Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,483
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

ARKADAŞLAR GÜNEŞ PİLLERİ İÇİN UYGUN FİYAT ARAYANLAR BİRDE (www.ezinc.com.tr ) BAYİLERİNE SORSUNLAR DERİM. KYCERA GÜNEŞ PİLLERİNİN TÜRKİYE SATICISILAR. PİYASAYA GÖRE ÇOK DAHA UCUZ VE KARGO ÜCRETİDE ÖDEMEDEN TEMİN EDEBİLİRLER. (BEN ÖYLE ALDIM ÇÜNKÜ). HERKEZE SELAM...

Etiketler

rfn26' Alıntı:
ARKADAŞLAR GÜNEŞ PİLLERİ İÇİN UYGUN FİYAT ARAYANLAR BİRDE (www.ezinc.com.tr ) BAYİLERİNE SORSUNLAR DERİM. KYCERA GÜNEŞ PİLLERİNİN TÜRKİYE SATICISILAR. PİYASAYA GÖRE ÇOK DAHA UCUZ VE KARGO ÜCRETİDE ÖDEMEDEN TEMİN EDEBİLİRLER. (BEN ÖYLE ALDIM ÇÜNKÜ). HERKEZE SELAM...
Sayın rfn26, hayırlı olsun, şu anda en geçerli güneş pilleri olduğunu duyduk, aldığınız güneş pili kaç kw, ebatı ve fiatı hakkında bilgi verirsen ben ve bilmeyen diğer arkadaşlar da fikir sahibi olur.
İlhan GÜNEŞ

ALDIĞIM GÜNEŞ PİLİ 135wp, EBATLARI 65 cm X 145 cm (1M2) BELKİ ÖLÇÜLERDE ÇOK UFAK BİR İKİ DEĞİŞİKLİK OLABİLİR. AMA VERDİĞİM ÖLÇÜLERE ÇOK YAKINDIR (TAM HATIRLAMIYORUM). SON ALDIĞIM PANELİ 920TL (KDV DAHİL)

MONTAJINDA ZORLUK YOK.GENELDE BAYİLERİ ÜZERİNDEN SATIŞ YAPIYORLAR. KAYSERİDEN BELKİ GÖNDERMEYEBİLİRİLER. YİNDEDE ARAYIP SORABİLİRSİNİZ.

Sayın rfn26;

Büyük harfle yazı yazmak, bir çok forum sitesinde olduğu gibi forumumuzda da ''göz yorucu olması'' ve ''bağırma anlamına geldiği için'' yasaktır. Bknz. Forum kuralları madde 6 : http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=208.0

Bu konuya hassasiyetinizi rica ederim. Devamında mesajlarınız, uyarı yapmaksızın silinecektir.

Harika bilgiler..Emekliliğimde yararlı olacağı kanaatindeyim:smiley:

Düz mantık düşünüyorum...

Enerji tüketimi işin özünü oluşturduğundan güneş paneli yerine ilk olarak kaliteli bir buzdolabı arayışı bana daha doğru geldi...

Bu çerçeve de Waeco Mdc-65 modelini seçtim, (yeri ayarlayamazsam Mdc-50 :-\ )indirime girmesini bekliyorum... (Her kış başlangıcında cazip iskontolar yaşanıyormuş diye duydum)

TV seyretmiyoruz, led le aydınlatma yaptım,(özellikle far çevresine kullanılan ledler oldukça iyi aydınlatma sağlıyor), invertör kullanmayı düşünmüyorum (çok gerekli olduğunda araç aküsünden çözerim inv. ile), buzdolabı da 12V olacak, webastoya zaten müdahale edemem...

Trojan 105 yada 130A gel akü düşünüyorum...

Son olarakta sıra güneş panellerine gelecek, bu da sanırım 2 seneyi bulur bütçeyi toparlamam, bu sürede de daha verimli panellerin çıkacağını tahmin ediyorum...

taiga' Alıntı:
Enerji tüketimi işin özünü oluşturduğundan güneş paneli yerine ilk olarak kaliteli bir buzdolabı arayışı bana daha doğru geldi...

Bu çerçeve de Waeco Mdc-65 modelini seçtim, (yeri ayarlayamazsam Mdc-50 :-\ )indirime girmesini bekliyorum... (Her kış başlangıcında cazip iskontolar yaşanıyormuş diye duydum)

Bu iskontalardan bizim de haberimiz olsun...

Cavid Sezen

Haldun, yerin müsait... İlle de buzdolabını değiştirip kaliteli bir ürün alacaksan, naçizane kaliteli bir markanın 3 sistem buzdolabını tavsiye ederim. 120-150 Amp. arası AGM ya da Jel akü ile birlikte tüm enerji sorunun çözülür ve güneş paneline de ihtiyaç kalmaz. Hatta televizyon, laptop gibi araçlar kullanmayacaksan kısa vadede mevcut akülerin bile yetebilir.

Evet kısa sürede çok iyi soğutuyor ama karavanda en çok enerjiyi de kompresörlü buzdolabı çekiyor. Bu modeller tercih edilecekse, sorunsuz ve sürekli kullanım için güneş paneli (en azından takviye için) şart gibi... Tv-Laptop-DVD ıvır zıvır kullanmayacağım diye kendini kandırma, biz de halen kendimizi kandırmaya çalışıyoruz ama ileride lazım olacak gibi...

Buzdolabını sürekli kullandığımız yaz koşullarında 120 Amp. jel akü, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar dahil en fazla 2 gün gidiyor. 100 watt.'lık güneş paneli ile bu süre en fazla 3-3,5 güne çıkıyor. Yani buzdolabı sürekli çalışırken güneş paneli olsa bile Tv izlemek ve bilgisayar kullanmak bu süreyi yarı yarıya azaltır.

İşin sevindirici yönü, buzdolabının çalışmadığı soğuk günlerde webasto, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar için neredeyse sonsuz enerji döngümüz var. Ancak film izlemeye kalkarsak yine yaz koşullarında olduğu gibi 3 güne düşeriz.

Enerji ihtiyacınız her ne olursa olsun güneş paneli çok büyük bir güvence. Bu konuda tartışmaya girmem. Yola çıkarken akülerimin dolu olduğunu biliyorum ve (henüz öyle bir durumla karşılaşıp test etme şansımız olmadı ama) aküleri sonuna kadar bitirsem bile ertesi gün marşa basabilecek kadar enerji depolayabileceğimi sanıyorum. Bu güvencenin değeri parayla ölçülecek bir şey değil.

Bunları zaten biliyorsun ama belki başkalarına da faydalı olabilir diye yazdım. :smiley:

Konuyu sürdürelim;
120-150 Amper nitelikli bir akü + örneğin 100 watt güneş paneli + üç sistem nitelikli bir buzdolabı + led ampuller + özenli elektrik kullanımı (en başta gelir bence) = karavanda sonsuz enerji döngüsü diyebilir miyiz bu durumda? :smiley:

Cavid Sezen

Waeco MD-65 + sharp güneş paneli + jel akü + regülatör vb. hamlesini kurana kadar üstten kapaklı 3 sistem dolaba karar verdim... (Yolda 12V dururken Lpg)

Dometic in RC 2200 modelini beğendim...

Germany fiyatı 210 euro civarında...

Tırcıya da 80 yumoş civarı verip getirtmeyi düşünüyorum, yaklaşık 300 euroya mal olacak, getirtme koşullarını araştırıyorum şu an...

An itibariyle bende durum budur...

Cavit abi, karavandaki elektrik ihtiyacını ( yinede en mantıklı cihazlar kullanılmak koşulu ile), bire bir olarak, ancak minimumda 240watt panel karşılıyor...Doğrusu 320watt panel + 200 amp akü...
Bunun haricindeki tüm panel değerleri, tavşan kaç tazı tut prensibi, harcanan elektrik, akülerdeki stoklanmış enerjiyi yavaş yavaş tüketip, ayrıca aküler 240watt'dan düşük panellerle besleniyorsa, bir yerde yakalar, ve enerji biter...
Düşük panel watt'ı kullanılacaksa aküler ne kadar büyük olursa yakalanma süreci o kadar zorlaşır.. Mesela 150+150=300 amp akü +100watt panel..

taiga' Alıntı:
Waeco MD-65 + sharp güneş paneli + jel akü + regülatör vb. hamlesini kurana kadar üstten kapaklı 3 sistem dolaba karar verdim... (Yolda 12V dururken Lpg)

Dometic in RC 2200 modelini beğendim...

Germany fiyatı 210 euro civarında...

Tırcıya da 80 yumoş civarı verip getirtmeyi düşünüyorum, yaklaşık 300 euroya mal olacak, getirtme koşullarını araştırıyorum şu an...

An itibariyle bende durum budur...

Kardeş bir iki tanede hediye paketi yaptır,üstünden fiyonklu olsun.
41 lt idealmidir senin için.

Atilla Hocam, iki kişi ve mütevazı kullanım için demek istemiştim; eksik yazmışım. Klima, su ısıtma... gibi aşırı güç gerektiren ekipman dahil edilmeyecek o hesaba. 60 lt civarı nitelikli üç sistem bir dolap, Eberspacher D2 türü bir ısıtıcı, hidrofor, led aydınlatma, abartılı olmayan tv kullanımı, aynı şekilde laptop, telefon şarjı...gibi kullanım için diye özetlenebilir. Doğal olarak bu benim hesabım; eksiği gediği olacaktır.. ;)

Haldun'da yeni hamleler var; bakalım ne denilecek? :smiley:

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR