Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Sevgili abilerim ve arkadaşlar hepinize selamlar, öncelikle hepinize güzel iltifatlarınız için teşekkürler, bu aralar yoğunluktan dolayı inanın zor zaman ayırabiliyorum çünkü eve geldiğimde artık bitap düşmüş oluyorum. Ve ancakta evden bu forumu açmaya zamanın olabiliyor. Mesela şu saate bakınız 24:00 neredeyse
) Ama benim için burada cevap yazmakta bir görev gibi oldu inanın. Bu arada evet Önder olarak bana hitap edebilirsiniz Levent bey sorun yok. konderk(Kadir Önder Köse'nin kısaltılmışıdır.)
Hepinize inanın teker teker cevap vermek isterim ama ilgi o kadar yoğun ve güzelki bu forumdan günde en az 2 yada 3 kişi ile de ya mesajlaşıyoruz yada telefon ile görüşüyoruz. Ve herkese karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bu arada beni bu foruma davet eden, yine teknik danışmanlığını yaptığım bir Solar şirketin müşterisi olan ve bu sayede tanıştığım Hüseyin Ekmekçi beydir. Kendisine teşekkür ediyorum ki sizler ile tanışmama ve yeni dostlar kazanmama vesile oldu.
Öncelikle evet tabiki fiyatları yayınlarım bazı temel parçalar için. Bunda bir sakınca görmüyorum. Ama ben daha çok teker teker parça satmaktansa komple sistem satmayı yeğlerim. Aslında tek tek parça satıp kurtulmayı herkes ister kolay olan da odur. Ohhhh ne ala sat ürünü kurtul. 3-5 kuruşta kazan... Müşteride ne yaparsa yapsın. Siz de haklısınız tabiki teker teker toplamayı düşünenler çoktur içinizde, sistemi işte paneli ucuz verenden panel; şarj kontrolcüyü ucuz verenden şarj kontrolcü, aküyü ucuz verenden akü.... eeeeeeeee şimdi kar mı ettik acaba. !!!!! Hiç sanmıyorum, 3-5 kuruş kar ettiğimizi sandık ama 7-8 kuruş zarar ettik aslında. Belkide toptan zarar ettik. Bilinmez ama ben çok gördüm bu şekilde insanlar. Bu nedenle Abdi abinin yazdıklarına iyi dikkat ediniz bu sistemleri almak isteyenler ve alacak olanlar. Orada Abdi beyin haberi bile olmadan birsürü ek eleman kullanılmıştır yıllarca kablosu bile çıkmadan adam gibi kullanabileceği bir sistem ve şimdi yeni Gemiadamına bir portabl sistem gönderdim. Oda görüşlerini açıklar ise memnun olurum.
Şöyle izah edeyim, evet eczanede ilaçların hepsi satılır ama biz doktora gideriz değil mi ve onlara para öderiz !!!! Bu kadar basittir olay. Yani şunu söylemek istiyorum resimlere bakar iseniz, bazı işler bütündür, adam mesela şarj kontrolcüyü bir yerden, paneli bir yerden alır, sonra ne olacak peki bu bağlantıların doğru yapılması kablo ucu ve akü pabuçları, klamensleri, kabloları, şarj kontrolcünün takılacağı baralı metal fırın boyalı paslanmaz tablası, kullanım talimatları, ışıklı akü göstergesi, teknik destek, doğru sistem tayini, gereksiz para vermekten kurtulmayı sağlar ki önemlidir, büyük sistemler için sigorta seçimi ve kullanımı, hatta işin montajı güvenlik önlemleri v.s. v.s. v.s.
Burada takılan abilerimin en azından aklı selim insanlar olacaklarını düşünerek, iş sadece sende panelin watt'ı şu kadar bak başkasında bu kadar demeyecek kişiler olacaklarını umut ediyorum. Ucuz panel temin etme şeytanlıklarını da bilirim bu arada. Ekonomi tabiki hepimiz için önemli. Ben de bir malı alırken en iyiyi en ucuza almaya çalışıyorum. Ama en iyiyi ve güvenliyi ayırmak bilgi birikimi ister ve güvenilir bir bilene sormak gerekir.
Bende şöyle söyleyeyim, panelin evet wattı 2.9 - 3.0 $ civarlarındadır. Ama kaliteli panel kullanırım. Dandik mallarla asla işim olmaz. Çok düşük kar marjları ile çalışırım. Ama oyun etmem. Teknik bilgi birikimimi bu konudaki paylaşırım ve müşteriyi en iyi olana yönlendiririm. Stoğumda olana değil !!
Tabiki ben de bu işten kazanıyorum ekmeğimi ve 3-5 kuruş kazanmam da gerekiyor. Ama müşteri kazanır ise ben kazanabilirim. Şimdi burada şarj kontrolcüsünü panelini v.s. fiyat vermenin bu nedenle pek anlamı yok. Ama karavanlarda kullandığım 1-2 elemanın fiyatını fikriniz olması açısından size bildireyim.
Bu arada bazı ürünlerin de kullanımı konusunda zaman buldukça burada bilgiler vereceğim ki bu sistemleri daha önce almışlar da nasiplensin bu yazılanlardan ve ellerindeki cihazları doğru şekilde kullanabilsinler. Ben kendi kullanıcılarıma bu bilgileri aktarmaya çalışıyorum, yazılı ve sözlü olarak.
Fiyatlara gelince; 150Ah Jel akü (Yeni 1. sınıf) - Müşteri satış: 350$+KDV - Bu forum müşterilerine, 250$+KDV(Çok özeldir bu akü için)
Panel fiyatlarına gelince belirttiğim gibi, müşteri satış kesinlikle 3.0$/Watt bu forum müşterilerine bugün itibari ile 200W ve üzeri sistemler için 2.8$/Watt (Tabiki komple sistemlerde sistemin elemanlarına bağlı olarak bu fiyat daha da aşağılara gelebiliyor.) Ayrıca sadece panel alacaklar için 2.9$/Watt
Şarj kontrol cihazında yerli imalat - 10A şarj kontrol cihazı 65$+KDV
Alman Steca için bazı özel modellerde yine forum kullanıcılarına özel; 8 A Steca solar şarj regülatörü - 29 Euro + KDV
10 A LCD Ekran göstergeli - Steca solar şarj regülatörü - 95 Euro + KDV
30 A LCD Ekran göstergeli - Steca solar şarj regülatörü - 159 Euro + KDV
İyi geceler dilerim. Hoşçakalın sağlıcakla kalın.