Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 17m3 " Tahtakuş " (atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 313
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 169,159
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato 17m3 " Tahtakuş " (atiladi)

Bu gün, tüm gün elektrik tesisatı ile uğraştık, küçücük kutunun başında koca bir günü bitirdik, kontrol panelinin tesisatıda bitti bizde bittik ..

20130725_191251.jpg

20130725_191152.jpg

Etiketler

Sıvı seviye ölçümü iki parçadan oluşan bir sistem ile ölçülüyor, gösterge ve şamandıra...Göstergeler temiz ve atık göstergesi olarak, şamandıralarda temiz ve atık şamandırası olarak satılan standart malzemeler, sadece şamandıralar boy ölçüsüne göre değişen fiyatlar ile satılıyor...Tabiki marka farklarına görede fiyatlar artıyor...
Göstergelerin arlasında 5 telli bir fiş var ( ikisi gösterge ekran rengi seçimi, biri şamandıra data, diğerleride pozitif ve negatif kutup) , şamandırada ise iki çıkış ( biri data kablosu diğeri nötr enerji)..
Göstergenin kutusunda gösterge ve şamandıranın nasıl bağlanacağının prospektüsü var, kolayca bağlanabiliyor...

atık ve temiz su şamandırası, gÃÃ

Mustafa, internette online satış yapan bir çok sitede ürünler marka bazında var..

Salı günü, Atilla Beyi ziyaret ettim.
Sabırla , bana karavana yaptıklarını anlattı.

Her ayrıntıyı ince ince planlamış,
Kendisinden alınacak karavan size yıllarca problemsiz hizmet eder.

Kutlarım.

Bülent Koçoğlu
Ankara

Teşekkür ederim, Bülent abi...Ben karavancılıkdan zevk aldığım için elimden geldiğince olması gerekeni yapıyorum, tabiki takdir sizlerin...

Bügün, sabah yine elektrik ile devam ettim, dünden eksik kalan bir kaç şeyi tamamladım, bagaj Led aydınlatmasını yaptım, aydınlatma araç içinden ve arka bagaj kapağından açıp kapatılabiliyor, şöför kabin üstü dolabın iç led aydınlatması yapıldı, tente led aydınlatması yapıldı, masa grubu koltuk içi şebeke giriş ve kutu içi dağıtımlarda bağlanarak, karavanın nihai, elektrik sistemine geçildi...Mecburen buzdolabı klima konulduğu hücreden tekrar çıkarıldı, hüzre temizlenip, buzdolabı klimanın fişleri kendi prizlerine takılarak tekrar yerlerine nihai olarak yerleştirildi, artık karavan kendi kontrol panosu üzerinden elektrik kullanmaya başladı...
Bisiklet taşıyıcısının bağlantı ve gerdirmelerini montajladım, bisiklet taşıyıcısının da işi yolda bağlama perlonları dahil bitmiş oldu...
Sonra ön tekli koltuğu komple parçaladım, önce sağda olan kolçağını sola çevirdim, sadece vidalama yerinin kaynak işi kaldı..Koltuğun alt minder süngerinde yumuşama olan yerine sünger takviyesi yaparak oturma kısmını tekrar topladım, emniyet kemeri bağlama noktasını da sola çevirdim...Koltuğu bu denli parçalamışken koltuk 360 derece döndürmelerini de yapıp öyle toplayacağım...

20130726_184109.jpg

20130726_184120.jpg

Bu gün atık su depolarının giriş, çıkış, şamandıra, havalandırma gibi donanımlarını montajladım, karavanın altına şase arasına takılabilir hale getirdim..
Dolapların kapaklarını bas-aç kilitlerini, kapak amartisörlerini takıp yerlerine montajladım..
Sıfır ambalajında aldığım 5 adet 275 amp toplam kuru aküleride oturma koltuğunun altına yerleştirmesini, birbirine senkronizasyonunu, yapıp, sisteme nihai bağlayıp kullanıma geçirdim...

Karavanlarımızdaki akülerin içindeki enerjinin amp cinsinden %70'ini kullanabiliriz, %70'i demek akü voltajının 11v'un altına düşmesi demekdir, akü voltajı buralara düştüğü vakit, inverterler üretimi keser, 12v motorlar kendini korumaya alır...275 amp akününde 190 amp'i kullanılabilir..90-140 litrelik buzdolabı, led tv, hidrafor, aydınlatmada kullanılan günlük enerji kişi kullanım alışkanlıklarına ve ürünlerin markalarına göre ufak tefek farklılıkları olabileceği gibi ortalama 65-70 amp günlük enerji tüketimi olur, buzdolabının 220v veya 12v motorlu olması sarfiyatı +- 5-6 amp'den fazla etkilemez..Bu şekilde toplam 275 amp'lik akü'ler 390 watt güneş panellerinin hiç enerji üretmediği hava şartlarını düşünürsek bile Tahtakuşa 3 tam gün yeteceği görünüyor..Tabiki güneş panellerinin hiç enerji üretmeyeceği gibi bir olasılık olmayacağına göre sonsuz döngü için oldukca iyi bir değer...

20130728_190524.jpg

20130728_190640.jpg

20130728_190625.jpg

20130728_190543.jpg

20130728_190553.jpg

Teşekkür ederim...
Derli toplu durmak veya göze hoş görüntü elde etmek kadar önemli olan şey, birden fazla çoklu akü kullanımında, aküleri bir birine bağlanırken, taşırma yöntemi şarz tipi bağlama yerine ( 1+2+3+4+5 şarz pozitif 1, şarz negatif 1), tüm aküleri tek bir akü gibi tanımlayacak tek dizin grup yöntemi şekilde bağlamak önemli ( 1+2+3+4+5 şarz pozitif 1, şarz negatif 5)...Bu bağlama tipinde, aküler kendilerini Tek akü zannederek, çalışırlar..Hepsi aynı anda şarz veya deşarz olur, böylece birbirlerini şarz etme gibi bir eylem ortadan kalkar...

Bu gün Tahtakuş için malzeme alım günü idi...Tüm gün malzeme peşinde koştum, tekli yolcu koltuğunun kolçak yön değişimini yaptım, bunun için gerekli kaynakları yaptırdım, ön koltukların 360 derece döndürülebilmesi için yapılacak aparatın malzemelerini aldım, ana flaşlar, havşa başlı civatalar, merkez civatasını bundan önce 16mm kullanıyordum, bu sefer 20 mm kullanıp civatanın tam ortasından boydan boya 10 mm delik açtırdım, bu delikden airbaglerin kablolarını geçireceğim böylece koltuklar dönerken airbag kablolarının zarar görme ihtimalı sıfıra inecek...Yemem masasının yavru döner masasınında dönme aparatını tornacıda yaptırdım, masa montajlanabilir hale geldi...Yataklar için oto döşemelik kumaş aldım, dikiş için döşemesiye verilecek, ranza yatağın alt latalarınıda bu gün kestirdim, yarın sabah yine iş başı...

20130729_182941.jpg

20130729_200215.jpg

20130729_200224.jpg

20130729_200234.jpg

Bu gün, tahtakuş'un koltukları 360 derece döner hale geldi, yolcu koltuğu kolçak yönü değiştirildi, koltuklar ile işim bitti..
Sonra mutfak tezgahını kesip, ikili gaz ocaklı, eviyeli, cam kapaklı ankastre Smev ocak yerine montajlandı, gaz bağlantıları yapıldı..
Ranzaların yatak altı lataları kesilip hepsi yerlerine yerleştirildi...

20130730_185233.jpg

20130730_185248.jpg

20130730_185306.jpg

Atilla Bey, koltuğun son halini görünce artık toplanmaz demiştim ama maşallah bayağı hızlısınız ;D.

Kullandığınız ocak+lavabonun kombine olması çok güzel kullanılmayınca kapatılıp dümdüz bayağı büyük bir alan kullanıma hazır oluyor.

Böyle giderse bayrama bitecek gibi.

Kolay gelsin.

Hasan

Teşekkür ederim Hasan...İlk karavanlarda bende bu kadar parçalamakdan tedirgin oluyordum ama artık ducato'yu yuttum diyebilirim, artık hiç bir şeyden korkmuyorum...Son iki karavanda aynı smev'i kullandım ben ölçü bakımından bu ocağı sevdim, sevmediğim tek yanı fiyatı...
Tahtakuş tabiki bayrama yetişecek, bu gün karavan dönüşüm muayenesine gittim, aldığımda araçda logo yoktu, oysa şirketin web adresi şeklinde minnacık bir logo varmış, bana teslim ederken basitce sökmüşler, bu gün logonun söküldüğünün tespini yaptırdım, trafik tescile evrakı verdim, tabiki Tüv muayenesi için zaman kalmadı, yarın sabah Tahtakuş Tüv'e karavan dönüşümü için gidecek...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,777
Kayıtlı Üye Sayımız
166,595
Kaydolan Son Üyemiz
anilcanats

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR