Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Arkadaşlar,Önder beyin bu forumdan 2 kişiye kurduğu sistemin birisi benim oldu. Beni tanıyan arkadaşlarımızın bildiği gibi ben uzun gezilerimde kamplara hiç girmeyen,sakin koylarda ve tenha yerlerde uzun zaman konaklayan biriyim.
Aracımda 1.si aracın kendi aküsü+ 185 Amp.yaşam aküsü var.Aralarında kesici şalter var.Durduğum yerlerde aracın aküsünü şalter ile ayırıp yaşam aküsünü kullanıyorum.Yolda giderkende şalteri açıp 2 akününde şarj almasını sağlıyorum. 4 yıldır bu şekilede devam ediyordum. Buzdolabımız 220V kompresörlü HICOM idi. Bu kış 3 sistem alman malı bir dolap aldım ve araca LPG deposu taktım.Anlayacağınız dolap için enerji sorunum kalktı gibi. Enerji ihtiyacım ise: lavobadaki musluk için çalışan küçük bir dalgıç pompa,( TIR da mazot aktarmada kullandığım dalgıç pompadan elimde olduğundan onu değerlendirdim) Bu kış aldığım SUNNY 19 inc 48 ekran lcd tv ve scarta takılan uydu ricever Aydınlatmam şerit led. Dolayısı ile çok fazla enerji harcamam olmadığını Önder bey ile kararlaştırdık. Kaldığımız deniz kıyılarında bulduğum ağaç gölgelerinden de faydalanmak, panelin en yüksek verimi almasını sağlamak amacı ile 100 What lık bir paneli yönlendirerek portatif olarak kullanmayı seçtim. Önder beyin teknik konulardaki bilgisi ilede onay alldıktan sonra mutabık kaldık.
Tanıyan arkadaşlar bilir çok uzun zamandır güneş paneli konusunda araştırma yapıyordum.Hem forumdaki kullanıcı arkadaşlarımız hemde internet üzerinden satıcılar ile ilgili çok bilgi aldım.Çok telefon trafiği yaptım. Yıllardır internet üzerinden alışveriş yaparım.Abartı olmasın ama 100 den fazladır. Hatta ve hatta 4 yıldır beraber olduğum eşimi bile internet üzerinden buldum ,çokta mutluyum.Birincisi yaşımız gereği(65) görmedende konuşarak karşıdaki kişi hakkında fikir edinebiliyoruz. Birde 6. hissimin çok kuvvetli olmasıda var iişin içinde.
Dolayısıyla Önder arkadaşımız ile yaptığımız konuşmalardan onun doğru adres olduğunu anladım.Yine 12 den vurdum.Gerçekten kendisi işini seven,sadece para kazanmak amacı ile selam vermeyen,satış bittiğinde ilgiyi kesmeyen,saygılı bir BEYEFENDİ.
Aşağıda resimleri olan 100W lık paneli tüm testlerini yapıp,söylemememe rağmen taşıma çantasını bile düşünerek,10m 6mm kablo ,araca bağlanabilecek şekilde led'li kontrol paneli, bağlantı socetleri, maşaları ile, paneli portatif kullanacağım için güneşi en iyi algılayabilecek şekilde durmasını sağlayacak açıda durmasını sağlayacak ölçüdeki ayaklarına kadar,anlayacağınız bana sadece bağlamak kalacak şekilde gönderdi.
Benim için önemli bir ayrıntıda,çıkardığım banka havalesi bankadan kaynaklanan nedenle hesabına geçmeden, tanımadığı bir kişiye malı gönderecek kadar iyi niyetli birisi. Gönderdikten sonrada defalarca arayarak sorun olup olmadığını takip etmesi,panel üzerindeki ledlerin hangisi yanıyor,hangisi neyi gösteriyor diye bilgilendirmeside sattığı şeyin de kadar arkasında durduğunun göstergesi. Kısacası Gerçekten güvenilir bir satıcı ve İNSAN..
Gelelim aldığımız 100Wlık panelin işlevine.Seçim nedeni ile yola çıkamadık. Malum seçimde oyumuzu kullanıp yola çıkacağız.Bu nedenle geçenlerde Marmara adasına gititik 12 gün kaldık.Dolayısıyla orada yaşam aküsü kullanıldı.Gemi ile gidip geldiğimizden aracın şarjı ilede kullandığımızı yerine koyamamıştık.
Aldığım paneli deneme amaçlı olarak evin önünde aracın üstüne koydum. Kontrol panelide araç içinde müsait ve görebileceğim yere montajını yaptım. Akülerde ne kadar şarj olduğunu bilmediğim ve sağlıklı ölçüm aletlerim olmadığından rakamsal veri söyleyemiyorum. Faakat 2 günde 2 aküyüde full doldurdu. Anlayacağınız sistem çalışıyor. Bundan sonrasını çıkacağım gezilerde yaşayarak göreceğim. Eğer kullanımıza yeterli gelmezse yanına bir tane daha 100W lık panel koyacağız.
ÖNDER beye göstediği ilgi-yakınlık-dürüstlük-güveni boşa çıkarmadığı için çoooook teşekkürler. Bence sadece alışveriş olmadı birerde DOST kazandık....
( Bu bir REKLAM değildir. Sadece bu formdaki dostlarımızı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır) Sevgi ve saygılarımla........