Iskandinavya 2011 Gezimiz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 257
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 109,319
Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

2003 yılında Nordkapp'a ulaştığımda ben de böyle bir tesisle karşılaşacağımı tahmin edememiştim. Tünelden geçtik parayı verdik. Bilmeyenler için söyleyelim bu tünel anakara ile Nordkapp'ın olduğu Megeroya adası arasında deniz altından gidiyor. Tünelden araçlar bisikletler geçiyor. Tünelin içi de buz gibiydi. Tünelden sonra Nordkapp'a heyecanla geldiğimizde kapıda bir görevli yanlış hatırlamıyorsam 2 gün geçerli bir bilet kesmeye hazırlanıyordu. Bileti de öyle ucuz değil kişi başına kesiyor. O zaman 185NOK*2=370NOK (111TL) imiş. Görevli tesis güzel dedi, sinevizyon müze filan birçok şey saydı, biz de bir süre düşündük. Geri dönsek zaten tünele para verdik bir de dönerken vereceğiz. Böylelikle gelmişken tesise girdik. Tesiste sevdiğimiz, panaromik video gösterisi oldu. Defalarca izledik. O tesiste başka pek bir şey yoktu ama insanlar hatıra olsun diye midir bilmiyorum ama tesisin yan tarafındaki arazide hep taşları üst üste koyup anıt haline getirmişlerdi. :smiley:

Tesis vardı her şey lükstü ama duş varmı diye sorduk kamp özellikleri yok dediler. Ertesi günü biz de adadan ayrılıp kampa gitmiştik.

Norveç bu durumda ücreti tünelin parası çıkana kadar alıyorsa çok iyi yapıyor. Aslında aldıkları para sanırım feribot ücretiyle benzer değerdedir. Lofoten adasında hiç bir geçişe para ödemedik. Haritada ücretli olduğu gösterilmişti ama gişe filan yoktu sanırım onları da ücretsiz hale getirmişler.

Nordkapp.jpg

Etiketler

Yanılmıyorsam, Aziz Nesin diyordu bir tarihte (yaklaşık olarak, yanlışsam düzeltilsin); "Siz hiç merak etmeyin, zorunlu eğitim, beş yıl da olur, sekiz de, hatta on, onbeş de... Sizi sevdikleri için yapmazlar bunu; daha iyi tüketici olasınız diye..." ;) Bunun gibi, "kitle turizmi"nin geliş(ebil)mesi için, her şeyi yapar bu paragözler; yol, tünel, kısaca her türden kolaylık(!)... :D

Cavid Sezen

Norveç´i iki defa gezebildik. 1983 yılındaki ilk gezimizde bir çok tünelden geçtik. Bunlardan bir tanesini hiç unutmam. 6-8 km uzunluğunda ve ışılandırılmamış bir tüneldi. Tünelin iç görünüşü hiçte güven verici değildi. Yol asfalt değildi. Tünelin yan duvarlarındaki kaya çıkıntılarını farların ışığında biraz görebiliyorduk. Yukardan bir çok yerden su damlıyordu ve bazen silecekleri çalıştırmak zorunda kalıyordum. Toprak yolda su birikintileri de olduğu için yavaş gitmek zorundaydık ve tünel bitmek bilmiyordu. Karşıdan hiç araç gelmiyordu. O zaman 4 ve 9 yaşlarındaki çocuklarımızdan korku sesleri gelmeye başlamıştı. Tünelin ucundaki aydınlığı görünce sevincimizi tahmin edersiniz.
Geçen yıl uzun bir tünelin 3-4 kilometrelik bir kısmı karanlıktı. Yukardan su damlayan karanlık bir tünnelde su birikintilerinden geçmek hakikaten heyecan verici. Norveç gezisinden önce farları iyi kontrol etmek lazım.
Norveç´te polar çemeberine giriş yerindeki taş kulelerini merak ettim ve internette araştırdım. Bu taş yığınları eskiden bir yol işaretiymiş ve her geçen de bunun üzerine bir taş koyuyormuş. Artık hergün binlerce insanın geçtiği bir zamanda bunu, tekrar buraya gelebilmek için bir dilek olarak yapanlar da var

Aşağıdaki resimdeki taş kulesi Norveç´in en meşhur yerlerinden birisinde. Ben buraya aşağıdan bakabildim. Ama içimizde orada olan da var.

800px-LysebotnStoneMan.jpg

Evet..Sn. Akdeniz45...
Sözünü ettiğiniz eski tünelden geçerken biz de tedirgin olmuştuk.(Selma oldum olası tünelleri asansörleri falan hiç sevmez..)

Tünele girmeden önce durup lastikleri, farları falan kontrol ettiğimi sonra da sarılıp helalleştiğimizi hatırlıyorum.. :D

Tünel anlattığınız gibi yukarıdan sular akan,kapkaranlık,dapdarcık ve etrafı yapılmamış,kayaların çıkıntıları tehlike arzeden bir tüneldi. Tüneli Skarsverb-2980 m. olarak not almışım. O şartlarda bir ömür gibi uzun gelmişti tünel...

Döndükten sonra arkadaşlara bu maceralı anılarımı şöyle anlatıyordum;
"Kapkaranlık tünelde ilerlerken duvarlara sürtmemek için karavanı ortalıyordum.
Yukarıdan damlayan sular için sileceklerimi çalıştırmak zorunda kalıyordum...Yol kenarlarında terk edilmiş,karavan leşleri, daha önce geçmeye çalışan fakat başaramayıp hayatlarını kaybeden karavancıların kemiklerine,kafataslarına rastlıyordum" ;D

Hikayemi duyanlardan sonra pek kimseler gitmedi Nordkapp a buralardan..
O koşullarda bir heyecan dolu maceraydı yaşanılan..
Özlemiyorum desem yalan olur...
Kimbilir artık..

Norveç-Skarsverb tüneli-2980 m..jpg

RÜZGAR' Alıntı:
Evet..Sn. Akdeniz45...
Sözünü ettiğiniz eski tünelden geçerken biz de tedirgin olmuştuk.(Selma oldum olası tünelleri asansörleri falan hiç sevmez..)

Tünele girmeden önce durup lastikleri, farları falan kontrol ettiğimi sonra da sarılıp helalleştiğimizi hatırlıyorum.. :D

Tünel anlattığınız gibi yukarıdan sular akan,kapkaranlık,dapdarcık ve etrafı yapılmamış,kayaların çıkıntıları tehlike arzeden bir tüneldi. Tüneli Skarsverb-2980 m. olarak not almışım. O şartlarda bir ömür gibi uzun gelmişti tünel...

Döndükten sonra arkadaşlara bu maceralı anılarımı şöyle anlatıyordum;
"Kapkaranlık tünelde ilerlerken duvarlara sürtmemek için karavanı ortalıyordum.
Yukarıdan damlayan sular için sileceklerimi çalıştırmak zorunda kalıyordum...Yol kenarlarında terk edilmiş,karavan leşleri, daha önce geçmeye çalışan fakat başaramayıp hayatlarını kaybeden karavancıların kemiklerine,kafataslarına rastlıyordum" ;D

Hikayemi duyanlardan sonra pek kimseler gitmedi Nordkapp a buralardan..
O koşullarda bir heyecan dolu maceraydı yaşanılan..
Özlemiyorum desem yalan olur...
Kimbilir artık..

bu tunel kaç metre yüksek acaba?

Tüneli merak ettim doğrusu. Nordkapp yolu üzerindeki Porsanger fiyordu kenarından giden tünel mi? 2003 yılında geçtiğimde o tüneli geyikler basmıştı. Ama aydınlatması filan vardı. Yükseklik 4.0m. Sn. Rüzgar biz sizin tekrar bu geziyi yapacağınıza inanıyoruz. :smiley:

DSCI0001.jpg

DSCI0002.jpg

DSCI0004.jpg

DSCI0010.jpg

Tamam şimdi internetten buldum aynı tünelmiş.
ismi okunuyor. :smiley:
Ben de aydınlatılmış diye hatırlıyordum ama değilmiş. internet sağolsun, birileri içini de çekmiş.

Clipboard01.jpg

Tünelin_ici.jpg

Bende merak ettim ve internette araştırdım. Ferhat bey sizin dediğiniz gibi tünel E 06 yolundan ayrılarak Norkap´a giden E 69 yolu üzerinde. Aşağıdaki videoda tünel ışıklandırılmış olsa da bu haliyle bile heyecan verici.

http://www.youtube.com/watch?v=482drL7M9CE

Benim yukarda bahsettiğim birinci tünel, Trondheim´e varmadan sağdaki 30 numaralı yol üzerindeydi. Çok iyi hatırlıyorum, Oslo da Glomma nehrinde balık tutmak için izin aldık ve hep nehir kıyısını takibederek kaynağına oldukça yaklaştık. Buradan da 30 numaralı yol üzerinden tekrar E 06 yoluna geldik (1983).

Ikinci bahsettiğim tünel Trondheim şehrinden sonra gelen Steinkjer şehrini geçince E 06´dan ayrıldık. Sol tarafa sapan 17 numaralı yolda bir süre gittikten sonra sola 776 numaralı yola saparak Rörvik şehrine kadar gittik. Bu yolun manzarası çok güzel ve geçtiğimiz bazı tünellerde tam heyecan arayanlar içindi (2012).

Ferhat, hatırlatmaların için teşekkürler...Akdeniz45'e da çalışmalarandan dolayı teşekkürler...

Ne iyi ettiniz de içimdeki soğukların,sakinliklerin,tenhalıkların ateşini yeniden alevlendirdiniz...

Her sene hayallerimde giderim oralara..O tek katlı renk renk dik çatılı evleri, girmeyi düşünemediğim karanlık suları düşlerim rüyalarımda..Belki bir gün yeniden..Neden olmasın...

Ayı kardeşim ile yeniden kucaklaşıp hasret gidermek..
Ooooo Rüzgar'ım....Özlettin bizi,yıllar oldu güzel yüzünü görmeyeli.. :D

Hammerfest de ayı kardeş ile.jpg

Sn. Akdeniz45 video çok güzel aldı bizi yine oralara götürdü. :smiley:

Ayı kardeş'i farketmemiştik. "Rüzgar nerelerde, gözlerimiz yollarda kaldı" diyordur herhalde. ;)

Tüneli Gugıl amcadan buldum. :smiley:

Tunel1.jpg

Bu bölüm bizler için eskiyi hatırlatan "tozlu bir tavanarası"gibi oldu...Tozlar, naftalin kokuları,kaçışan fareler... :D

Kutup dairesinin civarındaki bir hediyelikçi bizden bayrağımızı istiyor ve hemen tavan kirişine çiviliyor...(1998)
Bayrağımızın üzerinde Selma&Hüseyin yazıyor...

O gün bu gün şanlı bayrağımız Norveç'in ücra bir köşesinde dalgalanıyor eminim...

(Fotoğraf biraz flu ama olayı yansıtıyor.)

Muoinio-Laponya- şanlı bayrağımÄÃ

Tünel ile ilgili bilgi edinmiş oldum .Korku tünelinden bir farkı yokmuş . ;D Videoyu da izledim .Umarım ilerie bize de nasip olur oraları görmek.

Akdeniz45' Alıntı:
15 yil kadar önce esimle uzun süreli gezilere cikmak icin emekli olmayi beklemeyelim dedik. Uzun bir hazirlik devresinden sonra, esim agustos 2009 da, calistigi yerden iki yil parasiz izin aldi, bende, emekliligime 14 ay kala, Münih´teki büromu kapattim ve gezilere basladik. Bugün basladigimiz Iskandinavya gezisi planimizdaki son büyük gezi. Ben artik emekliyim, vaktim bol ama esimin Agustos 2011´de tekrar isine dönmesi lazim. Su andaki yeni planimiz 3 yil sonra tekrar uzun süreli gezilere devam etmek.
Gezimizin ilk gecesini Almanya´da Würzburg sehri yakinlarindaki Dettelbach sehrinde, Main nehri kiyisinda, cok güzel bir kampdisi yerde (Stellplatz) geciriyoruz. Burasi München-Frankfurt/Ulm-kassel otobanlarinin kesistigi yere cok yakin (8 km). Gecelemesi 5 Euro ( ayrica temiz su 1 Euro, elektrik KW/h, 50 Cent) olan bu güzel yeri, buradan gecenlere tavsiye ederiz.
Koordinatlari : N49°48´3´´ - E10°10´5´´

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4]

Gezimizin ilk iki haftasinda yalniz degiliz. kayinbiraderim ve esi, kiraladiklari bir karavanla geziye katiliyorlar. Onlar sadece iki hafta izin alabildikleri icin, beraberce Danimarkayi gezmeyi kararlastirdik.
6 haziran günü Feribotla Danimarka´nin Hirtshals sehrinden Norvec´in Kristiansand sehrine gecerek gezimize yalniz devam edecegiz. 2 saat 15 dakika süren bu feribot yolculugunun ücreti 137 €. Aslinda 5 Agustos Pazar günü feribotta yer ayirmak istiyordum. Fakat Pazar günü feribotun fiyati 300 Euronun üzerinde oldugu icin, bileti bir gün sonraya ayirttim. Feribottan yer ayirtirken bu konuda dikkatli olmak lazim.

Norvec konsoloslugundan istedigim gezi brosürleri (Harita, fyordlari tanitan brosürler ve gümrükte dikkat edilecek noktalar) Cuma günü geldi. Iskandinavya gezisi planlayanlar, Türkiye´deki konsolosluklardan da bu bürosürleri belki temin edebilirler.

Gezi hazirlik safhasinda bir kac tane Norvec gezi anilari okudum (Alman karavan forumda). Hepsinin ortak oldugu nokta, Norvec´in cok pahali olmasi. Hemen hepsi bir kisim yiyeceklerini Almanya´dan götürüyorlar. Biz de gerekli hazirligimizi yaptik.

Karavanimiz Sprinter panelvan. Bu tür araclarla ana yollardan ayrilarak, sapa yerlere de gitmek mümkün. Biz bunu bütün gezilerimizde yapariz. Buzdolabi solarpanelle calistigi icin elektrik sorunumuz yok. Isitici gazla calisyor. Sadece bes kiloluk iki gaz tüpümüz oldugu icin tasarruflu olmak zorundayiz.

[attachment=5]
Bu gezi güzergahi sadece bir taslak. Nekadar kuzeye gidebilecegimize hava durumu karar verecek. Geri dönüsü Isvec üzerinden yapmayi planliyoruz. Temmuz ortalarinda da evimize dönmek istiyoruz.
Hüseyin abi işe güce bir süreliğine de olsa ara verilmek harika birşey olsa gerek .Biz geç yaşta anne baba olunca ya onlarla gezeceğiz yada emekliliği beklemek zorunda kalacağız .işten emekli olmak kadar ,onların sorumluluğundan da büyük ölçüde emekli olmak gerekiyor .
Würzburg'ü bizde ziyaret ettik. Kampark'ın nerede olabileceğini üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorum .Ben orayı Prag'A daki nehir kenarı karavanparkına benzettim .

Feribotlar için fiyat konusu cidden hafta içi ve sonu çok farkediyor .İlaveten konsolosluktan bilgi istemek hiç aklıma gelmemişti .Her nek adar nette bir sürü bilgi varsa da yazılı döküman olarak n sağlıklı bilgi edinme yollarından biri bu olsa gerek

Sanıyorum 1994 yılında bizde Prag´taki kampingte çok soğuk ama güzel bir yılbaşı gecesi geçirdik. Prag çok güzel bir şehir.
Çocukların sorumluluğundan emekli olmak bazen beklediğimizden de çabuk olabiliyor. Aslında onlar sorumluluğu ellerine alarak bizi emekli ediveriyorlar. Hiç beklemediğimiz zamanda kendi gezi planlarıyla geliyorlar.
Türkiye´de emekli olma yaşı nekadar bilmiyorum. Ben 65 yaşında emekli oldum. Sonja´da 63 yaşına kadar çalışacak. Şu andaki planımız ona tekrar bir yıl izin alarak 2-2.5 yıl sonra tekrar uzun gezilere başlamak.

2009-2011 arası uzun gezilerde, belirli bir zaman sonra evimizi özlediğimizin farkına vardık. Daha önceki gezilerimizde günler sayılı olduğu için eve dönerken gözlerimiz arkada, gezdiğimiz yerlerde kalıyordu. Ama artık gezdiğimiz yeter birazda evimizde kalalım diyebilmek bizi yaşantımızda daha dengeli hale getirdi.

Çocuklar büyünceye kadar beraberce yaptığınız geziler, ilerdeki uzun süreli geziler için çok değerli bir hazırlık olacak. Ikinizde daha çok gençsiniz. Önemli olan şimdi ailecek yaptığınız gezilerin tadını çıkarın.

Solda gördüğün resmi (Avatar) senin Sakarya´da çektiğin resimlerden aldım. Teşekkürler.

Sonja ve benden dördünüze de candan selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Kayıtlı Üye Sayımız
166,574
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

SON MESAJLAR

SON KONULAR