Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,190
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Herkeze merhaba,

GÜneş panelni takmadan önce kafama takılan bir soru var. Karavanımda yer olmadığı için iki akümde motorun orda. regulatörün kullanım klavuzunda aküler ile aynı ere takılmalı diyor. Aynı zamanda ısıyı da ölçüyormuş ve bu şarj için önemliymiş. Ben içeri takmayı düşünüyordum. Aynı zamanda en fazla aküden 100 cm uzakta olmalı diyor. Şimdi ne yapacağıma karar veremedim. Regulatörüde motor kısmına mı takayım ? Bir yardım lütfen.

Etiketler

Aküler ile güneş panelinin arasının 3 mt olması yeterli, bu şartlarda zaten regülatörde güneş paneli ile aküler arasında olacaktır, panelle akü arasındaki kablo çok uzuzn olursa kabloda enerji kaybı başlayacağı için kablo ne kadar kısa olursa o kadar iyi..Regülatör karavanın içinde açıkda havadar bir yerde olmalı kapalı bir yere sıkıştırılırsa ısınan regülatör aksine enerji kaybı yaratır...

Merhabalar,
Bu aradaki mesafe konusu tamamen sizin çalışma yani sistem voltajınıza (12 Volt mu - 24 Volt mu) panel gücünüze ve şarj kontrol cihazı üreticisinin tavsiyelerine (sigorta istiyor mu v.s.) bağlıdır. Mesela Steca'nın bazı modellerinde üretici sigorta tavsiye eder bazı modellerinde etmez gibi.

Burada şunu söylemek istiyorum kablo mesafesi kadar kablo kesitinin ölçüsüde önemlidir.
Mesela 12 Volt bir sistem için ki genelde karavanlarda 12V kullanıyorsunuz. 400W ta panel gücünüz var ise, o zaman 3 m kablo için en az 10mm2 kesitli kablo kullanmanız gereklidir. Daha küçük güçler için ise, 6mm2 yetecektir büyük ihtimalle. Ama dediğim gibi mesafe önemli. Bazen mesafeye ve güce göre kablo kesitleri çok önemli miktarlarda değişebilir.
Burada kablo kesiti neden önemli; ısınma - kaçak - yanma - enerji kaybı (dolayısı ile alternatörün gereksiz yere yorulması eğer alternatörden alınıyor ise şark akımı) gibi nedenlerden dolayı.

Fazla vaktim yok bu aralar kusura bakmayınız ama elimden geldiğince siteye gelmeye çalışıyorum.
Herkese selamlar

Cevaplar için çok teşekkürler.

Ben sistemi solar kit olarak aldım yani kablosu, destekleri, regulatörü, montaj elemanları içinde. Kutudan 6 metre kablo çıktı bende böylece bu kabloyu yettirmeye çalışacağım. Sanırımiçeri kapının hemen üstüne takacağım.

Teşekkürler

Bu aldığım sete çok benzeyen bir kit. Örnek olsun diye koyuyorum
[attachment=1]

faites-votre-choix-imgosc_kit-solaire-camping-car.jpg

Merhaba ben Onder Bey'den 110 wattlik bir panel aldim. Onder Bey saolsun cok ugrasti benimle. Bir cok teknik detayi usenmeden sabirla anlatti. Bu islerden cok anlamasamda Onder Beye inandim ve aldim. Gercekten gorunusu mukemmel bir panel geli İspanyo Mali bir urun. İki parcadan olusuyor. 6,5 ampar veriyor. İkinci montajim oldugundan gayet basarili bir montaj yaptim. Sorunsuz bagladim. Tesekkur ederim.

Not asagidaki linkte tiklarsaniz aldigimin dokumanini bulabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• 55S.pdf
    65.9 KB · Görüntüleme: 267

Sorunsuzda çalışacaklar İnsel hocam inşallah
şüpheniz olmasın, o dar alanınıza takabileceğiniz en verimli panellerden bir tanesini bulduk sizin için.
Biraz aceleye geldi ama inanın sıkışıkta olsam elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım.
Hayırlı uğurlu olsun diyorum. :smiley:
Teşekkürler - Sevgiler

İnsel gülegüle kullan...110 watt aldığını yazmışsın ama Verdiğin linkdeki panel 55 watt 3.12 apm, seninki başka bir panelmi yoksa 55 watt'dan iki adetmi aldın..110 watt diye 2 adet 55 watt'ın toplamını veriyorsan, amperler toplanmaz, amper akım şiddetini gösterir.... 55 watt 2 adet panel, teknik olarak 55+55=110watt gücünde 3.12 amper şiddetinde diye tanımlanır..Panel 3 tane olsada 55x3=165watt amper yine 3.12 amp dir, panel adedi artınca amp artmaz, birinin amperi kaçsa tümünün amperi aynıdır...

Attilla;
Ohm kanunu haturladığım kadarı ile W=V*I dır. Burada W güç, V volt ve I da akımdır.Buradan hareketle Panel bağlantılarında (Sanıyorum paralel bağlanıyor), Akım eklenen yeni panalle teorik olarak iki kat artar. Yani I=W/V olur formül..

Saygılar

Rıza

Rıza o zaman, 180watt 5 amp panel alan arkadaşlar işi bilmiyormu, 1 adet 180watt 5 amp panel alacaklarına, 18 tane 10 watt 3 amp'lik panel alırlarsa, toplamda 180watt 30 amp olurmu..
Bizim eski oturduğumuz evde bir görevli vardı küçük kızının gözü rahatsızlanmış hastaneye götürmüş, doktorda damla vermiş, sabahları günde 1 damla damlatın 10 günde iyileşir demiş, bizimki hesap yapmış, günde 1 damla damlatınca 10 günde iyileşiyorsa günde 5 damla damlatırsam 2 günde iyileşir diye düşünmüş, damlatmışda, küçük kız şimdi 16 yaşında ve görme özürlü....

Rıza bey çok haklı, Atilla abi sizin de yazdıklarınız çok yanlış, evet bu arada 180 Watt verimsiz kocaman bir panel alana kadar hem de 36Volt yani bizim 24 Volt tabir ettiğimiz, çünkü onunla bir de sanıyorum 12 Volt batarya şarj ediyorlar ki vayyyy hallerine 60 ila 80 watt olarak kullanırsınız o paneli.

Eğer bu şekilde kullanıyorlar ise bu işi bilmiyorlar bu alanlar - daha doğrusu onlara satanlar bu işi hiç mi hiç bilmiyorlar ki kardeş. Herkes panel satıyor memlekette.

Sizin yazdıklarınıa gelince 10 watt 3 Amper vermez hiç birzaman Rıza beyin formülüne bakınız lütfen, 55 W panelleri seri bağlar 24 Volt yaparsanız işte o 180 Watt panel satanlar gibi, 24V- 3,25 A olarak kullanırsınız 12 V akü şarj edeceğiniz için siz burada gereksiz bir iş yapmış olursunuz. İnsel bey 55W panelleri paralel bağladı 12V mantığını bozmadı ve akımı iki kat olarak 2x3,25 olarak şarj için kullanıyor şimdi. Emin olun 180 W panel takanlardan ve 12 Volt akü şarj edenlerden 3/1 oranında daha fazla bir akım ile hem de:smiley:)))

Ben bu sitedeki karavancıları doğru bir şekilde ve en ekonomik şekilde sisteme kavuşturmaya çalışıyorum inanın, çünkü ben akademik kökenli bir insanım birçoğunuz gibi, çok ticari de bakmam bu işlere.

Doğanın keyfini çıkarın lütfen...
Hayırlı seyirler herkese,

Atilla Abi slm. Valla Onder bey bana uzun uzun bu yazdiklarini telefonda dakikalarca anlatti. Evet iki paneli artiya arti eksiye eksi bagladim. Henuz olcum alamadim ama sistem 12 volt aletlerimi sorunsuz calistirdi. Kac amper geldigini bir olcum cihazi ayarlayabilirsem olcer soylerim. İlgine tesekkur ederim. Yuregimi bir hoplattin onu da ifade edeyim. :smiley:

Atilla;
Dogru akımda ıkı adet ana kuram vardır. Bunlardan biri Ohm Kanunu Digeri Kirsof Kanunu. Bu ıkısı dogru akımın ana yasasıdır. Bunun dısında yakşımlar olmaz mı? Olur tabıkı..... Wiski ile gaz sobası yakabilirsiniz .. Ama size maaliyeti, ııl verimi sobanın ömrü ne olur ona gazın yerine viski kullanırken varın siz düşünün... Sanırm fizikte bu konu sizde zayıf geçti:smiley:)
Saygılar

Rıza

Kaldı kı batarya şarj amperi skalası içinde kaldığı müddetçe fazla akımın (Şarj bitrme kadamesi hariç)bir zararı yoktur. Bu arada paralal baglantı mantığıda voltajı degil akımı arttırır. Bunuda söylemeye gerke yok sanırm

Saygılar
Rıza

Bazen öyle şeyler yazılıyorki, bu işlerden uzak birilerinin kafasının karışmaması hakikaten zor...
Böyle düşününce; 1 adet 180 watt 5 amper panele göre, 18 adet (10x18=180 watt) 10 watt 3 amp (10x3=30 amper) panel daha verimli sonucu çıkyor..
Murat Bardakçı internete dolaşan bilgilerin çoğuna boşuna bilgi çöplüğü demiyor...

Kesinlikle haklısın Atilla;
Bilimsel yapıya dayanmayan, ben yaptım oldu mantığında yapılan şeyleri, Kayankça(Bilimsel olmak kaydı ile) göstermeden, Yayınlanması ve bunda ısrarkar olunması gerçekten bilgi kirliliğine neden oluyor. Derler ya, en zararlı bilgi yarım bilgidir..

Saygılar
Rıza

Bir soru daha :smiley: Kit içinde 6 mere 2X25 mm2 kablo geldi. Biraz kısa kaldı. O yüzden bu kablonun bir kısmını regulatöre kadar kullansam devamında yeni kablo alsam bu kablo biraz daha kalın olsa olurmu yoksa devamıda aynı tür kablo mu olmalı?

Teşekkürler
Özgür

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR