İzlanda (şubat 2015)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theodor_malinovski Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 132
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,611
Yer
anatolia
merhaba gezmeyi sevenler ve gezip de bilenler.
16 ve 22 şubat arası izlanda'ya yapacağım gezinin notlarını bu başlık altında paylaşacağım.

uçak biletlerini geçen hafta aldım. türkiye'den reykjavik'e direkt uçuş yok. aktarma noktalarına göre fiyatlar oldukça değişkenlik gösteriyor. yaz döneminde uçak fiyatları çok yüksek. aslında planlarımın arasında araç ile gitmek vardı ama danimarka ve izlanda arası olan tek feribot bağlantısı 4 gün sürüyor. en iyi ihtimalle türkiye'den danimarka kara yoluyla 3-4 gün alacağı için tatilin 16 günü yolda geçecekti. dolayısıyla hem zamandan hem de paradan tasarruf etmek için kış döneminde uçakla seyahati tercih ettim. kış döneminde izlanda seyahatinin bir diğer artısı da hem kuzey atlantik iklimini iliklere kadar hissedebilmek hem de kuzey ışıklarını görebilmek.

aktarmalı uçuşlar için değişik alternatifler mevcut. istanbul çıkışlı oslo-reykjavik uçuşları en ekonomik olanları. buna karşılık istanbul-stockholm uçuşundan sonra tren ile oslo'ya gidip oslo-reykjavik bağlantısı yaparsanız fiyat olarak daha ucuza geliyor ama oslo'da bir gece geçirmeniz gerekeceği için zamandan kaybediyorsunuz. tercih size kalmış. bu alternatif yaklaşık olarak 150 euro kadar daha ucuz.

ben istanbul-oslo-reykjavik rotasını tercih ettim. istanbul-oslo gidiş dönüş thy ile 1000 TL civarında. oslo-reykjavik islandair ile 400 TL civarında. gidiş-dönüş 1400 TL gibi bir masraf çıkıyor. yaz döneminde araştırdığımda bu fiyatın en az 3-4 katı gibi bir fiyatla karşılaşmıştım. zaten izlanda pahalı bir ülke.

izlanda'da en az 3-4 gün bir arazi aracı kiralayıp tüm adayı dolaşmayı planlıyorum. bu gezi süresince yaşadığım deneyimleri ve çektiğim fotoğrafları burada paylaşacağım. daha önce bu rotada seyahat etmiş olan gezginlerin her türlü tecrübe ve önerilerini paylaşması beni mutlu edecektir
izlanda'da görüşmek dileğiyle.

Etiketler
Ynt: İzlanda (şubat 2015)

Hazırlanalım, Mart 2015 te değişik bir gezi paylaşımı izlemeye....Kuzey ışıkları görmeyi en çok arzuladıklarımdan...şimdiden hayırlı yolculuklar.

Çok güzel bir gezi olacağını tahmin ediyorum. 4*4 kamper kiralamayı düşündünüz mü?

başlığı okuyunca google sayesinde izlanda hakkında araştırma yaptım,kesinlikle görülmesi gereken bir yer,çok güzel ve otantik bir gezi deneyimi olacağı belli,kuzey ışıkları çok ilginç,bol bol fotoğraf bekliyoruz,tekrar iyi gezmeler

herkese merhaba,
yorucu ama bir o kadar da etkileyici bir geziyi tamamladık. şu an evde gribal bir halde olsam da az yazı bol fotoğraf çeşitlemesi ile gezi izlenimlerini paylaşıyorum.

1.GÜN (YOLCULUK VE VARIŞ):
istanbul atatürk havalimanından saat 08.20 uçağı ile oslo'ya doğru uçuşumuza başladık. rötarsız ve sorunsuz bir uçuştan sonra saat 11.30 gibi oslo'ya indik. icelandair'den aktarma uçuşumuz yerel saat ile 14.30 idi. bu nedenle yaşanacak bir gecikme reykjavik uçağını kaçırmamız anlamına gelecekti. o nedenle biraz tedirgindik. ama vaktinde oslo'ya indik. pasaport kontrolünü sorunsuzca geçtikten sonra uluslararası transfer uçuşlarının olduğu bölüme doğru gittik. icelandair için check in yaptırmadığımızdan boarding pass kartlarımız elimizde değildi. bu nedenle bizi diğer terminale almadılar. kontrollü bölgeden çıkıp tekrar güvenlik aramasından geçip tekrar gelmemizi söylediler. bu durum ciddi bir zaman kaybı yaratabilecekti. zaten daha önceki gezilerimizden edindiğimiz en iyi tecrübe bu bu tür kısa soluklu aktarma uçuşlu gezilerde asla uçak bagajına valiz vermemek. olabildiğince küçük sırt çantası ile kabin bagajı taşımak. bunun faydasını gördük. çünkü çıkıp valizleri bekleyip alıp tekrar terminale girmek uzun zaman alabilirdi. güvenlik ile görüşürken alt katta SAS hava yollarının deskini gördüm. güvenliüe boarding pass kartlarımızın olmadığını, valizimiz,in de olmadığını izin verirse aşağı inip kartları alıp gelebileceğimi söyledim. sağolsun anlayışlı davrandı. eşyalarımı bırakarak hemen aşağıya inip check in yaparak koşarak yukarıya tekrar çıktım ve sorunsuzca transfer terminaline girmiş olduk. güleryüz ve nezaket her kapıyı açıyor. :smiley:
norveç çok pahalı bir ülke. havaalanında beklerken 500ml. suya 10 TL ödeyerek bunu bir kez daha tecrübe etmiş olduk. allahtan yanımızda bir gün önceden hazırladığımız peynirli poğaçalar vardı.
saatimiz gelince çıkış kapısına giderek icelandair uçağına bindik.

IMG_1079.JPG

IMG_1080.JPG

uçak gayet rahattı. dikkatimi çeken şey koltuklardaki diz mesafesinin oldukça geniş olmasıydı. bizdeki low-cost havayollarında bunun için ekstra para talep ediyorlar. ayrıca her koltuğun arkasında da görüntü sistemi mevcuttu. ayrıca uçağın iç aydınlatmaları aurora borealis'leri çağrıştıracak şekilde hareketli yapılmıştı. bu ayrıntı hoşuma gitti. uçakta wi-fi de vardı ama 7 euro ödeyip düşük hızda internet ile ne yapacağız ki? gazete okuyup sinirlerimi mi hoplatayım. gerek yok diye düşünüp almaktan vaz geçtim.
ilginç olan uçak havalanmadan önce tuhaf bir araç gelerek uçağın dışını sıcak bir solüsyonla yıkadı. o zaman kutup dairesine doğru yol alacağımızı anladık ve heyecanlandık.

IMG_1084.JPG

IMG_1087.JPG

IMG_1082.JPG

2 saat 45 dakikalık bir yolculuk sonrası izlanda'ya ulaştık. yolda ciddi türbülanslar oluyor. bir ara kamyon kasasında seyahat ediyoruz sandım. keflavik havaalanına inişe geçtiğimizde kuvvetli bir kar fırtınasıyla karşılaştık. göz gözü görmüyordu ve pist kar içindeydi. bu yörenin pilotları buna alışkındır herhalde diyerek tedirginliğimizi gizledik. ben de uçağın camından bir kaç foto çektim.

IMG_2020.JPG

IMG_1091.JPG

IMG_1092.JPG

indikten sonra dikkatimizi çeken şey pasaport kontrolünün olmamasıydı. avrupa çıkışlı uçuşlarda pasaport kontrolü yapılmıyormuş. çıkış salonuna doğru yöneldik. havaalanı izlanda'ya göre bayağı büyük.
daha önce araç kiralama firmasından 6 günlük jeep patriot araç kiralamıştık. bilgilendirmeye göre bizi elinde isim yazan bir görevli karşılayacaktı. yolculukta her şey mükemmel gidiyor diyerek kendimize nazar ettik. çıkışta kağıt tutan insanların elinde ismim yazmıyordu. bir süre bekledikten sonra firmayı aramaya karar verdim. bu vesileyle de iletişim sorunumuzu nasıl ucuza getirdiğimizi de anlatayım. küçük bir dükkandan ön ödemeli kontörlü vodafone hattı aldım. aktivasyonla falan uğraşmıyorsunuz. kartı telefona takıp hemen konuşabiliyorsunuz. mükemmel bir özellik. kimlik ikametgah falan soran yok. :smiley:
vodafone türkiyenin avrupadaki vodafone ülkelerinde konuşma anlaşması var. ama izlanda vodafone firması bu anlaşmanın dışında. o yüzden telefonunuzu kullanırken iki kere düşünün. çok tuzluya patlayabilir. aldığım hatla firmaya ulaştım. genç bir adam on dakikaya kadar oradayım. telaş etmeyin dedi. rahatladıuk. ben de sigara krizimi gidermek için dışarıya çıktım ve o keskin soğuğu ilk kez tatmış oldum. otopark kapısında elinde ismim yazılı kağıtla bir adam göründü. selam verdim ve buluşmuş olduk. aracın firma otoparkında olduğunu, bizi oraya götüreceğini söyledi ve bir minibüse binerek yola çıktık. çok şiddetli kar fırtınası vardı. havaalanından araç kiralama şirketine giderken çektiğim foto aşağıda.

DSC_0029.JPG

bu arada araç kiralama olayından bahsedeyim. izlanda'ya gidiyorsanız kiralayacağınız araç kesinlikle 4x4 olmalı. mevsim önemli değil. çok fazla firma var ve fiyatlar çok değişkenlik gösteriyor. tripadvisor sitesinden kiralama şirketleri hakkındaki yorumları okudum. çok mağdur olan insan olmuş özellikle taahhüt edilen değil muadil araç adı altında döküntü ve bakımsız araçlar veriyorlarmış. tripadvisor sitesi yolda kalan insanların şikayetleri ile dolu. ben de değerlendirmelerim sonrasında www.iceland4x4carrental.com sitesinde karar kıldım. araçları 2014 modeldi ve fiyatları ortalamaya göre oldukça uygundu.
6 günlük kira için 540 dolar ödedim. ki buna ekstra sigortalar ve navigasyon cihazı da dahil. mutlaka ekstra sigorta yaptırın çünkü hayatınızda göremeyeceğiniz kadar kuvvetli rüzgarlarıyla ünlü bir ülke. kapı yerinden kopabilir. cama taş toprak sıçrayabilir. zaten kiralarken görevli rüzgarda kapıyı nasıl açacağınız konusunda kısa bir brifing veriyor. bence en önemli ayrıntı bu.
dönüşte teslimat nasıl olacak diye sordum. sözleşmeye göre uçak saatinden önce sabah 05.00 de teslim etmem gerekiyordu. görevli çocuk gülerek o saatte biz kapalıyız dedi. havaalanında P1 otoparkına arabayı bırakın, anahtarı da torpido gözüne atın ve gidin dedi. ne diyeceğimi bilemedim. zaten dönüşte de dediği gibi yaptım.

araca binerek 41 no'lu yol üzerinden reykjavik'te kiraladığımız daireye doğru yola çıktık. yol inanılmaz zorluydu. reykjavik'e yaklaştığımızda fırtına birden kesildi. şok olmuştuk. daha sonra da göreceğimiz gibi okyanus akıntılarının yarattığı atmosferik şartlar bu ülkede aynı gün içinde 5 mevsimi birden yaşamanıza neden oluyor.
kiraladığımız grettisborg apartments'e ulaştık. booking.com üzerinden iki günlüğüne 150 euro verdik. gayet temiz ve lokasyon olarak mükemmel bir yerde. şehrin göbeğinde ve yürüyerek her yere ulaşabilme imkanı var. http://www.grettisborg.is
kapıya geldiğimizde normal bir apartmanla karşılaştık. resepsiyon falan yok. bu ne ya? derken bir dairenin kapısını çaldık. sinirli bir kadın izlandaca birşeyler söyledikten sonra kapıyı sertçe kapattı. ben de telefonla bu sefer daireyi kiralayan kişiyi aradım. durumu söyledim. size mail attım ulaşmadı mı gibi birşeyler geveledi. hayır dedim. durun hemen geliyorum dedi ve dediği gibi de hemen geldi. ev sahibi meğerse bize mail atmış. ama bu maile ben asla ulaşamadım. dairenin anahtarını çamaşır yıkama odasındaki askıya asmış. çamaşır odasının kapı şifresini de mail atmış sözde. neyse. binlerce kez özür diledi ve anahtarı verdi. zaten daireyi boşaltırken de anahtarı o odaya asarak çıktık.
türkiye ile izlanda arasındaki saat farkı 2 saat. hava mevsim itibariyle erken kararıyor ve yerel saatle sabah 9.00 da aydınlanmaya başlıyor. yarınki gezimizin planlarını yaparak erken sayılan bir saatte yattık.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR