Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,474
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

TA2RX' Alıntı:
Akülerin 12-24V bağlanma şeklinin ve diğer yazdıklarınızın benim sorduklarımla ilgisini anlayamadım.

Akü bilgisi bonus, belki ileride lazım olur......

Etiketler

Bu değerli bilgiler için her ikinize de teşekkür ederim.

Sevgiyle,
BKA

İnsel hocamla dün telefonda konuştuk, son derece memnun güneş panelinden...

Ondaki panel 6x6=36 adet dizili (15x15 cm liklerle), bende 5x7 dizdirdiğimde tavandaki boş alana uygun hale geliyor.

Ancak fiber olduğundan tavanı deldirmek pek içime sinmiyor.

Acaba çanta tarzı yaptırıp, güneşe açılı koysam nasıl olur?

Tavanda düz olmasına göre, açılı konduğunda alınacak verimin çok daha fazla olduğunu biliyorum, lakin yukarıda sabit olmasının da pratikliği çok fazla. Siz onu unutuyorsunuz , o ise akünüzü dolduruyor, mobil-çanta olursa siz sabah çıkıp açıyorsunuz, güneş döndükçe 2-3 saatte bir açıyı değiştiriyorsunuz falan. Lakin ciddi bir artısı ise araç gölgede iken paneli güneşe koyabilirsiniz ki, sanırım bu önemli bir avantaj. (Henüz yaz kampı yapmadığım için sadece tahmin edebiliyorum)

Beni düşündüren nokta, panelden gelen kabloyu içerideki regülatöre tak çıkar aşamaları. Ciddi izolasyon ve kaliteli bağlantı aparatları kullanmak gerekir ki, sıkıntı yaşamayayım. Bu tür bağlantı malzemelerini tanıyan arkadaşlar öneride bulunurlarsa çok sevinirim.

Kısa ve öz bir yanıt :smiley:Yaz kampında mecbur kalmadıkça ekstradan hiç bir iş yapmayın. :smiley:En fazla yapacağınız iş saat 14 gibi içeceğiniz birayı buzluğa yerleştirmek olmalı :D

Haldun,

Paneli bu şekilde aracın yan/arka metal bölümüne monte edebilirsin. Görece sakıncaları olabilir ama bir düşün.

Kolay gelsin

Panel -kapalı.jpg

Panel-açık.jpg

Güneş panellerinin, taş vs. objeler geldiğinde kırılma olasılığı nedir? Olası çarpmalara karşı nasıl korunmalıdır? Dikkat edilecek hususlar nelerdir? Öneri ve bilgi paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Bugün güneş panelim takıldı İmaj karavanda...

Lorentz 130W lık almıştım Ankaradan geçen hafta...

Yanında Steca PR1515...

Tavanda yeterli alan olmadığından ve ölçü olarak ancak bu model uyduğu için zorunlu Lorentz satın aldım, yer olsaydı seçenek çok daha fazlaydı tabi ki...

Kazdağları hamlesinde deneme fırsatım olacak...

İlhan abi de 185W lık Kyocera var, bende de 130W lık Lorentz...

Gezi boyunca yaklaşık aynı şartlarda olacağımızdan her iki panelin verilerini de düzenli izleyip not almaya çalışacağım...

Dönüşte tüm değerleri yazarım, güneş paneli düşünen arkadaşlar için belki kabaca da olsa bir görüş verir...

Kenan abiye not: Abi, marka ürünlerde genelde temperlenmiş cam dedikleri ürün oluyor üstte. Oldukça sağlam.

Ahmet abiye not: Arka kapı çiftli olduğundan o türden çözüm panelvanlarda zor gibi abi. Lakin arazi taşıtları için (özellikle LR) şahane...

merhaba

130 watt lık panelin size maliyeti ne kadar oldu? benimde bahçemde 400 watt rüzgar türbini var. ancak akülerimi şar etmekte özellikle yazızn yeterli gelmiyor. şarj kontrol ünitesinin hybrid olması nedeniyle güneş paneli ilave etmek istiyorum.

saygılar

Eee artık elektrik de gani; kim tutar sizi!... :D Güle güle, güzel gezi ve dinlencelerde kullanın.. :smiley:

Cavid Sezen

taiga' Alıntı:
İnsel hocam,

Nedir durum?
Verimli mi aldığın panel...
İzlenimlerin nelerdir?

Cok memnunum. Buzdolabi ve fani sonsuz dongude calistirabilecegim kanaatindeyim. İki aku de dolup enerjiyi kesiyor. Hatta bir aku daha alsam mi diye dusunuyorum. 120 ampere bir aku daha baglarsam baska seyler bile calistirabilirim. Tabii hava yagmurlu olursa isim zor o ayri. O zaman da buzdolabi durur ya da lokantanin birinden elektrik isterim. Aklima Sevgili Ruzgar Hocamin 3 sistem ile ilgili yazdiklari gelir gulumserim napalim. :D
Velhasil tavsiye ederim.

insel' Alıntı:
Cok memnunum. Buzdolabi ve fani sonsuz dongude calistirabilecegim kanaatindeyim. İki aku de dolup enerjiyi kesiyor. Hatta bir aku daha alsam mi diye dusunuyorum. 120 ampere bir aku daha baglarsam baska seyler bile calistirabilirim. Tabii hava yagmurlu olursa isim zor o ayri. O zaman da buzdolabi durur ya da lokantanin birinden elektrik isterim. Aklima Sevgili Ruzgar Hocamin 3 sistem ile ilgili yazdiklari gelir gulumserim napalim. :D
Velhasil tavsiye ederim.

İnsel hocam,

Tavana taktırdım bir tane, elim ilk bollaştığında senin aldığın arkadaşa 165Wlık bir çanta tip yaptıracağım...
Eminim ki tavandakinden daha verimli olacak gezi sırasında...

caneroz' Alıntı:
merhaba

130 watt lık panelin size maliyeti ne kadar oldu? benimde bahçemde 400 watt rüzgar türbini var. ancak akülerimi şar etmekte özellikle yazızn yeterli gelmiyor. şarj kontrol ünitesinin hybrid olması nedeniyle güneş paneli ilave etmek istiyorum.

saygılar

Benim aldığım model için fiyat vermeyeyim, çünkü ölçü olamaz bana uygun koşullar sağlandığından...
Lakin 2 hafta önce bir tanıdığımın karavanı için Kayseri den Kyocera 185 W (12V) aldık 1100 TL ye.

Bu gezide paneli deneme şansım oldu.

Çok net olarak şunu söyleyebilirim ki, güneş enerjisinden yararlanmak büyük nimet. Olanağınız varsa kesinkes taktırın.

100W yerine 185W (12V için şu an en yüksek güçteki panel bu) taktırdığınızda güneşten aldığınız enerji de %85 artmıyor.

Örnek olsun İlhan abi ile bu gezide aynı doğa koşullarındaydık.

Benim panel 6.6A alırken, onunki 7.5-7.6 arasındaydı. Diğer değerlerde de yaklaşık aynı oran vardı.

%50 daha güçlü panel bile taksanız, güneşten alacağınız verim %15 civarında artıyor.

Şunu demek istiyorum.

Eğer 12V Danfoss lu buzdolabınız var ise, 120W-150W arası bir panelle az süreli TV izlemek şartıyla sonsuz döngüyü sağlayabilirsiniz.

İnvertör+220V buzdolabı çözümünü kimseye önermiyorum.

Kişisel görüşüm mutlaka 12V Waeco yada muadili (danfoss takılmış bir yerli dolap) kullanmanızdır.

Biliyorum çoğu arkadaş bu görüşüme karşı çıkacaktır, para vb. nedenlerle.

Lakin invertörle dolap çalıştırmak çok ciddi enerji kaybına neden oluyor. (Bu gezide Ferhat pens ampermetre ile ölçümde yaptı)

Başka yere gidecek bütçeyi 12V dolaba yönlendirmek daha doğru diye düşünüyorum.

110lt lik bir danfoss lu buzdolabı 1000 TL ye maledilebilir ki (sanırım daha ucuza da çıkar, araştırıp yazarım) bu da 120-150W arası bir panelle, tüm buzdolabı, pervane (içeriyi serinletme için), led aydınlatma ve TV (az süreli izleme) sorununuzu kökten çözer.

Buradaki kritik nokta dolabın 12V olması ve TV izleme süreniz.

Eğer hiç TV izlemiyorsanız en ufak bir enerji sorununuz olmaz ve herhangi bir yerden elektrik almaya ihtiyacınız kalmaz.

Gezi sırasında deli bir yağmur ve doluya da yakalandık. Sürekli gölgede kaldığımız da oldu. (Yani güneşten verim alamadığımız zamanlar) Ona rağmen akü voltajım hiç 13.1 V altına düşmedi. Bu benim için resmen rüya gibi bir olay. Ki 41lt lik vitrifrigo dolabım 5 kademeden 3. kademede çalıştı ve buz gibi soğuttu full içi doluyken. (Artı power ledli aydınlatma ve su pompası+musluklar) Webasto hiç çalıştırılmadı. Artı ön akü ile yaşam aküsü hep ayrıktı ve şarj dinamosundan yaşam aküsüne hiç enerji gitmedi.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR