Doğada ya da tenha yerlerde karavanla konaklayacak arkadaşlarımız için;
Büyük marketlerde satılan bir cihaz var. Üzerindeki sensör hareketi algılıyor ve tepki veriyor.
Ding dong, nasıl yardımcı olabilirim diyebildiği gibi siren de çalabiliyor.
Yapışkanla veya mıknatısla ya da vida ile aparatını araca monte edip cihazı üstüne yerleştirebiliyorsunuz. Açısını, ses yüksekliğini ses modunu, siren süresini ayarlayabiliyorsunuz. Fiyatı makul ve dört yöne konulacak cihaz her yaklaşımı haber veriyor. Aynı zamanda geleni ürkütüp kaçırabiliyor.
Bunu özellikle bazı dükkanlarda görüyorsunuzdur, kapı açılınca ve içeri biri gelince bir ses çıkararak dükkan sahibini uyarıyor.
İlla araca yapıytırmak gerekmiyor, doğada yapılacak kamplarda ağaçlara koymak, hatta yere bırakmak suretiyle her yaklaşan canlıdan haberdar olabiliyorsunuz. Araç hareket etmeden önce aparatından kolayca çıkarıp kapatıp içeri alınabilir zira rüzgarda ve titreşimde düşme ihtimali olabilir.
Artık araçların dört yanına takılan kameralar, kayıt yapıyor. Bu kameraların araç içindeki sim kart takılı internet sağlayıcılar tarafından cep telefonunuza hareketleri haber verme özelliği de mevcut. Ama tabii masraflı şeylerdir. Bunları gören art niyetliler de yaklaşmak istemeyeceklerdir.
Kuru sıkılara gelince. Evraklı olmalı mutlaka, insana karşı değil de vahşi hayvanları uzaklaştırmakta kullanılabilir.
Diyebilirsiniz ki torpil kullanalım. İki mahsuru var, yakmak için zaman harcar olaydan gözünüzü ayırırsınız. Heyecanlı tipler atmayı unutup elinde patlatabilir. Diğeri ise bunlar yangın çıkarabilir tabiatta. Tecrübeyle sabit.
Yani vahşi doğada kamp yaptım hiç hayvan gelmedi diyen şanslı arkadaşlarımız gibi her zaman şanslı olunmayabiliyor.
Bizim karavan ve kamp hareketlerimizde pek sorun olmuyor. Çünkü yalnız gitmiyoruz.
Mutlaka möbetçilerimiz oluyor. Bir avcı tarafından yaralanmış domuz veya ayının yolu üstüne denk gelirsek diye yivsiz tüfeğimiz de vardır. Gerek olmadı ama emniyet için bulundururuz.
Ben de bir hatıramı anlatayım. İl söylemeyeyim ki kimse alınmasın.
Minibüste kalabalıktık sabah olmadan yehre girmeyelim ve uykusuzuz biraz uyuyalım diye otoban üstünde bir benzinliğe girdik uyuduk.
Ben direksiyonda koltukta uyumuşum.
Biri camı çalıyordu sıçrayarak uyandım
Baktım camı çalan bir jandarma eri, arkasında da jandarma aracı ve içindeki rütbeliler de bize bakıyor.
Ne oluyor diye camı açtım uyku sersemi.
Etrafta hırsızlar var emniyetinizi alın, dedi jandarma eri.
Bir dakka emniyetimizi kendimiz alacaksak siz ne iş yapacaksınız, dedim.
Komik olmuş onlar da gülerek uzaklaştı biz de güldük ama Nöbetleşerek uyuduk.
Bence en emin yer bir çok arkadaşımızın dediği gibi köyler, yaylalar, tenha yerler.
Yalnız sıkıntı çekmeden hava kararmadan önce oraya ulaşmak ve civardaki insanlarla biraz sohbet etmek, amacımızı anlatmak çok faydalı olur.