Karadeniz- İç Anadolu İzlenimleri - 2011

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan RÜZGAR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 176
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 73,835
Ynt: Karadeniz- İç Anadolu İzlenimleri - 2011

abi cok güzel bi gezi planlaması ile hareket ediyorsunuz sizlere kolay gelsin acizane benimde bir samsun yaylalarından alıntım saygılarımla

DSCF0955.jpg

Etiketler

Çok ama çok keyif aldım,okuduğumdan beri bu hüzünle örtüşen müzik aradım,şimdi dinliyorum birşeyler keyifle.

Gezi anılarımın ikinci bölümüne katılan arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Bu defa alıntı yaparak niyet çekiyorum torbadan.

Esinti35' Alıntı:
Yazılarınızı okudukça keyiflenmekte, tekrar bir Karadeniz turuna başlasakmı acaba demekteyiz.
1994 Samsun fotografınız bir harika...
Bu arada; Boğazınıza fazla özen göstermeden yöresel falan değip ağır'dan gitmektesiniz. Dikkat !! dememde bir sakınca yoktur herhalde.
Biz ise Mordağan'dan hala demir alamadık. Fakat yakındır.
Saygılarımızla..

Bu gezide yöresel yemek aramak ve bulmak ayrı bir zenaat.Ben o konuda pek başarılı değilim.Zaten kabin amiri korumam da bu konuda son derece insafsız.1994 deki fotoğraflarıma bakınca neler hissettiğimi anlamışsınızdır.Hedef -15 kg. lık bir Rüzgar.

buralpdi' Alıntı:
bizim koşarak geçtiğimiz karadenizi sindire sindire burada okuyoruz, çok teşekkürler :smiley:

Bizim gezi de oldukça koşarak geçti sayılı.17 gün de 3355 km.Kaba hesapla günde 200 km.Otoyol da gidildiğine göre siz düşünün artık.

züğürt gezençi' Alıntı:
Siz yaz başında gezinizi yapıp döndünüz,biz yaz bitiyor hala yerimizde seksek oynuyoruz.Ya nasip deyip bekliyelim bakalım...Sevgiler,saygılar. :D

Vallahi yaz başı kış başı demeyip buldun mu kontak anahtarını hemen çevireceksin.Hiç ihmale gelmez..Sonraki yıllar bu günleri çok ararsınız inanın...

*** Halilo 11 kardeşimizin ilgisine çok teşekkür ediyorum.

TUGAY58' Alıntı:
abi cok güzel bi gezi planlaması ile hareket ediyorsunuz sizlere kolay gelsin acizane benimde bir samsun yaylalarından alıntım saygılarımla

Teşekkür ederim.Sizi de tanımış olduk.Umarım bir yerlerde karşılaşırız.

mayıstosböce' Alıntı:
Çok ama çok keyif aldım,okuduğumdan beri bu hüzünle örtüşen müzik aradım,şimdi dinliyorum birşeyler keyifle.

Yazılar benden, fon müziği senden...Çok daha güzel ve etkileyici olur kesin.Becerebilsem bu işi ben de yapmayı çok istiyorum ama.Ammaaa...
Net den istediğin parçayı indir araya ekle falan..
Bir dene istersen..Sevinirim...

Üçüncü bölüm çok yakındaaaa..

Bafra'ya yerleştiğim 1884-1993 arası 9,5 yılım bu bölgede geçti, doğasıyla muhteşem yerler, o yıllarda sürekli dağ ve yaylalarda zamanımın çoğunu geçirmiştim, iyi ki öyle yapmışım fiziki şartlar gereği şimdi zıp zıp oynayamam, bizde sahil ve sahile yakın yükseltilerde gezineceğiz.
Bafra'da ki ilk günlerimiz de sabah kahvaltısını pideyle sabahın köründe Hazzettim'de sıraya girip, eşi dostu davetle kahvaltı o günlerde garibime gitmişti, sonraları bir Bafra'lı gibi bizde uzaktan gelen dostlara ikram olsun diye yapınca nasıl karşılandık kimbilir.
Benim gibi midesine düşkün birisi kuyu kebabı, Bafra pidesi....vs. menüleri duyunca kaçırır mı?

Karadeniz turunuzu okumaya devam, teşekkürler

Bu ara iş yoğunluğundan niyet torbasına giremedim....Amma velakin iki arada bi derede yazılarınızın takipcisiyim :smiley: Öncelikle sağlığınız için endişe ettik umarız her şey yolundadır diyoruz ...Size ve eşinize sevgiler...

İlknur Mahir

evet abi siz abilerimle bir gün bir yerlerde karşılaşıp bir kahve icimi de olsa sohbet etmek ve bunun 40 yıl hatırını yaşamak dan gurur duycaz cömezlerinizden saygılarımızla

Sayın Rüzgar öyle bir yeteneğim olsa seve seve büyük bir keyifle yapardım ama malesef yok,yinede araştırılması gereken bir konu,işi bilen arkadaşlarımız bir şarkılık güzel bir sunum yaparsa tadından yiyemeyiz her halde.

berkcantp' Alıntı:
Bafra'ya yerleştiğim 1884-1993 arası 9,5 yılım bu bölgede geçti, doğasıyla muhteşem yerler, o yıllarda sürekli dağ ve yaylalarda zamanımın çoğunu geçirmiştim, iyi ki öyle yapmışım fiziki şartlar gereği şimdi zıp zıp oynayamam, bizde sahil ve sahile yakın yükseltilerde gezineceğiz.
Karadeniz turunuzu okumaya devam, teşekkürler
Bafra da geçirdiğiniz 109.5 yılı nasıl unutursunuz!... ;D
Bir gün zaman olursa Bafra nın deltasını da gezmek istiyorum.Şimdilik pideler ile yetinmek durumunda kalmıştık..

buselik' Alıntı:
Bu ara iş yoğunluğundan niyet torbasına giremedim....Amma velakin iki arada bi derede yazılarınızın takipcisiyim :smiley: Öncelikle sağlığınız için endişe ettik umarız her şey yolundadır diyoruz ...Size ve eşinize sevgiler...
İlknur Mahir

Torba da yeriniz herzaman hazır, hemde ortadan, sıra başı...Neyse matineler sürekli...Kaçırdım diye bir şey yok yani...Siz gelin yeterki..
Bir ara Yunanistan lafı duydum biryerlerde..Hayırdır..Pelepones e mi yoksa ? ;)

TUGAY58' Alıntı:
evet abi siz abilerimle bir gün bir yerlerde karşılaşıp bir kahve icimi de olsa sohbet etmek ve bunun 40 yıl hatırını yaşamak dan gurur duycaz cömezlerinizden saygılarımızla

O kırk yıllık hatırı siz taşıyacaksınız umarım..Onun için ellerimizi biraz çabuk tutalım :smiley: Saygılarımla,

mayıstosböce' Alıntı:
Sayın Rüzgar öyle bir yeteneğim olsa seve seve büyük bir keyifle yapardım ama malesef yok,yinede araştırılması gereken bir konu,işi bilen arkadaşlarımız bir şarkılık güzel bir sunum yaparsa tadından yiyemeyiz her halde.

Vallahi çok iyi olur. O, zamanın filim müziği yapımcısı Dimitri Tiomkin nasıl meşhur oldu ki..
Demiyorum ki 5.senfoni ile fon yapalım, şöyle ufaktan ufaktan bir quarted eşlik etse yeter.
Bu işi sizler halledemedikten sonra eyvah ki ne eyvah !... :mad:

Katılımcı arkadaşlarıma selam ve sevgilerimi gönderiyorum.

abi ne denirki sadece o hatırın önünde şapka cıkarılır. kendinize iyi bakın bizlerin sizlere ihtiyacı var sizlerin seviyesine gelmemize daha cok fırın lazım... saygılar bizden

Üçüncü Bölüm

Günlerden 27.Haziran.Pazartesi...
Samsun doğu parkdaki belediye karavan kampın da güneşli bir güne merhaba diyoruz.
Bu gün dün göremediğimiz Atatürk Müzesi ni ve park alanındaki Kurtuluş Savaşı’mızın ilk günlerinin canlandırmalarını göreceğiz.
Bu arada kampa bakan müdür İbrahim bey ile tanışıyoruz Son derece yapıcı ve olumlu bir yetkili. Kampın eksiklerini fazlalarını görüşüp epeyce sohbet ediyoruz.
40- Samsun-Belediye Kampingin de
[attachment=1]

Bize gün içinde kamptan ayrılıp tekrar dönebileceğimizi söyüyor ve şehir hakkında epeyce bilgi veriyor.
Kamptan ayrılıp park yolundan merkeze kadar gidip büyük otoparka karavanı bırakıyoruz. Parkın içinden doğruca Atatürk Müzesi ne..Ancak ikinci defa şişiyoruz. Pazartesi günleri müzelerin kapalı olduğunu unutmuşuz.
Müzeden çıktıktan sonra Bandırma vapurunun ilk gelişinde yanaştığı iskele ve önünde şehre kadar uzanan ve sonradan adı Kurtuluş Yolu olan yolda biz de yürüyoruz.
Ama biz ulusça ne tarafa doğru yürüyoruz...Bunca dış borçla bir ülke kurtuluşa değil olsa olsa esarete doğru yürür.
Utanıyoruz...

41- Samsun-Kurtuluş Yolu’nda
[attachment=2]

42- Samsun- Kuruluş yolunda vatansever insanlar
[attachment=3]

43- Samsun- Kurtuluşa doğru kararlı adamlar, kararlı adımlar
[attachment=4]

Bu tablonun karşısında uzun süre öylece donup kalıyoruz.

Park da gezintimize devam ederken ilginç bir anlatı geliyor karşımıza.
Selma da bir yazar olarak hatıra fotoğrafı çekiniyor heykelin içinde.
44- Samsun- Yazarlar anıtı
[attachment=5]

40-Samsun-Belediye Kampinginde.jpg

41-Samsun-Zafer yolunda.jpg

42-Samsun-Zafer Yolu.jpg

43-Samsun a çıkış.jpg

44-Samsun-Yazarlar anıtı.jpg

Kadın, erkek, çoluk, çocuk, yaşlı...Ulusça kazanılan zaferin anısına...
45- Samsun- Zafer anıtı

[attachment=1]

Park çok büyük. Sağ yanında eski Rus pazarı “yabancılar pazarı” olmuş. Pazarın önündeki kısımda iskeleye kadar cam panolar içinde 19. Mayısta M.Kemal ile Samsuna çıkanlardan ve savaşa katılmış Samsun eşrafının balmumu heykelleri ve resimleri yer alıyor.
46- Samsun- Rus pazarı binası

[attachment=2]

Bu bölgeyi gezdikten sonra karavana atlayıp şehrin doğu çıkışındaki parka giriyoruz. Burada Azak denizi dolaylarından Karadeniz e gelip Sinop ve Samsun dolaylarına yerleşen Amazon kadınları temsilen “Amisos” heykeli yükseliyor.
47- Samsun- Amazon heykeli

[attachment=3]

Biraz ileride yapımı sürmekte olan (galiba içi müze olacak) koskocaman altın renginde aslan heykeli var.
48- Samsun-Altın Aslan

[attachment=4]

Bu parkta iki tarafı ağaçlandırılmakta olan içinden su akan genişçe bir kanal yapılmış.Bu kanal da sanırım botlarla ya da gondollarla dolaşılacak.
49- Samsun- Amissos parkında kanallar

[attachment=5]

Gezerken yolumuz teleferiğe geliyor. Haydi diyoruz teleferiğe binelim, bir yerler görelim.

45-Samsun-Zafer Anıtı.jpg

46-Samsun-Rus pazarı binası.jpg

47-Samsun-Amazon heykeli.jpg

48-Samsun-Altın Aslan .jpg

49- Samsun-Amissos parkında su kanalları.jpg

Ücret sadece bir liracık olunca hafızam beni 50 yıl geriye götürüyor birden bire.
Fi tarihinde bir Adanalı genç Caddebostan plajını kapatmaya çalışmıştı hiç unutmam. İki tomar parayı yığmıştı plajdaki biletçinin önüne. Hem de bir Pazar günü..
Şeytan diyor kapat teleferiği, yap bir ucuz kahramanlık...

İki aile sığışıyoruz küçücük kabine.
50- Samsun- Amissos tepesine çıkan teleferikte

[attachment=1]

Teleferik Amissos tepesine çıkıyor. Aşağıya baktığımızda kocaman aslan bir kedi yavrusu kadar kalıyor.
51- Samsun- Tepeden aşağılara bakış

[attachment=2]

Tepedeki tesis, restaurant ve cafe hizmeti veriyor. Yolun kenarından akan su kanalları ve çiçekler peyzaja ayrı bir güzellik katmış.
Tepede yürüyüş yolları, tahta basamaklar ve korkuluklarla inilen iki Tümülüs ve belediyenin çok şık bir tesisi var.
52- Samsun- Amissos tepesinde tesis

[attachment=3]

Çay saati gelmiş bile. Bir yer bulup oturuyoruz. Garsonun getirdiği mönüde yok yok...Ben çay ve dikkatimi çeken “kuymak” ısmarlıyorum, Selma ise riske girmeyip tost istiyor.
53- Samsun- Çay saati

[attachment=4]

Gelen kuymak ın mıhlama olduğunu öğrenince seviniyorum.. Yıllar önceki Karadeniz gezimizde bir fırsat bulup yiyememiştik.

54- Samsun- Yıllar sonra mıhlama (kuymak) yiyorum
[attachment=5]

Pek anam anam bir şey değilmiş meğerse.

50-Samsun-Amisos tepesine doğru teleferikde.jpg

51-Samsun-Aşağıda Amisos parkı .jpg

52- Samsun-Amissos tepesinde tesis.jpg

53-Samsun-Amisos da çay vakti.jpg

54-Samsun-Mıhlama da yedim.jpg

Tesis den ayrılmadan önce etrafa biraz daha bakınıyoruz. Bayağı özen gösterilmiş her şeye.Ama halkımız hala çekirdek çitleme sevdasında.

55- Samsun- Yol kenarında su kanalı ve freskler

[attachment=1]

Artık akşam olmak üzere ve günün yorgunluğu bizi kampa atıyor.
Duşlar, hafif kestirmeler ve de güzel bir akşam yemeği ile günü bağlıyoruz.

Güzel ve güneşli bir gün daha bizi karşılıyor. Bu gün mutlaka Atatürk müzesi görülecek. Yolumuza sonra devam edeceğiz.
Hesabımızı ödeyip vedalaşıp bu güzel kamptan ayrılıyoruz.
Şehir merkezindeki otoparka park edip dosdoğru müzeye.
65 yaş üstü ücretsiz. Vallahi diyorum içimden, bu memlekette bu yaşa kadar yaşamak bir şans. Eh bir müzeyi de beleşten gezelim artık di mi yaa.

Müze M.Kemal in Samsun a gelişinde kaldığı ve sonradan halk tarafından kendisine hediye edilen otel binasına yapılmış. İlk katda Bandırma vapuru ile gelen M.Kemal ve 17 arkadaşının bir toplantı halinde gösteren balmumundan yapılmış maketleri yer alıyor.

56- Samsun-Atatürk Müzesi

[attachment=2]
18 vatansever insanın aç karnına becerdiklerini 90 yıl sonra bu gün 550 kişi tok karnına altlarında Mercedes ceplerde tonla para beceremiyorlar.

İki katlı olan müzenin üst katında M.Kemal in yatak odası ve çalışma odası ve misafir kabul odası yer alıyor

57-Samsun-M.Kemal in yatak odası

[attachment=3]

58- Samsun-M.Kemal in dinlenme ve çalışma odası.

[attachment=4]

Müzeyi ziyaretimizin ardından artık Samsun a veda zamanı.
Yolumuz Ordu taraflarına doğru bu gün.

Bu güzel şehrimize, M.Kemal’e ve dava arkadaşlarına son bir defa el sallıyoruz.

Hoşça kalın vatansever insanlar.Bu ulus sizleri daha çook arayacaktır.

Üçüncü Bölümün Sonu

55-Samsun-Tesisdeki rölyeflerden biri.jpg

56-Samsun-Atatürk Müzesi,.jpg

57-Samsun-Atatürk ün yatağı.jpg

59-Samsun-Atatürk Müzesi.2.jpg

Şiirsel dille anlatımınız beni yine mest etti..

En çok da " 18 vatansever insanın aç karnına becerdiklerini 90 yıl sonra bu gün 550 kişi tok karnına altlarında Mercedes ceplerde tonla para beceremiyorlar. " sözü etkiledi..

bu söze başka ne denir ki :smiley:

Üçüncü bölüm, etkileyici bi bölüm olmuş.. 18 e karşılık 550 nin karşılaştırılması ise mükemmel, bi o kadar da düşündürücü...
Gezi anılarınız bizi hem çok etkiliyor, hemde diğer bölümleri merakla bekletiyor.
Saygılarımızla..

Gezilen yerden de,şehrinden de,telefirik kapatma isteğinden de,baskın konusundan da keyif aldım,fikirdaş insanlarla aynı yerde olmanın keyfini yaşıyorum.Ne güzel azınlıkta olmak herkes gibi olmamak(artık).

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR