Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,854
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 262,270
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

atiladi' Alıntı:
Hayrola levent, karavanda nasıl bir enerji sorunun başladı.?

harcadığım enerjiyi yerine koyamıyorum, beklenilenden daha uzun sürede şarz ediyor, araştırmalarıma göre panelin 36v olması buna etken

Etiketler
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - Atilla Dinçer (caravan by atiladi)

Sistem 3 parçadan oluşuyor;
1) Güneş paneli
2) Aküler
3) Buzdolabı
Sorun, harcanan enerjiyi yerine koyamamak, sorunlar
1) Güneş paneli; Yeterince şarz etmiyor...
2) Aküler; aküler stokda çok beklemiş düzgün şarz tutmuyor...
3) Buzdolabı, buzdolabı çok fazla enerji tüketiyor...

Benim karavanımdaki örnek sistem ve enerji sarfiyatı;
1) Güneş paneli; 180watt 5.3 amp Jetun
2) Aküler; Günlük raf ömürlü, Mutlu 200 amp marin..
3) Buzdolabı; Electrolux 220v A+plus 144 litre
Sistem sonucu, ben enerji üretimi, depolaması ve tüketiminden memnunum...
Şarzı 13.8v gösteren akü ile karavan 4 gün kullanıldığında akü 12.2v'a düşüyor, yani 12v'un altına 5 günde düşüyor.....

Kullandığımz paneller aynı kutunun içinden çıkma (paneller kutuda ikili olarak satılıyordu) olduğu için üretimlerinde zaman farkı bile yok, bendeki sistemin harcamasını yukarıda belittim, Sorun enerji üretinimdemi yoksa tüketimindemi bunu anlamak için sistemin diğer parçalarını, yani aküler ve buzdolabını sorgulamak gerekecek herhalde...

Atilla ağbi son geziden örnek vereyim,
-akülerim yeni üretim tarihli, 2010/9
-panelimi devamlı temiz tutuyorum

-karadeniz tutuna başlamadan önce akülerim full dolu idi, şarzır alarm veriyordu full dolu diye
-yolda iken enerjiyi araç aküsünden, kamp düzenine geçtiğim zaman yaşam akülerinden kullandım
-gezi bittiği zaman voltaj 12,1v gösteriyordu
-31 temmuz gününden ihtibaren bu akşama kadar voltajım 12,8 olmuş, bu sürede hiç elektrik kullanmadım

Geçengün, karavana bakmak için öğle vakitlerinde gelen bir müşteri, klimayı akü üzerinden çalıştığını görmek istedi, klimayı çalıştırıp karavanda bir yandan sohbet ederken akü 13.6v dan 1 saatte 12.4v'a düştü (enteresan olan, klima kapatılınca akü voltajının anında 12.8v'a çıkması), ertesi gün sabah, yine 13.6v oldu.
Karavan güneşin doğuş batış çizgisinde park edilmiş olarak duruyor ve sabah güneş doğduğu anda hiç bir engel olmaksızın panel güneş alıyor, akşam batana kadar direk güneş altında, gün ortasında güneş yer değiştirirken hiç bir ağaç bile güneşin panele vurmasına engel olmuyor, yani güneşin panele isabeti %100.
Harcama deyil, yerine koyma anlamında bir sorundan bahsettiğine göre, olası bir kaç ihtimal olabilir..
Önce akülerin şarz tutmalarını güvenilir bir yerde baktırmak lazım..
Birde, ikimizin sistem farkı şarz regülatörü, şarz regülatörünü değiştirip MPPT regülatör deniyebilirsin..
Panelin aracın park konumunda güneşin hareketlerine göre tam güneş alıp alamadığına dikkat etmek lazım...
O sırada açık unutulmuş bir tüketim kaynağının olup olmadığından enim olmak lazım ( geçengün, karavana bakan biri wc'nin led lambasını açmış bende farketmedim, şarza bakıyorum 13.1v'u geçmiyor sonradan ışığın yandığını bir kaç gün sonra farkettim kapatınca sistem eski voltaja ulaştı, bir defada hidraforu sigortadan kapatmamışım o zamanda akü voltajı düştü, montajladığım ilk günlerde televizyonun yönsüz anteninin yükselticisi 12v ile çalışıyor ama açma kapama düğmesi yok çalıştığını anlamak için bir adet kırmızı led lambası var, yine aynı akü voltaj sorunu gördüm, şimdi yükselticiye bir ara puar takdım sorun bitti)
Anlatmak istediğim ne kadar dikkat etsekde bir şeyleri bazen unutuyoruz...
Olasılıkların hepsini birden düşünerek bir sonuç çıkarmak lazım...

Levent bey
Gecmis olsun .. lafa karısacam ama cok yogunum .
Saygılar...
Rıza

İki gündür, karavanı pasta cila yapmakla uğraşıyorum, her nekadar çila makinam beni yarı yolda bıraksada eski günlerdeki gibi bileğe kuvvet bu sıcakda yapabildiğim kadar yaptım, güneşden kısmi sararma gösteren boya daha beyaz olarak ortaya çıktı...

Görüntü142.jpg

Görüntü143.jpg

Atilla Abi
Ellerine,kollarına sağlık.Çok güzel bir çalışmaya imza atmışsınız.
Yeni karavan yapımını sabırsızlıkla bekliyoruz.
Saygılarımla
Ercan

Teşekkürler, modelci...

Evde fazladan zaman ayarlı koku spreylerinden vardı, wc'ye takıp en uzun spreyleme zamanına ayarladım, banyo-wc mis gibi kokmaya başladı..

Görüntü145.jpg

Pazartesi 29/08/2011 sabah İstanbul'dan (Atiladi ve unaka2 aileleri) 4 kişi yola çıkıyoruz...
Rota; İstanbul - Gelibolu üzerinden- Sokakağzı (sivrice koyu)- Asos(kadırga koyu) - Ayvalık - Dikili - Bademli - Çandarlı - Foça - Karaburun - Çeşme - Özdere - Mazı - Akbük koyu..
ilk gece sokakağzı veya asos olacak diğer uğrak ynoktalarının hangilerinde geceleyeceğimizi, yerinde karar vereceğiz...Rotamız üzerinde tatilini geçirenler varsa rastlaşmak ümidi ile...

Görüntü103a.jpg

Kaç günlük bir program bu ? Bayram sonrası hisarönü var kafamızda,akbüke varmış olursunuz belki? Şimdiden iyi tatiller.

Aslında rota var ama hiç bir program yok, nerede akşam orada sabah, veya deve nerede kıh derse orada kalacağız...

ATilla abi iyi yolculuklar, iyi tatiler.

Temenniler için teşekkürler, karavanın yol yükü yüklendi, sabah yola çıkıyoruz..

Atilla abi iyi tatiller..
[attachment=1]
:smiley:

449.jpg

Bütün yolda olan karavancılar gibi, hayırlı yolculuklar, sağlık ve afiyetle dönün.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri