Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 262,303
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Güneş paneli - Akü - Karavanda enerji

Bayram tatili ve döşünden sonraki hafta karavanda güneş paneli , akü ve karavanda enerji kullanımı konusunda bazı testler yapma ve bazı soruların cevabını bulma imkanı oldu...
Enerji kaynağım; Güneş enerji panelim, 180watt 5.3 amp, şarz regülatörüm steca PR2020 20amp
Enerji depolama; mutlu marin 200 amp
Enerji dönüşümü; Lineteach 2500watt
Enerji kullanımı; Electrolux A+plus 144 litre 220v buzdolabı, shurflo 12v hidrafor, Led aydınlatma, telefon şarzları ve likit sivrisinek kovucu

Gözlemlerim sonucu, güneş paneli hava şartlarına bağlı kalarak günlük 20-25 amp akü şarzı gerçekleştirdi..200 amp akü istanbuldan çıkışdan itibaren, 4'üncü gün akşama üzeri %39 ikazı verdi, gecesi ise %10 ikazı verdi, aküden çıkıp şebekeye bağlandım, bunun anlamı, 200amp aküdeki 180 amp'i 4 tam günde kullandığım idi, yani 180/4=45 amp, tabi bu arada güneş panelide günlük 20-25 amp enerji üretti, bunada 20 amp diyelim, sonuç olarak karavanda günlük olarak 65 amp enerji tüketmişiz....
Okullardaki havuz problemi gibi, karavan günlük olarak aküden 65amp enerji harcadı, 3 günde 180 amp enerjiji bitirirken, 3 günde güneş paneli 60-70 amp enerji üretti ve 4 üncü günde bu enerji harcandı......
Sonuç; benim sistemim 200 amp'lik bir aküden 3 gün çalışıyor, güneş panelide 3 günde +1 günlük(60-70amp) enerji sağlıyor, böylece 200amp akü karavanda 4 tam gün enerji ihtiyacını karşılıyor.... Yani 180watt bir panel 4 birim harcamanın 1 birimini karşılıyor (istanbulda daha önce yaptığım testte buzdolabı 5 gün çalışmıştı ama hidrafor ve aydınlatmalar işin içine girince 4 güne düştü).....Bilginize....

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

güneş paneline harcayacağımız paranın neredeyse yarısına 3kva lık bir jeneratör alabiliyoruz, acaba güneş enerjisi yerine bir jeneratör kullansak daha verimli olurmu, jeneratörle aküyü ne kadar sürede şarj ederiz?

3 kwa'lık ucuz bir jeneratör, yaklaşık saatte 2 TL , günde 50 TL benzin yakar...Ayrıca kaldığımız yerlerde çevremizde kamp yapanları jeneratör sesiyle rahatsız etmek, karavancılığa ters bir hareket olur....

Atilla;

Yada güneş paneli yerine bir ikinci 200 Ah akü paralele koymak bence donanım ve bakım açısından aynı maaliyete aynı faydayı sağlayabilir.
Anlaşılan panel oldukça verimsiz çalışmış..
Rıza

Sen kendi karavanında öyle yaparsın....

Atilla ağbi gezi güzel olmuş, aracın keyfini kısada olsa çıkarmışsın :smiley:
selamlar

Teşekkürler Levent, umarım sizin gezinizde güzel geçmiştir....
Gerçekden zamanın yetmediği bir tatildi diyebilirim, yıllarca çekme karavanla bu tip geziler yapmıştım ama motokaravan ile ilk ege-akdeniz gezimizdi, 7 gün de 2000 km yol yaptık, okadar çabuk geçtiki doyamadık, geziyi iki aile 4 kişi gerçekleştirdik, böyle bir tatilin en az 15-20 gün olması gerekdiği sonucuna vardık...
Ben emekli biri olarak haziran başında marşa basıp ekim de eve dönmenin mümkün olabileceğini şahsen anladım, aslında evde de yenen aynı şey, yeterki mazot ucuz olsun....
Tüm tatil aksesuarları ile birlikde gezmek, akşamın olduğu yerde tüm lüksünüzle birlikde konaklamak ve 15 dakika içinde, pılınızı pırtınızı toplayıp marşa basıp başka bir doğa güzelliğine doğru gidebilmek mükemmel bir şey...

marlon' Alıntı:
Atilla;

Yada güneş paneli yerine bir ikinci 200 Ah akü paralele koymak bence donanım ve bakım açısından aynı maaliyete aynı faydayı sağlayabilir.
Rıza
Kullanacağınız iki akü aynı zamanda üretilmiş, aynı marka ve güçte olması gerekiyor. Böyle olmazsa jel aküler birbirini bozabiliyor :smiley:

atiladi' Alıntı:
Teşekkürler Levent, umarım sizin gezinizde güzel geçmiştir....

datça turum güzel geçti, çok iyi geldi bana,
en azından geldikten sonraki bütün olumsuzlukları sakin karşılıyabiliyorum :D
bu tatile ihtiyacım varmış, selamlar

atiladi' Alıntı:
Sen kendi karavanında öyle yaparsın....
drares' Alıntı:
Kullanacağınız iki akü aynı zamanda üretilmiş, aynı marka ve güçte olması gerekiyor. Böyle olmazsa jel aküler birbirini bozabiliyor :smiley:
Ben bu sayfada yorum yapmayacağım. Atilla çok kızıyor sonra... ;D

Tecrübeli ve deneyimli olanların, veya önerdiği, yorum yaptığı şeye sahip olup, yaşadıklarını, deneyimlerini anlatması, bunlara dayanarak yorum yapması başka bir şey, sadece muhalefet olsun diye yazması başka bir şey...örnekmi istiyorsunuz;

marlon' Alıntı:

Neyi anladınızda verimsiz çalıştığını yargılayorsunuz?
Karavanda güneş paneli ile ilgili gerek kullanım süresi gerek şarz durumu olarak hiç bir sorun yok, 200 amp akü 4 tam gün geceli gündüzlü karavanın tüm faliyetlerine yetti, geceleri 30watt likit rezistanslı sivri sinek kovucu çalıştırmak zorunda kalmasaydık, bütün gölgede parketme zorunluluklarına rağmen, 5 gün yetebilirdi...
Nasıl ortamlarda kalındığını, bilmeden bu şekilde yorum yapılırmı mı ?, önce ortam bilgisi almak gerekmez mi?..
İşte karavanın parkedilmek zorunda kalındığı 10 mt boyunda çam ağaçları ile kaplı bir yerde iki ağacın arasına parkedildiği güneşi günde 2 saat görebilen yer...
Bu laf yerine " her halde ağaç altına parkettiğiniz için güneşden yeterince faydalanamadınız" olmalıydı....
Şimdi panel verimliliklerinden anladığınıza göre panelin verimsiz çalıştığı bilgisine nasıl ulaştığınızı belirtirmisiniz, bizde öğrenelim...
Biz boş yere kızmayız, boş konuşana kızarız...

Panoramik mazı 2.jpg

Atilla ;
Önce bir durum tesbiti yapalım.
1.Tecrübeli olmak demek sadece aravan yapma değildir . İnsanlar karavan yapmadan da tecrübe sahibi olabilir.
2.karava monte ettiğin güneş paneli ideal şartlarda ne kadar günlük şarj kapasitesi var. Bunu Yanliş da olsa karavan bölümünde enerji başlığı altında yanlış hatırlamadıysam gene konuşmuş idik.
3.Yukarıda, önceki satırlarında, durum açıklaması yaparken ağaçlıklı bir bölümden bahsetmemiş idin lütfen bunu hatırla. Kimse müneccim değil. Yada müneccimle ilişki içinde değil.
4. Burası umuma açık bir yer herkez fikrini bildiğince yazıyor, isteyenler de bundan faydalanıyor. Ancak bunu da bir terbiye sınırı içinde yapıyor.

Şimdi gelelim değerlendirmeye;
1. Senin gibi arada okul değiştiremesemde az çok master sevıyesinde bir eğitimim var.
2. Elektrik konusunda( özellikle DC ) alçak ve orta gerilimde uluslar arası geçerli ehliyet sahibiyim.
3. Milli ve uluslar arası bir çok gemi onarım ve inşa konusunda yaklaşık 25 yıllık tecrübem var.
Daha ohm kanunu kullanamayan birine bunlar ne ifade eder bilmiyorum ama tecrübe bölümüne kısaca bu örnekleri vereceğim.
Verim konusunu kısaca sana çıktının girdiye ( burada dizaynda kabul edilen çalışma değeri olacak Bknz. Konunun ilgili bölümü) oranı olarak tanımlayacağım. Gerisini umarım sen anlarsın..
Boş konuşma lafınıda aynen iade ediyorum..

Bu arada sayfayı takip eden, ve birazda olsa feyz almaya çalışan diğer arkadaşlardan da bu yazı için özür dilerim.

Saygılarımla

Rıza

Ozur dileyerek araya giriyorum tekrar ozur dilerim haddim olmayarak ama imkanlari kisitli insanlar olarak birseyler yapmayi dusunuyor, umit ediyor ve siz abilerimizden birseyler ogrenmeye calisiyoruz, ancak sizlerin boyle birbirinize dusmeniz beni gercekten cok uzuyor ve eminim forumu takip eden bircok arkadasta benim gibi dusunuyordur, herkesin kendi dogrulari vardir fikirleri vardir, belki dogru belki yanlistir ama saygi duymak lazimdir diye dusunuyorum..
Dilerim siz abilerimiz (bu forumda bircok insanin birseyler ogrenebilmek adina surekli takip ettigi sizler) kisa zamanda bu tatsiz duruna son verir, fikirlerinizi tartisirken birbiriniz kirmak adina degilde birbirinizin eksiklerini tamamlamak adina kullanirsiniz..
Merakla takipteyiz...

Sizin mahkemenizin panel hakkındaki kararı ;
"Anlaşılan panel oldukça verimsiz çalışmış.."

Sorun buydu, bunu nasıl anladınız?
Doğrusu ne olmalıydı?
Verimli bir panel nasıl olur, ne kadar enerji üretir?
Bu konularda sahip olduğunuz yılların bilgi birikimi ile bilgimi vereceksiniz ?
Yoksa siz alın " benim işim muhalefet" mi diyorsunuz...

Verim konusunu kısaca sana çıktının girdiye ( burada dizaynda kabul edilen çalışma değeri olacak Bknz. Konunun ilgili bölümü) oranı olarak tanımlayacağım. Gerisini umarım sen anlarsın..
Once okudugunun bir anlamaya çalış.. ondan sonra tartışalım. MALUM BOSŞ KONUŞMA YERİ DEĞİL BURASI...

Saygılar
Rıza

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri