Bu kadar gerilimden ve geçen uzun süreden sonra artık ilgilenen varmı bilmiyorum ama ben bu sistemi aracıma taktırdım. Burada anlatılandan biraz daha farklı bir versiyon ama mantık aynı. Benim aldığım sistemin farklarını öncelikle yazayım.
Öncelikle saf su kullanılmıyor. Suyun içine, sıcak iklimde potasyum hidroklorid (yanlış hatırlıyor olabilirim zira kimyayla aram çok iyi değil), Soğuk kış aylarında ise bu kimyasala ilave olarak etil alkol ekleniyor.
750ml. kapasiteli sıvı kabına sahip ve bu sıvı 4-5000 km. kadar gidiyormuş.
Dakikada 200ml gaz üretiliyor ve bu işlem için 1,8-2,5Amper arasında akım çekiliyor.
Motor çalıştıktan 30 saniye sonra sistem devreye giriyor.
Bu sistemde Oksijen sensörü olan olmayan ayrımı yok.
Sistem kurulduktan sonra LPG ayarına gidip buharlaştırıcı basıncı 0,8-0,9 bar’a gaz miktarı da normalin %15 altına düşürüldü.
Bu işlemden sonra araca chip tuning uygulandı. Chip tuning ile 9 derece ateşleme açısı avansa alındı. Bu işlem performans için değil, yakıt ekonomisi hedeflenerek yapıldı.
Chip tuning ve LPG ayarı öncesinde araba korkunç bir torka sahip oldu, LPG ayarı sonrasında (gaz miktarı ve basınç düşürülmüş olmasına rağmen) bu tork değişmedi. Hatta LPG ayarı yapan usta bu değerlerle bu araba gitmez, zorladığında hemen benzine geçer dedi ama böyle bir şey olmadı. Chip tuning ayarı sonrasında sanki tork biraz azaldı gibi ama beklide öncesine çok zorlamam sebebiyle şanzıman kaçırmaya başlamış olabilir zira arabamın şanzımanı bakım istiyor, uzun yokuş çıktıktan sonra şanzımandan yanık kokusu geliyor. Yarın sabah soğukken tekrar deneyeceğim.
Yakıt tasarrufunu cumartesi günü Çorlu’ya gidip geldiğimde net olarak göreceğim. Geçen cumartesi aynı yolda bir depoyla (55lt simit 45lt dolu) 218km gittim.
Toplamda 1000 TL Büyük boy Hidrojen sistemi + 600 TL chip tuning (opsiyonel aslında) ödeme yaptım. Normalde chip tuning tek başına benzinli araçlar için 800TL dizel araçlar için 600 TL. kit ile birlikte alındığında, benzinli araçlar için 600TL., dizeller için 500 TL.