Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan insel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 689
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 332,723
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

Bimerden gelen cevap
Sayın İHSAN MURAT MURAL ,

Bimer Başvuru Numaranız :314460

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) kapsamında "Özel Amaçlı Taşıtlar" araç grubunda yer alan motokaravan cinsi araçların sigorta şirketleri tarafından aracın makul değerinin çok üzerinde bir fiyata sigortalandıkları ifade edilmekte ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için konuyla ilgili olarak özel uygulamalar üretilmesi ve başvuru dilekçesinin başbakan yardımcısı Sn. Ali BABACAN'a iletilmesi talep edilmektedir. Söz konusu dilekçe 17.10.2014 tarih ve 31629 sayılı yazımız ile başbakan yardımcılığı makamına iletilmiştir. Bilindiği üzere, 01.07.2008 tarihinden itibaren trafik sigortası tarifeleri sigorta şirketleri tarafından sigortacılık esasına ve genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere uygun olarak il ve araç türü temelinde ilgili araç işleteni dikkate alınarak yapılan risk değerlendirmesi neticesinde serbestçe belirlenmektedir. Nitekim, serbest tarife ilkesi gereğince 10.08.2014 tarihli ve 29084 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile trafik sigortası teminat deseni detaylı araç kategorilerine yer verilmeksizin düzenlenmiştir. Diğer taraftan, güncel bilginin tüketiciye sunulması ve piyasadaki şeffaflığın arttırılması amacıyla 01.10.2013 tarihinden itibaren, sigorta şirketleri için, internet sitelerinde, tüketiciye trafik sigortası tarifesi hakkında açıklayıcı bilgi sunan prim sorgulama ekranı tahsis etme ve sigorta teklifi verme zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede, anılan tarih itibariyle şirketlerin internet sitelerinde ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinde (www.sbm.org.tr) yer alan sorgulama ekranlarından fiyat araştırması yapılması mümkündür.

Etiketler

Aliço' Alıntı:
Yatlara uygulanan ucuz mazot, sürekli gündemde olmasına karşın büyük bir oy potansiyeli olan köylülere uygulanmıyor.
Buna benzer bir çok örnek sayılabilir. Öte yandan çok daha küçük bir azınlığı ilgilendiren pırlanta da ki vergi indirimi itici gelse bile Hükümetin kararıyla uygulanıyor.(İkna edilmesi gereken ilgili Bakanlık olmalı)

Çok az bir oy potansiyeline sahip olan Karavancıların, politikacıların umurunda olacağını sanmıyorum. Onca çok daha önemli sorun varken, Kamuoyuna karşı sevimli geleceğimizi de sanmıyorum. Yine de böyle bir karar alınırsa katılırım.

Benim Önerim;
- Henüz çıkmayan yönetmeliğin hızlandırılması çabalarına yoğunluk verilmesi. Bu konu da Kamp karavan Dernekler ine daha çok iş düşüyor.

-Kanun ya da yönetmelik çıkmasa da Sigorta firmalarının fiyat indirimi yapmasın da engel yoktur. Ege sigorta kendisine ilgi olmadığı için indirimden vaz geçtiğini iletmiş. Ankara Sigorta, indirimi daha önceden yaptığı için ve sigorta acentelerinin yönlendirmesi ile (bunda da haklılar Ege Sigorta ile çalışmıyor olabilirler) ilgi görmüştür.

Ege sigorta ya da pazar payı daha az olan BİMER'e kayıtlı bir başka sigorta firması seçilerek, Yukarıda ki iletilerde ki,' neden moto karavan sigorta primlerinin daha düşük olması gerektiğini' anlatan iletilerle (Eğer varsa, kaza istatistikleri de eklenerek)
hepimizin başvuruda bulunması da denenebilir. Otomobil Zorunlu Trafik Sigortası için(150-300 TL) müşteri arayan sigortacılar neden bizleri kaçırsınlar?

UKKDF Başkanı Sn.Erdal ÖTÜGEN'in belki de yineleyeceği başvuru, yoğun kişisel başvurularla da desteklenmeli diye düşünüyorum.
Saygı ve sevgilerimle,

aynen katılıyorum ege sigorta ile tekrar görüşülüp bu fiyatları standart tuttuğu sürece sürekli olarak Ege sigortadan poliçelemirimizi keseriz

İhsan Murat bey'e verilen cevap, sözünü ettiğim hiç bir işe yaramayan "boş laf"ların tipik örneği.

Daha sakin olmak gerektiğini söyleyenlere sözüm şu:
- Kısmen haklı olabilirsiniz. Ben genelde bu tür durumlarda fazla sert çıkanlardanım.
- Ancak, dediğiniz türden yumuşak çıkışların binlercesini yapıp hiç bir sonuç alamayanlardanım. Sert tavrımın sebebi kısmen budur.

Öte yandan "tepemizdekiler" kavramının fazla genel olduğuna dikkat çekmek istiyorum. İşin içinde bu tür belaları başımıza açan bürokratlar (yani memur taifesi) var. Bir de onların tepesindeki "seçilmiş" siyasiler.

Bürokratlara iş yaptırmanın (benim bulabildiğim) başka yolu yok. Onlar bildiklerini okuyup yukarıdaki türden hiç bir anlam ifade etmeyen mesajlar göndermeye bayılıyorlar. Kafalarına balyoz indirirseniz BELKİ sonuç alabiliyorsunuz. Onlara iş yaptırmanın (maddi kazanç içeren) diğer yolları ise benim kanun, ahlak ve devlet düzeni anlayışımın dışında kalıyor.

Memurların üzerindeki siyasileri harekete geçirebilirseniz sonuca ulaşmak daha garantili. Ama onları harekete geçirmek deveye hendek atlatmaktan daha zor. Siyasilere siyasi (yani sert olmayan) yaklaşımlar daha etkili olabilir, haklısınız. Benim önerim de bu doğrultuda zaten.

Ama 27 senelik kamu meslek hayatımda bürokratlara iş yaptırabilmenin başkaca bir yolunu ben bulamadım. Bulabilen varsa beri gelsin.

Son söz: Elmalarla armutları birbirine karıştırmayalım lütfen.

Sayın Başkan...
"Bizler politik görüşlerimizle hareket edemeyiz" cümlenizi pek anlayamadım... biraz acmanız mümkün mü...
olması gereken şeylerin yapılabilmesi için illaki bir politikanın peşinden mi gitmek gerekiyor... karavancıların istekleriyle politikanın ne alakası var...

supergezgin' Alıntı:
Dediğim gibi içeriğini bilemiyorum ama biz kendilerine her türlü bilgiyi verdik. Bu arada bazı fevri hareketler bu girişime zarar verebilir düşüncesi ile daha sakin olmamız gerektiğini düşünüyorum. Özellikle beğensek de beğenmesek de bizi şu an için yönetenlere karşı daha dikkatli olmak zorundayız. Aksi bir gelişme bugüne kadar elde ettiklerimizin kaybına ve olum gelişmelerin ters yüz olmasına yol açabilir. Bizler politik görüşlerimizle davranamayız, arkamızda yüzlerce karavancı olduğunu, olumsuzlukların herkesi etkileyeceğini hesaba katmamız gerekir.

Erdal Ötügen

Bugün bu yazınız üzerine hemen sıcağı sıcağına yazmıştım ama herhalde kazara silindi (veya foruma ulaşmadı). Umarım bu kalıcı olur.

Bireysel hareketlenmemize "aman yapmayın" demişsiniz. Bunca zamandır "toplu" olarak derneğimiz altında alınan kararlara, çalışmalara destek olduk. Gel gelelim ki bir yıldır keyifle ve huzurla yaptırdığımız, bir türlü toplu olarak çözüm bulunamayan sigorta konusunu, "bireysel" hareketlerimizle Ankara sigortaya kabul ettirdik. Tam seviniyorduk ki, durumun değiştiğini öğrendik. Yine bir şeyler yapalım derken, siz başkanımız olarak "aman bir şey yapmayın, 4500 TL'ye sigortanızı yaptırıverin canım" diyorsunuz.

Doğrusu şahsım adına biraz üzüldüm. Sizden daha somut çözümler, hareketler beklerdim. Bugün, şu an değil, sigorta fiyatları bir yıldır düşmüşken bu düzeltmeleri yapsaydık keşke. Böylece bir arpa boyu yol alırdık. Yıllardır tek bir adım ilerleyemediğimizi varsayarak bunu söylüyorum elbette. Bildim bileli bu sigorta ve araç sınıf konusu hep problemdi, anlaşılan hala böyle kalmaya devam edecek.

Tabii ki bana "siz ne biliyorsunuz ki, biz hep çalışıyoruz" diyebilirsiniz. Kimsenin bilmediği, faydalanamadığı çalışma ne yazık ki bilinmiyor. Bence derneğimizi daha aktif hale getirmeli, daha tanıtıcı faaliyetlerde bulunmalısınız. Bu gerekirse Ankara'ya karavanlarla gitmek olur, gerekirse Samsun'a gitmek olur, basınla, medyayla hareketlenmek olur. Elbette ki bir şeyler düşünüyorsunuzdur.

Toparlamak gerekirse, "politik" görüşümüze mani olmamızı da salık vermişsiniz. Doğrusu öylece oturup beklemek, ne gelirse Allah'tan demek böyle bir durum için pek geçerli olmuyor. Başımızda bulunan sizlerin, dediğiniz gibi, yüzlerce karavancı için birşeyler yapması gerekiyor, politik görüşlerimize aldırmadan.

Lütfen yıkıcı bir eleştiri yaptığımı düşünmeyin, oldukça yapıcı olmaya çalıştım affınıza ve büyüklüğünüze sığınarak. Hepimiz aynı gemideyiz, amacımız aynı. Politikaymış, dinmiş, cinsiyetmiş, ırkmış önemsemeden bir aradayız. Sayenizde daha da büyüyeceğiz.

Saygılarımla

Yazıma cevap veren arkadaşlara düşüncelerini açıkladıkları için teşekkür ederim, ancak yazdıklarımı tekrar okurlarsa ne demek istediğimi sanırım daha net anlaşılacaktır.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

sn Erdal bey hazine müsteşarlığı sigorta şikayet başvuruma cevap geldi.Kısa geçeceğim sgm.org.tr sigorta firmaların tekliflerini görüceğimi bildiriyorlar girdim ve acentenizle görüşün diye metinler çıkıyor.Bilgilendirmelerinizden dolayı size teşekkürler.

Bürokrasiden gelen cevaplar tabii ki "laf olsun, torba dolsun" tarzından.

Bence derneğimiz, federasyonumuz var ise öncelikle yürürlüğe koyduğumuz stratejiyi hep birlikte desteklemeliyiz.
Bu anlamda bireysel fevri hareketler gerçekten genel resme zarar verebilir şu an için.

Öncelikle yasal zeminde iyi niyetle yapılan görüşmelerden ne sonuç çıkacağına bakalım. Federasyonun süreçle ilgili düzenli olarak bilgilendirme yaparak "tabanı karavanlarında tutması" yerinde olur.

Ayrıca bir hedef tarih de belirlenmeli. Mesela bundan 10 ay sonra hala bir sonuç alınmamış ise o işte o zaman örgütlü toplum olmanın gereği yerine getirilmeli. O noktada hangi eylemler yapılır vs. Bakılır. Buna sivil itaatsizlik de dahil edilebilir (yani sigorta yaptırılmaması)

Şu aşamada federasyona destek olmak amacıyla genel stratejiye uygun olarak bir şeyler yapılabilir ses duyurmak adına. Burada basını kullanmak etkili olur.

Siyasi görüşlerimiz ne olursa olsun konu politika ile ilgili değil. Sap ile samanı karıştırmayalım. Burada adaletsiz, mantıksız bir düzenlemeden sözediyoruz.

Hiçbir şart altında bu uygulama sineye çekilemez. O yüzden A,B,C stratejileri şimdiden oluşturulmalıdır.

Sevgiler

Şenol bey,

Size verilen cevap bana yaklaşık bir yıl önce aynen verildi. Bu kanallardan bir sonuç alınamayacağını anladığımızdan dolayı Turizim Bakanlığı kanalı ile yeni bir Karavan Yönetmeliği hazırlığı içine girdik ve bu kanalla ilgili diğer Bakanlıklarla Turizm Bakanlığı desteği ile sorunları çözme yönünde çalışıyoruz. Yönetmelik şu anda masa üzerinde. Seçime kadar bir sonuç çıkıp çıkmayacağını kestiremiyorum. Bir iki defa aradık ama dosya halen adı bende mevcut olan bir yetkilinin masasında duruyor.

İşin temelinde yatan sorun bu sektörün mevcut yönetim tarafından desteklenmediğinden kaynaklanıyor. Atacağımız yanlış bir adım bize çok zarar verebilir, bu yüzden temkinli olmaya gayret ediyoruz.

Bireysel girişimlere kesinlikle engel olma gibi bir niyetimiz olmamıştır, ancak bu girişimler sırasında tüm karavancıların nasıl etkileneceği düşünülerek hareket edilmelidir.

Yaşadığımız sorunlar bu gün ortaya çıkmadı, biraz daha sabır gerekiyor. Zaten önümüzdeki 2 ay içinde iş artık dönüşü olmayan bir noktaya gelirse şapkamızı önümüze koyup durumumuzu tekrar gözden geçirmemiz gerekecektir.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

Trafik sigortalarında benim anlıyamadığım özel amaçlı statüde olan bu araçların kodları bulunmakta.M sınıfı araçlarda sigorta şirketleri araçların sahip oldukları kodlara göre neden sigorta işlemi yapmadıklarıdır.Hepsi aynı kefeye konmakta.
Karavanlar SA zırhlı araçlar SB ambulanslar SC cenaze arabaları SD gibi. kodları var.
Sanırım bizler sigorta şirketlerine bu kodlara göre sigorta yapılmasının yollarını açacak (açık değilse)yasal girişimlerin yapılmasına önderlik etmeli.Bu konuda da federasyon yetkililerimizin bakanlıkla yapacakları birebir görüşmelerinde olumlu sonuç alacaklarından eminim.

Ankara ve Ege sigorta var olan koşullarda indirim yaptıklarına göre sigorta firmalarının yeniden fiyat ayarlamalarında yasal bir engel yok.İkna edilmeleri gerek. Otomobil sayılarıyla karşılaştırıldığında karavan sayısının az olması ilgilerini çekmiyor olasa da az sayıda firmaya yönelecek olmamız dikkatlerini çekebilir. İstatistik Enstitüsünden alınacak karavan sayısı ve kaza istatistikleri de yardımcı olabilir.Kurumda çalışan 'Gezenbilir' üyesi karavancı dostların olduğunu biliyorum. Veriler resmi olarak da istenebilir.

Yönetmeliğin çıkmasını beklemeden sigorta firmalarıyla görüşmelerimizin bir sakıncası olacağını da sanmıyorum. Yine Yönetmelik çıktığında 2000-4000 Tl fiyat isteyen firmalar'ın kendiliğinden 250-300 Liralar'a fiyat indirmeyeceklerdir.Sigorta firmalarıyla yoğun görüşmeler yapmamız yine gerekecektir.

Buyrun bu da bana lütfedilen cevap:

Bilindiği üzere, 01.07.2008 tarihinden itibaren trafik sigortası tarifeleri sigorta şirketleri tarafından sigortacılık esasına ve genel kabul görmüş aktüeryal tekniklere uygun olarak il ve araç türü temelinde ilgili araç işleteni dikkate alınarak yapılan risk değerlendirmesi neticesinde serbestçe belirlenmektedir. Nitekim, serbest tarife ilkesi gereğince 10.08.2014 tarihli ve 29084 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile trafik sigortası teminat deseni detaylı araç kategorilerine yer verilmeksizin düzenlenmiştir. Diğer taraftan, güncel bilginin tüketiciye sunulması ve piyasadaki şeffaflığın arttırılması amacıyla 01.10.2013 tarihinden itibaren, sigorta şirketleri için, internet sitelerinde, tüketiciye trafik sigortası tarifesi hakkında açıklayıcı bilgi sunan prim sorgulama ekranı tahsis etme ve sigorta teklifi verme zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede, anılan tarih itibariyle şirketlerin internet sitelerinde ve Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinde (www.sbm.org.tr) yer alan sorgulama ekranlarından fiyat araştırması yapılması mümkündür. Ayrıca, Müsteşarlığımız http://www.hazine.gov.tr/default.aspx?nsw=n0zoGEH9hXwRmgY5VXZgNQ==-H7deC+LxBI8=&nm=336 internet adresinde yer alan Öneri ve Şikayetleriniz için E-Başvuru Formu ‘nu kullanılarak gerekli başvuru yapabilirsiniz.

Sbm.org.tr ye defalarca girdim. Otomobiller icin fiyat veriyor. Karavanlar icin verniyor.

Sn. Aslanahmet karavanlar icin de fiyat var. Arama skalanizi genis tutarsaniz o insafsiz rakamlari goreceksiniz. :smiley:

Diğer girişimlerden bağımsız bence en etkili bir yol da, tüketim kooparatifi kurarak bu yol ile toptan fiat almak olmalı. Fakat pratikteki bürokratik zorluğu yüzünden girişim belki sadece, kişilerin niyetlerini Gezenbilir'de yayınlanabilecek örnek bir teminat mektubunu doldurarak, toptan teklif alınması şeklinde uygulanabilir ?
60-70 üzeri ciddi ve toptan bir teklife şirketlerin kayıtsız kalabileceklerini pek sanmıyorum. Şirketlere "fiat verin biz size geliriz" şeklindeki yaklaşım, görünürde etkili olamamış. Onlar için de garanti gerekli. En azından fiatlarda az da olsa oynama olması şimdilik başarı sayılmaz mı ?
Üstelik uygulanması zor da olmamalı ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri