Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 396,819
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Mahallemizin yeni sakinleri günboyu çalışırken ayaklarımın dibinde dolaşıyorlar, Ben de ara sıra onların oyunlarına bakıp neşeleniyorum.

hpim3710.jpg

hpim3711.jpg

Etiketler

Ediz Bey,
Teşekkürler, Umarım siz de bir gün hayallerinizdeki karavanı gerçekleştirirsiniz.
Benim de uzun süredir hayalimdeydi bir karavan yapmak, Yani aslında bu başlıktaki gelişmelerden daha öncesi de var bu serüvenin,
Çizimler, maket.. Bir gün mutlaka yapacağımı düşünüyordum.
Belki bir süre daha bekleyebilirdi de.. Ama öyle bir noktaya geldik ki bir gün, hadi başlayalım artık dedik ve o günden sonra gah yaptık, gah bekledik, tekrar yaptık ama...
Bir şekilde bu duruma kadar geldik. Yani başladıktan sonra bir şekilde bitecek inşallah.
Yapım sürecini izlediğiniz için ayrıca birkaç satır yazıp bana moral destek verdiğiniz için teşekkürler.

Bugün gün boyu yağmur vardı. Sabahtan diner mi diye bekledim ama nafile... En sonunda aşağıda gördüğünüz muşambayı karşıda demir kazıklara bağlayarak pazarcı işi bir korunak oluşturdum. Bu yağmur hiç durmamasına rağmen rahatça ıslanmadan ve makineleri ıslatmadan çalışmamı sağladı.
hpim3714.jpg

Yakında kablo kanalları için delme işlemi yapacağımdan elektrikle ilgili bazı detaylarla uğraşmanın sırası gelmişti. Bugün önce geriyi daha iyi görebilmek için arkaya bir sis farı uygun bir şekilde ayarlayarak montajını ve bağlantılarını yaptım. Aslında normal stop grubunun geri lambaları çalışıyor ama karavan 4 metre uzunluğunda olduğu için yaptığım testlerde arka tarafın yeterince aydınlanmadığını ve uzak olması nedeniyle aydınlatmanın ince manevralarda görüş problemine yol açtığını keşfetmiştim. Bir de sağ taraftaki geri lambası melodili ve soldaki kadar güzel aydınlatmıyor, Neyse ki bu sis farı bu sorunu ortadan kaldıracak.

hpim3715y.jpg

Önce sac bir bağlantı parçası ayarladım. Bunu gördüğünüz köşebenti desteğini zayıflatarak düz hale getirip lambanın civatasına monte ettim.
hpim3716c.jpg

Yukarıdaki gibi olduktan sonra:
hpim3717m.jpg

Sis farını yerine monte ettim.
hpim3719.jpg

Son olarak gördüğünüz gibi elektrik bağlantılarını uygun şekilde yapıp test ettim ve onayladım. Ama bugünkü işim bitmedi daha...

Daha sonra fotoğraflarda gördüğünüz üst lamba gruplarını yerine monte ettim. Bu biraz zamanımı aldı çünkü arkalarına sac destek parçaları imal edip bunları boyamam gerekti. Bunlar belki kaplama sırasında geçici olarak yine sökülecek ama yine de içlerindeki destek noktalarını yaptım ve uygun şekilde monte ettim. En kısa sürede buraya gelecek elektrik hattını da çekip bağlantılarını da yapacağım. Bugünlük buna vaktim yetmedi. Bu üstteki lamba grubu ekstra güvenlik için, Aslında bunlar romork lambası ve geri vites hariç, Fren, stop ve sinyal lambası içeriyorlar. Açılan kısımda oldukları için bunlara çekilecek özel hatlar önden ayrıca çekilecek özel 4 lü kablosu ile... Bu günlük yapabildiklerim bunlar.

hpim3720.jpg

Yücel kolay gelsin işin zorunu bitirdin zevkli kısmı kaldı şimdi ne yapsan artık gösterir .Atilla abiye sorduğun havşa işi için özel uçlar var deliği deldikten sonra havşayıda açıyor mobilya hırdavatçılarında bulabilirsin .

Yücel bey iyi akşamlar abi plakayıda hafiften boyadınmı kırmızıya banamı öyle geldi ?
Minik sakinler sizemi ait ? ya çok sevimliler keratalar gelip tokatlayasım geldi valla :smiley:
kolay gelsin.

Yücel kolay gelsin işin zorunu bitirdin zevkli kısmı kaldı şimdi ne yapsan artık gösterir .Atilla abiye sorduğun havşa işi için özel uçlar var deliği deldikten sonra havşayıda açıyor mobilya hırdavatçılarında bulabilirsin .
Cengiz Abi, Teşekkürler. Havşa uçlarına bakacağım ama herhalde freze ile delerim. Aslında delik açmayacağım akıllı vida kullanacağım.

Yücel bey iyi akşamlar abi plakayıda hafiften boyadınmı kırmızıya banamı öyle geldi ?
Minik sakinler sizemi ait ? ya çok sevimliler keratalar gelip tokatlayasım geldi valla Smiley
kolay gelsin.
Teşekkürler Hakan Bey, Köpekler mahallemizin sakinleri, Hepimizin. Plakayı da boyadım, Geri kalanına uygun olsun. :smiley: Aslında sökebilir veya maskeleyebilirdim boyarken ama yapmayınca böyle oldu, Bir ara sökülüp temizlenecek.

Bugün Sabahtan önce çarşı ve sanayii deki bazı işleri hallettim. Kablo kanalları vb ayrıntıları aldım. İç lambalar gibi bazı malzemeleri de satın aldım. Sonra sanayii'ye gidip bir miktar sert strafor izolasyon malzemesi, poliüretan köpük, Silikon vb malzemelri aldım. Ön dolap kilidinden tekrar bulup aldım ve son olarak yan duvarda bir deneme yapmak için birkaç tane plastik lambri aldım ve eve geldim. Saat zaten 2 yi buldu ben bütün bu işleri halledene kadar.
Sonra karavan yan duvarlarında önce iskelet boşluklarına uygun kestiğim sert straforu yerleştirirp dıştan bantladım. Burada bantlamamın nedeni geçici olarak malzemeyi yerinde tutmak ve boşluklara ve kesişim noktalarına arkadan sıkacağım poliüretan köpüğün bu tarafa taşmasını önlemek.
hpim3722.jpg

hpim3723.jpg

Sonra arka tarafa geçip bütün boşlukları ve kesişimleri poliüretan köpükle doldurdum ve bir miktar kurumasını bekledim.

hpim3724.jpg

hpim3726.jpg

Böylece hem sıkı bir yapışma sağlanmış hem de bütün boşluklar dolmuş oldu, Bu sonra gıcırdamamasını sağlayacak. Dıştan iskelete vidalayacağım plastik lambrilere kesintisiz bir iç dolgu desteği olacak daha sonra üzerine iç zeminin kaplama malzemesi de vidalanınca.

Sonrasında üst komşum Eyüp Abi'de yardıma geldi ve deneme amaçlı birkaç adet aldığım plastik lambrileri uygun ölçüde keserek duvara monte etmeye başladık, Lambrileri hem sık aralıklı iskelete vidaladık hem de boydan boya silikonla iç yüzeye yapıştırarak çalıştık ve duvarın izole edilen bölümünü kapladık.
hpim3725.jpg

hpim3729.jpg

hpim3728l.jpg

hpim3727.jpg

İşte böyle bu test sonucunda içerde henüz içerden karşılık gelecek kaplama malzemesi olmamasına rağmen duvar istediğim sertliğe ve sağlamlığa ulaştı. Dolayısıyla yan duvarları lambri ile kaplamaya devam edeceğiz ama daha sonra. Önce elektrik işlerine dönüp kablo kanallarını ve arka tavan stop gruplarının bağlantılarını çekeceğiz. Bir hafta içinde kaplamaya dönüp sol ve sağ duvarı komple kaplayacağız. Bundan sonra ön arka ve üst kısımları başka malzeme ve tekniklerle kaplayacağız. Sonra da zemine geçeceğiz. Daha işimiz çok... Bu günlük bu kadar...

Kolay gelsin, Yücel; sonunda dış yüzey kaplaması için iyi bir malzemede karar kıldın, köpüklerle lambiri arasına sürdüğün silikonu sakın kıskanma, bol bol sür, hava şartlarından form değiştirme ihtimali olan plastik lambriler böylece straforlarla sıkıca bir birine tutunur oynama yapamazlar...

Teşekkürler Atilla Abi,
Silikon içteki malzemeyle boşluğu doldurup bütünleşmeyi sağlıyor, Lambrileri kendi vidaları ve daha sonra da köşebentler tutacak, Hava şatlarından ne olacağını göreceğiz, Bu riski almaya değer buldum açıkçası,

2000'li yılların üretimi CAN karavanların imalat şekli senin yönteminin hemen hemen aynısı, onlar dışarıdan plastik lambri yerine gofreli alüminyum levha, içeriden ise kavak kontraplak perçinleyip duvar kağıdı kaplıyorlardı..

Ben içten sağ ve sol duvar için marin kontraplak kullanacağım. Duruma göre epoksi boya atabilirim plastik lambrilerin üzerine. Üst kısımları dıştan 4mm kontraplak kaplayıp sonra hazır fiber kamplamayla kaplayacağım yan duvarlara göre daha sağlam ama nispeten daha ağır olacak. Onu da epoksi ile boyayabilirm belki. yanlar her halikarda çizgili ve beyaz zemin ön üst ve arka yüz düz ve parlak görünümde olacak. Daha sonra düşünebiliriz ama farklı bir renk de olabilir. Örneğin kırmızı veya canlı koyu bir yeşil olabilir. Ön üst ve arka duvarlar içten kontraplak yerine daha hafif malzemeyle kaplanacak. Son fikirlerim böyle.

Bugün arkaya kadar üstten ulaştıralacak elektrik hattının işlerinin tamamını bitirdim.

hpim3730.jpg

Önce kablomun çapına uygun delikleri profillerimi çok fazla zayıflatmayacak şekilde nerelerden götüreceğime karar verdim. Ardından delikleri uygun matkap ucuyla delerek ayarladım.

hpim3731q.jpg

Sonra bu deliklerden içinden 4 adet kablo grubu giden tek kablo olan kablomu geçirdim. Profillerdeki deliklerden geçme noktalarında ayrı bir lastik hortumdan bir parça kesip bu hortumu kabloyu koruyacak şekilde kablonun dışından ve deliğin içinden geçirerek iki tarafından oynamayacak şekilde sabitledim. Böylece profilin kabloyu zamanla kesme tehlikesinin önüne geçtiğimi düşünüyorum.

hpim3733.jpg

Kablonun sabitlenmesi işlemi bitince PVC kablo kanalımı aradaki boşlukların uzunluklarına ve kesişme şekillerine uygun olarak kestim ve kabloyu içinden geçirdim.
Kanalları bazı noktalarda sabitledim bazı noktalardaysa şu anki aşama bunu gerektirdiği için sabitlemedim, Bu yüzden çok şık gözükmüyor ama o kısımlar sabitlenmeyen kısımlar, Bu kanallar tamamen kaplamanın altında kalacak sonra ayrıca sabitlenince düzgün de gözükecektir. Bunun sabitlenmeme nedeni tavanı kaplayacak malzemenin yerinde olmaması oldu.

Bütün bu işler bittikten sonra test aşamalarında kablo kapaklarının düşüp kaybolma tehlikesine karşı onları ayrıca kelepçeledim geçici olarak. Ve kanallarla işim bitti. Sonra bir test aküsüne sigorta takıp ucuna kıskaçlar takarak yaptığım test güç kaynağımla çalışarak hangi lambanın hangi kabloya, hangi kablonun hangi diğer kabloya bağlanacağını bularak bir taraftan bütün bağlantıları yaptım ve izolasyonu da yaparak işi bitirdim ama bu sırada karanlık oldu.

Aşağıdaki fotoğraflarda parklar yanıyor ama uzun süre boyunca parklar açık şekilde beklediği için test aküm boşaldığından çok zayıf yanıyor belli belirsiz bu sizi şaşırmasın, Neyse ki bugün bir gece test sürüşü yapmaya karar verdik Cennet de bana bu sürüşte yardımcı olacak. Bütün bağlantıları denediyesem de gerçekten arabaya bağlayıp denemek gerek. Bu geceki test sürüşü görüntülerini de paylaşacağım sonra,

hpim3736.jpg

hpim3737.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR