Ynt: Iskandinavya 2011 Gezimiz
Batuhan bey, Türkiye´de füme yapmak için fırın varmı bilmiyorum. Ben Almanya´da çok sık kullanılan ve her balık malzemeleri satılan yerde bulabileceğimiz bir fırını örnek olarak alıyorum. Aslında bir aluminyum tencerede de yapılabilir. Tencerenin iyi geniş ama fazla yüksek olmaması lazım.
Tarifi yaparken kullandığım resimleri aşağıdaki linkten aldım.
http://ralf-jessel.de/fk04.html
Önce bir kaç önemli nokta:
-Büyük balıkları (sazan tipi)enlemesine 3-4 santimetre kalınlığında dilimlere kesmek iyi olur.
-Füme fırınına konulacak talaşın çok ince kesilmiş olması ve kuru olması gerekir.
-Iğne yapraklı veya boyanmış ağaçların talaşı uygun değildir.
-Bence en iyi talaş Kayın ağacından olanıdır. Ayrıca kızılağaç, meşe, kestane ve ceviz ağaçları da uygundur.
Şimdi tarife gelelim:
1.Resim. Balıkları temizleyip yıkıyoruz. Yıkandıktan sonra
elimize her balık için bir avuç tuz alarak balığın her tarafını (içini ve dışını) iyice tuzluyoruz. Tuzun içerisine ben karabiberde koyuyorum. Izgara yaparken kullandığınız baharatlardan da, isteğinize göre biraz tuza karıştırabilirsiniz.
Önemli:Balık bir saat böyle tuzlu kalacak.
2.Resim. Bir saat tuzlu tuttuğumuz balıkları iyice yıkıyoruz. Balığın üzerinde hiç tuz kalmaması gerekir.
3.Resimde gördüğümüz gibi, eğer vaktimiz varsa balıkları bir mutfak kağıdının üzerine dizerek kurumasını bekleriz.
4.Resim. Eğer vaktimiz yoksa resimde gördüğümüz gibi, balıkları bir saç kurutma makinesi ile kurutabiliriz. Önemli olan balığın üzerinde hiç nem olmaması.