Hayatı İdame Teknikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 329
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 250,964

Etiketler
Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

çamlıbel' Alıntı:
Haklısınız. Zaten Serdar KILIÇ'ta bu konunun eğitimini vermek için bu programı yapıyor, ve bahsettiğiniz gibi yenilebilecek bazı bitkileri de tanıtıyor. Selamlar.
selam bu program ntv demi çıkıyor ? ismi nedir?
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

evet ntvde Doğada Tek Başına diye bir program çarşamba günü akşam 9 gibi yayınlanıyor izlemenizi tavsiye ederim...
 





Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

tuncel' Alıntı:
selamlar benim anlamadığım insan isteyerek hayatı idameye maruz kalmaz bu söylenilen malzemeleri her zaman yanımızda bulunduramayız bence doğada bulunabilecek bitki türlerinin ne gibi hayati önem taşıdığını paylaşmalıyız gerisi hikaye...

Bu başlık altında en doğru tespiti tuncel arkadaşımız yaparak özetlemiş. Doğada hayatta kalma çok geniş bir konu ve kimse pusulayla veya victorinox'la her zaman dolaşmaz. Ama böyle bir durumda yapılacakları dağcılık ve doğada geçirdiğim tecrübelerle, özellikle yaşlı avcılardan öğrendiklerimle burada kabaca sıralamaya kalksam bile çok uzun bir yazı olur. Zaten bir çoğunu değerli arkadaşlar dağınıkta olsa mesajlarında zikretmiş. Yer, zaman ve imkanlara göre yapılabilecekler sürekli değişir. Gerçek bir hayatı idameden konuşacaksak bu normal bir insanın şehir kıyafetleriyle ve insanların %90'nnının cebinde bulunabilecek malzemelerle yapılabilecek şeyler olmalıdır. Tiryaki çakmağıyla ateş yakmak belki bu başlıkta anlatılabilir ama kimyasallar hakikaten anlamsız kalıyor. Onca malzemeyi Macgayver gibi karıştırmak yerine, sigara içsende içmesende, cebine, arabana bir çakmak koymak daha mantıklı. Doğada bir şekilde hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda kaldın ! Tek misin ? başkaları var mı ? aranızda yaralı var mı ? hepinizden çıkan toplam malzeme nedir ? şartlar nedir ? yanındakinin akli ameleleri ne durumda ? Bunlar herşeyi değiştirir.

Gece kutup yıldızıyla gündüzse saat ve güneşle, gölgeyle, gölge boyuyla yön ve zaman tayini yapmak temel olarak bu başlığın açılış amacına uyuyor. Peki ya hava gece ve gündüz kapalıysa nasıl olacak ? Diyelim yönümüzü tayin ettik. Karşı tepe kuzey ! bunun bize faydası nedir ? kuzey yönünde bir yerleşim olup olmadığından emin değilsek ki çoğu zaman insanlar emin değildir, yön tayinininde anlamı yok.

Doğada yerel bitkilerden hangisi yenir ? Buraya koca bir liste yapsak, bununda bir anlamı yok. 20 yaşında bir adam düşün şehirde büyümüş, çiçekçiden sevgilisine orkide almak istese, eline açılmamış beyaz gül tutuştursalar farkı anlayamayacak kadar doğadan uzak. Bu adama hayatta kalmak için yer fıstığı bulacaksın diye buraya yazsak, zaten adam fıstığı aramaya şimdi başlasa, 20 sene sonra anca bulacak. Bulsa yerfıstığı olduğunu anlayamayacağı için tekme vurup geçecek. Demek ki cilalı bir doğada hayatta kalmak için yenecekler listesi yapsak bu da pratikte faydasız.

Temel olarak sadece şunu diyebiliriz. İçinde su barındıran bitki ve her türlü meyveyi bir miktar yiyebilirsiniz. Ama şu şartla; önce kıracaksın, ve sıvısını cildine sürüp bir süre bekleyeceksin, cildin reaksiyon vererek kızardıysa yenemez. Cildin kızarmadı, yine yiyemezsin. Bu defa dilinin ucuyla hafifçe dokunacaksın. Dilinin vereceği tepkiye bakacaksın ! Acımtıraksa, yakarsa, uyuşturuyorsa yenemez... Bu testlerden geçiyorsa az bir miktar yutup min 30 dakika bekleyeceksin... ters tepki almıyorsan sadece açlığını bastırmak için yiyebilirsin. Bitkilerde canlıdır ve doğada hayatta kalmak için savunma olarak zehir üretirler. Bunu da bize acımtırak tatlarıyla, kırıldıklarında salgıladıkları sütümsü sıvılarıyla bildirirler.
Bildirirler ki anlamadan onu yemeğe devam edip, kendisine daha fazla zarar vermeyesin. Ancak tohum içeren ve doğada üremelerini sağlayan meyveleri hayvanların ve kuşların yemeleri için cazip olsun diye tatlım tırak tatlardadır. Bu tat hayvanlara hoş geldiği için hayvanlarca yenir ve dışkıyla çok uzaklarda yeniden tohumlanırlar. Bu iki taraflı bir faydalanmadır. Bu temel mantıkla hareket ederseniz doğada aç kalmazsınız !!!
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri


Ateşi yakanken rüzğarın yönüne dikkat edin yoksa sizi yaktığın ateşi yakacağın şeylerin dışına değil içine üflesin yoksa gilserinde kurtaramaz,kibritte.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

Alie fertlerimden bir gurup bundan iki sene önce kış mevsiminde Bulgaristan'a gitmişti. Şehirler arasında kırsalda tutuldukları kar fırtınasına Honda CRV araçları saplanıp kalmıştı. Etrafta yardım alacakları kimse olmadığı gibi 8 saattirde tüm yerel birimleri aramalarına rağmen yardım gelmemişti. İşte bu anları videoya kaydetmişler. Sahnelerden birinde araçtaki gençlerden biri ön cama doğru yükselmeye başlayan karı temizlemek ve kapıların açılabilir kalmasını sağlamak için araçtan iniyor. Video kaydında görünmeyen genç kısa, bir süre sonra araca kırık bir kürek sapı ve parçalanmış jeans pantlonla dönüyor. Kayıtta içerdekiler soruyor ne oldu diye ? "Önce kürek elime yapıştı, kurtarmak için kara vurdum, kırıldı sapı elimde kaldı !" Pantlonuna ne oldu peki "İçeri karlı pantlonla girmememk için elimle jeans pantlonuma vurdum. Pantlonum cam gibi dağıldı." Tüm bunlar sadece gencin dışarda durduğu bir kaç dakika içinde oluyor. İmkan olursa videodan bir parçayı kendilerinden isteyip buraya ekleyeceğim. Kurtulma öyklerine gelince...

Bakıyorlar ki herşey hızla tükeniyor ve fırtına şiddetini arttırarak gün geceye dönüyor. Telefonla aranan yerel yetkililer müspet konuşmuyor. Benzin ve sınırlı erzak tükeniyor. Son bir şans diyerek kar felaketi hakkında sürekli uyarı yapan ulusal bir radyo kanalına bağlanıyorlar. Kendilerini fırtınada mahsur kalmış Avrupalı bir parlementer ve ailesi olarak tanıtıyorlar. 18 ve 20 yaşlarında olan çocuklarının yalan beyanla küçük bir çocuk ve bebek olduğunu ifade ediyorlar. Avrupa birliğine girmiş bir ülkede bu durumda kaldıklarına inanamadıklarını ifade eden ajite edici kelime kullanıyorlar." İşte bu konuşma bir anda tüm Bulgar yetkililerin aklını başına getiriyor. Bulundukları bölgeye askeri paletli iki araç gönderiliyor ve kurtarılıyorlar.

bunu şunun için anlattım, her an insan hayatı idame ettirmek zorunda kalabilir ve böyle bir durmda şartları iyi muhakeme ederek zekice şeyler yapmak hayatınızı kurtarır.
 

Ynt: Hayatı İdame Teknikleri

iyi fikir ve zekice yalanın caiz olduğu yerdir bu haydutlatda kendilerinii medeni sanıp insanları dondurmaya gayret ediyorlar.bu aslında tam bir ibret in resmidir.
 












Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,676
Mesajlar
1,521,980
Kayıtlı Üye Sayımız
166,526
Kaydolan Son Üyemiz
Tuncaytuna02

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst