melihbozkurt
Karavan Yönetim
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Atilla abi bunun 5000 $ lik bir tarafi olmamali. Ben bilgisayarci arkadaslarla bir konusuyum bakalim programlama isini. Fuardakiler sanirim baska kimseden olmadigindan biraz fazla yuksekten satiyor olmalilar. Buyukluge gelince biz kendi ihtiyaclarimiza gore daha ufak capli birsey uretebiliriz gibi geliyor. Yani mesela saga sola donemese sadece pistonlu kullarla acisini ayarlasa normalden daha buyuk yer kaplamaz. Ama verimini bir nebzede olsa arttirir.
atiladi' Alıntı:Melih en son gittiğim güneş enerjisi fuarında bahsettiğin aleten vardı, panelin güneşi takip etmesi bir mekanizma ve yazılım vasıtası ile sağlanmış, önemli olan fiyatı 5000$ fuar fiyatı vardı, mekanizmanın büyüklüğünden hiç bahsetmiyeceğim bile...
Atilla abi bunun 5000 $ lik bir tarafi olmamali. Ben bilgisayarci arkadaslarla bir konusuyum bakalim programlama isini. Fuardakiler sanirim baska kimseden olmadigindan biraz fazla yuksekten satiyor olmalilar. Buyukluge gelince biz kendi ihtiyaclarimiza gore daha ufak capli birsey uretebiliriz gibi geliyor. Yani mesela saga sola donemese sadece pistonlu kullarla acisini ayarlasa normalden daha buyuk yer kaplamaz. Ama verimini bir nebzede olsa arttirir.
taiga' Alıntı:Hocam,
konderk' Alıntı:Bekir hocam haklı bu iş ancak ışık sensörü(fotosel) ile olur, güneşi izlersiniz en basit ve ucuz çözüm, bu işlere ben yeni başladım ve tüm üretimi kendim yaptığım zaman uçuk fiyatlar olmayacaktır. %100 yerli üretim yani. Çin min de değil. Ama çanta tipi paneller ekonomik ve uygun bir çözüm. Ama burada da kablo boyunu 12V sistem olursa kablo kesitini artırmadan fazla uzatamazsınız. Buna dikkat etmek lazım. Bu kezde yangın tehlikesi (aşırı kablo ısınması) ve %3-4'ün üzerinde enerji kayıpları olacaktır. (buda kabul edilemez bir değerdir.)
Simdi burda Isi sensorune gunesin nerde oldugunu nasil algilatacaksiniz? Ben bu kucuk GPS alicilardan kullandim bilgisayarima bagladigimda bana her turlu bilgiyi hazirda veriyordu. Cok basit bir yazilimla bu is cozulur. Yazilim GPS den gelen konum ve saat verisine gore aciyi otomatik ayarliycak.