Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,449
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Sn.konderk yada Önder bey, sizce hangisi uygunsa öyle hitap edeyim.

Başlığa katkılarınız için, Ayrıca karavancı dostlara olan samimiyetiniz içinde teşekkürler.
Solar panel ve kontrol üniteleriniz için tüm karavancı dostlarımızın ihtiyacı olabileceği malumunuz, sizden ricam ürününüzün
fiyatlarını bu sayfada paylaşmanızdır. Ayrıca GEZENBİLİR üyelerini kapsayan kampanya yapmayı düşünürseniz bunun içinde
detayları yazışmayı ve yine burada tüm üyelere duyurusunun yapılmasını öneriyorum.

Bu konuda GEZENBİLİR ve üyelerine yapacağınız tüm katkılar için şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar.

Etiketler

orsaalabanda' Alıntı:
Alıcı ve satıcıların fiyat verme konusunda "reklam olur ve yanlış anlaşılır" endişelerini anlayabiliyorum. Ancak bu önemli bir konu. Diğer aksesuarların fiyatlarını ve satıldıkları yerleri paylaşabiliyorsak bunu da paylaşmalıyız bence.

100 watt.'lık çanta sistem panel regulatör dahil kaça mal oldu? Hatta parça bazında fiyat verebilirseniz daha da memnun olurum. Çünkü aracımdaki regulatör panelden gelen anlık amperajı göstermiyor ve steca ile değiştirmeyi düşünüyorum. Steca bunu gösteriyor bildiğim kadarıyla. Yanlış mı?

güngör' Alıntı:
Başlığa katkılarınız için, Ayrıca karavancı dostlara olan samimiyetiniz içinde teşekkürler.
Solar panel ve kontrol üniteleriniz için tüm karavancı dostlarımızın ihtiyacı olabileceği malumunuz, sizden ricam ürününüzün
fiyatlarını bu sayfada paylaşmanızdır. Ayrıca GEZENBİLİR üyelerini kapsayan kampanya yapmayı düşünürseniz bunun içinde
detayları yazışmayı ve yine burada tüm üyelere duyurusunun yapılmasını öneriyorum.

Bu konuda GEZENBİLİR ve üyelerine yapacağınız tüm katkılar için şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar.

Katılıyorum.

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Yani alırsak ya da yaptırırsak, iki tane mi olacak bu durumda, Haldun? Bizim mini panelvanlarda o denli yer var mı bakalım? :D

Cavid Sezen

Cavid abi,

Biliyorsun ben hafta sonu karavancısıyım. (Bu tanım UKKF den dostlarınmış)

Dolayısıyla cuma marşa basıp yola çıkarken akümün dolu olması gerekiyor.

Hafta içi otoparkta yatarken zaten tavandaki panel aküyü dolduruyor. (Aslında hep dolu diyebilirim)

Lakin 6 aylık bir turda bazen bir bazen iki hafta aynı yerde konaklama yapabiliriz ve büyük ihtimalle gölge ilk tercihimiz olacaktır.

Bu noktada çanta tipi ziyadesiyle kullanışlı.

Yer sorunsalına gelirsek.

2x40W yada olsun 2x60W gerekir ki bu da katlamalı çantada yaklaşık 80x60 cm gibi bir boyut eder, bence karavanda buna uyacak bir boşluk mutlaka bulunur diye düşünüyorum.

Bir tane yukarıya sabit olarak düşünüyorum; üç sistem buzdolabı nedeniyle küçük boyutlu birşey de yeter sanırım. "Bir bilen(ler)"e soracağız artık.

Cavid Sezen

Abdi Agabey cok sevindim. Gule gule kullan.

Abdi Abi, yeni güneş panelini güzel gezilerde güle güle kullanın.

Sevgili abilerim ve arkadaşlar hepinize selamlar, öncelikle hepinize güzel iltifatlarınız için teşekkürler, bu aralar yoğunluktan dolayı inanın zor zaman ayırabiliyorum çünkü eve geldiğimde artık bitap düşmüş oluyorum. Ve ancakta evden bu forumu açmaya zamanın olabiliyor. Mesela şu saate bakınız 24:00 neredeyse :smiley:) Ama benim için burada cevap yazmakta bir görev gibi oldu inanın. Bu arada evet Önder olarak bana hitap edebilirsiniz Levent bey sorun yok. konderk(Kadir Önder Köse'nin kısaltılmışıdır.)

Hepinize inanın teker teker cevap vermek isterim ama ilgi o kadar yoğun ve güzelki bu forumdan günde en az 2 yada 3 kişi ile de ya mesajlaşıyoruz yada telefon ile görüşüyoruz. Ve herkese karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyorum.

Bu arada beni bu foruma davet eden, yine teknik danışmanlığını yaptığım bir Solar şirketin müşterisi olan ve bu sayede tanıştığım Hüseyin Ekmekçi beydir. Kendisine teşekkür ediyorum ki sizler ile tanışmama ve yeni dostlar kazanmama vesile oldu.

Öncelikle evet tabiki fiyatları yayınlarım bazı temel parçalar için. Bunda bir sakınca görmüyorum. Ama ben daha çok teker teker parça satmaktansa komple sistem satmayı yeğlerim. Aslında tek tek parça satıp kurtulmayı herkes ister kolay olan da odur. Ohhhh ne ala sat ürünü kurtul. 3-5 kuruşta kazan... Müşteride ne yaparsa yapsın. Siz de haklısınız tabiki teker teker toplamayı düşünenler çoktur içinizde, sistemi işte paneli ucuz verenden panel; şarj kontrolcüyü ucuz verenden şarj kontrolcü, aküyü ucuz verenden akü.... eeeeeeeee şimdi kar mı ettik acaba. !!!!! Hiç sanmıyorum, 3-5 kuruş kar ettiğimizi sandık ama 7-8 kuruş zarar ettik aslında. Belkide toptan zarar ettik. Bilinmez ama ben çok gördüm bu şekilde insanlar. Bu nedenle Abdi abinin yazdıklarına iyi dikkat ediniz bu sistemleri almak isteyenler ve alacak olanlar. Orada Abdi beyin haberi bile olmadan birsürü ek eleman kullanılmıştır yıllarca kablosu bile çıkmadan adam gibi kullanabileceği bir sistem ve şimdi yeni Gemiadamına bir portabl sistem gönderdim. Oda görüşlerini açıklar ise memnun olurum.

Şöyle izah edeyim, evet eczanede ilaçların hepsi satılır ama biz doktora gideriz değil mi ve onlara para öderiz !!!! Bu kadar basittir olay. Yani şunu söylemek istiyorum resimlere bakar iseniz, bazı işler bütündür, adam mesela şarj kontrolcüyü bir yerden, paneli bir yerden alır, sonra ne olacak peki bu bağlantıların doğru yapılması kablo ucu ve akü pabuçları, klamensleri, kabloları, şarj kontrolcünün takılacağı baralı metal fırın boyalı paslanmaz tablası, kullanım talimatları, ışıklı akü göstergesi, teknik destek, doğru sistem tayini, gereksiz para vermekten kurtulmayı sağlar ki önemlidir, büyük sistemler için sigorta seçimi ve kullanımı, hatta işin montajı güvenlik önlemleri v.s. v.s. v.s.

Burada takılan abilerimin en azından aklı selim insanlar olacaklarını düşünerek, iş sadece sende panelin watt'ı şu kadar bak başkasında bu kadar demeyecek kişiler olacaklarını umut ediyorum. Ucuz panel temin etme şeytanlıklarını da bilirim bu arada. Ekonomi tabiki hepimiz için önemli. Ben de bir malı alırken en iyiyi en ucuza almaya çalışıyorum. Ama en iyiyi ve güvenliyi ayırmak bilgi birikimi ister ve güvenilir bir bilene sormak gerekir.

Bende şöyle söyleyeyim, panelin evet wattı 2.9 - 3.0 $ civarlarındadır. Ama kaliteli panel kullanırım. Dandik mallarla asla işim olmaz. Çok düşük kar marjları ile çalışırım. Ama oyun etmem. Teknik bilgi birikimimi bu konudaki paylaşırım ve müşteriyi en iyi olana yönlendiririm. Stoğumda olana değil !!

Tabiki ben de bu işten kazanıyorum ekmeğimi ve 3-5 kuruş kazanmam da gerekiyor. Ama müşteri kazanır ise ben kazanabilirim. Şimdi burada şarj kontrolcüsünü panelini v.s. fiyat vermenin bu nedenle pek anlamı yok. Ama karavanlarda kullandığım 1-2 elemanın fiyatını fikriniz olması açısından size bildireyim.

Bu arada bazı ürünlerin de kullanımı konusunda zaman buldukça burada bilgiler vereceğim ki bu sistemleri daha önce almışlar da nasiplensin bu yazılanlardan ve ellerindeki cihazları doğru şekilde kullanabilsinler. Ben kendi kullanıcılarıma bu bilgileri aktarmaya çalışıyorum, yazılı ve sözlü olarak.
Fiyatlara gelince; 150Ah Jel akü (Yeni 1. sınıf) - Müşteri satış: 350$+KDV - Bu forum müşterilerine, 250$+KDV(Çok özeldir bu akü için)
Panel fiyatlarına gelince belirttiğim gibi, müşteri satış kesinlikle 3.0$/Watt bu forum müşterilerine bugün itibari ile 200W ve üzeri sistemler için 2.8$/Watt (Tabiki komple sistemlerde sistemin elemanlarına bağlı olarak bu fiyat daha da aşağılara gelebiliyor.) Ayrıca sadece panel alacaklar için 2.9$/Watt
Şarj kontrol cihazında yerli imalat - 10A şarj kontrol cihazı 65$+KDV
Alman Steca için bazı özel modellerde yine forum kullanıcılarına özel; 8 A Steca solar şarj regülatörü - 29 Euro + KDV
10 A LCD Ekran göstergeli - Steca solar şarj regülatörü - 95 Euro + KDV
30 A LCD Ekran göstergeli - Steca solar şarj regülatörü - 159 Euro + KDV
İyi geceler dilerim. Hoşçakalın sağlıcakla kalın.

Bu güzel açıklamalar ve hepsinden önemlisi fiyatlar ve özel indirimler için teşekkürler.

Sistemin bütün olarak kurulması, parça bazlı düşünmenin sakıncaları, vs. konusunda sonuna kadar haklısınız. Hiç biri itirazım yok.

Yalnızca tek bir şeyi hatırlatmak istiyorum: Burada size bu kadar ayrıntılı soru soranların hepsi kendi karavanını kendisi yapanlar. Yani sistemin bütün olarak kurulması için gidip karavan firmalarına on binlerce Euro ödeyebilecek gücü olmayanlar. Size bu kadar ayrıntılı soru sormalarının yegane sebebi, işi bilfiil kendileri yapıp toplam maliyeti mümkün olduğunca düşük çıkarabilmeye MECBUR olmaları. Bu uğurda kimi zaman ciddi yaralanmalara maruz kalmaları bunun en basit göstergesi. (Daha büyük sakınca var mı?)

Lütfen bunu da atlamayın.

Bu yüzden fiyatlarda yaptığınız (ve yapacağınız) indirimler HAYATİ önem taşıyor.

Sevgiyle,
BKA

Önder Bey ile tanıştığımda, solar sistemler ile ilgili sohbet etmiş, ''Gezenbilir'' de tartışılan konuları aktarmıştım. Kendisi de günlük yaşamında solar sistem kullanan Önder Bey'in konuyu iyi bilmesi, deneyimleri ile de birleşince, tartışılan konular hakkında doyurucu yanıtlar vermiş, yanıtını alamadığım bir çok soru benim için açıklanmıştı. Bilgi ve deneyimlerini ''Gezenbilir''ile paylaşmasını rica etmiştim.

Kullandığım solar sistemimi revize eden Önder Bey, Önerileriyle de sisitemi daha verimli kullanmamı sağladı.

Önder Bey'in verdiği fiyatlara bakınca 200 W solar panel ve 10 A regülatör'ün fiyatı neredeyse eberspacher ısıtıcı ile aynı. İki üç sene önce fiyatları nedeniyle fantazi gözüyle bakılan solar sistemler artık en azından düşünülebilir hale gelmiş.

Geçtiğimiz yıl Omnistore tenteye ayırdığım bütçemi solar sisteme kaydırmıştım. İyi ki de öyle yapmışım.

Önerim, eğer yeriniz ve bütçeniz uygun ise en az 300W lık bir sitem monte ettirmeniz daha rahat enerji kullanma ve gölge konforunuzu
arttıracaktır.

Merhabalar Bekir hocam, öncelikle sen de çok çok haklısın, anladıktan sonra bu işlerden neden olmasın ki...

Ben katılıyorum size ben de olsam sanırım sizin gibi düşünürdüm, yani kendim monte etmek. Parası çok kişiler bile olsa, karavan yaşamını seçen doğa dostu bir insan, eli azıcık matkap tornavida tutuyor ise bu işi kendi yapmayı isteyecektir. Buda çok doğal..... Ama bu herkes için geçerli olmayacaktır, bazıları kendi kendinin doktoru olmayı seçer bazıları doktora gider, bu seçenek meselesi, diyorum ya ben tek tek ayrı parça vermek daha kolay ve sorunsuz. Ama ben daha çok yorulmayı göze alarak bunu söylüyorum. Bu forum müşterilerine birçok hizmet bedava onu ifade etmeye çalışıyorum sadece :smiley:))

Ama şarj regülatörlerinde çoğunda kısa devre veya ters polarite koruması dahi olmaz ve girişlerindeki mosfet'ler yanar ve daha montaj esnasında bismillah bozulurlar. Yani kar edelim derken direk zarar. Bu garanti kapsamına da girmez çünkü yanlış montaj. Ama şunu söylemeye çalışıyorum bu forumdaki arkadaşlar soracakları birşey olduğunda kendileri montaj yapsalar da beni arayıp teknik danışmanlık alabilirler. Yada ne kadar boyutta bir sistem kurmaları gerektiğini sorabilirler. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Akünün ve panellerin şarj kontrol cihazına bağlanması bile sıra ile yapılmalıdır. Şarj kontrol cihazları iki tür şarj yapabilirler, (bazı modeller) Şarj edeceğiniz akü, kuru tip mi sulu tip mi, Gel tipi mi AGM tipi mi?? Buna göre şarj kontrol cihazına talimat verilmelidir ki aküye uygun şarj gerilimleri kullansın. Ve paneller ya sigorta ile önce kapatılmalı yada üzeri montaj esnasında bir örtü ile örtülmelidir gibi...

Görüşmek üzere
Hayırlı günler bol güneşler herkese:smiley:

Hüseyin abi, sen de sağol gerçekten sizler gibi müşterilerin güzel övgülü sözlerini duymak bana iyi bir motivasyon veriyor :smiley:)) Allah razı olsun abicim...

İyi tatiller sana da... herşey gönlünce olsun.

Şimdi aklıma geldi, parça fiyat almanın bir başka sebebi daha var:

Mesela ben kendi sistemimi kurarken, ahşap kaplama öncesi panelin kablolarını döşeyebilmek için panelleri akülerden önce alıp taktırmayı düşünüyorum. Ama akü bütçesi muhtemelen daha ileri bir tarihe kayacak.

FYI, aracın tüm elektrik donanımını ve kablolamasını kendim yapmayı ama solar panel sistemi için size müracaat etmeyi düşünüyorum. Ama daha aracın alımı aşamasında bütün bütçeyi eksiye düşürdüğüm için sonraki aşamaların hepsinde sineğin yağını çıkarma mecburiyetine düştüm. Bu yüzden, örneğin burada daha önce sözü edilen Kyocera paneller + Steca regülatör yerine sizin kapınızı çalmak için indirim üzeri indirim duyurularınızın yolunu gözlüyor olacağım. Tabii bütçede uygun bir birikim olduğunda :smiley: O da önümüzdeki bir kaç ay içinde zor görünüyor :(

Sevgiyle,
BKA

Sevgili Bekir hocam ne zaman isterseniz, ekonomi hepimiz için lazım ... size dediğim gibi indirim üzerine indirim yaparız siz merak etmeyiniz ::smiley:)))
Hoşçakalın

Önder bey merhaba,

Fiyatlandırma çalışmasını paylaştığınız için teşekkür ederim. GEZENBİLİR üyelerine kampanya konusunda net bir cevap vermemişsiniz. Ancak Bekir beye

konderk' Alıntı:
Sevgili Bekir hocam ne zaman isterseniz, ekonomi hepimiz için lazım ... size dediğim gibi indirim üzerine indirim yaparız siz merak etmeyiniz ::smiley:)))
Hoşçakalın

verdiğiniz cevaptan anladığım kadarıyla kişilere özel indirimler yapacaksınız.

Kişisel ilişkiye bağlı olarak tabiki özel indirimlerde olabilir, bunu kim sorgulayabilir ki zaten...

Diğer meseleye gelince "bu fiyatlar forum kullanıcılarına özel yazmıştım ... ona da alıntı yapın lütfen.
İyi günler

konderk' Alıntı:
Ayrıca bir diğer önemli uygulama da bu şarj kontrol cihazı mutlaka metal bir yüzeye monte edilmelidir.

Önder bey, karavanımdaki şarj kontrol cihazı 15mm deniz suntası yüzeyine monte ettik (Kayseri den zembelekle aldığımız bilgi kanalıyla) sizce kayıp ne durumdadır yada bilgi yoksulumu olduk.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,784
Kayıtlı Üye Sayımız
166,598
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR