Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,280

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merhabalar tekrar.
GEZGİN TURKO'ya VE HERKESE selamlar ve bize güvendiği ve bizi seçtiği için çok teşekkürler.
Sabit oldu ama iyi bir sistem oldu kesinlikle.

BU BİR REKLAMDIR EVET :smiley:))) AMA GERÇEKTEN SÜPER BİR KARAVANDI VE RENGİDE ÇOK ŞEKERDİ BAYILDIM, AMA SÖYLEMELİYİM BİZİM GÜNEŞ ENERJİLİ SİSTEM DE ÇOK YAKIŞTI VE ÇOK ŞIK OLDU:smiley:))
ALLAH KAZASIZ BELASIZ KULLANMAYI NASİP ETSİN. HAYIRLI SEYİRLER.
ENERJİSİZ KALMAYIN SAKIN.
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Önder kardeş ellerine sağlık görsel olarak hoş duruyor sistem,fakat yapılan sistemin teknik verilerinide yazabilirmisiniz,mesela kaçlık panel kullandınız ve araçta kullanılacak donanıma ne kadar yetecek bunlarıda bizimle paylaşırmısınız.

Sayın Seyyah Turko'ya da hayrlı olsun güzel günlerde kullansın.

Merhabalar önder Bey,
Teşekkürler,inşallah kazasız belasız kullanırız,sistem gayet verimli gözüküyor,ayrıca ilginiz için teşekkürlerimi sunuyorum,
selamlar...

Abi rica ederim. Memnun kalmanıza ve sistemin işlevsel olduğunu duyduğuma bir kez daha memnun oldum. Tekrar güle güle kazasız belasız kullanın o güzel aracınızı.

Haklısınız Yusuf bey :smiley:)) sistemin ayrıntılarından bahsedeyim herkese. Sistemde 2 adet Alman üretimi yüksek verimli ve kompakt güneş gözelerinden oluşan 100'er wattlık paneller ve yine Alman üretimi STECA Ekranlı 10A şarj kontrol cihazı kullanıldı.
Alman! Alman! diye niye belirtiyorum, yıllardır biz güneşi sadece plajda altına yatmak için kullanırken adamlar bu işe kafa yormuş ve bu konuda çok başarılı, güvenli ve ileri teknolojiler geliştirmişlerdir. Ve dünya güneş enerjisi pazarının %40'ı Almanların elindedir halen. Bununda söylediğim gibi haklı gerekçeleri vardır.

Sistem dediğim gibi toplam 200 Wattlık panel grubu+10A Şarj kontrol cihazı ve iki adette 10A'lik sigortadan oluşmaktadır.
Bu karavan 24Volt ile beslendiği için 10A'lik bir kontrol cihazı iş görebilmiştir. Çünkü 12V'luk iki panel seri bağlanmış ve 24Volt elde edilmiştir. Ayrıca güvenlik amaçlı olarakta bataryanın (+) ucu ile şarj kontrol cihazı arasına ve birde panelin (+) ucu ile şarj kontrol cihazının (+) girişi arasına 10'ar Amperlik birer sigorta takılmıştır. 10A şarj kontrol takılmasının nedeni dediğim gibi sistem 24V ve taş çatlasa üretebileceği maksimum akım 6.5 Ax24V dir. Burada şuna dikkat de edilmeli sistem 12V olsa idi. Akım değeri 10-12 A arası oynayacaktı ve buda kontrol cihazı için bir tehlike teşkil edecektir. Bu nedenle 10A cihaz olasa bile ucu ucuna olmamalıdır. Ayrıca bir diğer önemli uygulama da bu şarj kontrol cihazı mutlaka metal bir yüzeye monte edilmelidir.

Mehmet beyin karavanında bir adet A sınıfı günlük 0.5-0.6kWh enerji tüketen 220V bir buzdolabı bulunmakta idi. Buda günlük 24V / 30-35Ah enerji tüketiyor anlamına gelir.
Buda takılan paneller ile rahatlıkla karşılanabilecektir. Zaten Mehmet bey, tüm enerji ihtiyacını bu panellerden karşılamayı düşünmemekte idi, kendisinin bir jeneratörü ve harici kamp yerlerinde bağlanacak özel bir redresörü ve piriz girişi bulunmakta idi, fakat yinede bunun rahatını görünce kendisinin panel gücünü artırmayı tercih edeceğini düşünüyorum. :smiley:))
Sağlıcakla kalınız.

Teşekkürler kardeş,gerçekten varlığın önemli bir boşluğu doldurdu işin ehli bir arkadaşın olması bizi rahatlattı herkese soru soramıyoruz sorsakda farklı bilgiler geliyor kafamız karışıyor biz ne kadar araştırsakda bu iş teoride kalır siz ise hem araştırıp hem uyguladığınızdan çokca deneme şansınız oluyor verileri yerinde görüp eksi ve artılarını biliyorsunuz buna karşılık hangi sistem hangi araca uygun daha net biliyorsunuz bu bağlamda size çokca işimiz düşecek,eğer olurda 15m3 ducato'mu alırsam ;) ilk işin olmazsa olmazım en az 200watt panel alıp takmak bu konuda sizi rahatsız edeceğim zaten telefonunuzu kaydettim bilgiler için tekrar teşekkürler.

Rica ederim. Memnuniyetle yardımcı olurum. Tekrar merhabalar bu da ikinci portabl sistemimiz. Yine bu siteden bir beye hazırlandı.
2x40W Güneş paneli ve Steca Şarj kontrol cihazından oluşmakta.
Önceki sistemden farkı ise panel gücüdür. Daha az yeri olanlar için kullanışlı olabilir.
Bunları ben farklı sistemler oldukları için yayınladım böyle her sistemide koymayacağım tabiki. Ama merak edenlerin gözünde canlansın istedim.

İyi akşamlar

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

1.jpg

Resim-3.jpg

Resim2.jpg

Resim-4.jpg

Resim-5.jpg

Arkadaşlar,Önder beyin bu forumdan 2 kişiye kurduğu sistemin birisi benim oldu. Beni tanıyan arkadaşlarımızın bildiği gibi ben uzun gezilerimde kamplara hiç girmeyen,sakin koylarda ve tenha yerlerde uzun zaman konaklayan biriyim.
Aracımda 1.si aracın kendi aküsü+ 185 Amp.yaşam aküsü var.Aralarında kesici şalter var.Durduğum yerlerde aracın aküsünü şalter ile ayırıp yaşam aküsünü kullanıyorum.Yolda giderkende şalteri açıp 2 akününde şarj almasını sağlıyorum. 4 yıldır bu şekilede devam ediyordum. Buzdolabımız 220V kompresörlü HICOM idi. Bu kış 3 sistem alman malı bir dolap aldım ve araca LPG deposu taktım.Anlayacağınız dolap için enerji sorunum kalktı gibi. Enerji ihtiyacım ise: lavobadaki musluk için çalışan küçük bir dalgıç pompa,( TIR da mazot aktarmada kullandığım dalgıç pompadan elimde olduğundan onu değerlendirdim) Bu kış aldığım SUNNY 19 inc 48 ekran lcd tv ve scarta takılan uydu ricever Aydınlatmam şerit led. Dolayısı ile çok fazla enerji harcamam olmadığını Önder bey ile kararlaştırdık. Kaldığımız deniz kıyılarında bulduğum ağaç gölgelerinden de faydalanmak, panelin en yüksek verimi almasını sağlamak amacı ile 100 What lık bir paneli yönlendirerek portatif olarak kullanmayı seçtim. Önder beyin teknik konulardaki bilgisi ilede onay alldıktan sonra mutabık kaldık.
Tanıyan arkadaşlar bilir çok uzun zamandır güneş paneli konusunda araştırma yapıyordum.Hem forumdaki kullanıcı arkadaşlarımız hemde internet üzerinden satıcılar ile ilgili çok bilgi aldım.Çok telefon trafiği yaptım. Yıllardır internet üzerinden alışveriş yaparım.Abartı olmasın ama 100 den fazladır. Hatta ve hatta 4 yıldır beraber olduğum eşimi bile internet üzerinden buldum ,çokta mutluyum.Birincisi yaşımız gereği(65) görmedende konuşarak karşıdaki kişi hakkında fikir edinebiliyoruz. Birde 6. hissimin çok kuvvetli olmasıda var iişin içinde.
Dolayısıyla Önder arkadaşımız ile yaptığımız konuşmalardan onun doğru adres olduğunu anladım.Yine 12 den vurdum.Gerçekten kendisi işini seven,sadece para kazanmak amacı ile selam vermeyen,satış bittiğinde ilgiyi kesmeyen,saygılı bir BEYEFENDİ.
Aşağıda resimleri olan 100W lık paneli tüm testlerini yapıp,söylemememe rağmen taşıma çantasını bile düşünerek,10m 6mm kablo ,araca bağlanabilecek şekilde led'li kontrol paneli, bağlantı socetleri, maşaları ile, paneli portatif kullanacağım için güneşi en iyi algılayabilecek şekilde durmasını sağlayacak açıda durmasını sağlayacak ölçüdeki ayaklarına kadar,anlayacağınız bana sadece bağlamak kalacak şekilde gönderdi.
Benim için önemli bir ayrıntıda,çıkardığım banka havalesi bankadan kaynaklanan nedenle hesabına geçmeden, tanımadığı bir kişiye malı gönderecek kadar iyi niyetli birisi. Gönderdikten sonrada defalarca arayarak sorun olup olmadığını takip etmesi,panel üzerindeki ledlerin hangisi yanıyor,hangisi neyi gösteriyor diye bilgilendirmeside sattığı şeyin de kadar arkasında durduğunun göstergesi. Kısacası Gerçekten güvenilir bir satıcı ve İNSAN..
Gelelim aldığımız 100Wlık panelin işlevine.Seçim nedeni ile yola çıkamadık. Malum seçimde oyumuzu kullanıp yola çıkacağız.Bu nedenle geçenlerde Marmara adasına gititik 12 gün kaldık.Dolayısıyla orada yaşam aküsü kullanıldı.Gemi ile gidip geldiğimizden aracın şarjı ilede kullandığımızı yerine koyamamıştık.
Aldığım paneli deneme amaçlı olarak evin önünde aracın üstüne koydum. Kontrol panelide araç içinde müsait ve görebileceğim yere montajını yaptım. Akülerde ne kadar şarj olduğunu bilmediğim ve sağlıklı ölçüm aletlerim olmadığından rakamsal veri söyleyemiyorum. Faakat 2 günde 2 aküyüde full doldurdu. Anlayacağınız sistem çalışıyor. Bundan sonrasını çıkacağım gezilerde yaşayarak göreceğim. Eğer kullanımıza yeterli gelmezse yanına bir tane daha 100W lık panel koyacağız.
ÖNDER beye göstediği ilgi-yakınlık-dürüstlük-güveni boşa çıkarmadığı için çoooook teşekkürler. Bence sadece alışveriş olmadı birerde DOST kazandık....
( Bu bir REKLAM değildir. Sadece bu formdaki dostlarımızı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır) Sevgi ve saygılarımla........

Abdi abi, abi güvenin için teşekkürler, güvenine layık olmaktan ben de mutluluk duydum ve bu güzel yazdıkların için de sonsuz teşekkürler. Abi bu yazdıklarının çıktısını alıp büroma asacağım :smiley:)) Diplomamdan daha değerli çünkü.:smiley:)

Erdek'e gelirsem ve sen de oralarda olursan mutlaka görüşmek isterim. Abi ben de Ayvalıkta pederin yazlığında olurum Ağustosta sen de bana uğrayabilirsen memnun olurum.
Benim pederi de çok seversin bir tanışsan. Yengeme de selamlar Saygılar, İyi tatiller

Abdi hocam bilgilerini paylaştığın için teşekkür ederim,Önder bey e de ilgilerinden dolayı.Şimdi sıra sürece bakmaya geldi görüntü itibarı ile pek sorun çıkacak gibi gözükmüyor,haydi hayırlısı en büyük sorunlarımıza herkesin katkılarıyla yavaş yavaş derman buluyoruz.

Alıcı ve satıcıların fiyat verme konusunda "reklam olur ve yanlış anlaşılır" endişelerini anlayabiliyorum. Ancak bu önemli bir konu. Diğer aksesuarların fiyatlarını ve satıldıkları yerleri paylaşabiliyorsak bunu da paylaşmalıyız bence.

100 watt.'lık çanta sistem panel regulatör dahil kaça mal oldu? Hatta parça bazında fiyat verebilirseniz daha da memnun olurum. Çünkü aracımdaki regulatör panelden gelen anlık amperajı göstermiyor ve steca ile değiştirmeyi düşünüyorum. Steca bunu gösteriyor bildiğim kadarıyla. Yanlış mı?

Ya da mevcut sistemime bağlayabileceğim, panelden o anda gelen amperi gösterecek başka bir ilave aparat var mıdır, bu şekilde daha ucuza gelir mi?

*** Abdi abicim, panelin hayırlı olsun. Güle güle kullan. Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...

Abdi Bey, yeni donanımlarla bu yaz daha renkli mi geçecek ne?... :D Sizin mütevazılığınızı biliyorum; siz, işlevselliğe önem veriyorsunuz ki bence de öyle. Olsun, yine de bir takılalım dedik... Güzel geziler, iyi dinlenceler!.. :smiley:

Cavid Sezen

Abdi bey paneliniz hayirli olsun. Bu yaz daha sorunsuz ve guzel gezersiniz Insallah.

Çanta tipi çözümü çok beğenenlerdenim ve Abdi abiyle de bu konuyu uzun konuşmuştuk...

Önder beyden kendi adıma da çok bilgi edindim, keza Abdi abinin de sorununu çözdü, kendisine foruma gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederim...

Paneller fiyat olarak yanılmıyorsam Watt başına 3 dolares idi...

Şu an tavandaki panelim bana fazlasıyla yetiyor, uzun konaklamalı gezme imkanına kavuşursak (emeklilikte :D ) kesinkes çanta tipi panelide karavanımdaki enerji kaynaklarına ilave edeceğim. (En hoşuma giden yanı da siz ağaç altı gölgede karavanınızda otururken çanta paneliniz güneşte akünüzü doldurmaya devam ediyor.)

taiga' Alıntı:
Şu an tavandaki panelim bana fazlasıyla yetiyor, uzun konaklamalı gezme imkanına kavuşursak (emeklilikte :D ) kesinkes çanta tipi panelide karavanımdaki enerji kaynaklarına ilave edeceğim. (En hoşuma giden yanı da siz ağaç altı gölgede karavanınızda otururken çanta paneliniz güneşte akünüzü doldurmaya devam ediyor.)

Yani alırsak ya da yaptırırsak, iki tane mi olacak bu durumda, Haldun? Bizim mini panelvanlarda o denli yer var mı bakalım? :D

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR