Ynt: Kalk Gidelim Küheylan
Şu an Kilpisjarvi'de kampa girdim. Burası Finlandiya'nın en kuzeybatı ucunda bir yer. İsveç, Norveç ve Finlandiya burada birleşiyor.
Geçen akşam internet varken bir yazı hazırlamıştım ama bir türlü gönderemedim. Şimdi kaydettiğim o yazımı tekrar gönderiyorum.
----------------------------
Bu Norveç garip bir ülke. Kuzeyinden başladığımız için midir nedir bilmiyorum. Bankalar para dönüşümü bile yapmıyor. Bu nedenle mecburen kredi kartından nakit çektim. Turizm infolarda internet var ama 5 dakikasına 10kr yani 3-3.5 lira gibi para istiyorlar. Ben 5 dakikada daha internete giriş bile yapamam. Neyse ki Alta'da müzede serbest bir internet var. Halen de müzenin otoparkından erişebiliyorum.
Hüseyin Bey, köfteleri görmedim ama, hemen hemen çilek uzmanı olduk diyebilirim.
Umarım bunların zehirlisi filan yoktur. Yolda gördükçe birer saat de çilek toplama molası veriyoruz. Mavileri hafif ekşimsi tadıyla en lezzetlileri. Siyahlar en bol ve yaygın olanları. Kırmızının iki tipine rastladım biri yumaşak içi kof gibi koparırken bile dağılabiliyor ama daha iri, diğeri ise sert ve ekşili bir tadı var. Her tipinden de topladık kimisini de karışık olarak topladık. Hepsinin de fotoğrafları var. Şeker de aldık ve Nermin onlardan reçel yapıyor. ;D Bu arada LPG tüp seviyemiz de %40'a indi. Bakalım bitince ne yapacağız. :
Artık tüp bitince hızlı bir şekilde döneriz.
Dün marketten bir tane kocaman somon yakaladım. ;D Laksev'de bulamayınca umutsuzlamıştım. Üstelik te marketlerdeki fiyatlarla buralarda birşey alınmaz diyerek hiç bir marketten bir şey almadan çıktık. Rotayı Finlandiya'ya Karasjok yönüne çevirip oradan Finlandiya'ya geçtik ve Finlandiya'da aldığımız en pahalı mazotu da memnuniyetle aldık. 1.46€ daha önce ise, 1.39vs fiyatlardan almıştık. Finlandiya'da "K" marketler her yerde var oradan da gıda alışımızı yaptık. Norveç tarafına Karasjok'a geçince ise istediğim balığı markette buldum. Hem de çok ucuz sadece 28.5Kr/kg (10TL'ye yakın) dan. Bu arada ekmeğin 25 ila 35Kr fiyatla satıldığını hatırlatalım. En küçüğünü aldım, bizim balık 1.5kg geldi. Kuyruğunu biraz kırınca da dolaba sığdı.
Karasjok'dan Alta'ya yolumuza sürekli ren geyikleri çıktı. Bu nedenle 80km'yi geçmiyorum. Yol da oldukça dar zaten. Gece konakladığımız yer Alta'nın 22km güneyinde Alta kanyonunun hemen çıkışında idi. Sanırım balık tutanlar için yapılmış bir yerdi. Yolun hemen kenarında nehre doğru giden toprak yolla ulaştık. Zaten yol da nehre yakın. (N:69.7892 E:23.2498 h:130m l=5772km) Buradan birkaç km sonra da başka bir karavanın da durduğu bir dinlenme yeri vardı. (N:69.8222 E:23.2008 h:140m l=5776km) burası da uygun bir yer. Buradan bol bol çilek de topladık. ;D