Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?
Haldun, yerin müsait... İlle de buzdolabını değiştirip kaliteli bir ürün alacaksan, naçizane kaliteli bir markanın 3 sistem buzdolabını tavsiye ederim. 120-150 Amp. arası AGM ya da Jel akü ile birlikte tüm enerji sorunun çözülür ve güneş paneline de ihtiyaç kalmaz. Hatta televizyon, laptop gibi araçlar kullanmayacaksan kısa vadede mevcut akülerin bile yetebilir.
Evet kısa sürede çok iyi soğutuyor ama karavanda en çok enerjiyi de kompresörlü buzdolabı çekiyor. Bu modeller tercih edilecekse, sorunsuz ve sürekli kullanım için güneş paneli (en azından takviye için) şart gibi... Tv-Laptop-DVD ıvır zıvır kullanmayacağım diye kendini kandırma, biz de halen kendimizi kandırmaya çalışıyoruz ama ileride lazım olacak gibi...
Buzdolabını sürekli kullandığımız yaz koşullarında 120 Amp. jel akü, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar dahil en fazla 2 gün gidiyor. 100 watt.'lık güneş paneli ile bu süre en fazla 3-3,5 güne çıkıyor. Yani buzdolabı sürekli çalışırken güneş paneli olsa bile Tv izlemek ve bilgisayar kullanmak bu süreyi yarı yarıya azaltır.
İşin sevindirici yönü, buzdolabının çalışmadığı soğuk günlerde webasto, aydınlatma ve diğer ihtiyaçlar için neredeyse sonsuz enerji döngümüz var. Ancak film izlemeye kalkarsak yine yaz koşullarında olduğu gibi 3 güne düşeriz.
Enerji ihtiyacınız her ne olursa olsun güneş paneli çok büyük bir güvence. Bu konuda tartışmaya girmem. Yola çıkarken akülerimin dolu olduğunu biliyorum ve (henüz öyle bir durumla karşılaşıp test etme şansımız olmadı ama) aküleri sonuna kadar bitirsem bile ertesi gün marşa basabilecek kadar enerji depolayabileceğimi sanıyorum. Bu güvencenin değeri parayla ölçülecek bir şey değil.
Bunları zaten biliyorsun ama belki başkalarına da faydalı olabilir diye yazdım.