Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 303,182
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

zentoz' Alıntı:
Bir soru daha :smiley: Kit içinde 6 mere 2X25 mm2 kablo geldi. Biraz kısa kaldı. O yüzden bu kablonun bir kısmını regulatöre kadar kullansam devamında yeni kablo alsam bu kablo biraz daha kalın olsa olurmu yoksa devamıda aynı tür kablo mu olmalı?

Teşekkürler
Özgür

aynı kablo veya biraz daha kalını - ikiside olur :smiley:

Etiketler

Tabloya bakamadım ancak internette kabloların iç dirençlerine ait bilgi bulabilirsiniz. Kullanacağınız toplam kablo boyunda ve sisteminizin size sağlayacağı maksumum akım gücünde, V=R*I (V: Kullanacağınız voltaj, R:Kablo toplam iç direnci, I:Sistemde kullanacağınız maximum akım gücü) eşitliğini bozmayacak iç dirence sahip bir kablo sizin işinizi görür.

Saygılarımla
Rıza

zentoz' Alıntı:
Herkeze merhaba,

GÜneş panelni takmadan önce kafama takılan bir soru var. Karavanımda yer olmadığı için iki akümde motorun orda. regulatörün kullanım klavuzunda aküler ile aynı ere takılmalı diyor. Aynı zamanda ısıyı da ölçüyormuş ve bu şarj için önemliymiş. Ben içeri takmayı düşünüyordum. Aynı zamanda en fazla aküden 100 cm uzakta olmalı diyor. Şimdi ne yapacağıma karar veremedim. Regulatörüde motor kısmına mı takayım ? Bir yardım lütfen.
Regülatörünüzün klavuzunda bahsedilen, sıcaklık ölçümüdür. Regülatörünüzün içinde bir sıcaklık algılayıcısı var. Regülatörü akünüzün yanına koyamıyorsanız sıcaklık algılayıcısını söküp kabloyla uzatıp akünüzün üzerine bantlayabilirsiniz. Tabii ki bu işin birçok riski var. Elektronik deneyimi gerekliliği, kablonun geçtiği yerlerden kısa devre olması ihtimali, uzun kablo nedeniyle regülatörün parazit alması gibi. Bu tadilatı yapmayıp monte ederseniz konulduğu yerin sıcaklığına göre akü gerilimini kontrol edecektir.

Sayın Fsirin;
Değerli bilgilerinizin yanına ben de bir kaç ufak eklemeyi izninizle yapmak isterim;
Akülerin üzerinden ölçülen voltaj ile gerçek voltajları akülerin sıcaklık,Yogünlük ve içindeki asit seviyelerine bağlıdır( Bu son iki unsur sıvı kurşun asitli aküler için kullanılır). bu yuzden bataryaların ısıları, zaten milimetrik olarak depolamaya çalıştığınız enerji için önem taşımktadır
Saygılarımla
Rıza
fsirin' Alıntı:
Regülatörünüzün klavuzunda bahsedilen, sıcaklık ölçümüdür. Regülatörünüzün içinde bir sıcaklık algılayıcısı var. Regülatörü akünüzün yanına koyamıyorsanız sıcaklık algılayıcısını söküp kabloyla uzatıp akünüzün üzerine bantlayabilirsiniz. Tabii ki bu işin birçok riski var. Elektronik deneyimi gerekliliği, kablonun geçtiği yerlerden kısa devre olması ihtimali, uzun kablo nedeniyle regülatörün parazit alması gibi. Bu tadilatı yapmayıp monte ederseniz konulduğu yerin sıcaklığına göre akü gerilimini kontrol edecektir.

fsirin' Alıntı:

Abi o sizin elektronik bilginiz ile ben Türkiye'ye gelince beraber yapsak o işi olmaz mı? :smiley:

:smiley: :smiley: Siz beni hatırlayamadınız herhalde tanışmıştık daha önce. Maltepe buluşmasına gelmiştim. Fransa'dan

Daha önce cevaplandı ise tekrar için özür diliyorum:

Güneş panelini bağlamak için araç tavanına yapılacak bir portbagaj sistemi için proje çizdirmek gerekiyor mu? Yoksa yalnızca (adını şimdi unuttuğum) forma yazıp vermek yeterli mi?

Benim projemde tavandaki güneş panelini projeye ileve ettik, onaylandı, aslında proje çizdirmeye gerek yok, ben ne oluyor bir deniyeyim dedim, proje onayında bir sorun çıkmadı, yani projeye işletilsede olur işletilmesede....Ben güneş paneli bağlantıları her hangi bir şekilde aracın üstünden fırlayıp bir başka araca zarar verirse, şikayetci olmaları halinde projeye dahil olmasının bana avantaj getireceğini düşündüğüm için işlettim...

proje Aa.jpg

Yeni proje çizilirken eklenmesi doğal. Ben başlangıçta camlı van dönüşümü sırasında çizilecek projeye ekletmeyi düşünmüştüm. Şimdi o iş de ertelenince durum değişti. Solar panel (ve port bagaj) aracın yüksekliğini değiştireceği için proje gerekip gerekmediği konusunda şüphede kaldım. Bu yüzden kesin bilgi peşindeyim.

Merhaba arkadaşlar.

http://urun.gittigidiyor.com/36-ADET-1-8-W-GUNES-PILI-SOLAR-CELL_W0QQidZZ42603343

Bu linkteki ürünü almayı düşünüyorum normal bir panele göre daha verimli olurmu.

1 adeti 0.5 v 3.6 Amper
36 adeti seri bağlandığında 18 v 3.6 A yapar.

Solar panel CELL hücreleri, 2mm kalınlığında oldukca kırılgan nesnelerdir, lehimleme ve montaj sırasında bir tanesi elinizde kırılırsa, elektriksel güç olarak sistemin tamaında eksiklik yaratacağı için 4x9 olarak dizilerek 18v'u tamamladığı için, tek bir kırıkda, örnek ilandaki panel malzemesi 65watt'dan 35watt'a düşülerek montajlamnası gerekecekdir..Montaj lehimi hiçde kolay deyildir, montaj sonrası bütün cell'lerin bir araya getirilmesi için bir çerçevede toplanması gerekmekdedir, bunun masrafı hiç kimse tarafından düşünülmemekte, cell'leri korumak için çerçevenin üzerine cam konulursa camın kırılması durumunda bütün panel çöpe gider..pleksiglass konulmasında ise zamanla çizilerek verim kaybı yaratır, kırılmaz çizilmez pleksi konulursa m2'si 250TL olduğu için toplamda hazır satılan panellerden pahalıya gelir...orjinal paneller lehimleme ve dizilimden sonra özel iki pleksi arasında ısı ve basınç ile sıkıştırılarak tüm sistemin birbirine kaynaması temin edilerek imal edilir, bu işlemler amatör olarak yapılamaz..En ucuz panel gidip alıp hemen tavana takılabilecek garantili olanıdır, gerisi macera...

Merhabalar, uzun zamandır yoktum aslında halen tatildeyim 13 Ağustoa kadarda öyle olacak. Dedim siteye gireyim bakayım arkadaşların bir ihtiyacı var mı?
Öncelikle kendi el yapımım v.s. diye satılan panelleri yada kendiniz yapabileceğinizi sanarak sakın ayrı hücreleri almayınız. Atilla abinin dediği gibi bunlar çok kırılgandır ve hiçde daha yüksek verimli yada kullanışlı olmaz. Bu sitede bu tip panelleri alıpta madur olup geri iade edenler var.
O nedenle doğru düzgün ihtiyacınıza göre fabrikasyon panelleri almaya çalışınız.

bu arada karavanlarda panelin güneş izlemesine güzel bir örnek diye aşağıdaki linki veriyorum. Bunu merak edenb arkadaşlar vardı ya.
http://www.youtube.com/watch?v=HeNO2seY1Ks&feature=related

Görüşürüz,

Bu sistemim olmadigini idda eden olmadi. Merakda etmemistik zaten orjinalini bildigimiz ve cok pahali oldugu icin daha ekonomik bir cozum uretilebilir mi? dusuncesi vardi. Sahsen onceki sayfalarda oldugu gibi ben cozumude buldum ama benim bir karavanim bile yokken niye bunu uretmeye ugrasayim. Dolayisi ile cok ugrasmadim sonradan. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR