Ynt: Hayatı İdame Teknikleri
tuncel' Alıntı:
selamlar benim anlamadığım insan isteyerek hayatı idameye maruz kalmaz bu söylenilen malzemeleri her zaman yanımızda bulunduramayız bence doğada bulunabilecek bitki türlerinin ne gibi hayati önem taşıdığını paylaşmalıyız gerisi hikaye...
Bu başlık altında en doğru tespiti tuncel arkadaşımız yaparak özetlemiş. Doğada hayatta kalma çok geniş bir konu ve kimse pusulayla veya victorinox'la her zaman dolaşmaz. Ama böyle bir durumda yapılacakları dağcılık ve doğada geçirdiğim tecrübelerle, özellikle yaşlı avcılardan öğrendiklerimle burada kabaca sıralamaya kalksam bile çok uzun bir yazı olur. Zaten bir çoğunu değerli arkadaşlar dağınıkta olsa mesajlarında zikretmiş. Yer, zaman ve imkanlara göre yapılabilecekler sürekli değişir. Gerçek bir hayatı idameden konuşacaksak bu normal bir insanın şehir kıyafetleriyle ve insanların %90'nnının cebinde bulunabilecek malzemelerle yapılabilecek şeyler olmalıdır. Tiryaki çakmağıyla ateş yakmak belki bu başlıkta anlatılabilir ama kimyasallar hakikaten anlamsız kalıyor. Onca malzemeyi Macgayver gibi karıştırmak yerine, sigara içsende içmesende, cebine, arabana bir çakmak koymak daha mantıklı. Doğada bir şekilde hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda kaldın ! Tek misin ? başkaları var mı ? aranızda yaralı var mı ? hepinizden çıkan toplam malzeme nedir ? şartlar nedir ? yanındakinin akli ameleleri ne durumda ? Bunlar herşeyi değiştirir.
Gece kutup yıldızıyla gündüzse saat ve güneşle, gölgeyle, gölge boyuyla yön ve zaman tayini yapmak temel olarak bu başlığın açılış amacına uyuyor. Peki ya hava gece ve gündüz kapalıysa nasıl olacak ? Diyelim yönümüzü tayin ettik. Karşı tepe kuzey ! bunun bize faydası nedir ? kuzey yönünde bir yerleşim olup olmadığından emin değilsek ki çoğu zaman insanlar emin değildir, yön tayinininde anlamı yok.
Doğada yerel bitkilerden hangisi yenir ? Buraya koca bir liste yapsak, bununda bir anlamı yok. 20 yaşında bir adam düşün şehirde büyümüş, çiçekçiden sevgilisine orkide almak istese, eline açılmamış beyaz gül tutuştursalar farkı anlayamayacak kadar doğadan uzak. Bu adama hayatta kalmak için yer fıstığı bulacaksın diye buraya yazsak, zaten adam fıstığı aramaya şimdi başlasa, 20 sene sonra anca bulacak. Bulsa yerfıstığı olduğunu anlayamayacağı için tekme vurup geçecek. Demek ki cilalı bir doğada hayatta kalmak için yenecekler listesi yapsak bu da pratikte faydasız.
Temel olarak sadece şunu diyebiliriz. İçinde su barındıran bitki ve her türlü meyveyi bir miktar yiyebilirsiniz. Ama şu şartla; önce kıracaksın, ve sıvısını cildine sürüp bir süre bekleyeceksin, cildin reaksiyon vererek kızardıysa yenemez. Cildin kızarmadı, yine yiyemezsin. Bu defa dilinin ucuyla hafifçe dokunacaksın. Dilinin vereceği tepkiye bakacaksın ! Acımtıraksa, yakarsa, uyuşturuyorsa yenemez... Bu testlerden geçiyorsa az bir miktar yutup min 30 dakika bekleyeceksin... ters tepki almıyorsan sadece açlığını bastırmak için yiyebilirsin. Bitkilerde canlıdır ve doğada hayatta kalmak için savunma olarak zehir üretirler. Bunu da bize acımtırak tatlarıyla, kırıldıklarında salgıladıkları sütümsü sıvılarıyla bildirirler.
Bildirirler ki anlamadan onu yemeğe devam edip, kendisine daha fazla zarar vermeyesin. Ancak tohum içeren ve doğada üremelerini sağlayan meyveleri hayvanların ve kuşların yemeleri için cazip olsun diye tatlım tırak tatlardadır. Bu tat hayvanlara hoş geldiği için hayvanlarca yenir ve dışkıyla çok uzaklarda yeniden tohumlanırlar. Bu iki taraflı bir faydalanmadır. Bu temel mantıkla hareket ederseniz doğada aç kalmazsınız !!!