Iskandinavya 2011 Gezimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 257
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 109,319
Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Ercan bey size ve eşinize güzel ve sağlıklı bir gezi dilerim.

Ilgi ve güzel sözleriniz için candan teşekkürler.
 

Etiketler
Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Iskandinavya ülkeleri nasıl gezilebilir seçeneklerine bir olanak daha eklemek istiyorum.

Iskandinavya ülkelerinde gördüğümüz çekme karavanı Avrupa´da, Hollanda hariç başka hiç bir ülkede görmedik. Yani çekme karavan kiralayarak bu ülkeleri gezmek mümkün. Iskandinavya ülklerinde çekme karavanların kiralama ücretleri hakkında bir bilgi bulamadım. Onun için Almanya´dan bir örnek vereyim. Aşağıdaki linkte gördüğümüz gibi günlük kira 25-50 € arasında. Bu miktar motokaravanların 1/3`i civarında. Almanya´da çekme karavan kiralamak fiyat bakımından daha uygun ama bu fiyata Iskandinavya´ya için gemi ücretini ilave etmek lazım.
http://goo.gl/wwpt7

Çekme karavan kiralamak isteyenlerin, çeki demirli bir araçla Türkiye´den gelmeleri uygun olur diye düşünüyorum. Çünkü çekecek aracıda kiralarsak fiyat motokaravan fiyatına yaklaşır. Böyle bir araçla Türkiye´den gelmek tabii ki fazla zaman gerektirir ama karşılığında uçak parası tasarruf edilir.

Herkesin kendi durumuna göre hesabı yapması lazım.
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

iş dolayısıyla acele gidip-geldiğim yerler, Motokaravanımla daha geniş bir zamanda tekrar gideceğim buralara, tabi ki anlattıklarınızdan çok faydalanacağız... Elinize sağlık...
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Yusuf Bey,

motokaravanınızla size güzel bir gezi dilerim. Daha önceden gidip geldiğiniz yerler olduğu için hiç acele etmeden Iskandinavya´nın tadını çıkarabilirsiniz. Zaten nerede durduysanız ilerde oralar akılda kalıyor. Gezinizi 24 saat güneşi görebileceğiniz zamana denk getirebilirseniz çok güzel olur.
Polar çemberinde genel olarak 12 haziran- 1 temmuz arasında güneş batmıyor. Kuzeye gittikçe bu süre daha da uzuyor. Örneğin Nordkap´ta güneşi 14 mayıs-29 temmuz arasında 24 saat görmek mümkün.
Aşağıdaki resim Gamvik yakınlarında 27 haziran 2011 ve geceyarısı saat 12´yi gösteriyor. Bu bizim en çok sevdiğimiz resimlerden birisidir.

Anılara gösterdiğiniz ilgi için teşekkürler.

Gece Yarisi.JPG
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Hüseyin bey, gezi anılarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler. çok güzel ve bilgilendirici bir gezi olmuş büyük bir zevkle okudum. Henüz bir karavanım yok ama yakın bir zamanda edinmek istiyorum edindiğim zaman bu anlatımlarınız bize rehber olacak şimdiden teşekkürler.
Bitsin artık şu sabit evin taksidi :((
 



Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Akdeniz45' Alıntı:
Gamvik yakınlarında 27 haziran 2011 ve geceyarısı saat 12´yi gösteriyor. Bu bizim en çok sevdiğimiz resimlerden birisidir

Kutup çemberinin 500km kadar kuzeyinde, hiç batmayan güneşi izlemek. :smiley:
Gerçekten güzel bir fotoğraf. :smiley:
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Okay Bey haklısınız, sabit evin son taksitinden sonra geziler daha kolaylaşıyor.
Size gönlünüzce bir karavan ve güzel geziler dilerim.

====================================================================

Ferhat Bey, geceyarısı güneşini görmek hiçte kolay olmadı. Gecelediğimiz yerlerde ya güneşin batıda denize yaklaştığı yer dağlık veya hava bulutlu oluyordu. Resimdeki yeri özel olarak seçtik. Şansımıza hava fazla bulutlu değildi. Gezi rehberlerinde gece yarısı güneşini iyi görebilecek yerlerin listesi bile var ;D.
Aşağıdaki güneşi gösteren resim (bu resim gezi anılarında var) diğeriyle aynı dakikada alındı. Fakat fotoğraf makinesini güneşe karşı resim çekerken ayarlamak gerektiğini bilmediğim için resim karanlık oldu. Şimdi biliyorum ama iş işten geçti. Artık bir dahaki sefere.
Iskandinavya virüsüne yakalandık nasıl olsa.

SAM_3192.JPG
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Galiba bu virüs gitmeyenlere de bulaşıyor, Özellikle siz ve ferhat beyin yazı dizisinden sonra o bölgeleri görmek için sabırsızlanıyorum. Bir yönüyle bizim karadeniz yaylalarının deniz olan hali gibi geldi bana.
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Güneşe karşı nasıl fotoğraf çekilir diye öğrenmişsiniz ama yinede ben birkaç bilgi aktarayım.

Fotoğraf makinaları ışık ölçümlerini kendileri yaparlar güneşten gelen ışığın ve karanlık yüzeylerin tamamından gelen ışık ölçümünü yapıp ortalama bir ölçüm yaparlar ve bu gibi durumlarda güneş olan bölge çok açık karanlık bölgeler ise yeterince aydınlık çıkmaz.
Çözüm:
1. Işık ölçümüne göre pozlamayı kendimizin yapabileceği bir fotoğraf makinesi şart manuel ayarları olan slr, slr like, aynasız fotoğraf makinaları gibi.
2. Işık ölçümünü gökyüzünden alıp (pozlama süresi kısa olacaktır) diğer bölgelerin süliet şeklinde tamamen karanlık çıkmasını sağlamaktır. Önerilen budur.
3. Işık ölçümünü karanlık olan yeryüzünden alıp (pozlama süresi uzayacaktır) bu bölgelerin aydınlık çıkmasını sağlar gökyüzünün bembeyaz çıkmasına neden olur. Önerilmez Bembeyaz gökyüzü bi anlamı kalmıyacaktır.
4. Biz karanlık bölgeyide aydınlık bölgeyide tek karede çekmek istiyoruz derseniz imkanı var ama biraz zahmetli. HDR çekim tekniği. Bu durumda makinamızı hiç kıpırdamıyacak şekilde bir yerde sabit tutmak zorundayız tripot önerilir. yoksa düz bir yer de olur. Daha sonra üç fotoğraf çekeceğiz;
1) ışık ölçümünde ortalama çekim karanlık bölgeyle aydınlık bölgenin ölçümünün ortalaması alınarak yapılan çekim sizin çektiğiniz fotoğraf buna örnektir.
2) Işık ölçümünü aydınlık bölgeden gökyüzünden alıp çekmek.
3) Işik ölçümünü karanlık bölgeden alıp çekmek

Daha sonra bu üç fotoğrafı bilgisayar yardımıyla üst üste koyup birleştirip tek fotoğraf elde etmek bu işi yapan bilgisayar programları mevcut. hdr programları diye ararsanız internette bulabilirsiniz. varsa photoshop o da birleştiriyor.

5. Daha kolay bir yöntem ise photoshopta renk ve ışık ayarlarıyla bu gibi fotoları düzeltmeye çalışmak. Bu HDR çekim kadar iyi sonuç vermez tam karanlık ve tam aydınlık çıkan bölgeleri kurtaramazsınız ama eskisinden iyi bir sonuç elde edebilirsiniz.
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

2003 yılında bende geceyarısı güneşini fotoğraflamıştım. O zamanki makinam ne yazık ki güneşi siyah gösteriyordu. :eek: Fotoğraflar Türkiye saatiyle saat 12'den başlayarak yaklaşık 1 saat arayla saat 2'ye kadar aynı yerden çekildi. Güneş batmasada artık uykum gelmişti. Fotoğraf EXIF dosyasını da korudum. :smiley:

3715A053.jpg


3715A059.jpg


3715A062.jpg
 



Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

okbu' Alıntı:
Daha sonra bu üç fotoğrafı bilgisayar yardımıyla üst üste koyup birleştirip tek fotoğraf elde etmek bu işi yapan bilgisayar programları mevcut. hdr programları diye ararsanız internette bulabilirsiniz.

Önebileceğiniz program varmıdır? :smiley:
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

hdr photomatix diye arayıp indirebilirsiniz veya photoshop programında dosya menüsü altında otomatikleştir hdr ile birleştir seçeneğinden de yapabilirsiniz.
 

Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Ferhat bey sizin fotoğraflarınız aynı yerden çekilmiş ama güneş farklı yerlerde üç fotoğrafıda kısa sürede hemen çekmiş olmanız ve makinayı hiç kıpırdatmamanız gerekir ki iyi sonuç elde edebilesiniz .
 


Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

okbu' Alıntı:
Ferhat bey sizin fotoğraflarınız aynı yerden çekilmiş ama güneş farklı yerlerde üç fotoğrafıda kısa sürede hemen çekmiş olmanız ve makinayı hiç kıpırdatmamanız gerekir ki iyi sonuç elde edebilesiniz .
Zaten bu fotoğraf HDR gibi bir işlem için değil. Burada amaç geceyarısı zamanında güneşi fotoğraflamak. Fotoğraflar yaklaşık bir saat arayla çekildi. Ayak filan da yok elde, göz kararı. Biraz daha uykusuz kalabilseydim güneşin yükselmeye başladığını fotoğraflayabilecektim. :smiley:
 



Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz

Açıklamar için ikinize de çok teşekkürler. Tam geceyarısı 12´de resimleri çekmek için saatlerce bekledik . Bir dakika içerisinde bir kaç tane resim çektim. Güneşin gece hareket şekli heyecan verici, belirli bir yerde aşağıya doğru inmesi duruyor ve sağa doğru kaymaya başlıyor. Bir saat sonra çekilen resimde güneş daha sağda oluyor. Güneş böylece doğuş yerine doğru kayarak ilerliyor. Doğuş yerine gelince yükselmeye başlıyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,758
Mesajlar
1,523,330
Kayıtlı Üye Sayımız
166,574
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst