Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,479
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

sannsar' Alıntı:
merhaba arkadaşlar ben yeni katıldım aranıza katılmadan önce forumunuzu biraz okudum ve inverterlerden bahsettiğinizi duydum . ve bir sorum olacak .
ben bir eczanede kalfa olarak çalışıyorum. elektrik kesilmesi çoğu zaman yaşanıyor. ve şöyle bir sistem kurduk. 2000w platoon marka inverter 105A sulu akü
inverteri online ups olaraqk kullanabileceğimiz söylenişti çalışan makine 3 adet 17" lcd mönitör ve 3 adet 400 w kasa 1 modem ve 1 hub bu sistem ortalama 12 saat açık kalmakta inverter sisteme online olarak bağlı fakat sistem 6 saat sonunda akü korumaya geçiyor ve kapanıyor garantiye gönderdik yapmışlar ama deneme imkanımız olmadı yarın deneyeceğim şimdi ben nerede hata yaptım bilemiyorum neden 6 saat sonunda makine korumaya geçiyor ve neden onlineups olarak kullanamıyorum ne yapmam gerek bilmiyorum .yardımcı olursanız sevinirim
Konuyu anladığım kadarıyla online çalışan inverter çalışmaya başladıktan 6 saat sonra kendini korumaya alıyor ! Budurum cihaz aşırı ısındığı zaman , akü 11v civarına düştüğünde veya invertere bağlı yükün inverterin gücünü aştığında olur.Tabi inverterlerde online çalışma yoktur ancak redresör ve elektronik devreler ilave edilerek dönüştürülebilir,sistemi tam olarak bilemediğim için ancak bu kadar yorumlayabiliyorum eğer sistemi görebilseydim tabi daha sağlıklı yorumlayabilirdim arıza sebebini.
www.evrenelektronik.net

Etiketler

inverterci arkadaşımızın dediği nedenlerden birinden kaynaklanıyordur.
En büyük olasılık aküye (DC Bara) yeterli enerji veremediğinizden olabilir. Yani yeterli akü gerilimini koruyamazsanız akü boşalacaktır. Bunu belirlemek için çalışırken akü gerimini sürekli takip edin. Akü geriliminiz 13.5-13.8V dolayında olmalıdır. Bu 13V'un altında bir gerilim görüyorsunuz akü redresörünüz yeterli akımı sağlayamıyor demektir. DC pens ampermetreniz varsa, 12V hattında invertörün çektiği akım ve redresörün ürettiği akımı ölçtüğünüzde; redresör akımının büyük olması, ya da en azından invertör akımına eşit olması gerekir.

Okuduğum makalelerde invertör - akü ikilisi için 1000 Wat invertör için 200 Ah akü kullanılması öneriliyor. 2000 Wat Invertör için 400 AH akü öneriliyor. Akülerin doldur boşalt sayısı aküyü ne kadar boşaltığınız ile ilgili olduğu için mantıklı geliyor. Redresör ise akü kapasitesinin 10 da biri olarak öneriliyor. Yani 200 AH akü için 20 amper veren redresör . Tabii bunlar karavan yaşamı için.
Anladığım kadarı ile arkadaşın aküsü hem küçük, hem invertörün çektiği amperden az besleniyor hem de start aküsü kullanılmış.

Karavanda Solar panellerden enerji elde etmeyi düşünenler için, hazırlamış olduğum Panel Hesaplama tablosu.......
Tablo "open office ve excel" programlarında çalışır.....
Uyarıları dikkatle izleyerek hesaplamanızı yapabilirsiniz, sadece gerekli yerleri doldurduğunuzda size özel sonucu alacaksınız......
Programı aşağıdaki linki tıklayıp "mynet depodan" indirerek kullanabilirsiniz..
Program açık kodludur isterseniz programı kendinizde revize ederekde kullanabilirsiniz...

KARAVAN SOLAR PANEL HESABI.ods

Panel.jpg

Atilla bey bu gün forum başlıklarına göre göndermiş olduğunuz dosyalar benim acaba! larımı yok edecek cinste dosyalar oldu tekrar teşekkürler.Buna göre 4x80 W panele ihtiyaç duyulacak bir sistem karavanımızda kaplayacağı alan göz önüne alındığında (panel ölçüleri.80w 125x54cm) buna birde ortalama 320wX5 $ =1600$ maliyet eklenince :-\

Merhaba,

185Wp ancak 36Volt çıkışlı bir güneş paneli var gittigidiyor.com da. Fiyatı oldukça iyi ama bu paneli nasıl kullanabilirim? 12Volt akü ile bu paneli kullanmak mümkünmüdür? Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler,

185 watt güneş paneli 1000TL+KDV=1200 TL ucuz bir fiyat deyilki, bu panele ucuz diyebilmemiz için 750 TL civarı olması lazım...İlandaki 555 TL sizi kandırmasın, o rakam açık artırma fiyatı, siz nekadar artırırsanız artırın malın sahibi satmayı düşündüğü 1000 TL'ye kadar kendi otomatik artıracak, Bu işler böyle tezgahlanıyor....

Hmm.. Ürüne teklif vermedim henüz ama kullanılabilir mi emin olamadığım için teklifte veremiyorum. Düşük bir fiyatta kapanırsa, almak istiyorum. Bu sistem özellikleri, özellikle 36V çıkış olması kullanıma uygunmudur? İşime yararmı?

Yorumunuz nedir?

Teşekkürler,

Bu tip ilanlar Vakumlu tezgah, sizi içine çeker, satıcının satmayı düşündüğü fiyatın altına iş bitmez, işin tezgahı bu zaten...Adam zaten yazmış Hemen al fiyatı 1000 TL, gerisi hikaye..

supraforce' Alıntı:
Merhaba,

185Wp ancak 36Volt çıkışlı bir güneş paneli var gittigidiyor.com da. Fiyatı oldukça iyi ama bu paneli nasıl kullanabilirim? 12Volt akü ile bu paneli kullanmak mümkünmüdür? Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler,

Farklı gerilim sevisesindeki bir paneli 12V sistemde kullanamazsınız. Aslında aküye bağladığınızda çalışır ama verimi çok düşük olur. Doğru yöntem panel içindeki hücre yapısına erişip 36V=12Vx3 olduğundan hücreleri 1/3 ve 2/3 değerinden uç çıkartıp paralellemek lazım. Zahmetli ve çok riskli bir işlemdir. Bunun yerine 36V/14.4V DC/DC konvertör kullanılabilir. Bu da yine verim kaybına ve ek maliyete neden olur. Bu nedenle en doğrusu kaç voltluk sistem kuruyorsanız o gerilimdeki panel kullanmanızdır. Örnek olarak 40W 12V panel, 160$+kdv fiyattan tedarik edilebiliyor.

rfn26' Alıntı:
abi sorma yaaa. her kafadan bir ses çıkıyor bende ne yapacağımı bilemez hale geldim. yardımcı olursanız bu işten bi çıkayım.

herkese slm

Bende bu işlerle uğraşan biri olarak dayanamadım biraz kafa karıştırayım dedim :smiley: bütün formu okudum, gördüm ki herkes bu konularda araştırarak bayağı bilgi sahibi olmuş.

sn. rfn26
Öncelikle sizin bu sistemi kullanacağınız yer sabit bir yer olduğu için güneş panellerini artırmak yerine 500w rüzgar tribünü düşünürseniz güneş olmadığı zamanlarda ve kış aylarında güneş panellerinin kaybını bu metotla karşılamış olursunuz. İsterseniz 24v olarakta kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız araba aküleri starter aküdür araba, motorsikletlerde ilk marş akımını vermek için tasarlanmıştır sizin kullanmanız gereken stasyonel akülerdir bunlar VRLA,gel,AGL gibi ayrıca bu sistem için bir akü gurubunuz olması gereklidir.,İhtiyac duyulan otonomi süresi (olası hava kapalı süresi)en az 3 ila 4 gün alınır. buda sizin 600A ila 1200A arası bir akü grubu yapmanız gerekir. inverter olarakda ben kendim yerli üretim 1,5kwa , 3kwa , 5kwa tam sünis inverter kullanıyorum. yerli üretim inverterleri tavsiye ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

Saygılarımla
Olcay YANAR

NOT: Ayrıca güneş paneli alacak arkadaşlar biraz ucuz olsun diye noname markalar almayın Çok sıkıntılar yaşarsınız marka olarak conergy , kyocera,sharp ürünlerinden şaşmayın.

not: Aşağıda verdiğim linkteki aküleri kullanabilirsiniz .

http://www.sahibinden.com/aku_coslight_aku_6-gfm-100x_a_12v_x_series-89WQQaXQQ22535857WQQpXQQdisplayitem?
http://www.sahibinden.com/aku_csb_battery_gp121000_12v_100ah-52WQQaXQQ20821131WQQpXQQdisplayitem?

Generator-Free Solar Charged Batteries
No generator is required for full operation of the EarthRoamer XV-LT. Camper battery power is provided by two 255 amp-hour absorbed glass mat (AGM) batteries for a total of 510 amp hours of capacity. This large battery bank provides ample power for all lights, refrigeration, water pump, TV, stereo, microwave and coffee maker, and can even power the air conditioner overnight. The advantages of AGM batteries are numerous. They require no maintenance, withstand shock and vibration better than any standard battery, are sealed against hydrogen leakage and acid spilling even if they are broken, and can survive most freezes. These batteries are charged by three 170-watt solar panels located on top of the camper. When the engine is running, dual 130-amp alternators provide plenty of additional charging power. If you are camping in a developed camp site with power, there's a 30 amp plug that will both power the camper and charge the battery bank.

Fikir sahibi olabilmeniz acısından earthroamer'lerin elekrik sistemi ekte.
Bu Amerikanlar herseyin büyügünü seviyorlar velhasıl.

Anladıgım kadarı ile sistem
1- 2 adet 255 amp AGM (emdirilmiş cam mat'i) akü
2- 3 adet 170 watt günes paneli
3- Arac calısırken sarj için 2 adet 130 amp alternator
4- Dısarıdan elektrık alınınca hem sistemi beslemek hemde akuleri sarj etmek icin 30 amp priz.
Bunlarla klima, iki kapılı buzdolabı, microdalga fırın, kahve makinası calıstırıyorlar.

Asagıdaki fotograflarda panellerın yerlesimi ve sistemin fotografı var.
Biz bu işleri bilmeyenler için bu sistemdeki kompenentlerin ne oldugu acıklayacak birisini bekliyoruz. ::smiley:

electrical.jpg

xv_lt%20solar.jpg

nasah' Alıntı:
Bu Amerikanlar herseyin büyügünü seviyorlar velhasıl.

Teknik konulardan anlamam ama yukarıdaki söze diyeceğim birkaç şey olmalı. Dünyanın iliğini kemiğini sömüren "Amerikanlar", dünya kaynaklarını sonuna değin kullanmakta bir sakınca görmedikleri gibi hakları olduğuna da inanıyorlar. Aaahhh ahh, "Köpeksiz köy buldular, değneksiz geziyolar."

Cavid Sezen

syn teksavaşçı;
ilginiz için teşekkürler. bu sistemi sabit bir yerde kullanılacağı doğrudur. Kullanılacak yerin çevresi ağaçlık olmasından dolayı rüzgar gücü yaz-kış çok düşük seyiyededir. O yüzden güneş pili tercih edilmiştir. Aküler ise geçici olarak kullanılmaktadır (Kullanım süresi boyunca bir sıkıntı ile karşılaşılmamıştır). tabikide jel akü kullanılması sistem için çok daha iyidir.

teksavasci' Alıntı:
herkese Selam

Bende bu işlerle uğraşan biri olarak dayanamadım biraz kafa karıştırayım dedim :smiley: bütün formu okudum, gördüm ki herkes bu konularda araştırarak bayağı bilgi sahibi olmuş.

sn. rfn26
Öncelikle sizin bu sistemi kullanacağınız yer sabit bir yer olduğu için güneş panellerini artırmak yerine 500w rüzgar tribünü düşünürseniz güneş olmadığı zamanlarda ve kış aylarında güneş panellerinin kaybını bu metotla karşılamış olursunuz. İsterseniz 24v olarakta kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız araba aküleri starter aküdür araba, motorsikletlerde ilk marş akımını vermek için tasarlanmıştır sizin kullanmanız gereken stasyonel akülerdir bunlar VRLA,gel,AGL gibi ayrıca bu sistem için bir akü gurubunuz olması gereklidir.,İhtiyac duyulan otonomi süresi (olası hava kapalı süresi)en az 3 ila 4 gün alınır. buda sizin 600A ila 1200A arası bir akü grubu yapmanız gerekir. inverter olarakda ben kendim yerli üretim 1,5kwa , 3kwa , 5kwa tam sünis inverter kullanıyorum. yerli üretim inverterleri tavsiye ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

Saygılarımla
Olcay YANAR

NOT: Ayrıca güneş paneli alacak arkadaşlar biraz ucuz olsun diye noname markalar almayın Çok sıkıntılar yaşarsınız marka olarak conergy , kyocera,sharp ürünlerinden şaşmayın.

not: Aşağıda verdiğim linkteki aküleri kullanabilirsiniz .

http://www.sahibinden.com/aku_coslight_aku_6-gfm-100x_a_12v_x_series-89WQQaXQQ22535857WQQpXQQdisplayitem?
http://www.sahibinden.com/aku_csb_battery_gp121000_12v_100ah-52WQQaXQQ20821131WQQpXQQdisplayitem?

arkadaşlar merhaba,
Yeni kurduğumuz alternatif enerji şirketi ile uygun fiyatlı alternatif enerji sistemleri sunmaktayız.
Karavan paketlerimiz ile ilgili sorularınızı ve önerilerinizi bekliyoruz.

Teşekkürler

http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-gunes-panelleri-karavanlar-icin-210-watt-pv-gunes-paneli-sistemi/detay?
http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-gunes-panelleri-karavanlar-icin-340-watt-pv-gunes-paneli-sistemi/detay
http://www.pallasenerji.com/bolum/paket-sistemler/karavan-paketleri

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR