Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 262,548
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Sağol Levent, teşekkür ederim...

Bu arada önemli bir konuya açıklık gerireyim, leventin sorusu çok güzeldi, "satte 5 amp mi üretiyor", hayır panel 180watt 5 amp, saate 5 amp şiddetinde 180 watt enerji üretiyor...
Bir başka örnek verelim konu daha iyi anlaşılsın..
Elimizde 180watt 5 amp panel var diyelim, buna saate 5 amp üretiyor dersek...Lafın gelişi yani..
sonra 2 adet 90 watt 5 amp panelimiz olduğunu varsayalım, buraya dikkat insanlar bu 90watt 5 amp iki paneli watt ve amp olarak toplamak istiyor, yani 90+90watt=180 watt, 5+5 amp 10 amp, o zaman büyük panel yerine (180watt 5 amp) 2 tane küçük panel alırım daha çok amp üretir...Ama kazın ayağı öyle deyil perdeli, üretilen enerji amp deyil, watt'dır amp akımın şiddetidir....
Sonuç olarak 1 adet 180watt 5 amp panel ile 2 adet 90watt 5 amp panel aynı enerjiyi üretir, yani satte 180 watt(5 amp şiddetinde)
Birden çok panel kullananlar panellerin sadece watt'larını toplayabilirler, panel kaç tane olursa olsun amp 5 dir...
Burada başka bir hususda 90watt bir panel 5 amp deyildir max-min 4.5-5 amp dir, 180watt bir panel max-min 5-5.3 amp dir, yani büyük tek parça panel biraz daha verimlidir....

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Atilla ağbi bu paneli aldıktan sonra akü şarzı için başka hangi malzemeler lazım

Panelden çıkan kablolar, solar şarz kontrol regülatörü denilen 10x10 cm ebatlarında amp gücüne göre 100-200 TL bir alete giriliyor, aletten çıkan kablolarda direkt aküye bağlanıyor, solar şarz kontrol regülatörü denilen alet, hem aküye şarz için verilen voltajı düzenliyor, şarzediyor, akünün dolduğunu görüncede otomatik olarak şarzı kesiyor....

Atilla Bey
paneliniz hayırlı olsun.Dikkatle çalışmalarınızı takip ediyorum.Karavan başka bir hayat.....

Watt=AmperxVoltaj biliyordum ama herhalde güneş panellerinde farklı oluyormuş bu hesaplar.

Yücel, verdiğin formül elektriğin basit formülü, formülün terside, Amp=watt/volt, böyle olunca 90watt panelde Amp=90/12=7.5 cıkar, ama panelin arkasına bakıyorsun, 4.5 amp yazıyor....İşin içinde birde VA ve cos değerleri var, enerjinin üretilmesi ile harcanması farklı hesaplamalar getiriyor, üretirken veya harcarken kabloların yapısı, harcamada aletlerin motor, manyetik veya rezistans özelliklerinden dolayı farklı hesaplar vardır, ortaya çıkan ısı kayıpları vardır ama vasati basit anlatım senin yazdığın formülle açıklanır, formül durağan elektriğin anlatımı için geçerlidir..

atilla,çalışmalarında başarılar ve kolaylıklar diliyorum.
güneş panelini nasıl yerleştireceksin,açı yapacakmısın.
selamlar.

Panel çerçevesinin kenarları 1-2 mm gibi yükseklik yapıyor, üzerinde yağmur suyunun havuzlanmasına engel olacak kadar arka tarafa doğru bir eğim olacak....

Tavan montajını nasıl yapacaksın.Dünceme göre altından hava geçmeyecek bir düzenek kurarsan baya faydalı olur düşüncesindeyim,yolda giderken sürekli rüzgarın vereceği basınca maruz kalması bağlantılarında sorun yaratabilir.

Panel tavan havalandırmasının tam arkasına konulacak, tavan havalandırması panelden daha yüksekde olduğu için panel sanki havalandırmanın arkasına sinmiş gibi olacak, yani havalandırma sayesinde önden neredeyse hiç rüzgar almayacak, havalandırma 50x40 cm, panelin eni 80 cm, panelin arka tarafı ön tarafına göre 2 cm kadar daha alçak olacak, buda panelin üzerinde yağmur suyunun göllenerek birikmesine engel olacak...

Ducato tavan.jpg

Ben ilerde 5-10 cm yüksekliğinde havalandırmanın da önüne hafif bir malzemeden rüzgarlık yapmayı planlıyorum,yapıştırma yapacağım içinde tavanı zayıflatmayacağım.

Fiber tavana yapistirma saglikli olur mu? Ben de hic vidalamadan yana degilim.

İnsel, bülentin bahsettiği, tavan havalandırmasının rüzgar tutmasından mı bahsediyorsun, bülent tavan havalandırması rüzgar tutmasın diye önüne rüzgarlık yapıştırmakdan bahsediyor, termo dinamik hesaplıyor aracın sürrat ve yakıt tasarrufu yapmasını düşünüyor her halde ...Hatta aracın alternatörüne takılan bir aletle, sürücü istediği zaman alternatörün yolda aküyü şarz etmesine engel olarakda aracın beygir gücü 3-5 beygir artıyormuş, modifiyecilerden öğrendim....

İnsel havalandırmanın önüne küçük bir rüzgarlık koyacağım Atilla hocamın söylediği gibi ama amacım yalnızca havalandırmaya gelen rüzgarı kesmek değil aynı zamanda güneş paneline gelen havayı da kesmek.
Normalde ben çok büyük parçaların ve özellikle rüzgar alan güneş panellerinin azda olsa vidalama ile garantili yapılmasından yanayım ama tabi ki yapıştırmada olur.Yapıştıracak alanın hazırlanması ,yapışacak yüzeylerin genişliği ve doğru ürünle olur ama ben şahsen önünde ki rüzgar kesilmezse çok zorlanacağını tahmin ediyorum.Gerçi Atilla hocamın aracı metal esnemesi daha az,bizim fiberler gibi değil.Sonra onun delmesinin araca bizim vereceğimiz zarardan daha az zarar verir.

Paneli veya panelleri, tutturmanın bir kaç yolu var, biri "L" profil ile tavana vidalamak, diğeri, otomobillerdeki tavan bağajının barlarının üzerine bağlamak, diğer bir yöntemde, "köşe kiti" bu kit lastik contalı, hem yapıştırılıp hemde vidalanıyor, panel ortasına oturtuluyor...Ben tavanın iki yanında boydan boya olan bar kanallarına tavan barı takıp paneli bu bara vidalayacağım...
Fleksibl paneller hariç, kasalı panellerin yapıştırılması mümkün deyil sakın bunu düşünmeyin, çerçeve eni 4 cm, panel yüzeyi çerçevenin en üstünde, panelin altı oyuk, yapıştırma olamaz, ayrıca 180watt panel tam 15 kg, böyle bir paneli tavana yapıştırılıp trafiğe çıkana ne denir.....

Solar_Panel_Corner_Mounts_Kit.jpg

atilla,güneş panelinin oturacağı çerçeveyi hareketli yapsan, uzun konaklamalarda güneş panelini 40-45 derece kaldırıp enerji verimini arttırsan diye düşünüyorum.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri