Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar;2006 Pop-up Ducato Camper(atiladi)
Sn. Bartek, mesele yaptıracak yer deyil, adamlar meraklı, yapılacak şeyin önce önemini anlamaya çalışıyorlar sonra uçuk kaçık bir rakam çıkıyor ortaya, ben buna benzer şeyleri yaptırmakdan ziyade kendim yapmaya gayret ediyorum...
Buzdolabı kişisel bir tecih durumuna döndü, ben bütün dünyanın kabul ettiği gibi 220v motorun %17 daha fazla olan soğutma verimini tercih ediyorum, inverterin 24 saatte kendisi için harcayacağı 6 amp enerjiden tasarruf etmek için 12v 140 lt buzdolabına 3-4000 TL verebilecek durumda deyilim...
Yeterli güneş paneli olan karavanlar için 6 amp'in hiç bir önemi yok, 10 dakika önce karavanda idim, solar şarz regülatörüne baktım, an itibari ile 400 watt sistemde 24 amp max kapasite varken panel yüzeyinden 18.7 amp giriş gösteriyordu, difrizli çift kapı 142 lt buzdolabı bunun 7.6 amp'ini çekiyor (termostat açık iken, ayrıca buzdolabının termostatı doğru ayarlanır, içide doğru doldurulursa 15 dakika çalışıp 5 dakika stop ettiğini unutmayalım ), anlayacağınız 11-12 amp üretilmiş enerji aküler ( toplam 275 amp) tam dolu 13.8v olduğu için boşa gidiyor, karavanda fazla enerji üretimi var ben kullanacak yer bulamıyorum boşa akıp gidiyor yani, ben şimdi 6 amp inverter harcamasının peşinemi düşeyim..
Sorun inverterin yarım saatte bir devreye giren soğutma fanının sesi ise haklısın, gerçi bu karavanda onuda hallettim, inverter özel bir yerde duruyor, fan sesi ilede hiç bir ilgimiz yok, ayrıca fan seside 1000 TL'ye alınacak 220v buzdolabı (inverter dahil) yerine 12v buzdolabına 4000 TL verecek kadar katlanılamacak bir ses deyil, tabiki bu tercihler benim tercihim, her kes istediği sistemi kullanmakda özgürdür, yeterki kendi kararlarına bizi de ortak etmeye çalışmasınlar...