kullanan gezenbilir üyelerinin olduğunu daha önce okumuştum. Belki onlarda bu konuda katkıda bulunabilirler. Sevgi ve saygılarımla.

davulunsesi' Alıntı:
:smiley:

Levent bey 21 ay olmus siz bu basligi acali.

ayrica forumunuzda sirf DUS VE TUVALET diye ayri bir baslik da var ve bu basligin altinda KARAVAN ICIN TUVALET TAVSIYESI diye bir konu da var, o kunularda bu konular uzunca tartisilmis yazilmis bunlari hatmesmissinizdir 21 aydir.

ama ille benden cevap bekliyorsaniz size tavsiyem yine bu KARAVAN ICIN TUVALET TAVSIYESI basligina bakmaniz, buradaki tavsiyelerden birini kullanabilirsiniz.
veya google'da CAMPER TOILETS yazip gorsellerde arama yaptirabilir, gelen sayfada cogunlukla yer alan urunler hangisiyse onlardan birini kullanabilirsiniz.
veya yurtdisinda kamp ve karavan malzeme satisi yapan sitelere bakip onlardaki urunlerden turkiyede bulabildiginiz bir cozumu kullanabilirsiniz.
olmadi cevrenizdeki forumunuzdaki karavanci abilerinizin gorusunu de alabilirsiniz.

hatta sunu da yapabilirsiniz forumunuzda dus ve tuvalet bolumunde yeni bir baslik acip bu konuyu okudugu halde fikri belli oldugu halde ne diyecegini bilemedigi icin bisey yazamayan arkadaslarinizin da goruslerini alablirsiniz.

bu forumda daha oncede bir konunun icinde tartisilmisti koru korune verilen gazin burada da kendini gosterdigini dusunuyorum. arkadasini kirmamak adina yanlisa goz yuman ve gercek fikrini soylemeyenler de bunu dolayli olarak desteklemis oluyorlar.

acacaginiz baslikta tecrubeli tecrubesiz herkes fikrini yazarsa karavan kulturunu yaymaktan bahsedenlerin bu kulture ne derece sahip olduklarini da gormus oluruz belki.

hatta bir anket de acabilirsiniz bu tuvaleti olan bir karavani satin alir miydiniz veya karavaninizda bu tuvaleti kullanirmisiniz diye. ama sirf arkadasina destek veriyor gorunmek icin bunada acik acik dogru cevap verebileceklerini sanmiyorum bazilarinin :smiley:

Sayın davulunsesi,

Münferit olaylar bazında dilediğiniz yorumu yapabilirsiniz. Burada bir tartışma yaşanır, ortak bir sonuca varılır, ya da varılmaz... Ancak "başkalarının tavrını ya da yorum yapma tercihini" işe karıştırırsanız bu durum provakasyona ve ajitasyona dönüşür, bunu unutmayalım lütfen.

Örnek vermek gerekirse; "Karavanda sabit depolu yat tipi tuvaletlere bile" sonuna kadar karşı olan biri olarak bu fikrimi birden fazla konu başlığında ve mesajda yazıya dökmüşken buradaki örneği bu başlıkta eleştirmemekle "onay vermiş ve teşvik etmiş" mi oluyorum?

Yüzü orada, sorabilirsiniz. Bunun olmaması gerektiğini Levent abi'nin yüzüne defalarca kez söylemişimdir. Hatta yetmez, kirli ve temiz su depolarıyla ilgili söylediklerimi de size aktarabilir dilerseniz.

Karavancılığa ilk heveslendiğimde ben de neler istemiyordum ki? En az 200 lt. su deposu, klima, boiler, 5 kişilik yatak kapasitesi... Ama yaşayarak deneyimleyip öğreniyoruz.. Özellikle camper türü araçlarda her bir kilogram ağırlığın neler getirip neler götürdüğünü biliyorum artık. Bakın bir başka abimiz karavanını yaparken duş kabinine döşenecek bir kutu fayansın ve dahi bunu yapıştırıken kullanacağı yarım torba malzemenin hesabını yapıyor. Çünkü bu konularda tecrübe sahibi.

Dönersek geriye, 2 yıl önceki Cem'e panelvanların 2 (haydi bilemedin 3) kişilik olduğu, 200 lt. su deposunun fazla olduğu, duş kabini olmadan da olabileceği gerçeğini anlatabilmeniz gerçekten imkansızdı.. Bunlar biraz da fantazidir... Hayallerinin peşinde koşuyor buradaki insanlar. Bir çok konuda "evimdeki konfora ulaşamayacaksam hiç olmasın, çünkü rahat edemem" diye düşünüyor. Karavanda ağırlığın ne demek olduğunu bir yere gitmek isteyip de gidemediğinde, yağışlı bir havada rampayı tırmanamayıp soğuk terler döktüğünde, ya da çamura saplanıp kaldığında anlayacak herkes.. Böyle olmasını ümit etmiyoruz elbette. Bunlar tecrübe ile elde edilebilecek fikirlerdir. Tecrübeli olanların sözlerine de kulak asılmıyorsa ya da "ben önlemimi aldım arkadaş, bunları yaşamayacağım" diyorsa geriye yapılabilecek ne kalıyor?

Ama biraz da tercih meselesidir bu konular. Bakın ABD'deki karavanlara? Büyük, ağır ve konforlu olanı tercih ediliyor her zaman. Oradaki kullanıcı Türkiye'deki yayla yollarına girmeyecek kuşkusuz.

Keşke aracımda yeterli yerim olsa, kullanım pratikliği (uygun yere tahliye konularında) açısından sorun yaşamasam, ağırlığı da 5 kg. olsa, ben de bu biçimde bir klozet kullanabilsem.. Önemli olan şekil değildir. Karavan kültürünü şekilcilikle geliştiremeyiz.

Yat tipi, karavan tipi, doğaya tahliye, kullanım pratikliği konularını tartışmıyorum bile. Bu konudaki görüşlerimi defalarca kez dile getirdim. Bilenler bilir. Bunu arkadaşlarımızın yüzüne karşı da söylerim. Ama her konuya müdahil olup "yapma bunu arkadaş, uygun değildir" de diyemem. Karavan polisi değilim ki? :D

Karavan, dış etkenlerden korunarak içerisinde uzun süre yaşanabilecek, içi yemek yapmaya, uyumaya, temel ihtiyaçları gidermeye uygun gereçlerle donatılmış römork veya motorlu araçlardır. İnsanlara seyahat ettikleri yerlerde konut ortamı sunma amacıyla geliştirilmişlerdir.

Gerisi teferruat zaten sıkmayın tatlı canınızı ;)

Bu başlık epey bi hareketlenip ısınmış :smiley: X kanal X tartışma programlarını hatırlattı bana.

Ricam, tuvalet konularında tartışma yapılacaksa ilgili başlıkta yapılmasıdır...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,751
Kayıtlı Üye Sayımız
166,565
Kaydolan Son Üyemiz
ömer sarıhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR