Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,650
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Evet cavid abi bende senin söylediğin malzemelere göre yazdım zaten, sadece buzdolabı 12v, çünkü 60 litre üç sistemler, o eski 1980 lerden kalma buzdolapları, kutu gibi olanlarda 40 litre..Ve benim şahsi fikrim, üç sistemler verimli deyil, kapağın her açılıp kapanmasında, iç derecesi 7-8 derece düşüyor, eski haline gelmesi için yarım saat gerekiyor..Biliyorsun geçenlerde 60 litre üç sistem bir buzdolabı sattım, satmadan önce günlerce test ettim...
Ben kendi projemde mobil klima olduğu için, 2500watt inverter, 320watt panel 200+200=400 amp aküye göre kuruyorum, ayrıca su ısıtıcı diye kafanda büyütme sadece egzost gazı fanı var ve bilgisayar kadar enerji harcıyor, oda sıcaksu aldığın sürece, ısıtıcıyı bir saat çalıştıracak halimiz yokki, halimiz nasıl olsunki 150 litre su hidraforla 15 dakikada biter.....

Etiketler

Aküleri olabildiğince büyük tutmakta fayda var ama;

Biliyorsunuz aküler doğrusal zamanlı olarak dolmuyor. Yüksek amperajlı bir aküyü ne kadar sürede doldurabileceğiniz önemli. Neden önemli?.. Düşük amperajlı ama full şarjlı bir aküyü, yüksek amperajlı ama yarım şarjlı bir aküden çok daha randımanlı kullanabilirsiniz, o yüzden önemli. Bu durum akünüzün uzun ömürlü olabilmesi açısından da önemli.

Pratik tecrübelerimizden yola çıkarak;

120 Amp kaliteli bir akü + 100 watt + 80 watt güneş paneli + 12 volt 45-50 lt. civarı kaliteli bir kompresörlü buzdolabı + led aydınlatma + ufak tefek cep telefonu, fotoğraf makinası şarjı + dalgıç pompa (hidrofor değil) = sonsuz döngü diyebiliriz....

Buna günde 4-5 saat televizyon ya da lap top ilave edilecekse, aküyü 150 Ampere, güneş panellerini 3x80 watt.'a çıkarmak gereklidir.

En büyük sorun hem buzdolabı, hem de webastonun çalışması gereken içinde bulunduğumuz tarihlerde yaşanıyor. Bu durumda sonsuz döngü için 200 amp. akü ve 4x80 watt güneş paneli şart gibi...

Bence yüksek maliyetlere katlanarak, yüksek enerji tüketimi için "sonsuz döngü" peşinde koşmak gereksiz. Çünkü 2. ya da 3. günde zaten sıkılıp yol yapmak istiyorsunuz... 2., 3. günün sonunda alternatörden alınacak 50-60 Amperlik bir takviye ya da bir gece biryerlerden alınacak elektrik sizi çok rahat 3 gün daha idare eder. Bir yere kamp kurup elektrik almadan haftalarca konaklanacaksa ona bir şey diyemem...

Bu bağlamda 150-200 Amp akü ve 2x80 watt panel bu işin optimumu diyebilirim. Yalnızca buzdolabının ve kısıtlı elektriğin kullanılacağı durumda sonsuz döngü, istediğiniz her şeyi kullanacağınız durumda da 2-3 gün yetecek enerji sağlar. Siz de uzun süre kalacaksanız enerjinizi ona göre kısıtlı kullanırsınız.

Altın değerinde bilgiler.Cem senin T4 kaçtane güneş paneli alabilir üstüne.Birde bu ayakları monte ederken nelere dikkat etmek gerekir.Kaç vida ile tutturuluyor,yolda giderken direnci çok mu.Acaba tam önüne onlsrın yüksekliğinde küçük bir rüzgar kesici koysak faydası olurmu aracın gidişine.

Bülent, paneller aluminyum bir kasa içinde. Bu kasa da oldukça dirençli ayaklarla 4 köşesinden tavana monte ediliyor. Benimki üst havalandırmanın arka tarafında biliyorsun. Oldukça dirençli bir yapı ama, havalandırma kapağı panelin önünde olduğu için spoiler vazifesi görüyordur burada. Ne yazık ki buraya 100 watt lık panelden fazlası sığmaz. Çok zorlanırsa üst havalandırmanın ön tarafına da 80'lik bir tane (belki) takılabilir ama yüksek tavanın eğimli ön bölümünün hemen bitimine denk geleceği için rüzgar burada sorun olabilir. Alttan yelken gibi rüzgar alır burada.
Yüksek tavan T4 ve T5 lerde tavan yukarıya doğru külah gibi daralıyor biliyorsun. Tavan havalandırma varsa tek panelden fazlası sığmaz. PSA gibi geniş olsaydı enine iki tane 80'lik sığdırılabilirdi.

Tatilde birlikte konakladığımız Celal abilerin araçta 4x80W güneş paneli +200 A jel akü mevcut...

Karavanlarındaki herşey 12 V...

210 lt waeco buzdolabı, webasto, neta uydu sistemi + 2 lcd TV, hidroforlar, lambalar, elektrikli yat tipi wc, PC fanla yapılmış aspiratör vb. bilimum aygıt...

Full time karavanda yaşıyorlar ve sıkıntısızlar...

Kritik durumlar için honda 650 jeneratör mevcut...

Yaşam kısmı ile araç aküsü arasında hiçbir bağlantı yok...

Pratikten yola çıkmak isteyenler için bu bilgileri yazdım, sonuçta 8 yıldır güneş paneli kullanıp karavanla dolaşan bir aile...

Kendi adıma bu geziden çıkardığım dersler şunlar... (enerji bağlantılı olanlar)

Buzdolabı için waeco mdc-50 ne yazık ki yetersiz, mdc-90 (sığdırabildiğim o) bana daha uygun model...

150A jel akü ve 2x80 WP güneş paneli ile karavandaki enerji sorunumu çözebileceğimi düşünüyorum...

Haldun hocam verdiğiniz bilgiler çok değerli demek oluyorki eğer aracınızda 3 yada 4 tane güneş paneli varsa ve karavandaki teknik malzemeleri buna uygun bir sistem kurduysanız gözünüz arkada kalmadan dağ,yayla,göl kenarı,deniz kenarı farketmez enerjim bitecek stresine kapılmadan rahatca dolaşabilirsiniz benimde ileride kurmak istediğim sistem bu karavanda olmazsa olmazlarımdan olacaktır güneş panlleri teşekkürler paylaşım için.
Aslında gezenbilir karavan gezginleri olarak bir doğa toplantısında Celal beyide davet edip kendisinin karavanda yaşam ile alakalı tecrübelerini dinleyip faydalanılabilir.

Konuyu araştırmaya devam ediyorum...

An itibariyle görüşlerim şunlar...

Panelde tercih edilesi markalar:

Kyocera...

Lorentz...

Sharp.. (Lakin 12V yok, 24 V mevcut)

Çin ve uzakdoğu modellerinde verim, Alman ve Japon ürünlere göre düşük...

Şarj regülatörü:

Tek marka.. Steca...

Diğerleri de iyidir de risk almaya değmez...

Jel akü konusu ise zaten konuşuluyor...

Gelelim işin duygusal boyutuna...

Panel teknolojisi, bizim gibi kısıtlı bütçeli karavancı kesimini tatmin edecek düzeyden ne yazık ki uzak...

Ciddi bir maliyetle güneş enerjisini karavanımıza kurabiliriz ancak ödediğimizin karşılığı alacağımız şüpheli... (Sürekli karavan yaşantısı sürenler hariç)

Salt hafta sonu gezileri için bu hamleyi yapmak şu an bana artık gerçekçi gelmemekte...

O nedenle yaşam aküsü+şarj dinamosu seçeneğine geri döndüm... (Yanına bir jeneratör ilavesi yapabilirim eğer yer bulursam :D)

Buzdolabı konusunda ise broşürlerdeki bir teknik veriyi yazayım...

Waeco Coolfreeze üstten açılır 110 lt için:

wae_cf-110ac_p001.jpg

Current consumption: 0.76 Ah/h at +20°C ambient temperature,
1.35 Ah/h at +32°C ambient temperature,

both at +5°C interior temperature

Waeco MDC-110 normal açılır 110lt için:

wae_mdc-110_p001.jpg

Current consumption: 1.50 Ah/h at +20°C ambient temperature,
2.06 Ah/h at +32°C ambient temperature,

both at +5°C interior temperature

Görüldüğü gibi üstten açılır tip daha az enerji harcıyor...

Lakin kullanım sırasında kapağın açık kalma süresi belki ilkinde 2 kat fazladır, dolayısıyla aynı enerji tüketimine denk düşer bilemiyorum... :-\

Taiga yı takip. :D
En son ben senin dediğin rc 2200 dometic bana fiyat olarakta lt olarakta çok uygun geldi.Gerçi şimdi onuda değiştirdin ama ben hala bu model diyorum.

mayıstosböce' Alıntı:
Taiga yı takip. :D
En son ben senin dediğin rc 2200 dometic bana fiyat olarakta lt olarakta çok uygun geldi.Gerçi şimdi onuda değiştirdin ama ben hala bu model diyorum.

Değiştirmedim...

Hatta bir tanıdık tır şoförü bile buldum...

İtalyadan temin etmenin yolunu arıyorum...

Olmadı Almanya Stutgart tan...

Hiç olmadı atlayacağım GermanWings havayoluyla Frankfurta gideceğim... (Biletler gidiş dönüş 49+49 yumoş)

Havalimanı ile en büyük REIMO marketi arası 3 km...

Bir şekilde sırf çantası bavul kıl yün gümrüktten geçirip döneceğim Sabiha Gökçene...

100 euro uçak parası 50 euro da yeme içme taksi tutsa eder 150 yumoş...

Hem Reimo yu tüm gün gezeceğim hem de alışveriş yapacağım... :D

Bakalım acele etmiyorum... (Hamle baharda nisanda da olabilir havalar ısınsın az Almanya soğuk olur :D )

http://www.dometic.com/enie/International/Site/Products/Portable-refrigeration/Portables/

Sen ,Cavid hocamın sanırım haberler bölümünde ,yurt dışından gelen ürünlerle ilgili bir haberi var onu kaçırdın, bir araştır orada biraz konuştuk.Yılbaşında, bayramlarda yurt dışından getirilen ürünlerde hediye olursa limit yükseltilmiş ve bu limit buzdolabına çok rahat yetiyor ;) Ben gözü karatmaya başladım yavaş yavaş.

mayıstosböce' Alıntı:
Sen ,Cavid hocamın sanırım haberler bölümünde ,yurt dışından gelen ürünlerle ilgili bir haberi var onu kaçırdın, bir araştır orada biraz konuştuk.Yılbaşında, bayramlarda yurt dışından getirilen ürünlerde hediye olursa limit yükseltilmiş ve bu limit buzdolabına çok rahat yetiyor ;) Ben gözü karatmaya başladım yavaş yavaş.

Hiç şansın yok hocam...

O iş şans işi ve dolap büyüklüğünde bir paket herdaim dikkat çeker...

UPS yada Fed-ex türü kargoyla belki ama o bile zor diyorum...

Yani limit yeter ama ebat yetmez... :D

Aslında Yunanistandan bulabilsek kolay...

Keşandaki tüm tanıdıklarım bisiklet türü burada pahalı olan naneleri 1/2 yada 2/3 fiyata Yunanistandan alıyorlar...

Her gün Atina-İstanbul arası otobüs var...

Oradan firma veriyor şoföre, hop sen sabah 6 da Keşanda otobüsün yanındasın...

Ürüne bakıyorsun sağlam güzel parayı veriyorsun amcaya, o da sürüyor otobüsünü İstanbula doğru... :D

Ben langırt masası getirtecektim o metodla ama Yunanlı dostların langırtla alakaları yokmuş, koca ülkede masa bulamadım... ;D

Haldun Hocam, iki bayram arasi ve yil basinda hediye olarak gelen mallarin boyutlari ile hic bir ilgisi yok. Eger faturasinda yazan tuttar legal limitin altinda ise hic birsey olmaz kapiniza kadarda gelir. Benim bircok arkadasim bu yontemle hemde sahte faturalarla (sahte faturadan kastim dukkan sahibine rica ile 300 eurodan az fatura kestiriyorlar) Amerika'dan gitar amfileri getirttiler. Fedex ile fedexin verdigi sure (genelde 1 hafta) itibari ile evlerine kadar geldi, hic bir aksama olmadi.

Melih yeri gelmişken, sen şu anda ingilterede isen, montajsız, güneş panel hücreleri konusunda bir araştırma yapabilirmisin.......36 lık paketler halinde satılıyor, kutu boyutu 15 x 15 x 7 cm.....36 lık bir setin fiyatını araştırabilirmisin.... Araştırma sonucunda , sana western union ile transfer yapsak, bize yıl başı hediye paketi gönderebilirmisin...

Cell.jpg

125cells.jpg

atiladi' Alıntı:
Melih yeri gelmişken, sen şu anda ingilterede isen, montajsız, güneş panel hücreleri konusunda bir araştırma yapabilirmisin.......36 lık paketler halinde satılıyor, kutu boyutu 15 x 15 x 7 cm.....36 lık bir setin fiyatını araştırabilirmisin.... Araştırma sonucunda , sana western union ile transfer yapsak, bize yıl başı hediye paketi gönderebilirmisin...

Atilla abi, arastiririm ve gonderirim problem degil. Fakat bu montajsizlari daha once duymamistim. Belli bir markasi modeli varsa soylersen bulmam daha kolay olur.

Melih, marka bilmiyorum ve önemlide deyil, zaten yerini bir bulsan, markaları kalite ve fiyat farklarıyla göreceksin..
Monokristal ve Polikristal diye iki çeşidi var, monokristal olan verimi yüksek, güneş ışını açısı dar olanlar, polikristaller, verimi düşük, güneş ışını açısı geniş olanlar..
Mono Kristal olanlar Tercihimiz.....
Muhtemelen bizim selanik pasajı gibi elektronik diyotların satıldığı yerlerde olabilir...Bende buradan ingiltere adreslerini arıyorum, bulunca yazarım...

atiladi' Alıntı:
Melih, marka bilmiyorum ve önemlide deyil, zaten yerini bir bulsan, markaları kalite ve fiyat farklarıyla göreceksin..
Monokristal ve Polikristal diye iki çeşidi var, monokristal olan verimi yüksek, güneş ışını açısı dar olanlar, polikristaller, verimi düşük, güneş ışını açısı geniş olanlar..
Mono Kristal olanlar Tercihimiz.....
Muhtemelen bizim selanik pasajı gibi elektronik diyotların satıldığı yerlerde olabilir...Bende buradan ingiltere adreslerini arıyorum, bulunca yazarım...

Atilla abi, Markayi su yuzden sordum; Montajsiz solar panel falan yazinca cikmadi. Farkli bir kac sekilde yazmayi denedim internette ama tam istedigin seye ulasamadim. Bir kac sitede buldum ama onlar Amerika'da. Eger markasini bilseydik tam teknik adina ulasmis olurdum ve bir cok siteden ve sirketten sana fiyat alabilirdim. Ben arastirmaya devam ediyorum bakalim bulabilecekmiyim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,805
Kayıtlı Üye Sayımız
166,615
Kaydolan Son Üyemiz
rkayapınar

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR