Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,285
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

atiladi' Alıntı:
Melih en son gittiğim güneş enerjisi fuarında bahsettiğin aleten vardı, panelin güneşi takip etmesi bir mekanizma ve yazılım vasıtası ile sağlanmış, önemli olan fiyatı 5000$ fuar fiyatı vardı, mekanizmanın büyüklüğünden hiç bahsetmiyeceğim bile...

Atilla abi bunun 5000 $ lik bir tarafi olmamali. Ben bilgisayarci arkadaslarla bir konusuyum bakalim programlama isini. Fuardakiler sanirim baska kimseden olmadigindan biraz fazla yuksekten satiyor olmalilar. Buyukluge gelince biz kendi ihtiyaclarimiza gore daha ufak capli birsey uretebiliriz gibi geliyor. Yani mesela saga sola donemese sadece pistonlu kullarla acisini ayarlasa normalden daha buyuk yer kaplamaz. Ama verimini bir nebzede olsa arttirir.
taiga' Alıntı:
Hocam,

konderk' Alıntı:
Bekir hocam haklı bu iş ancak ışık sensörü(fotosel) ile olur, güneşi izlersiniz en basit ve ucuz çözüm, bu işlere ben yeni başladım ve tüm üretimi kendim yaptığım zaman uçuk fiyatlar olmayacaktır. %100 yerli üretim yani. Çin min de değil.:smiley: Ama çanta tipi paneller ekonomik ve uygun bir çözüm. Ama burada da kablo boyunu 12V sistem olursa kablo kesitini artırmadan fazla uzatamazsınız. Buna dikkat etmek lazım. Bu kezde yangın tehlikesi (aşırı kablo ısınması) ve %3-4'ün üzerinde enerji kayıpları olacaktır. (buda kabul edilemez bir değerdir.)

Simdi burda Isi sensorune gunesin nerde oldugunu nasil algilatacaksiniz? Ben bu kucuk GPS alicilardan kullandim bilgisayarima bagladigimda bana her turlu bilgiyi hazirda veriyordu. Cok basit bir yazilimla bu is cozulur. Yazilim GPS den gelen konum ve saat verisine gore aciyi otomatik ayarliycak.
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Ama size gereken sağa ve sola dönüştür. Yatayla yapacağı eğim açısı mevsimsel ayarlanır yada optimum bir eğimde yıllıkta tutabilirsiniz.
Dediğiniz mantıksız değil GPS kullanması ama ne kadar az elektronik aksam içerirse o kadar az servis ihtiyacı olur kanısındayım yani mümkün olduğunca basit olmalı.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Dondurme mekanizmasi gercekten cok yer kaplayabilecegi icin onu elemine edebiliriz demistim. Cunku sonucta motor, disliler ve carklar icin icine girecek dondurme soz konusu oldugunda. Ayrica otumum bir acida karavan catisina sabitleme yapilamaz cunku arac giderken ruzgar direnci yaratir. Isi sensoru ne kadar elektronikse benim dedigim GPS o kadar elektronic ve isi sensorunden ucuz. Ben kendim 10 pounda almistim. Asagidaki resimdeki alet. Avuc icinin yarisi buyuklugunde.

raeburn-aug04-Tomtom-01.jpg



Hatta su anda aklima geldi. Bu isi herhangi bir baglanti parca ve pic olmadan halletmekde mumkun olabilir. Bu cihazlar bluetooth ile calisiyor. Aracin cam onune koyabilirsiniz. Pic ve bir cok elektronik aksam yerine. GPS i direk bluetooth kullanarak bilgisayara baglayabiliz. Bilgisayarda gelistirilecek yazilimla durumu analiz eder ve kablo yardimi ile yukari panele gondererek ayari yapar. Yani mekanik disinda gerekli sey bil bilgisayar yazilimi ki bunu tarz birseyi konudan anlayan bir bilgisayar muhendisi kolayca yapar. Ben dedigim gibi arkadaslara soracagim. Ama mekanik dondurme olayi nasil cozulur veya kucultulur onu bilmiyorum.

Yani kisacasi sistem karavanlar icin uydu anten ve uydu bulucudan farksiz bir sistem olacak.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

İyide abicim burada bilgisayar çalıştırıyorsun - bluetooth - gps v.s bunlar ne kadar elektrik tüketecek ve biz ne kadar elektrik üreteceğiz güneşi izleyerek. 100W lık bir panelin tavanda yatay durması ile güneşi izlemesi arasındaki enerji kazancınız taş çatlasa %30-35 olur. Zaten standart PWM bir şarjır ile bu panelin 83.7W'ını kullanabilirsiniz.
8 saat güneşi izleyeceksiniz ama 4 saat güneşlenme süresi ile hesap yapmak zorundasınız ve bu durumda 27,9 Ah enerji depolarsınız. Burada kazancı değil toplam depoladığınızı üstelik hesapladım düşünün. Kazanç ile birlikte = 27,9x1,35 = 37.65 Ah
Peki 8 saat izleme için çalıştıracağınız 50W'lık bir notebook bilgisayar ne kadar enerji harcar. 33,33 Ah. Yani zararda olmasakta 3-4 Ah kardayız ama geleni de götürdük. Bu durumda güneş izleme kendi kendini bile karşılayamıyor. Bu nedenle bu tip izlemeler tabiki büyük sistemlerde tercih edilir ama ben bu konuya belki ucuz ve pratik bir çözüm bulunabilir mi diye kafa yoracağım.

Neyse azıcık beyin fırtınası estirelim herkes birlikte neye ulaşabileceğiz bakalım.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Simdi gene burda kullanim onemli. Bilgisayari zaten normalde cok kullaniyosaniz bu islemde kullanmada mantikli. Yukarda yazdiklarinizda haklisiniz fakat bilgisayarin devamli elektirige takili oldugunu dusunurseniz. Yeni netbooklar cok hucreli pilleri sayesinde 12 saate kadar tek sarj ile calisabiliyorlar. Yani gunde bir kere sarj etmeniz yeterli olacaktir. Ben bilgisayar onerisini getirirken en azindan basit bir yazilimla cozulur diye yazdim. Ve yukarida belirttigim gibi gunde 1 sarj ile 12 saat size hizmet verecegi icin. Tabiiki sistemden elektrik cekmiyecek bir devre ve yazilim gelistirilirse daha iyi olur ama yapimi daha zor bir sistem olacaktir ve o devre ne kadar elektrik tuketecek bunuda sorgulamak lazim.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Evet evet arayarak iyi bir çözüm bulacağımıza inanıyorum. Biraz daha kurcalayalım bakalım.
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Burada doktora yapan arkadaslarimla konustum. Cok daha pratik ve az enerji tuketecek bir cozum bulduk. Yeni nesil Cep telefonlari (I-phone yada android). Bu telefonlarda bildiginiz gibi GPS zaten var. Bu telefonlar icin ufak bir yazilim yazilacak ki kolay bir is. Birde digital pusula programi yukleyecegiz. Telefon GPS ile nerede oldugunuzu, pusula ile hangi yone dondurmesi gerektigini bularak gerekli komutu tavandaki solar panele gonderecek. Dolayisi sistemi isletmek icin cok bir enerji harcamiycaz. Karavanin sofer kabinine ve arkada gizli bir bolmeye konulacak telefon doklari sayesinde telefonunuz devali tepedeki sistem ile iletisim halinda olacak. Yolda sofer kabinindeki, durdugunuz zaman ise gizli bolmedeki dock station a telefonu birakmaniz yeterli olacak. Su anda ofisteyim ama eve gidince telefonun fotografini cekip koyarim.

telefon dock;

iPhone_00013_2__31544_zoom.jpg
 


Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Selamlar,
Önce dedim yeni bir konu mu açayım ... Ama sonra düşündüm ... yok yahu işte bir arkadaşımız açmış konuyu başlığıda gayet güzel genelliyor tüm bu konuşulanları ...) Bu konunun altında toplansın herşey fazlada dağıtrmamak lazım konuyu.

Benim diyeceğim bu siteden bir bey bana ilginç bir fikir verdi, daha doğrusu iki bey, onlara güzel bir sistem hazırlamaya çalıştım bende hem ekonomik hem işlevsel, hem de tamamen Alman malı ürünler ile.
Konu şu; acaba karavanlarda enerji sağlayacak güneş panelleri bağımsız mı olmalı yoksa karavana monteli mi ?

Aslında bu konuda farklı düşünen yine bu siteden iki abimizin de karavanına montaj yaptık. Birisini daha yapmadık pazartesi yapacağız sorunsuz bir şekilde inşallah.
Yani 2 portable 2 sabit sistem ... Yani görüşler fifty fifty.

Peki doğrusu hangisi !!!

Bence doğrusu herkesin keyfine göre sistem, ikisi de mantıklı, hatta bana sorarsanız ikiside lazım. Yani bir karavanda hem sabit sistem (seyir halinde iken sistemi besleyecek) , hem de portable yani bağımsız sistem lazım. Çünkü bu kez de çıktınız geldiniz bir kamp yerine gölge biryere çektiniz karavanınızı, eeeeeeeeee güneş ne olacak. Ya aküler şarj olmayacakmı şöyle akşama soğuk soğuk biralar ne olacak .) Yani 1 hafta orada konakladık diyelim, karavanda bir de portable sistem olmalı ki (en az 10m kablolu) güneş bir yere panelinizi koyup elektrik üretmeye devam edebilesiniz.

Tabiki bu konu tartışmaya ve değerlendirmeye açık, bir de tabiki yaşamak lazım. Karavancı abilerimizin ne hissettiklerini ve ne yaşadıklarını anlamak için...

Sağlıcakla kalın...
[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

Capture_01 04-Jun-11.jpg


Capture_02 04-Jun-11.jpg


Capture_03 04-Jun-11.jpg


Capture_04 04-Jun-11.jpg


Capture_05 04-Jun-11.jpg
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Bunlar da devamı resimlerimizin....
Bunlar bilgi amaçlıdır gözünüzde başka türlü canlanmaz birşeyler...

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Capture_09 04-Jun-11.jpg


Capture_08 04-Jun-11.jpg


Capture_07 04-Jun-11.jpg


Capture_06 04-Jun-11.jpg
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Yakında yeni sistem resimleri de yayınlayacağım, ama bunlar hep sizlerden birilerine yaptığım sistemlerden seçilmiş olacak. Sistem yaptığım kişileri ben açıklamayacağım, sizlerin soruları olur ise, kendileri kendilerini açıklarlar ise daha iyi olur. Böylece birbiriniz ile kullanım tecrübelerinizi tartışarak ve beni ve benim gibi kişileri de yönlendirerek bu sitede en doğruyu bulmaya hep birlikle çalışalım.
hayırlı seyirler herkese.
 


Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Merbahalar;

Dun bahsettigim telefonda calistirilan progrmain fotografini asagida ekliyorum. Bu programa yapacagimiz ufak bir ekleme ile aldigi bilgiler dogrultusunda dondurme islemini yapmasini saglayabilecegiz.

Ekranin sol tarafinda pusula sag tarafinda ise GPS den alinan data verileri ve harita uzerindeki yeriniz gorunuyor.


[attachment=1]

IMGP2210.jpg
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Melih Bey,
telefondan alınan datalarla güneş panelini döndürecek motorlar arasındaki alışverişi sağlayan arayüz devresi hazır olarak var mı?
 

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Ne yazikki hazir olarak yok. Bunlari sadece sizlere yada buradaki muhendis arkadaslar fikir vermesi ve oyle 5000 dolar odemeden bolye elektronik, otomatik bir sistemin kurulabilecegini gostermek. Ben ve arkadaslarim burada zaten doktora yaptigimiz icin her birimizin kendimizce projelerimiz oldugu icin buna ugrasacak vaktimiz ve uzerinde deneme yaparak sistmi calistirabilecegimiz bir karavanimiz yok. Dedigim gibi buraya yazdiklarimdan yola cikarak muhendislikten ve elektronikten anlayan arkadaslar bu sistemi kurmak isterlerse diye yol gostermek amacli. Eger ilgilenen olursa daha detayli olarak anlatabiliriz. Maksat bilgi paylasimi, fikir cimlastigi ve birilerinin isine yaramasi.
 



Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Rica ederim Yusuf bey.
Vaktim oldukça ve elimden geldiğince buradaki abilerime yardımcı olmaya çalışacağım ve isteklerini de en ekonomik ve kaliteli şekilde çözmeye çalışacağım.
Sağlıcakla kalın.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,964
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst