Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,285
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Evet oda ekonomik bir çözüm aslında, veya biraz daha ucuzlasalar, esnek rulo şeklinde katlanabilen paneller de olabilir. bu konuda çözümler araştıracağım. Ve buldukça sizlere ileteceğim.
Selamlar,

Etiketler

konderk' Alıntı:
Evet oda ekonomik bir çözüm aslında, veya biraz daha ucuzlasalar, esnek rulo şeklinde katlanabilen paneller de olabilir. bu konuda çözümler araştıracağım. Ve buldukça sizlere ileteceğim.
Selamlar,

Hayırlısı ile 20 mesaj doldu :smiley:şimdi özele,tüzele,kamuya dilediğiniz gibi yollayın mesajları :D :D :D

Benim açımdan deniz olsada olur olmasada, mis gibi ormanda kamp halinde bir kaç metre kabloyla en uygun verim nasıl hangi marka ben onun peşindeyim, son 14 günlük kampımda eksik yönümün bu çözüm olduğuna karar verdim.

Evet hayırlısıyla farkındayım artık özel mesaj yazabildiğimin. Ama çokta özel mesaj peşinde değilim, sonuçta burada amaç bilgiyi paylaşmak değil mi ?
Herkes okusun saklımız gizlimiz de yok allaha şükür :p

Sevgiler

Evet İlhan abi sen de haklısın, saygı duyarım. Aklımda değişik fikirler uyandırdın sende. Herkesin görüşlerinde ve zevklerindeki farklılıkları da keşfetmek çok zevkli bence. Bu siteye geldiğimden beri ben de çok değişik şeyler öğrendim ve farkettim. iyi akşamlar

Sevgiler,

konderk' Alıntı:
Evet İlhan abi sen de haklısın, saygı duyarım. Aklımda değişik fikirler uyandırdın sende. Herkesin görüşlerinde ve zevklerindeki farklılıkları da keşfetmek çok zevkli bence. Bu siteye geldiğimden beri ben de çok değişik şeyler öğrendim ve farkettim. iyi akşamlar

Sevgiler,
Önder kardeşim temennim yakında bir karavan sahibi olursan, bizim derdimize çareyi çabuk bulursun.

http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-gunes-panelleri-3000-watt-invventor-34677335/detay/

Bu arkadaştan İnsel hocam tavanına panel aldı... (Çanta şeklinde değil, düz, 105x105 cm yaklaşık 165-170W civarı)

Çokta memnun...

Bu paneller 15x15 cm genişliğinde 0.6V, 8 A lik parçaların birleştirilmesinden oluşuyor.

Aynılarını Datça da Bahattin abide de görmüştüm.

Satıcı arkadaş, 36 adedini 4x9 yada 6x6 dizerek panel yapıyor.

Çanta tipinde dizilim nedir bilmiyorum...

Şu anda karavanımda tükettiğimden fazla enerjiyi güneşten edinebildiğim için ihtiyaç duymuyorum, ancak gerekli olduğunda ve uzun süreler kamp yaptığımda (özellikle güneş yerine ağaç altı/gölgede konakladığım zaman) bu çanta tarzından yaptıracağım.

36 adet değil de, 24 tanesi bana yetecek. Katlanacağı için 12+12 olacak. Dizilim 3x4 şeklinde olur. Her biri 4.8W kabul edersek (+- toleransı bilmiyorum) toplamda 115W oluyor ki, güneşi takip ettireceğim için bana ziyadesiyle yetecektir.

Ölçü olarakda sanıyorum 55x75 cm olur ki, bu da karavanda çok yer kaplamaz düşüncesindeyim.

Hesaplı ve oldukça verimli bir çözüm olarak görüyorum çanta tarzı. Siz gölgedeyken o akünüzü doldurmaya devam ediyor.

Handikabı ise gittiğiniz yerde aracı bırakıp çevreyi gezmeye gidecekseniz çanta paneli de toplamak zorunda kalmanız.

Gene de 4-5 gün aynı yerde konaklayacaklar için bence güzel bir seçenek.

Haldun beycim çanta tipi bu verdiğim linklerdeki modellerdir, biz fabrikasyon panelleri kullanıyoruz. Bunları belki görmüşsünüzdür daha önce. Değişik modeller üretmek mümkün ama bunlar çok kaliteli ve çok daha fonksiyonel ve aküsünü ve invertörünü, şarj kontrolcüsünü yani herşeyi içinde barındırıyorlar, şimdilik pek karavancılara uygun sistemler değil. El yapımı paneller bunlara göre daha hesaplı olabiliyor el emeği göz nuru ne de olsa. :smiley:

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-guc-kaynagi-40w-gunes-enerji-cantasi-cok-pratik-bir-jenerator-49989189/detay/

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-guc-kaynagi-20w-gunes-enerji-cantasi-cok-pratik-bir-jenerator-49989160/detay/

http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-guc-kaynagi-130wp-ac-portatif-gunes-enerji-sistemi-super-pratik-ve-guclu-49989229/detay/

İlhan abi gerçekten temennin için çok teşekkür ederim. İnşallah abi bir karavanım olmasını ben de çok isterim. Pek vaktim olmuyor benim oğlan daha çok ufak ve iş güç işte ama doğayı ve özgürlüğü çok seviyorum. Bir çiftliğim olsun organik kendi yetiştirdiğim şeyleri yiyeyim bir karavanım olsun onunla doğayı hissedeyim. Bıktım abi betonarmelerden. Gerçi kim bıkmadı ki... ancak bunu bir açıklığa çıkıp ta bu kadar uğraştığım güneşin gerçek batışını gördüğümde daha da bariz hissediyorum ne kadar berbat bir yaşam sürdüğümüzü. Yaşadığımı daha doğrusu o doğaya çıktığım zaman hissediyorum. Şehir yaşamı mis gibi bir tarhana yerine çimento çorbası içmek gibi birşey. :'(
Sizin aranızda olmamı anlıyor musun abicim... satış matış değil .... yani sizlere özendiğim için. İnşallah ileride biz asabi betonarme yabanileri de sizler gibi özgür ve relaks oluruz.
Saygılar

Onder bey bilgiler icin saolun. Simdi kendi kendine donen sistem cok olsa gercekten cok hos olurdu fikir hosuma gitti. Benim meslegim mimarlik bu yuzden muhendislik teknik konularindan anlamam ama bir fikrim var. Simdi panele yukselen alcalan ve donen bir tabla yapmak zor degil burasinda sanirim hem fikiriz. Peki panelin yanina icerisinde ufak bir yazilim barindiran chipset koysak ve bunuda bir adet GPS alicisina baglasak. Kisaca GPS den buldugu kordinatlara gore ve saate gore gunesin nerede oldugunu tahmin edebilir. Bu tahmin chipset e oncede yukelenecek belli verilerle kolaylastirilabilir. Sizce boyle birsey hazir alamada ucuza mal edilebilir mi? Cunku GPS alici oldukca ucuz bir cihaz, donen ve yukselen tablada ucuza yaptirilabilir. Tek sorun chip ve yazilim sanirim.

Bana fazlasıyla karmaşık geldi. Onun yerine ışık/ısı şiddetini algılayacak bir kaç sensör ve bunlar arasında kıyaslama yapacak bir pic programı daha basit ve ucuz olabilir sanki.

Melih en son gittiğim güneş enerjisi fuarında bahsettiğin aleten vardı, panelin güneşi takip etmesi bir mekanizma ve yazılım vasıtası ile sağlanmış, önemli olan fiyatı 5000$ fuar fiyatı vardı, mekanizmanın büyüklüğünden hiç bahsetmiyeceğim bile...

atiladi' Alıntı:
Melih en son gittiğim güneş enerjisi fuarında bahsettiğin aleten vardı, panelin güneşi takip etmesi bir mekanizma ve yazılım vasıtası ile sağlanmış, önemli olan fiyatı 5000$ fuar fiyatı vardı, mekanizmanın büyüklüğünden hiç bahsetmiyeceğim bile...

Karavanlar için bu türden arayışları fantazi olarak görüyorum.

http://www.reimo.com/en/85096-vollautomatische_solar_nachfuehranlage/

2 gıdım daha elektrik elde edeceğiz diye böyle uçuk yatırımlar yerine, çanta tip seçmeyi yada karavanda kullanılan tüketimi azaltacak çözüm arayışına girmeyi daha akılcı buluyorum...

Parası çok olana elbet sözümüz olamaz... :D

Bekir hocam haklı bu iş ancak ışık sensörü(fotosel) ile olur, güneşi izlersiniz en basit ve ucuz çözüm, bu işlere ben yeni başladım ve tüm üretimi kendim yaptığım zaman uçuk fiyatlar olmayacaktır. %100 yerli üretim yani. Çin min de değil.:smiley: Ama çanta tipi paneller ekonomik ve uygun bir çözüm. Ama burada da kablo boyunu 12V sistem olursa kablo kesitini artırmadan fazla uzatamazsınız. Buna dikkat etmek lazım. Bu kezde yangın tehlikesi (aşırı kablo ısınması) ve %3-4'ün üzerinde enerji kayıpları olacaktır. (buda kabul edilemez bir değerdir.)

konderk' Alıntı:
Bekir hocam haklı bu iş ancak ışık sensörü(fotosel) ile olur, güneşi izlersiniz en basit ve ucuz çözüm, bu işlere ben yeni başladım ve tüm üretimi kendim yaptığım zaman uçuk fiyatlar olmayacaktır. %100 yerli üretim yani. Çin min de değil.:smiley: Ama çanta tipi paneller ekonomik ve uygun bir çözüm. Ama burada da kablo boyunu 12V sistem olursa kablo kesitini artırmadan fazla uzatamazsınız. Buna dikkat etmek lazım. Bu kezde yangın tehlikesi (aşırı kablo ısınması) ve %3-4'ün üzerinde enerji kayıpları olacaktır. (buda kabul edilemez bir değerdir.)

Hocam,

Kaç mt kabloya kadar sorunsuz kullanabiliriz?
Sonuçta yeterince uzun değilse, yani karavan gölgedeyken çanta panel güneşte duramıyorsa hiç bir anlamı kalmıyor... :-\

Haldun bey, ve herkese merhabalar,

Kablo kesiti iki parametreye bağlıdır. 1-Panelin Watt'ı ve 2-Mesafe ve tabiki kaç volt DC elektriği ileteceksiniz. Burada 12Volt sözkonusu olduğu için bunu parametre olarak düşünmüyorum. Zaten çok uzun mesafeler için bu nedenle yüksek voltlarda çalışan sistem kurulumu tercih edilir.

Karavan sahiplerinin işine yarayacak 1-2 örnek verecek olursak;
2x40W=80W açılan çanta panel grubu için; 12Voltta - 5m mesafe için kullanılması gerekli minimum kablo kesiti 2.5mm2'dir.; 10m mesafe için minimum 5mm2 (tabiki standartta 6mm2 kullanabilirsiniz) kesitli kablo kullanmak lazım.
Durum bu. Tabiki watt arttıkça kesit artacaktır. Ne kadar büyük kesit o kadar az kayıp.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR