Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan buralpdi Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 828
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 304,471
Ynt: Karavanda Elektrik İhtiyacını Güneş Paneliyle Karşılamak?

evren1512' Alıntı:
swıchmod elektronik yani trafosuz yeni nesil inverterler boşta iken gücüne göre yaklaşık 600mah ile 1ah civarında enerji tüketirler tam sinüs ve mod.sinüsler de akünüzden çektiği enerjiden %85-90 civarında faydalanırsınız akünüzün 11v civarına düşmesi ilede kendilerini ve akünüzü korumak amaçlı ikaz verip kapanırlar buda size marş basacak kadar enerji kaldığı anlamına gelir. eski tip trafolu inverterlerde ise yaklaşık %40 enerjiyi kendileri harcarlar size %60 civarı verim verirler. fan konusunda ise büyütülecek bir durum yok inverterlerin bir kısmı sürekli soğutma yaparlar bir kısmıda belli derece ısıya ulaştıklarında devreye girerler fakat yüksek güçteki inverterlerin fanları genellikle sürekli çalışırlar ve bununda gerekli olduğunu düşünüyorum çünkü bir çok inverter belli süre çalıştıktan sonra yükselen ısıyı geç çalışan fanlar sebebiyle yeterli soğutma yapamadığı için ısınan transistörler yanıyor veya ısıdan dolayı cihaz kapanıyor,1000w ve üzeri inverterlerin fanlarının sürekli çalışması cihazın sağlığı açısından faydalıdır zira fanlar çok düşük enerji ile çalışırlar 50-100 mah gibi harcarlar ve bu 24 saat çalışan bir inverterde 2-3 ah eder.
Aramıza hoşgeldiniz Evren1512 :smiley:

Modifiye sinüsler marka ve gücüne göre boşta yaklaşık 100 ila 300mA tüketir. Tam sinüs ise yüksek hızlı anahtarlama nedeniyle 600 ile 1000mA arasında tüketir. Modifiye sinüste çıkış transistörleri saniyede 50 defa açılıp kapatılıyorken, tam sinüste en az 20000 defa açılıp kapatılır. Bu boştaki farklılık buradan kaynaklanır. Trafolu invertörler (genellikle kare dalga) artık pek kalmadı. ::smiley:

11V'da kendini kapatması her zaman marş için yeterli olmayabilir. İnvertör yüklüyken yani yüksek akım çekerken akünün 11V'a inmesiyle boşta veya az yükte iken 11V'a inmesi ne yazık ki aynı sonucu vermez. Düşük yükte 11V'a düştü ise akü tamammen bitmiş demektir. ;)

Etiketler

atiladi' Alıntı:
Fiyat doğrudur, ihtiyacı olan için bu rakamıda eder, ama 3000 watlık bir inverterle ilgilenmek için aynı anda sürekli 3000 wat enerjiye nasıl bir ortamda ihtiyacınızın olduğunu merak ettim, Böyle bir inverter sadece bir Yatch'da kullanılabilir, sürekli çalışan motorlarıyla şarz edilebilir..Böyle bir invertere ihtiyacı olanın bir düzine 200 amp aküyede ihtiyacı var demekdir..

Syn Atilla DİNÇER,

Bu bahsettiğim invertörü (cotec 3000w) bağ evimde kullanmayı düşünüyorum. Kullanmak isteğim cihazlar, 460Kw/Yıl buzdolabı (7/24 daimi) , 37" TV (6 Saat) , Uydu (6 saat), 15W Tasarruflu Ampul 5 Ad (4 Saat), 0,57 Kw/h (0,75HP) Mini hidrofor. Bu cihazları beslemek için 135W (7,6A) güneş pili 5 Ad. 135Ah 2 ad 12V akü, Steca Solarix 2401 (40A) Şarj regülatörü kullanmayı düşünüyorum.

Düşündüğünüz konfigrasyom mükemmel kontrol ettim, günlük amper tüketiminiz 195 amp, bu şartlarda 5x135 wat panel ile günlük 6 saat şarz düşünmüşsünüz herhalde, üretiminizde 215 amp, 135x2 akü tamam, 37 amp şarz gerekli 40 amp seçmişsiniz mükemmel, ama anlık wat tüketiminiz 300 wat civari , sadece buzdolabı termostat attığında devreye girince 3-5 saniye 1200 wat gerektirir, sonra tekrar 300 watt/saate döner, yani size 3000 watt inverter gereğinden fazla büyük büyüğün zararı olmaz ama fiyatı büyütür, aslında bu hesapla size 1500 watt tam sinüs yeterli..Sistem zaten yeterince pahalıya çıkacakdır 3000 watt inverterle fiyatı birazdaha katlamanın anlamı yok bence..

fsirin arkadaşım bahsettiğin bilgiler doğrudur tabi bu hususta haklısın fakat bu durum cihazların kalitesi ve üreticisi ile ilgili farklılıklar gösterir bende ortalama değerlerden bahsetmeye çalıştım ve çok teknik detaya girmedim bilgi ve fikirlerinize saygı duyarım forumda
ilk mesajım benimde tuzum bulunsun istedim saygılar

Sayın Atiila Dinçer;

İnvertörü 3000w Seçmemin sebebi buzdolabı ve hidroforunda aynı devreye girme ihtimali 1/1000 olsa bile bize denk gelir :smiley:. aşırı yükselnmeden invertörün kendini korumaya geçmesini önlemektir. abi bu konuda siz değerli büyüklerimin bilgi desteğini almaktan mutluluk duyarım.

Sayın rfn sizin hidrofor 220 ilemi çalışıyor,invertörü 3000watt almanıza bence gerek yok hadi 1500 derseniz olumlu karşılanır ama gereksiz yere bir sürü para ödemiş olacaksınız,buzdolaplarının motorları 80 ila 110 watt arası enerji çeker sadece demarajda maksimum normal tüketiminin 6 ila 8 katı arası enerji çeker tabi siz bilirsiniz kendinize göre hesaplarınız vardır.

Syn Yusuf Aybek, Dediğiniz doğrudur. Düşümcemde elektrikli süpürge vardır :smiley: 2000W herzaman kullanılmıyacak olduğu için pek bahsetmek istemedim konunun içinde bunu düşünerekten 3000W invertör düşündüm. yoksa 2000W invertör daha az enerji ile ayn işi görecektir. Herhalde şimdi sorunuz karşılık bulmuştur.

rfn26' Alıntı:
Syn Yusuf Aybek, Dediğiniz doğrudur. Düşümcemde elektrikli süpürge vardır :smiley: 2000W herzaman kullanılmıyacak olduğu için pek bahsetmek istemedim konunun içinde bunu düşünerekten 3000W invertör düşündüm. yoksa 2000W invertör daha az enerji ile ayn işi görecektir. Herhalde şimdi sorunuz karşılık bulmuştur.
Sayın rfn26 tamam elektrikli süpürge ihtiyaçtır ama bu şekliyle kullanmanızı pek tavsiye etmiyorum.
Sizin için hesabınızı kontrol ettim. Süpürge için farklı bir yöntem kullanmanız iyi olur. Mesela bir jeneratörü ayrı bir priz sistemine takabilirisiniz. Bu tür yüksek güç tüketiminde jeneratör kullanabilirsiniz.
Süpürgeyi 3000W invertörlü sisteme taktınız diyelim. hesabıma göre dolu akülerinizi (135Ah/24V veya 270Ah/12V) sadece 50 dakikada tüketir. Süpürge 2000W tüketiyorsa 12V sistemde invertör kaybıyla birlikte 180A, 24V sistemde 90A tüketir.
1500W'lık invertör sisteminizde normal olarak yeterlidir. Bu invertörün verebileceği max tepe güç 3000W (waeco).

Birde başka yönden bakalım, iki günde bir, 15 dakika elektrik süpürgesi çalıştırmak için 750 TL'lik bir inverter yeterken sadece elektrik süpürgesi için inverter(3250 TL) maliyetini 2500 TL artırmak nekadar mantıklıdır, durup bir düşünmek lazım, sırf elektrik süpürgesi için 750 TL'ye 3 Kwa ikinci el extra bir jeneratör alınsa, toplamda 1750 TL kar edilebilir, solar sisteme ilave hemde 3 Kwa bir jenarötör sahibi olunur, bir şarz ünitesi ile gerektiğinde kapalı, yağmurlu havalarda ve kışın akülerin şarjı içinde kullanılarak, ideal ekipman yaratılmış olur..

abilerim çok kararsız kaldım. 12V mu yoksa 24V mu çalıştırsam sistemi diye düşünmeye başladım. off yaaa.

Merhabalar arkadaşlar,
Büro tipi 12 vlot kompresölü dolabı günde 4_5 saat çalştırmaya, Çanta tipi Güneş paneli yeterli olurmu?

Sistemi 24V olarak düşünerekten bir çizim yaptım. birde 12V olaraktan bir çizim yapacağım. ikisi üzerinden kıyasla ya 12 yada 24v olarak sistemi kuracağım. ikisini bana kıyaslamanız mümkünmüdür. sonuçta bizden daha bilgili abilerimiz , kardeşlerimiz vardır. yardımcı olursanız sevinirim.

24V SÄ°STEM.jpg

Syn Atilla Dinçer, Syn Ferhat Şirin , Syn Yusuf Aybek başta olmak üzere Tüm arkadaşlar,

Bu da 12v olarak kurmayı düşündüğüm sistemin şemesasıdır. Birde aşağıdaki linklerde, kullanacağım Güneş pilleri, şarj kontrolörü ve Eskişehir için Güneş potansiyeli haritası vardır. Şu an elimde 3 Ad panel mevcut,1 tane daha sipariş verdim. haftaya oda gelir. kararsız kaldığım nokta invertörü 12V mu yoksa 24V mu almalıyım. malesef şarj kontrolünde olduğu gibi ikisini birden kullanamıyormuşuz. İki sistemi karşımıza aldığımızda sizin tercihiniz ne olurdu? Birde kış aylarında verim neredeyse %50 düşecektir. bunuda göz önünde bulundurmalıyız tabiki. Bu konuda düşünceleriniz , tercihim için önemli olacaktır.

http://repa.eie.gov.tr/MyCalculator/pages/26.aspx (Eskişehir için Güneş enerjisi potansiyet atlası)
http://www.alternaturk.org/kyocera.php (130w olan panelin bilgileri var)
http://www.stecasolar.com/index.php?Steca_Solarix_24_44_en (şarj regülatörü)

12V SÄ°STEM.jpg

İnverterlerin verimi açısından 12v'dan 220v'a göre 24v'dan 220v'a dönmek daha verimlidir, sizde bu şartlarda 24 v akü kullanacaksınız..Bizim 12v'u tercih etmemizin sebebi karavanda kullanacağımız için seyir esnasında aracın şarz dinamosundan faydalanarak aküleri şarz etme düşüncemizdendir, 12v araç ile 24v akü şarz edemiyoruz, ama sizin bu sistemi evde kullanacağınız için siz 12v veya 24v istediğinizi seçebilirsiniz..Sadece ileride 24v inverteri satmak isterseniz satışda zorlanırsınız, çünkü 24v inverterler ikinci elde para etmiyor..

Syn Atilla Dinçer,

Peki bu iki sistemdede kullanmak istediğim cihazları rahatlıkla çalıştırabilirmiyim ? Birde günlük kaç amper civarında bi sarfiyatım olur?

İki sistemlede aynı cihazlar çalışır..
Günlük kaç amp sarfiyatım olur diye soruyorsan, sen bu işi kavrayamamamışsın hala derim...
Sorduğun soru şuna benziyor, maaşım 1200 TL ben ayda kaç parayla geçinirim diye bize soruyorsun, kaç para harcarsan o kadara geçinirsin diyebilirim sana...
Sistemi kurdukdan sonra elektrikle çalışan hangi araçları kaç saat çalıştırırsan o kadar amp sarfiyatın olur, elektrikli aletlerin çoğunda saatte kaç amp elektrik harcayacağı genelde yazar, bu aletleri kaç saat çalıştırdacağını hesaplarsan amp sarfiyatını bulabilirsin..Eğer cihazların üzerinde kaç amp harcayacağı yazmıyorsa, yazsa bile bazen cihazı üretenler satışı kolay olsun diye düşük sarfiyatlı yanıltıcı rakam yazıyorlar, gerçek farfiyatlarını kendin ölçmen için alet var bu cihazdan bir tane alıp bütün cihazlarını teker teker ölçüp bir yere not edersen kaç saat kullanacağına göre sarfiyatını bulablirsin..

http://www.sahibinden.com/karavan_icin_enerji_sarfiyati_olcum_cihazi-59WQQaXQQ17769359WQQpXQQdisplayitem

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR