Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,483

Etiketler

Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

ykamas' Alıntı:
Yusuf Kardeşim,
Solar panel fiyatı sordum Derin Marin'e
Aşağıdaki yanıtı göndermiş bana
Beni tatmin etmedi.

Merhaba Yusuf Bey,

Neden 150Wp'lik paneli tercih ediyorsunuz. 150 ve 200lük paneller genellikle büyük sistemlerde, yani santral sınıfına giren sistemlerde kullanılılır. İki aküyü de bir günde bitiriyor musunuz? Benim size tavsiyem 3 adet 125 Wp'lik panel kullanmanız yönünde olacaktır. Böylelikle günde 120-160A üretiminiz olacaktır. Bu panellerin adet fiyatı 525,00€+KDV'dir ve 30A'lik bir regülatör kullanmanız gerekecektir. Onun fiyatı ise 157,00€+KDV.

İyi çalışmalar.

Saygılarımla,
Uğur Egemen Öztüregen

DERİN MARİN
Eskiçeşme Mah. Ergün Soykan Cad.
1/A-B Bodrum-Muğla/Türkiye
0252 316 27 03 - 04
0545 470 51 34
egemen@derinmarin.com
www.derinmarin.com

Yusuf Bey,

İnternette birşey ararken bu siteyi ve ismimin geçtiğini gördüm. Birincisi sizinle yaptığımız bir iş yazışmasıdır ve iş yazışmalarının gizliliği vardır. Verdiğim bilgileri ve herhangi birşeyi istediğiniz yerde paylaşma özgürlüğüne tabi ki sahipsiniz fakat isim vermeden.

Konuya dönecek olursak. 130Wp üzeri panellerin çıkış voltajı 24V'tur. Hiç sanmıyorum ki karavanınızın sistemi 24V olsun. Size 130 ve 125Wp'lık panel önermemin sebebi buydu. Bunun dışında hesaplama yaparken sürekli Watt'tan Amper'e Amper'den Watt'a çeviriyorsunuz. Panellerde Wp denilen şey peak time'da yani en fazla üreteceği enerji miktarının watt cinsinden yazılışıdır. Yani bir panel 130Wp ise günde 130Wx7=910W üretim yapar. Ama ben bu panelden 800W ta aldım 1000W ta aldım.

Ayrıca buzdolaplarının tüketimi kişilerin yaşam biçimine göre değişir. Eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşayan birinin buzdolabıyla tek başına yaşayan birinin buzdolabının tüketimi aynı değildir. O yüzden buzdolabının üzerinde yazan değeri 15-20 saatle çarparak o buzdolabının tüketimini tam olarak hesaplayamazsınız.

"Karavanda buzdolabına 24 saatte kaç amper enerji gerekiyor?" diye sormuşsunuz. Karavanı olan, karavanda vakit geçiren sizsiniz. Bunu kullanıcıdan daha iyi kimse bilemez. Yukarıdaki panel hesaplamasında 910W çıkıyor fakat ben 800W ve 1000W ta alabiliyorum diyorum çünkü kullandım, biliyorum. Daha önce karavanda yaşamadığım, vakit geçirmediğim için buzdolabınızın da tipini belirtmediğiniz için tüketimini bilemem. Çift kapaklı buzdolabıysa günde 2,5kW tüketim yapar, büro tipi buzdolabıysa 500W tüketim yapar. 37 ekran tv saatte 50W, 55 ekran tv ise 75W tüketim yapar. 12V ile çalışan buzdolapların tüketimi ise markasına göre 3-5A/saattir. Aydınlatma değerlerinizi heralde biliyorsunuzdur. Bunlara göre hesaplamanızı yapıp ihtiyacınız olan paneli sanırım artık bulabilirsiniz.

ek olarak;

bu sistemlerde en can alıcı nokta aküdür. Solar sistemlerde şarj-deşarj olayı süreklidir. Piyasadaki akülerin çoğu bu döngüyü karşılayamıyor ve birkaç sene içerisinde kullanıcısına dert olmaktadır. Solar sistemlerde kullanılacak akülerin deep cycle (derin döngü) olmasına dikkat edin. Deep Cycle akülere örnek verecek olursak Trojan ve Optima. Fiyatları piyasadaki akülere kıyasla yüksek olsa da seneler geçtikçe hakkını verir. Bu akülere biçilen ömür 15 yıl ve üzeridir.

arkadaşlar acil 24v/220 v 150w inverter lazım tez için şimdiden teşkür ederim

s a yusuf hocam öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim eğer bulabileceğim yeri ve fiyatını söyleyebilirseniz çok iyi olur telefonda aramak isterdim ama konturum bitti kusura bakmayın

ozturegen' Alıntı:
Yusuf Bey,

İnternette birşey ararken bu siteyi ve ismimin geçtiğini gördüm. Birincisi sizinle yaptığımız bir iş yazışmasıdır ve iş yazışmalarının gizliliği vardır. Verdiğim bilgileri ve herhangi birşeyi istediğiniz yerde paylaşma özgürlüğüne tabi ki sahipsiniz fakat isim vermeden.

Konuya dönecek olursak. 130Wp üzeri panellerin çıkış voltajı 24V'tur. Hiç sanmıyorum ki karavanınızın sistemi 24V olsun. Size 130 ve 125Wp'lık panel önermemin sebebi buydu. Bunun dışında hesaplama yaparken sürekli Watt'tan Amper'e Amper'den Watt'a çeviriyorsunuz. Panellerde Wp denilen şey peak time'da yani en fazla üreteceği enerji miktarının watt cinsinden yazılışıdır. Yani bir panel 130Wp ise günde 130Wx7=910W üretim yapar. Ama ben bu panelden 800W ta aldım 1000W ta aldım.

Ayrıca buzdolaplarının tüketimi kişilerin yaşam biçimine göre değişir. Eşi ve çocuklarıyla birlikte yaşayan birinin buzdolabıyla tek başına yaşayan birinin buzdolabının tüketimi aynı değildir. O yüzden buzdolabının üzerinde yazan değeri 15-20 saatle çarparak o buzdolabının tüketimini tam olarak hesaplayamazsınız.

"Karavanda buzdolabına 24 saatte kaç amper enerji gerekiyor?" diye sormuşsunuz. Karavanı olan, karavanda vakit geçiren sizsiniz. Bunu kullanıcıdan daha iyi kimse bilemez. Yukarıdaki panel hesaplamasında 910W çıkıyor fakat ben 800W ve 1000W ta alabiliyorum diyorum çünkü kullandım, biliyorum. Daha önce karavanda yaşamadığım, vakit geçirmediğim için buzdolabınızın da tipini belirtmediğiniz için tüketimini bilemem. Çift kapaklı buzdolabıysa günde 2,5kW tüketim yapar, büro tipi buzdolabıysa 500W tüketim yapar. 37 ekran tv saatte 50W, 55 ekran tv ise 75W tüketim yapar. 12V ile çalışan buzdolapların tüketimi ise markasına göre 3-5A/saattir. Aydınlatma değerlerinizi heralde biliyorsunuzdur. Bunlara göre hesaplamanızı yapıp ihtiyacınız olan paneli sanırım artık bulabilirsiniz.

Sayın ozturegen,

Yazınızın başlangıç bölümünü okurken korktum birden.Bilmeden bir hata yaptığımı düşündüm.Sonra bana teşekkür edeceğine sitemli seslenişinizi okudukça şaşırdım.
Burası bilgilerin paylaşıldığı ciddi bir site.Sizin reklamınızı arkadaşlara bilgi vermek adına bedava yapmışım.Teşekkürü hakettiğimi düşünüyorum.Yine de teknik aydınlatmanız için teşekkür ederim. İş yazışmalarında özel olmaz,gizlilik olmaz.Fiyat ve teknik bilgilerinizi ciddi bulduğum için arkadaşlarla paylaştım.hepsi bu kadar...Saygılar.

Yusuf Bey mesajınızı alıntı çerçevesinin dışına yazsanız daha uygun olur. Neresi alıntı neresi sizin mesajınız ilk bakışta anlaşılmıyor.

paneller biraz ucuzlasada kullanmaya başlasak, en azından yaşam aküsünü doldursun yeter

atiladi' Alıntı:
Solar panel konusunda birilerinden ihtiyaç hesaplaması istediğinizde sürekli küçük hesap çıkarıyorlar, müşteri 3 panellik sistemi kursun yetmeyince nasıl olsa yine gelecek mantığı, amaç abartıp müşteriyi kaçırmamak...geçen sene karavandaki ihtiyacıma göre hesaplattım(hemen hemen hepimizin ihtiyacı aynı şeyleri çalıştırmak), çıkan sonuç 80W'lık 5 adet paneldi, çünkü paneller gün boyu güneşe dik durmamakda sabah güneşi ve akşam güneşini açılı almakda, sadece öğlen güneşini dik almakda , 24 saatin yarısı gece 24/2=12 ssat şarz süresi , bununda açılı geldiği vakitlerdeki yavaş şarz süresini düşerseniz günlük 8 saat, 2 aatte bir ağaç sizi gölgelerse kalır 6 saat göneşten faydalanma süreniz, 5 penel 3.2 amp'den 5x3=15 amp saatteki şarz gücünüz 15x6=90 amp akünüz marin jel 90amp ise %70'ini ancak kullana bilirsiniz voltaj 12v'un altına düşünce sistem çalışmayacal size kalan 90amp'in %70'i yani 60 Amp enerji 24 saatte güle güle kullanın, bir karavan 24 saatte 60 amp enerjiyi tüketir....Sonuç 5 adet 80W panelden aşağısı işi çözmez.....

Merhaba evet haklısınız güneş panelleri hem çok geç hemde devamlı açıları degiştiginden istenilen şarz da uzamaktadır benim önerim ise 5 tane panel koymaktansa 2 panel ve 1 tane Marin rüzgar gülü koymak daha mantıklı hem şarz süreniz kısalıcak hem gece bile enerji alabileceksiniz genelde tatil yerlerinde esintide oldugundan karavanın tepesine seyyar bir rüzgar gülü ile takviye etmek çok mantıklı selamlar

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR