Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,469
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

benim sistemimde 36v-12v dönüştürücü yok....

Biraz aramam gerekti ama buldum:

Sizin aracın hikayesinde 463 no.lu mesajda şöyle demişsiniz:

Solar güneş panelininde bütün ekipmanlarını hazırladım, 180watt 12v 5 amp panel, 158x80cm, steca PR 2020 20 amp solar şarz regülatörü, 36-12v converter, solar kabloları, bağlantı pabuçları, ölçüm cihazı, 1000 watt 12-220v inverter ilk etapda denemede kullanacağım akü, paneli tavana bağlama babuşları, her şey hazır...

http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=59516.0;attach=235344;image

adresindeki resimde regülatörün altında görülen nesne sanırım bu dönüştürücü. Siz o mesajdan sonra muhtemelen gerek olmadığı için kullanmamışsınız sanırım ama benim aklımda o liste kalmış.

Bu durumda masraf listesinden bir kalem eksilmiş demektir :smiley:

Etiketler

Bir kaç soru:

1. Bunların farkını (teknik olmayan insanların anlayacağı bir dille) anlatır mısınız?
2. Fiyatları hakkında bilgi?

Solar regülatörler 50-250 TL arası değişiyor. MPPT ler 450-750 TL arası diye biliyorum. (Bizim kullanımımıza uygun olanlar)

3. Atila beyin sisteminde yanlış hatırlamıyorsan bir 36-12V dönüştürücü vardı. Böyle bir dönüştürücünün varlığı halinde 36V veren bir panel kullanmanın sakıncası?
4. Önerdiğiniz akülerin fiyatları?

Jel aküler 150Ah için 500 TL den başlıyor. Fiyatlar çok uçuk. Distribitörler inanılmaz karla satıyorlar.

5. Panellerin ebatları? (bu bizim için çok önemli)

100W olanlar 60x100 cm, 120-130 W olanlar 80x110 cm, 160-185 W olanlar 100x150 cm civarı.

Merhabalar tekrar, :smiley:)) evet kafanızın karışması normal ama aslında olay basit.

Kısaca açıklayayım bahsi geçen konuları:
1- 36V-12V DC to DC çevirici kullanılabilir ama ne gerek var %15-20 kayba. Kazanamadığınız bir enerjiyi DC çevirici ile yok ediyorsunuz. Çünkü bu çevrim aşağı yukarı %15-20 kayba neden olur ve kendiside maliyeti artırır, daha sonrasında servis masrafları artar v.s. NE GEREK VAR !! BIRAKIN KAYBINIZ ORADA KALSIN YADA BAŞTAN DOĞRU PANEL ALACAKSINIZ. Bakınız MPPT şu demek ama DC to Dc konvertör bunu yapamaz en azından bildiğim konvertörler.

180Watt-36V bir paneliniz olsun : 180W/36V=5A peki demeye çalıştığım şu, 5Ax36V=180 siz 12V akü şarj ediyorsunuz diyelim. 14.2Vx5A=71Watt Ama bu bir MPPT olsa idi, 14.2Vx12.67A=180Watt yani aradaki voltaj farkı akıma dönüştürüldü, akım artırıldı ve güç sabit tutuldu.

2- 36 Volt panel yarı voltaja düşerse şarj eder mi etmez mi merak etmeye gerek yok eder ama çok verimsiz bir şekilde. Bunun yerine çok güneş olan zamandaki kayıpları kazanmak daha kazançlıdır. MPPT teknolojisi kışın %45 yazın %20 kazanç getirir. Kışın panellerin sıcaklığı düşüktür ve dolayısı ile verimleri yükselir ve yaza göre olması gerekenden yada bize lazım olandan daha yüksek voltaj üretirler ve MPPT kullanmazsanız kayıplar daha da artar.
Bunu şöyle açıklayayım eğer MPPT şarjırınız var ise, istediğiniz paneli alınız. Panel voltajı şarj edeceğiniz akü voltajından yüksek olmak kaydı ile...
Eğer standart bir PWM şarjırınız var ise, panel voltajını dikkatli seçmelisiniz. Ki benim tecrübelerime göre, eğer sisteminiz 24 Volt değil ise (burada 27V DC çıkış voltajına sahip gerçek 24V tabir ettiğimiz panellerden bulmanız zordur veya çok pahalı modellerdir) standart şarjır kullanırsanız direk kaybınız %20. Yani 100 Wattlık panelin 80 wattını kullanırsınız. Yani direk kayıp 20x3$=60$ + fazladan panel başına 2.5 kg ömür boyu yük karavanınıza.

Burada kısacası 12 Volt paneller 17-18V gibi 24 Volt tabir ettiğimiz paneller ise 36 Volt üretiliyorlar yükte. Burada ya %20 kaybı göz önüne alacağız yada MPPT kullanacağız.
24V tabir ettiğmiz gerçek 24V paneller ise 27-28V üretirler ve 24v akü grubu şarj edildiğinde ancak standart bir şarjır ile kayıpsız panel kullanımı söz konusudur. Deneysel ölçüp baktım bu yazdıklarım su götürmez. TURNIGY Marka yüksek hassasiyette wattmeterler ile yapılmıştır. O nedenle 2+2=4 kadar eminim yazdıklarımndan.

Seçeceğiniz ürünlerde bir bilene danışmanız gerekiyor. Bir bilenin sizin isteklerinizi ve uygun olan panel yerleşim alanınızı analiz edip ona göre en uygun ekipmanları önermesi.

3- Fiyatlara ve panel ölçülerine gelince mümkün olduğunca burada vermeye çalışırım. Bugün bir grup panel yola çıktı. Stokta olanların ise ölçüleri aşağıdaki gibidir.

Ayrıca Şarj kontrolcüde; dediğim gibi ucuz çözüm olarak 10A - PWM tipi kendi ürettirdiğim şarj kontrolcü 55$'dır. 20A olanı 70$'dır.

Steca için ise, birkaç model vereceğim;
PR1010 - 12/24V - 99Euro+KDV
PR1515 - 12/24V - 118Euro+KDV
PR2020- 12/24V - 141Euro+KDV
PR3030- 12/24V - 163Euro+KDV

MPPT 2010 - 12/24 - 20A 285Euro+KDV dir.

Akülere gelince mesela 100Ah Gel tipi - özel performanslı deep cycle: 231 ila 249 $+KDV arası. Dönemsel akü fiyatları oynayabiliyor.

Panel boyutlarına gelince;

Cell Türü Mono Mono Mono Mono Mono Mono Mono Mono
Güç Pmax - W 5 10 20 40 60 90 100 120
Boyut - mm 285*180*25 341*285*25 490*410*25 574*541*35 810*540*30 1196*540*35 1196*540*35 1305*67*35
Vmp - V 18,68 16,68 18,51 18,6 18 18 19,1 19,1

Hoşçakalın, görüşmek üzere
Önder Köse
B-HET Mühendislik
Tel: +90 530 5130819

Haldun bey merhabalar bu arada memnun oldum tekrar görüştüğümüze, ve güzel görüşlerinize, faydam olabildi ise ne mutlu bana. Ürün almış olmanız önemli değil. Sonuçlta işinizi halletmişsiniz.
Evet partimiz gecikmişti. Sizin istediğiniz 120W ilk partide de gelmedi, şimdi 2. partide gelebilecek ancak :smiley:
Hoşçakalın görüşmek üzere,

Oldu olacak panellerin fiyatlarını da sorayım bari. Bir tek o eksik kalmış :D

Yakında çarpım tabosu gibi bir tablo oluşacak.Bizde hep beraber belli bir dönem için kurtulacağız.Sonra ürünler geliştikçe yerine yenilerini yazarız.

buzdolabı-tv---- şu panel -şu akü-şu şarjır,,,, 2 gün=şu fiyat
buzdolabı-tv------şu panel- şu akü-bu şarjır,,,,5 gün=şu fiyat
buzdolabı-tv-jakuzi-----şu panel- şu akü-o şarjır,,,,sınırsız=şu fiyat

Bekir bey, merhabalar ... kaliteli ve yüksek verimli panellerde fiyatlar küçük wattlılarda 3.25 $/W büyük wattlarda 3 $/W civarlarında (100W ve üzeri). Ben panelleri Almanyada tedarikçi bir firmadan kendi adıma getirtiyorum. Düşük verimli ve kötü çin diyelim panellerde fiyatlar daha da düşebiliyor. Fakat onlara pek yaklaşmamak lazım. Ben müşteri istese de tedarik etmiyorum. Mümkün olduğunca kaliteli ama hesaplı çok düşük kar marjları ile doğru ürünleri son kullanıcılara vermek istiyorum.
Görüşmek üzere,

Sevgili moderatörler ve adminler ben neden özel mesaj gönderemiyorum. Özel istekleri olanlar var yazamıyorum hiçbirşey cevap olarak.
::smiley:Sevgiler

konderk' Alıntı:
Sevgili moderatörler ve adminler ben neden özel mesaj gönderemiyorum. Özel istekleri olanlar var yazamıyorum hiçbirşey cevap olarak.
::smiley:Sevgiler

Her yeni üyenin sorduğu bu sorunun yanıtı,Forum'un 20 mesaj sınırlaması.Gezenbilir o kadar derin bir forumki çeşitli başlıklara atacağınız mesajlarla kısa zamanda 20 mesaj sınırını aşıp,dilediğiniz gibi özel mesaj yazabilirsiniz.

Merhabalar güzel konu açılmış, bence kısır kalmış biraz bu konuyu zenginleştirmek ve derinleştirmek lazım sayın Laurent.

Konu çok önemli çünkü konu başlığındaki gibi son kullanıcı ve hatta biz satıcılar için tam bir baş belası olabiliyor - doğru ürünler ve doğru kapasiteler seçilmezse tabiki

Bu nedenle pratikte yaşadığımız bilgilerimizi paylaşıp sorunlarımızı en aza indirebiliriz.

Hoşçakalın

Evet bu arada yönelim ve eğim açısı bu başlık altında olmamalı belki ama önemli bir diğer konu tabiki.

Ben karavanlarda yataya konulması taraftarıyım panellerin, ne diye güneşin stresine gireyim ki. Her açıdan alsın güneşi. Ankara'da bile güneye bakan bir panelin eğim açısı, yaz sezonunda (MAYIS-AGUSTOS) 16 ila 26 derece arası değişir. Buda neredeyse yataya yakındır yani önemsenmeyebilir (duruma göre) Sadece kışın biraz sorunumuz olur.

Benim karavanım olsa, tavanda yataya döşerim panelleri MPPT şarjırı da koyarım soğuk biramı alır keyfime bakarım. :smiley: [attachment=1][attachment=2]

Çorum-1.jpg

Çorum-2.jpg

Burdaki bir cok insanin sorunu arac tavanlarinda bu karavaninki kadar yer olmamasi. Onun koydugu 4 panelden nerdeyse 1 tanesini ancak sigdirabiliyorsunuz kampervan tavanina. Onun icin en ufak bir acidan bile gunesi yakalayarak daha verimli kullanma arayisindayiz. Yoksa boyle 4 tane panel koyulabilse hangi acidan alirsa alsin gunesi zaten bir sekilde karavanda yeterli olur. :smiley:

Kisaca 1 adet panelle en verimli sistem nasil kurulur bunu anlatabilirmisiniz? Sistemde Buzdolabinin, belli olculerde TV ve antenin, bilgisayarin, gerektiginde pillerin ve fotograf makinasinin sarj edilmesi gibi islemlerin yapilacagini, kisin isiticinin calisacagini, devamli hidrofor calisacagini dusunursek sonsuz dongu nasil saglanabilir?

Sonsuz dongu icin 1 panelle en az kayipla sistem 12V mu kurulmalidir 24V mu?

Simdiden tesekkurler.

Merhabalar,
Burada yer darlığı evet sorun, haklısınız bu durumda o nedenle yinede paraya kıyıp mppt almalı ve çok verimli az yer kaplayan paneller kullanılmalı. Belki montaj için dediğiniz gibi o zaman gün için güneşe doğru izleme yapabilen ve açısını da kendisi ayarlayan bir mekanizma düşünülmeli.
Düşünsenize panel günün doğumu ile belirli bir eğim açısında güneşe doğru yönelecek ve gün boyu yolda hareket halinde olsanız dahi maksimum faydalanmaya devam etmek için güneşi izleyecek. Çünkü bu sizin dediğiniz güneye yönelim sadece sabit durumlarda söz konusu olabilir. Belki pahalı bir çözüm olur bu dediğim ama enerji için katlanılabilir sanırım.

İyi günler, saygılar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR