Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,486
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Otomobilizi uzun süreli kullanmadığınız ve otoparkda beklettiğiniz günlerde,Akünüzün boşalmasını engellemek ve devamlı şarjlı olmasını isterseniz;5 Wat 12 Voltluk bir solar
paneli resimdeki gibi Güneşi gören taraftaki camınıza tutturarak sağlıyabilirsiniz.Akünüz hergün toplam 1 Amperlik takviye güçle şarjlı kalır ve aracınızın Alarm ve diğer devrelerinin çektiği enerjiyi takviye edebilirsiniz.Durduğu yerde Akü bitti derdine son !!!Resimde Wolksvagen frmasının örnek uygulaması görülmektedir.

Mehmet Başak abinin sitesinden alıntıdır.

http://www.elektropazar.com/ozsolar.htm

Solarotocam.jpg

Etiketler

Gereksiz yere konuyu araştırmışım... :-\

Tavana taş çatlasın çoğu marka da 80wp, bir iki marka da ise 100wp panel takabiliyorum...

Arta kalan yere de bir ihtimal 40wp sığar...

Dolayısıyla totalde 120-140Wp arası enerji alabileceğim ki bu da pratikte sadece "akülere destek" anlamında değer ifade eder...

O nedenle bu süreci geleceğe erteliyorum... (Aracı şişirip tavanı büyütemeyeceğime göre :D varolan teknolojinin aynı büyüklükte panelde daha fazla verim elde etmesi için bekleyeceğim.)

Sonuçta vardığım nokta...

-Kapalı tip akü... (150 yada 180Ah, büyük olasılıkla Varta)

-Jeneratör (Honda Eu10i veya muadili)

-12V buzdolabı... (Danfoss lu)

-Artı hızlı şarj ünitesi... ( http://www.reimo.com/en/M80079-carbest_smart_charger_comfort_ladegeraete/ )

-Webasto + led aydınlatma + 2 adet basit su pompası

Lcd Tv var ama seyredeceğimi sanmıyorum, laptop telefon şarjı vb. invertör ile...

Bakalım bu yaklaşım için maliyet çıkarmaya çalışıyorum, 3 haftaya sanırım biter bütün hamle... (Süre uzunluğu aracın alta fiber 80 lt atık su ve içeri +50 lt temiz su montajı gibi eklemelerden dolayı)

öncelikle karavanınızın gunluk enerji ihtiyacınızı brlirleyin solar sistemınızle yaşam akulerinizi dolduracak panel gücü ortaya cıkacaktır bu yolda ktir ilerlerseniz sonuç sizi tatmin edecektir kolay gelsin

0212 864 34 31 ibrahim albaylı elinde uygun fiyatla solar paneller mevcut gerekirse tüm sistemi kurbilirsiniz

hoş bir konu takipteyim.selamlar yahu hep aynı arkadaşlara denk geliyorum.neyse affedersiniz konuyu bölmeyeyim.

Karavandaki elektrik ihtiyacı aşağı yukarı belli; Buzdolabı+Hidrofor+LCD TV+İç aydınlarma+bilgisayar+Telefon sarzı 1200watt-100 amp ile 1400watt-120 amp arasında bir enerji sarfiyatı var, bunu karşılamak için ise 3 adet 80watt panel ile 1920watt-110amp enerji üretilebiliyor...(Üretimdeki fark kafa karıştırmasın, paneller 17.5 volt çıkış verir ama 14.5 voltu şarzda tutulur, zaten çıkış 14.5voltun altına düşerse aküler şarz olmaz..)

Atilla abi gecen gun bir arastirma yaptim senin icin linkleri ve fiyatlari ile buraya yazmistim ama su anda goremiyorum nereye gitti anlamadim. ??? ???

Atilla Bey, ben daha önce bu güneş hücrelerinden aldım. Alt yapıyı hazırlamadığımdan ve zaman da ayıramadığım için sadece bir hücreyle denemeler yaptım. Bu hücreler yumurta kabuğu kıvamında. Kalınlığı 0.2mm ve son derece kırılgan. Montajları sırasında oldukça dikkatli olmak gerekiyor. Kolaylıkla bir hücreden, fazla sayıda hücre elde edilebiliyor. ;)
Bu hücrelerden satın alırken yanında flux ve şeritleri içerenlerden daha iyi. Hatta seritler hücre ön yüzüne önceden lehimlenmiş ve temizlenmiş olanları da var. Bu durumda sadece arka yüzüne lehim yapmak gerekiyor.

Teşekkür ederim Ferhat, dediğin gibi montajlaması çok hassas, yeterince sabrı ve montaj sonrası hücreleri nasıl koruyacağını bilmeyenlerin bu işe kalkışmasını şimdilik önermiyorum, ben bir gerçek denemesini yapayım, verebileceğim bilgiler ışığında denemek isteyenlerde bu işi deneyebilirler...Biraz bekleyin..

Atilla bey panel ihtiyacınız için,bu topiğin 12.ci sayfasında geçen Yusufun bu yorumunun faydası olurmu size ?

11 Mart 2010, 22:15:39 »
Bu mesajı alıntı ile cevaplaAlıntı
Arkadaşlar bugün fuara gittik 2 hol katılımcı firma vardı çoğunluk güneş panelleri ile alakalı idi bir kısmı hem panel hem akü bir kısmı ise güneşten sıcak su üretme ile alakalı idi çokca firma gezdik ama hepsi aynı mantık yapılmış ve çoğunlukla uzak doğu imalat bir kaç tane Avrupa vardı fiyatlar çokca değişken,parekende satış pek olmadığı için genelde bayilik verme mantığı ile kurulmuş stantlardı,bmd solarda uzak doğu 2 dolardan başlıyor avrupa ise 3.5 euro watt başına,
Enver abi (Enverdede) ile fuarda buluştuk ve birlikte gezdik kendisine akü ve invertör lazımmış bizim şarj cihazı ve invertörü aldığımız Linetech firmasına gittik tanıştırdım ve uzun uzun konuştuk firma sahibi Zafer bey sağolsun çokca ilgilendi ve bize furdaki firmalar ve ürünler ile alakalı bilgiler verdi solar panellerin kendi içinde çokca değişken yapılarının olduğunu üretiminin söğlenen değerleri çokca yansıtmadığını alırken bildik markalardan yana tercih kullanmamızı önerdi ucuz olan çokca ürünü kesilip artan parçalardan yapıldığını idda etti iş görür ama verim düşük olur dedi bizde bilgi ve birikimine saygı gösterdik Zafer beyin.
Almak istersek bize uygun bir fiyatı Kyocera markası ki Japon Türkiye temsilcisi Ezinç arayacağını ve gerekli indirimi yaptırabileceğini söyledi çok güvenilir bir firma ve marka olduğunu söyledi fuar sonrası bize bilgi verecek.
http://www.ezincsolar.com/urunler.html

Enverdede, ben 6 yıldır, bu işin peşindeyim, öğrendiğim, firmalarla watt başına fiyat açısından anlaşmamız mümkün deyil, ben iki tip adam tanırım, biri hazır alır diğeri yapar, ben yapacağım...Bana göre montaj için yetenek ve sabır istiyor ama, almak ile yapmanın fiyat farkı çok fazla..

atiladi' Alıntı:
Enverdede, ben 6 yıldır, bu işin peşindeyim, öğrendiğim, firmalarla watt başına fiyat açısından anlaşmamız mümkün deyil, ben iki tip adam tanırım, biri hazır alır diğeri yapar, ben yapacağım...Bana göre montaj için yetenek ve sabır istiyor ama, almak ile yapmanın fiyat farkı çok fazla..

Linki verilen firmadan,istediğiniz hücreleri bulabilirmisiniz mantığı ile vermiştim örneği.Siz 6 yıldır bu işin peşindesiniz,bizde gezenbilire üye olduğumuzdan beri sizin peşinizde :D Yakıntakip neticesinde az çok tanıdık sizi ,neyapmak istediğinizi de bir kaç yorum önce de okudum zaten.Başaracağınızdan kuşkum yok. Kolay gelsin.

Enverdede, firmalar, modül halinde satış yapmıyor...Bu güne kadar benim projem için henüz erken diye montaj konusunda bir şey yazmadım, çünkü pahalı bir iş gerçek anlamda lazım olmadan bu tip projelere para harcamak zor geliyor, artık kendim için lazım olma zamanı geld, çalışmalarımı pratiğe dökme zamanı da geldi...

Atilla Bey Merhaba,
Sessiz bir izleyici olarak bugüne dek siz ve değerli katılımcılardan şimdilik genel kültür anlamında katlkısı olan pek çok bilgiye sahip oldum. Teşekkürler....
9-12 Aralık tarihleri arasında CNR fuar merkezinde ''Yenilenebilir Enerji Teknolojileri,Enerji Verimliliği ve Yalıtım Fuarı '' düzenleniyor.(www.renex-expo.com).Katkı sağlayacak bilgilere ulaşabilirsiniz düşüncesiyle paylaşmak istedim.
Kalın sağlıcakla

Ayarlayabilirsem, 10 Aralık cuma günü bu fuara gitmeyi düşünüyorum...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR