Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,479

Etiketler
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

Arkadaşlar bugün fuara gittik 2 hol katılımcı firma vardı çoğunluk güneş panelleri ile alakalı idi bir kısmı hem panel hem akü bir kısmı ise güneşten sıcak su üretme ile alakalı idi çokca firma gezdik ama hepsi aynı mantık yapılmış ve çoğunlukla uzak doğu imalat bir kaç tane Avrupa vardı fiyatlar çokca değişken,parekende satış pek olmadığı için genelde bayilik verme mantığı ile kurulmuş stantlardı,bmd solarda uzak doğu 2 dolardan başlıyor avrupa ise 3.5 euro watt başına,
Enver abi (Enverdede) ile fuarda buluştuk ve birlikte gezdik kendisine akü ve invertör lazımmış bizim şarj cihazı ve invertörü aldığımız Linetech firmasına gittik tanıştırdım ve uzun uzun konuştuk firma sahibi Zafer bey sağolsun çokca ilgilendi ve bize furdaki firmalar ve ürünler ile alakalı bilgiler verdi solar panellerin kendi içinde çokca değişken yapılarının olduğunu üretiminin söğlenen değerleri çokca yansıtmadığını alırken bildik markalardan yana tercih kullanmamızı önerdi ucuz olan çokca ürünü kesilip artan parçalardan yapıldığını idda etti iş görür ama verim düşük olur dedi bizde bilgi ve birikimine saygı gösterdik Zafer beyin.
Almak istersek bize uygun bir fiyatı Kyocera markası ki Japon Türkiye temsilcisi Ezinç arayacağını ve gerekli indirimi yaptırabileceğini söyledi çok güvenilir bir firma ve marka olduğunu söyledi fuar sonrası bize bilgi verecek.
http://www.ezincsolar.com/urunler.html

11032010160.jpg

Fuarı dolaşırken ismini hatırlamadığım bir üniversitenin öğrencilerine rastladık ve kendi yaptıkları güneş enerjisi ile çalışan aracı tanıttılar bize araçta avrupa solar paneller 840 watt lık ve 1000 amper de kendi yaptıkları akü varmış,Yaşar abi ve Enver abi koyu ohbete tutuştular gençlerle bilgi aldılar araç ile ilgili çok keyifliydi.

11032010162.jpg

11032010163.jpg

11032010164.jpg

yaybek' Alıntı:
Fuarı dolaşırken ismini hatırlamadığım bir üniversitenin öğrencilerine rastladık ve kendi yaptıkları güneş enerjisi ile çalışan aracı tanıttılar bize araçta avrupa solar paneller 840 watt lık ve 1000 amper de kendi yaptıkları akü varmış,Yaşar abi ve Enver abi koyu ohbete tutuştular gençlerle bilgi aldılar araç ile ilgili çok keyifliydi.
yazıma fuarı gezmekten ziyade, Yusuf ve Yaşar beyler ile tanışmamın beni daha mutlu ettiğini belirterek başlamak istiyorum.Yusuf kardeşin adını hatırlayamadığı üniversite 9 EYLÜL üniversitesi solaris car team çalışması idi.İlgimizi çeken ise panelden elde ettikleri ve kullandıklarından fazlasını depoladıkları akü lerin nasıl bir şey olduğu idi ancak aküler yerinde değildi.(akü araştırıyoruzya Kopya çekicez).bu arada türkçe bilmeyen çinliler vardı ya Panelci SUNOWE w başı 1.25 euro yazmışlar broşüre mono kristal 150w lık panelin ölçüleri 1580x808x35 mm max akım (Im) 4.35 diyor broşür İnverterci nickli arkadaşımız biraz açabilirmi bize bu bilgiyi acaba.Bu max (Im) değeri panelin bize sağlıyabileceği şarj değerimi oluyor.

yaybek' Alıntı:
Enver abi bizde sizi tanımaktan çok keyif aldık üniversitenin adını hatırlattığınız için teşekkürlersayın hocam ;D
Aslında bu zamanda hocasının karşısında öyle toplanan gençleri görünce bayağı değişik duygu git geli yaşadım o anda ,yaptığımız espiriden pişman olmakmı ?Öğrenme isteğiyle ,öğretene olan tavrına saygı duymakmı.Akü konusunda ne yaptınız Zinox Jel broşürünü inceleyebildinizmi şarj konusunda bir tablo var,şarj edilirken ortam ısısı bile etken görünüyor o tabloda yani kesin rakkam telaffuz edilmiyor 14.1-14-4 gibi.Hücre başı değer vermişler.[attachment=1]

Photo-0112.jpg

enverdede' Alıntı:
yazıma fuarı gezmekten ziyade, Yusuf ve Yaşar beyler ile tanışmamın beni daha mutlu ettiğini belirterek başlamak istiyorum.Yusuf kardeşin adını hatırlayamadığı üniversite 9 EYLÜL üniversitesi solaris car team çalışması idi.İlgimizi çeken ise panelden elde ettikleri ve kullandıklarından fazlasını depoladıkları akü lerin nasıl bir şey olduğu idi ancak aküler yerinde değildi.(akü araştırıyoruzya Kopya çekicez).bu arada türkçe bilmeyen çinliler vardı ya Panelci SUNOWE w başı 1.25 euro yazmışlar broşüre mono kristal 150w lık panelin ölçüleri 1580x808x35 mm max akım (Im) 4.35 diyor broşür İnverterci nickli arkadaşımız biraz açabilirmi bize bu bilgiyi acaba.Bu max (Im) değeri panelin bize sağlıyabileceği şarj değerimi oluyor.

( I )bu harf amperi temsil eder 'Im 4,35 'en uygun koşullarda yani güneşin ve sıcaklığın en uygun durumda olduğunda alabileceğiniz maximum verim 4,35 amper şarj değeridir, bu sebepten dolayı bu tip işlerin hesaplamasını yaparken uygulamada farklılıklar olabilir diyoruz çünki güneşin durumu hava sıcaklığı güneşi kaç saat dik olarak görebiliyor bunlar bu hesapları her zaman yanıltabiliyor ve opsiyonlu düşünmek gerekiyor her zaman % 30 opsiyon koymakta fayda vardır. Bir çok ürün farklı markalarla satılmakta fakat bazı ürünlerin üreticisi çok az sayıda olmasına rağmen pek çok değişik markalarda bulunmaktadır bunlardan bir örnekte güneş panelidir.
evren elektronik

önce yanıtınız için teşekkür edeyim.bilahare panel konusunda düşüncemi aktarayım daha önceki bir görüşle 1 m2 bir panelin 10 Amper akım verir görüşü vardı,burada görüyoruzki 1.20m2 150W bir panel maximum 4.35 amper akım verebiliyor.diyelimkibu çin malı şimdi alman olan bir markanın değerlerini vericem panel ölçüsü1680x990x50 mm.max akım7.27-7.51 bu mantıkla karavanımızda uzun soluklu buzdolabı çalıştırabilmek şarj sorunu yaşamamak için karavanın çatısını panelle kaplamak llazım.bu yorum tamamen düz mantık içeriyor teknik bilgiler için yine bekliyeceğiz fuardaki tüm firmaların panel boyutları yaklaşık böyle idi.[attachment=1]

Photo-0114.jpg

Herkese merhaba,
Bu konu hakkında naçizane birkaç şey söylemek istiyorum.Yanlışım varsa lütfen düzeltin.
Güneş panellerinde teknik özelliklere bakarken belkide en önemli ama en az dikkatimizi çeken bir özellik vardır.Bunun adı ''Efficiency ''Türkçesi ise verimlilik.Ben güneş panelleri ile ilgili araştırma yaparken dikkat ettiğim şey bu.Bu neden önemli?
Çin malı olsun avrupa üretimi olsun verimlilik henüz insanları tatmin edecek düzeyde değil.Çünki genel araştırmalarım doğrultusunda bulduğum verimlilik güneş panellerinde % 17 -20 arasında.Bu da bize 100 wattlık bir güneş panelinden sadece 17-20 watt güç alacağımızı gösteriyor.peki neden? Çünki güneş panellerinde verilen en yüksek akım
güneş ışınlarının 90 derece dik geldiğinde verdiği akımdır.Bunuda sabit panelde sürekli olarak sağlayamayacağımız için dik durumlarda verdiği max. akım güneş açısı azaldığı zamanda hızla azalacaktır.
Bu yüzden güneş paneli kullanmak isteyen arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri kanımca daha sağlıklı hesap yapabilmeleri için faydalı olacaktır.
Bu verimlilk aynı zamanda invertör ve akü şarj cihazlarındada önemlidir.Örneğin bir invertörde verilen Efficiency değeri /%87 ise o cihaz aldığı enerjinin % 87 isini size verip % 13 ünüde kendisi için kullanacak demektir.
Herkese Saygılar
Bülent Akdemir
0506 875 1542

Bülent bey çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için,biliyorsunuzki bizim için ekonomik olması tercih sebebi :D şimdi bu durumda hem ekonomik hem verimli olarak bu işi nasıl çözeriz,biz 200 amper bir jel akü almayı düşünüyoruz bunu şarz içinde arabanın tavanına 2 adet 100 watt yada 3 adet 80 watt düşünüyoruz ama o kadar çok seçenek varki birde işin garip tarafı hiçbir şekilde alırken ne kadar verimli olacağını ve ne kadar aynı oranda verimli olarak devam edeceğini anlayamıyorsunuz ucuz bir sistem olmayışı ve olmadı tekrar başka deneyelim gibi bir lüksümüz olmaması vesilesiyle sizden bu konuda nasıl yardım alabiliriz yani önereceğiniz bir ürün veya komplike bir sistem varmı aydınlatırsanız seviniriz.

Merhaba Yusuf bey,
yukarıdaki açıklamayı yapma sebebim çoğu firmanın 200 -300 wattla ihtiyacığınızı karşılayabirisiniz gibi açıklamalarıdır.Şu anki teknoloji ile üretilen panellerde verim budur,bununlada bence günlük tüketiminizi karşılayamazsınız.Sadece buzdolabı için bile hesap edelim.Diyelimki buzdolabınız 100 watt.ve günde 12 saat çalışıyor.Bu demektirkigünlük 1200 watt güce ihtiyacınız var.1200 watt içinde 120 amper ( 12 volt) akıma ihtiyacınız var.120 amper akımınasıl sağlarız? 80 watt panel yaklaşık 4,5 amper akım verir max.saatte % 20 verim olsa yaklaşık 1 amper demektir.10 saat aktif güneş olsa toplam 10 amper demektir buda yani sizin 85 x 12 :1020 watt panele ihtiyacınız var .Bunu da araçın tepesine bile koysanız sığmaz ayrıca da maliyeti cabası.Hevesinizi kırmak için söylemiyorum lütfen yanlış anlamayın.ama gerçekler bunlar
saygılar
Bülent
Eğer müsait olursanız telefonda detaylı olarak izah edebilirim.

Arkadaşlar güneş panelleri ile ilgili hesaplamaları yaparken çok fazla kafa karıştıracak ve elektronik ders verecek düzeyde anlatım bu forumdan yararlanmak isteyen ve elektronik hakkında bilgisi olmayan arkadaşların hiçbir işine yaramıyor sanırım elektronik bilgisi olan arkadaşlarda zaten hesabı kendileri yapabiliyorlar onlarda sanırım bazı cihazları pratikte kullananların deneyimlerinden faydalanmak istiyorlar,yani doktorun yazdığı reçeteyi vatandaş okuyamıyor eczacı çok kolay okuyabiliyor ve ilacı nasıl kullanacağını vatandaşa anlatıyor vatandaşta ilacı eczacının anlattığı şekilde kullanıyor soranlarada
buna doktor dahil işe yarayıp yaramadığını ilacı kullanan kişi anlatıyor.
Bende bu sebepten çok derine inmeden ve bir kaç soruyada cevap olacağını umarak basitçe açıklamaya çalışacağım, önce şu konuya açıklık getirelim MAKER1 arkadaşımızın bahsettiği ''Efficiency''verimlilik konusu; güneş panellerinde mevzu olan %17-20 arası verimlilik panellerin hemen hepsinde birbirine yakın değerlerdedir ve bunun anlamı 100w bir panelden 20w güç alacağınız demek değildir.Bunun anlamı bir metre kareye tesir eden güneşin vermiş olduğu ışık ve ısı enerjisi misal 1000w ise bu panel bu enerjinin %17-20 sini elektrik enerjisine çevirebiliyor demektir.Yani dikkat edilirse örneğin 100w bir güneş paneli A firmada 70x130cm ölçülerinde ise B firmada 80x140cm dir veya veya aynı boyuttaki iki panel değerleri amper veya voltaj olarak farklıdır sanırım bu konuyu yeterince izah edebilmişimdir.
Panellerde hesabı yaparken çok basit olarak 80w /16v=5ah-%30=3,5ah olarak yapmak kullanımda sizi yanıltmayacaktır www.inverterci.com

2000w sn in.jpg

Sayın İnverterci keşke fuarda bir standınız olsa idi dedim sayfanızı incelediğimde.Yüz yüze bilgi almak bir başka olurdu. İşallah izmir üzerinden bir rotamızda görüşürüz.

Enver Abi,
Karavanda enerji konusundaki çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz kampinge gelince enerji konularında teknik destek için peşindeyim haberin olsun.
En kısa sürede görüşmek üzere selamlar.
Fatih

Tifa' Alıntı:
Enver Abi,
Karavanda enerji konusundaki çalışmalarını dikkatle takip ediyoruz kampinge gelince enerji konularında teknik destek için peşindeyim haberin olsun.
En kısa sürede görüşmek üzere selamlar.
Fatih
Fatih kardeşim burdaki araştırmaları,Akın ve Yılmaz bey'inkilerle birleştirdikmi korkma santralimizi bile kurarız:smiley: Portakal çiçekleri ne alemde pıtırcıklaşmaya başladımı?Açınca oralarda olmayı isteriz .Sağlıkla kalın.

merhaba arkadaşlar ben yeni katıldım aranıza katılmadan önce forumunuzu biraz okudum ve inverterlerden bahsettiğinizi duydum . ve bir sorum olacak .
ben bir eczanede kalfa olarak çalışıyorum. elektrik kesilmesi çoğu zaman yaşanıyor. ve şöyle bir sistem kurduk. 2000w platoon marka inverter 105A sulu akü
inverteri online ups olaraqk kullanabileceğimiz söylenişti çalışan makine 3 adet 17" lcd mönitör ve 3 adet 400 w kasa 1 modem ve 1 hub bu sistem ortalama 12 saat açık kalmakta inverter sisteme online olarak bağlı fakat sistem 6 saat sonunda akü korumaya geçiyor ve kapanıyor garantiye gönderdik yapmışlar ama deneme imkanımız olmadı yarın deneyeceğim şimdi ben nerede hata yaptım bilemiyorum neden 6 saat sonunda makine korumaya geçiyor ve neden onlineups olarak kullanamıyorum ne yapmam gerek bilmiyorum .yardımcı olursanız sevinirim

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR