Kendi Karavanını Yapanlar; 12m3 Ducato-Tatanka (Atiladi)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan atiladi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 552
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 102,599
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; 12m3 Ducato-Tatanka (Atiladi)

Atilla Abi yeni ruhsatın hayırlı olsun.

TUV - trafik anlaşmazlığı benim de başıma gelmişti. TUV muayene sırasında aracın cinsi mutlaka "M" olacak diye tespit raporu yazdı. Trafiğe gittiğimde olmaz öyle "M1" olacak deyip M1 yazdılar. Korka korka TUV'de tekrar muayeneye girdim. "M1" için sesleri falan çıkmadı :smiley: , onayladılar.

Etiketler

Atilla abi bende de muayeneye gittigimde M - M1 hususunda biseyler olmustu tam hatirlamiyorum.TUV yetkilisi agir kusur verip yollamisti.Polise degisiklik icin gittigimde once bilgisayardan sonrada ruhsatin uzerinde silgi ile silerek TUV un istedigini yazdi.Muayeneye gittigimde aracimi hatta durmadan sona goturerek 1-2 bilgisayar kontrolu ve ruhsatani bakip geceri verdiler.Bu islemler sirasinda EK1 vs doldurmadim.Ruhsat degisikligi de yapilmadi.Hatta artik butip degisiklikler icin EK1 hazirlanmadigi soylenmisti yanlis hatirlamiyorsam.

Hayırlı olsun yeni ruhsat,Nice güzel sağlıklı keyifli gezilerde kullanmanızı dilerim

Atilla Bey, yapım aşamasında sizi sürekli izledim.Güzel biraraç dizaynı oldu, elinize sağlık.

Yalnız M, M1 olayını pek anlayamadım açıkçası.Bir de hafif karavan, ağır karavan ayrımı da ilk kez

ortaya çıkan bir şey mi, yoksa daha önce de varmıydı.

İzmir'den selamlar, sevgiler.

Öncelikle iyi dilekleri için herkese teşekkür ederim..

"M" ler için ise son olarak şunu söyliyeyim...Muhatap olduğunuz TUV ve trafik tescil bir şey demiyorsa, buralarda yazılanlardan etkilenip kendinize sinir stres yaratmayın....
Tavsiyem sürekli aynı TUV muayene istasyonunu kullanmak, bu şekilde tek bir TUV ile muhatap olup kendi durumunuzu sürekli gittiğiniz TUV istasyonunun isteklerine uyumlu hale getirmek...
Trafik tescil için çözümde araç satın alındıkdan sonra kendi bağlı bulunduğunuz trafik tescilin istekleri yönünde gerekli değişiklikleri yapmak..Sonuç olarak araçlar ruhsat, vergi dairesi ve sigortada motorkaravan olarak görünüyorsa, bağlı bulunulan bölgelere göre ufak tefek değişiklikleri yaptırmak gerekecek. Ruhsat sayfa değişikliğinin bedeli 80 TL..
N1-M1, M-M1, yük nakli hususi-yolcu nakli hususi seçenekleri yıllardır olan bir şey, eskiden birde "Kamp taşıtı, karavan, tatil amaçlı karavan vb. birsürü kavram vardı aradan yıllar geçince şimdilik bilgisayar sisteminde standart yakalandı " özel amaçlı motorkaravan" herşeyin ülke sathında standartlaşması için biraz daha vakit geçmesi lazım galiba..
Denizleri geçip derede boğulacak deyiliz...Bu muhabbeti zaten biz burada yıllardır yapıyoruz, bir sonuç alamadık, bundan sonrada tüm ülkeyi kapsayan ortak bir sonuç çıkacağını sanmıyorum..

Hayırlı olsun. Darısı bizlere. Ruhsatta 2,9 JTD yazması ilgimi çekti. 2,8 JTD olması gerekmiyor mu? Kolay gelsin. Selamlar.

Benim araç orjinal italyan montajı olduğu için 2.9 JTD yazıyor, aslında motor hacimleri 2880cc,2.8 JTD ile aynı o yıllarda küsüratlı cc'leri büyük rakama tamamlamışlar, sonraki yıllarda motor hacmi bir gün vergilerde etkin olur diye sonraki yıllarda 2.8 yazmışlar, fabrikaların uyanıklık tedbirleri yani..... şu andaki vergi uygulaması 1.9'dan küçükler bir sınıf, 1.9'dan büyükler bir sınıf olarak iki sınıf olduğu için silindir hacimlerindeki ayrıntıların önemi yok...

atiladi' Alıntı:
tuv ile trafik tescil bir türlü anlaşamıyor...

bir anlaşsalar zaten insanlar rahat edecek,
birde ağır karavan, hafif karavan diye ruhsat değiştirirsek hiç şaşırmam :( :( :(

Bir gün HK(hafif karavan) ve AK(ağır karavan) da gündeme gelecek, TUV artık EK1'lerdeki diğer harfleri çizip HK ve AK yazıyor, motorkaravan ve panelvanlar vergi diliminde hala aynı kategoride, kamyonetler başka kategori, oysa aynı aracın bazılarında kamyonet yazıyor, bazılarında panelvan, vergileride farklı...Çokda kafa yormaya gerek yok, atalarımız her derde bir söz bulmuşlar,"alemle gelen düğün bayramdır"
Bu tür şeylerden etkilenen rahatsızlık duyan arkadaşlar için tekrar yazıyorum, bu yazışmalarımız sadece muhabbet, önemli olan, ruhsatlarda " Özel amaçlı Motorkaravan" yazısının yazılmış hakkını elde etmek, gerisi bölgesel farklardan dolayı bürokrasi farkları......

Atilla Abi verdiğin bilgiler çok değerli.. Teşekkürler..

Gzüel ülkemde prosüdürlerde o kadar cok farklılık varki anlamak cok zor..
Sormak istediğim bir konu var..Bu konuda tecrübeleriniz bir hayli fazla cevaplarsanız sevinirim .

Sigorta ve kasko motokaravanda panelvan veya kamyonetten farklı oluyor . Bu konu ile ilgili konu var okumuştum.
Peki vergilendirme nasıl oluyor..Yani sizin 2,9 jt aracınızın

panelvan ve motokaravan iken MTV leri aynımı . Motokaravan MTV değerleri neye göre hesaplanıyor..

transporter t5 veya PSA grubu aracların MTV leri arasında fark var mı ?

Teşekkürler

Tesbit güzel...Benim araç kamyonet olduğu için dönüşüm sonrası panelvan-motorkaravan vergi dilimine geçti yani vergisi yükseldi...Burada devletin cinliği şurada, panelvan kelimesinde, VIP dediğimiz araçlardan da motorkaravan gibi biraz daha yüksek vergi alabilme cinliği, devletin derdi motorkaravanlar deyil, onların derdi motorkaravanların içine sokup panelvanlardan da yüksek vergi alabilmek, çünkü VIP ler ve camlı vanlar kendi dönüşümlerinde kamyonet statüsünden çıkıp panelvan statüsüne geçiyor, ve sonuç vergiiiiiii....
Panelvan ve motorkaravanlarda marka falan fark etmez, motoru 1.9 dan büyükmü küçükmü, sadece iki vergi sınıfı vardır...Devletin yüksek vergi cinliği burada... Herşey daha yüksek vergi almak için..

Hayırlı olsun Atilla bey.

Hayırlı olsun Atilla Bey... :smiley:

Cavid Sezen

atiladi' Alıntı:
Tesbit güzel...Benim araç kamyonet olduğu için dönüşüm sonrası panelvan-motorkaravan vergi dilimine geçti yani vergisi yükseldi...Burada devletin cinliği şurada, panelvan kelimesinde, VIP dediğimiz araçlardan da motorkaravan gibi biraz daha yüksek vergi alabilme cinliği, devletin derdi motorkaravanlar deyil, onların derdi motorkaravanların içine sokup panelvanlardan da yüksek vergi alabilmek, çünkü VIP ler ve camlı vanlar kendi dönüşümlerinde kamyonet statüsünden çıkıp panelvan statüsüne geçiyor, ve sonuç vergiiiiiii....
Panelvan ve motorkaravanlarda marka falan fark etmez, motoru 1.9 dan büyükmü küçükmü, sadece iki vergi sınıfı vardır...Devletin yüksek vergi cinliği burada... Herşey daha yüksek vergi almak için..

Cevabın için teşekkür ederim Atilla abi. Yazdıklarımdan anladığım kadarı ile karavanda vergi aracın model yılı ve silindir hacmine göre belirlenmiş.

Ayrıca anladığım kadarı ile panelvan (camsız) bir t5 alırsak moto karavan dönüşümünde vergide bir değişiklik olmayacak değil mi?

Peki motokaravanda alkovenli yada camper olarak vergide bir fark var mı ?

Eğer baska farklı durum yok ise PSA veya transporter model araclardan işimize hangisi daha cok yarayacak ise onu secmemiz gerekiyor. :smiley:

Vergi dairesinde camper veya alkovenli farketmiyor, motoru 1.9 dan küçük veya büyük olarak 2 kategoride vergilendiriyor...Tabiki yaşıda önemli...
örneğin 2007 model 2.4 8m3 T5 transporter camper ile 2007 model 17m3 2.3 docato camper'in vergisi aynı..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR