Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan insel Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 689
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 332,582
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Karavan - Kamp Taşıtı Trafik Sigortası

seyyah54' Alıntı:
Trafik sigortalarında benim anlıyamadığım özel amaçlı statüde olan bu araçların kodları bulunmakta.M sınıfı araçlarda sigorta şirketleri araçların sahip oldukları kodlara göre neden sigorta işlemi yapmadıklarıdır.Hepsi aynı kefeye konmakta.
Karavanlar SA zırhlı araçlar SB ambulanslar SC cenaze arabaları SD gibi. kodları var.
Sanırım bizler sigorta şirketlerine bu kodlara göre sigorta yapılmasının yollarını açacak (açık değilse)yasal girişimlerin yapılmasına önderlik etmeli.Bu konuda da federasyon yetkililerimizin bakanlıkla yapacakları birebir görüşmelerinde olumlu sonuç alacaklarından eminim.

Ankara sigortanın yaptığı zaten bu alt kırılımı tanımlamak olmuştu. Görünen kadarıyla karavancıların toplu halde Ankara sigortaya geçmeleri birilerinin hoşuna gitmemiş, işi bu işin sorumlusunun başını yemeye kadar götürmüşler. Sebebi açık: Bir tek karavancıdan normal koşullarda 20-30 senede tahsil edebilecekleri tek bir seferde, üstelik her sene tekrar tekrar almak varken, kimse bu tatlı kardan vazgeçmek istemiyor. Dernek yöneticileri diledikleri kadar havanda su dövmeye devam edebilirler. Kusuruma bakmasınlar ben bu tür yaklaşımları daha önce DEFALARCA gördüğüm için bildiğimi okumaya devam edeceğim. Diğer karavancılara zarar verme benzeri masalları (başka çerçevelerde) DEFALARCA dinledim çünkü.

Hüseyin Aliço'nun sözünü ettiği risk/kaza istatistikleri ise yok. Bugüne kadar kimse böyle bir istatistik derlememiş. (Ankara sigorta elemanlarından edindiğim izlenim.) İlk derlemeyi Ankara sigorta yapacaktı. Ona da bırakmadan işin başındakileri yediler. Allah bilir bu rakamların ortaya çıkmasını istemiyor olmaları kuvvetle muhtemel. Şu anki haliyle (özel amaçlı taşıt diyerek) yüksek risk grubu palavrası sıkmak kolay iken, net rakamlar ortaya çıkıp da en düşük risk grubu olduğumuz anlaşıldığında birileri tatlı karlarından olacak. İstememeleri gayet doğal.

Etiketler

Kendi açımdan baktığımda Kasım 2015'e kadar bir ilerleme görmediğim taktirde federasyona da bilgi vererek insanları ortak dava için orgutlemeye başlayacağımı söyleyebilirim.

Kızmakta haklıyız. Ancak biraz çabayla çıkar yol bulabiliriz.
Ankara Sigorta eski ve pazarda bilinen firmalardan, Bizlere çok da ihtiyaç duymayabilirler. Bize gerekli olan BİMER'e kayıtlı olmak koşuluyla adı daha az duyulmuş poliçe satmak isteyen sigorta firmaları olmalı. Sigoartacı Ali Bey belki bize bir yol gösterebilir.

Karavanların sigorta bedelinin böyle yüksek olmasının nedeni resmi bir kurum mu yoksa sigortalar mı? Bu işten sigortalar sorumluysa (bana da öyle geliyor) idare mahkemeleri sanırım konumuz dışında. Ayrıca sigortalardan istatistiki bilgiler bende beklemiyorum. Almanya‘ da bu türlü bilgi Karayollarından ve turing klüplerinden geliyor. Ace klübü mecmuasının (Ace Lenkgard), 01.12.2012 sayısında şöyle yazıyor.
„Karavanla gezenler kocaman bir iltifat hakettiler. Kaza istatistiğinde hemen hiç yer almıyorlar“. Neden olarak, „karavanların direksiyonunda tecrübeli sürücüler oturuyor, gidecekleri yere varmak için hiç aceleleri yok“, deniliyor.

Arkadaşlar,

Trafik Sigortası konusu son 2-3 yılda insanların canını yakmaya başlayınca gündeme geldi, ancak bu konu ile ilgili bizler bir kaç yıldır uğraşıyoruz, çalmadığımız kapı kalmadı. Size bu işin doğru yolunu söylemek istiyorum. Buna inanmak veya inanmamak sizlerin tercihidir. Bireysel girişimlerle bir şeyler elde edilebilirse bundan hepimiz mutlu oluruz ve ilgili arkadaşımıza teşekkür ederiz.

TRAMER diye bir sistem var, bunu biliyoruz. Bu sistem sigorta ve Trafik tescille ortak çalışıyor. Ruhsatlarda yazan bilgiler buradan teyit alıyor ve sigorta işlemleri bundan sonra ilerliyor. Yanlış ruhsat bilgisi verilirse anında sitem tarafından uyarılıyor. Sigortacıların kullandığı risk gurupları bu sistemle uyumlu olmak zorunda, yasal olmayanları hariç tutarak şunu söyleyebilirim, ruhsat bilgilerin haricinde başka bir guruptan sigorta yaptıramazsınız. Belki bu konu ile ilgilenen sigortaların başına da böyle bir şey gelmiş olabilir.

Bu bilgiden sonra bizim sorunumuzun çözüleceği makama geliyoruz. Bu makan İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğüdür. Yani 2918 sayılı Trafik Kanunu ve Yönetmeliğinde Karavanlar için belirtilen "Özel Amaçlı Taşıt" gurubu değiştirilmeden başka bir gurup altında sigorta yapmak yasal değildir. Sorunumuzun çözümü için bu kanunda tarif edilen yerimizin değiştirilmesi veya ayrı bir başlık altına alınması gereklidir. Bizler bu konuda çok uğraştık, bilgiler, istatistikler (yurt içinde tutulan bir istatistik yok, istatistikleri Emniyet Genel müdürlüğü tutuyor, buraya da müracaat ettik ama sonuç alamadık), Avrupa'dan örnekler verdik ama ne yazık ki bir türlü bu işi kotaramadık.

Girişimde bulunacak arkadaşlarımızın bu durumu bilmelerinde yarar olduğunu düşünüyorum. Bu anlattıklarım masal değil, ilgilenenler araştırabilir. Yönetim olarak bizler çizdiğimiz rotada yavaş da olsa ilerlemeye devam edeceğiz. İsteyen istediği yoldan ilerleyebilir veya yönetim değişince yeni yönetim de kendi rotasını belirleyebilir, buna saygı duyarız ve kesinlikle engel olmayı düşünmeyiz.

Biz tüzel kişilik ve Federasyon olarak bile halen doğru dürüst muhatap alınmıyorken bireysel girişimlerin ne kadar etkili olacağının değerlendirmesini zamana bırakıyoruz ve sonuçları olumlu olmasını dileyerek hep beraber takip ederiz.

Saygılarımla

Erdal Ötügen

Karavanı olupta tr sigortasından canı yanmayan yok. Hep birlikte hareket etmenin olaya pozitif yön vereceği kanaatındayım. Bireysel başvurularımızı bimer üstünden yapın ama sonuç sıfır.

Sevgili Arkadaşlarım ve Abilerim;

Birkaç gündür bir taraftan forumda yazılanları takip ederken bir taraftan da Sigorta Firmalarının Bölge Müdürlükleriyle yazışmalar yapmaktayım. Aklımdaki bazı soru işaretlerini gidermeden bu fikri sizlere sunmak istemediğim için bir süredir yorum yapmıyorum. Burada yazacaklarımı birkaç ana başlık altında toplayacağım ama öncelikle bir Karavancı ve bir sigortacı olarak neler düşündüğümü anlatarak başlıyayım.

Bir Karavancı olarak düşündüklerim;

Mutlak suretle fikir ayrılıklarımız, aynı resme farklı açılardan bakmalarımız ve bu farklı açılardan bakışlarımızda daha doğru olduğumuzu düşündüğümüz durumlar olacaktır ancak unutmamamız gereken bir şey var “BİZLER HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”. Önemli olan farklı fikirleri tek bir potada eriterek hep birlikte sonuca gitmek değil mi zaten?Ayrı ayrı başvurular veya farklı yöntemler denemektense hepimizin belirleyeceği akla yatan tek bir yöntemle duruşumuzu ve tavrımızı sergilemenin bizi çok daha kuvvetli ve bizi daha sesini duyurur bir konuma getireceğini düşünüyorum.
Bu noktada birazdan ileteceğim fikrime herkesin olumlu-olumsuz katkılarını bekliyor olacağım.

Bir Sigortacı olarak düşündüklerim;

Bazen bize yapılan haksızlıklarla çok fevri kararlar verebiliyoruz ve maalesef elmalarla armutları birbirine karıştırabiliyoruz. Ankara Sigorta ve Ege Sigorta’nın kampanyalarını bitirmeleriyle birlikte(tabiri caizse GEÇİCİ BAHAR HAVASI ile) daha önce yine forumda yazdığım konumumuza geri dönmüş bulunuyoruz. O zaman da ne demiştim bir hatırlayalım.

“Bizler şuanki Tramer araç grubumuz olan “Özel Amaçlı Taşıt” ibaresinden çıkamadığımız sürece Ambulans, İtfaiye ,Cankurtaran vs. araçlarla aynı risk kategorisine konmaya devam edeceğiz” – NEDEN?

Çünkü Sigorta Firmaları kanunda kendilerine verilen hakları sonuna kadar kullanırlar. TRAMER Sistemi Sigorta Firmalarına “Motokaravanlar Özel Amaçlı Taşıt Grubunda yer alır” dediği sürece Sigorta Firmaları Motokaravancıların kara kaşı, kara gözüne indirim yapmazlar.

Defalarca istememe rağmen Ankara Sigorta’nın Genel Müdürlük dahil hiçbir kısmından detaylı açıklama gelmedi sadece kampanya süremiz bitti denmekle yetindi ancak bu durumun arkasında farklı senaryoları da göz önüne almamız lazım. Tabiiki bu kesin böyledir demiyorum lütfen böyle anlaşılmasın ama en azından firmalar arası piyasa rekabeti konusunda ve arka plandakilerle ilgili bilgi vermek isterim. Biraz daha derine inelim;

Hiçbir sigorta firması kanunda verilen hakkını ve yüksek gelir şansını teperek geçici ve belli süreli indirimler dışında kalıcı atılım yapmak istemez(daha çok kazanmak varken prensibi), isteyen bazı daha küçük çaplı ve portföy ihtiyacı olan firmalar büyük firmalardan baskı görebilir. Bu baskı haksız rekabet adıyla şikayet edilebilir ve daha küçük çaplı firma kampanyadan vazgeçmek zorunda kalabilir.(Nitekim hatırlarsanız Ankara Sigorta ilk kampanya yaptığında geçmişe yönelik 5-6 ay önce başka firmadan kesilen poliçeleri bile mükerrer olarak kesip iptalini ve iadesini sağladığımız oldu. Sonra büyük ihtimalle SBM’ye şikayet edildi ve kendisine normalde uygulaması gereken maksimum 1 aylık poliçeleri mükerrerden iptal edebileceği hatırlatıldı ve mükerrer poliçe düzenlememiz sona erdi).

Kıssadan hisse rekabetçi piyasada geçici değil kalıcı çözüm yaratılamadığı sürece biz bugün X sigortanın yarın Z sigortanın rüzgarına kapılır yol almaya çalışırız ve kampanyalar bittikçe tekrar tekrar başa dönüp yukarıdaki NEDEN sorusunu sorarız.

Pekii senin fikrin nedir diyeceksiniz. Şöyle açıklıyayım;

1-Gerekli makamlara sadece Ulusal Kamp Karavan Federasyonu’nun Tüzel kişilik olarak başvuruda bulunması(ki ben dahil dernek üyesi olmayan, bireysel takılan ve sunulabilecek dataları oran anlamında etkileyebilecek kayıt dışı çok karavancı mevcut) veya tek tek bireysel başvurular yapmak yerine tek bir çatıda bileşmemiz. Erdal Bey’e bir noktada katılıyorum.
Yetkili makamlar Tüzel Kişiliklerle görüşmenin bireylerle tek tek görüşmekten daha kolay olacağını ve onlara daha az zaman kaybı yaratacağımızı düşünüyor olabilirler. Bunun için her birimiz UKKF’nin çatısı altında bizzat kendimiz tarafından doldurulan ekte örneğini gönderdiğim dilekçelerin(ki aşağıda belirteceğim bilirkişide görevli Avukat tarafından revize edilmiş hali olması çok daha uygun olur) çıktısını alıp imzaladıktan sonra Kamp-Karavan Derneğine gönderebiliriz.

2-UKKF tarafından oluşturulacak bilirkişi heyeti Erdal Bey’in de katılımıyla (ki bence bilirkişiler arasında bir Avukat, bir Sigortacı, bir İstatistikçi ve bir Eksper de olmalı) dilekçelerle birlikte hazırlanacak olan Araç Bilgi Listesini(Excel formatında hazırlanmalı, içerisinde Araç Sahibinin Adı-Soyadı, TC Kimlik Numarası, Araç Plakası, Araç Belge Seri Numarası, Marka-Model bilgileri ve Tramerden çekilecek kademe-hasarsızlık bilgileri yer almalı) ve Dernek Tarafından geçmiş süreci ve gelecekte yaşanabilecekleri anlatır detaylı bir ana dilekçeyle İç İşleri Bakanlığı ve onun nezdinde Emniyet Genel Müdürlüğü, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi(SBM) ve Ulaştırma Bakanlığı’na bizzat randevu alarak başvurmalıdır.

Böylece sadece Tüzel Kişi-Kurum olarak değil bilirkişi nezdinde hazırlanmış bireylerin de ıslak imzalı dilekçeleriyle başvuruda bulundukları, ekte bu kişilere ait araç bilgilerinin ve araçların kaçıncı hasarsızlık kademelerinde olduklarını gösterir liste(ki bu listeden hangi araçların hangi hasarsızlık kademesinde olduğuna dair alt bir raporlama-ki dolayısıyla riskin aslında ne kadar az hasarsızlık oranının ne kadar fazla olduğunu gösterir- da yapılıp sunulabilir) ile çok daha fazla ses getireceğimiz kanısındayım.

Bu noktadan sonra yani hem kişilerin hem tüzel kişiliğe sahip kurumların başvurusu sonrası hali hazırda bir gelişme olmazsa bunu kamu platformuna taşımak, Karavanların dahil olacağı protestomuzu gösterir medyanın katılımının da sağlanacağı bir geçiş töreni ve tören sonrası Erdal Bey tarafından yapılan bir konuşma sanırım görsel algının da artmasını sağlayacaktır.

Şayet kendi adıma(Excel dosyasının hazırlanması ve tramerden araç kademe bilgilerinin çekilmesi gibi) faydalı olacağım bir işlem olursa seve seve yapabilirim.

Başta da belirtiğim gibi bu fikrin üzerine konulacak olumlu-olumsuz her bir fikir tuğlasına saygım sonsuzdur. Önemli olan yapıcı fikirler olması ve bizi bir yukarıya taşıması.

Saygılar & Sevgiler

Buğra DARICI

Ekli dosyalar

• Dilekçe Örnek.docx
    13.7 KB · Görüntüleme: 168

Buğracım tüm kalbimle noktasına virgülüne kadar sana katılıyorum. Benim tek sıkıntım bilg,sayar konusunda çok zayıfım. benim yerime hertürlü yazışmaları yapabilirsin teşekürler.

Arkadaşlar,sigorta konusunda bir gelişme yok mu? Ayın 7sinde bitecek trafik sigortam için 9000 TL ile 2425 TL arası Uçuk rakamlar isteniyor. Senede maksimum 1 ay kullanabildiğim araç için neredeyse günlüğü 100 TL ye gelecek. Bu nasıl bir mantık 20 gün önce 250-350 TL ye yapılan sigorta 20 gün sonra en az 10 katı fiyata çıkarmı ?

Maalesef 2015 yılı için beklentilerimiz düşük bu konuda. Ancak Aksigorta ve Axa 1500-1800 tl arasında fiyat veriyor... günlüğü 50tl

Ziraat Bankası şubelerine gidip, Ziraat Sigorta'yı denediniz mi? bazen uygun fiyat veriyor.

Bir arkadaşım geçen sene Ekim ayında 510 TL ye yaptırmıştı. Bu sene ki fiyatını bilmiyorum.

Tanıdığım ve çevremde ki tüm karavancılar hepsi geçen sene kasım ve aralık aylarında Ankara Sigorta'ya geçmişti. Çevremde Kasım 2015 e kadar sigortasını yeniliyecek kimse pek yok. O yüzden son fiyatlardan heberimiz yok. Dikkat ederseniz sigorta yaptıranlar hep aracını yeni alanlar.

Anladım. Geçen sene Temmuz'da 996 liraya Ak sigortaya yaptirmistim, Ankara Sigorta kampanyaya yapinca Ekim'de 306 liraya yaptırmıştim. Şimdilerde felakettir, haklısın.
Rekabet Kurulu ne işe yarar bu memlekette bilen varsa yazsın. :(

Ziraat Bankası'da bana 2300tl çıkarttı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri