Ynt: Hayallerimizdeki Karavan
öncelikle tüm forum üyelerine tekrar merhabalar, hazır böyle güzel bir başlık bulmuşken ben de hayallerimdeki karavanı anlatayım. aslında adı hayal olunca 10 metrelik şasi üzerine otokar doruk 215t midibüsü fabrikadan koltuksuz çıplak olarak alıp karavana çevirmek hayalim ama bu biraz falza "hayal" gibi geliyor
yapmayı planladığım karavan ise bazı sorunların üstesinden nasıl geleceğimi hala tam netleştirememiş olsam da ana hatlarıyla belli
müsadenizle anlatayım, hem nasıl bir karavan istediği konusunda henüz karar verememiş arkadaşlar için de bir öncelik sırası yapmalarına yardımcı olur sanırım.
öncelikle panelvan olarak ya iveco daily h3 (yüksek tavan) ya da yeni kasa fiat docato maxi 17 metreküp olacak, ikisi arasında henüz net karar vermiş değilim özellikle iveconun iç uzunluğunun ducatodan 50 cm fazla olması kafamı karıştırıyor, ducato içinse 2012 yi bekleme mecburiyeti var ??? velhasılı henüz içinden çıkabilmiş değilim, şimdilik artıları ve eksileriyle iki araca da eşit mesafedeyim iki araç da karavandan beklentilerimi % 70 % 80 karşılıyor, ikisinin karışımı bir araç bulamazsam birinden birini seçicem en sonunda
tanışma bölümünde değindiğim gibi ben bir sihirbazım, yani karavanım aynı zamanda benim kulisim olacak, sahne malzemelerim kostümlerim vesaire için ciddi bir bagaj alanına ihtiyacım var, bu nedenle arkaya enlemesine yerleştirilmiş altı depo 120*180 iki kişilik yatak olucak, araç tercihini iveco yönünde yaparsam aracın eni dar olduğu için sitenizde gördüğüm cam hizasından genişletme bombesi yaptırarak yatak için istediğim ölçüye ulaşıcam. karavanı iki kişinin çok rahat yatıp hareket edeceği biçimde düzenliyeceğim, yani karavan iki kişilik olacak, oturma grubunu da yatak olabilecek biçimde tasarlayıp gerektiğinde üçüncü bir yetişkinin de karavanda konaklamasını sağlicam.
itiraf ediyorum oldukça konformist bir adamımdır, yanisi çadır hayatı dar yerler pek bana göre değil, bir düşünürün söylediği gibi " siz bana konforumu verin, ben gereksinimlerim olmadan da yaşarım "
bu nedenle panelvanı yüksek tavan istiyorum çünkü yatak altı baza aldı bütün depolama alanlarına ihtiyacım olucak, dolayısıyla atık su temiz su depolarını, yaşam akülerini aracın altına ve tabanı tükseltip tabanın altına koyucam ( örn: levent beyin camperi ) karanvanımın bana dışarıya hiç ihtiyaç duymadan en az 5 gün yaşam desteği verebilmesi gerekiyor, ve sahneden sonra mutlaka duş alma ihtiyacım olacağından su depoları mümkün olduğunca büyük olacak yaşam akülerim de buna uygun biçimde yüksek amperli olacak, elektirikli aletlerimin tamamı 12 v olacak ayrıyeten invertör kullanmak istemiyorum. mümkünse araçta lpg tüpü bulundurmamak bütün ihtiyaçlarımı 12 v elektirikli cihazlarla gidermek istiyorum ama sıcak su ihtiyacını gidermek için mutlaka lpg li bir sisteme ihtiyacım olacak gibi görünüyor, ayrıca elektirikli ocakların performansları kullanışlılığı konusunda da net bilgi sahibi değilim, bu konularla ilgili yeri geldikçe sizlerin bilgisine başvurucam. klima olmazsa olmazlarımdan, tabii ki 12 v bir sistem olacak, buz dolabı olarak yusuf beyin camperine koyduğu 12 v komprasörlü bir modelde karar kırdım, ısınma sistemi webasto olucak ama hangi tip henüz karar vermiş değilim inceliyorum, diğer seçenekleri göz önüne alınca en mantıklısının bu sistem olduğuna karar verdim. 12 v lcd tv ve otomatik karavan uydu anteni olucak, izolasyon konusunda çok düşündüm ve atilla beyin yöntemiyle yusuf beyin yöntemini birleştirerek yani alüminyumlu cam elyafı kullanarak ve kaplamayı mastikleyerek izolasyonu halledicem ama nacizane benim eklemem izolasyonu yaparken cam elyafının üzerini sprey bir malzemeyle ya da izolasyon naylonuyla bir tabaka sağlamlaştırıcam. dolap ve dopolama alanları konusunda yüksek tavanın avantajından faydalanarak çepe çevre tavan dolapları kullanıcam, ayrı bir elbise dolabı kullanmicam, forumda gördüğüm yatak altı elbise dolabı bana muhteşem bir fikir gibi görünüyor kostüm asmak derdimi o şekilde çözerek dolap yerini oturma grubuna katıyorum. bu sayede biraz daha geniş ve ferah bir alan elde etmeyi planlıyorum. camperimin iç yerleşimi konusunda amerikayı yeniden keşfetmeye gerek duymuyorum açıkçası, çok örneğini gördüğüm ortadan banyo ya da öncen banyolu bir düzenleme ile klasik bir düzen yapmayı planlıyorum. mutfak alanı benim için ikinci planda ama banyo çok önemli çok dar bir banyo düşünmüyorum mümkün mertebe banyoyu geniş tutucam, tabii araç içi ferahlığı mümkün olduğunca feda etmeden. tuvalet konusunda ise ellerimi kirletmek işime gelmiyor açıkçatı, portatif tuvaletler ve kasetli sistemler pek bana göre değil, onun yerine tuvalet atıklarını direk atıksu deposuna yollicam. yanılmıyorsam levent bey de kendi karavanında bu şekilde yapmıştı. atık su deposunun boşaltımı için parçalayıcı kimyasallar kullanmak mecburiyet olucak bu şekilde ama önemli değil bence. su tesisatı için dakikada 11 litre basab bir hidrofor araç altına titreşim ve ses yapmasını önleyecek biçimde monte edilecek. araç içi açık bir renk olacak, görsel kaliteyi elimden gelen en yüksek seviyede tutmaya gayret edicem.
teknik ayrıntılar özetle bu şekilde, açıkçası ihtiyaçlarımı ve beklentilerimi en iyi karşılayacak kombinasyonu bütçemin elverdiği biçimde uygulamayı, paramın bittiği yerde idareten bir parça takmak yerine paramı denkleştirene kadar imalata ara vermeyi planlıyorum, sitenizden edindiğim bilgiler sayesinde pek çok ayrıntı şekillendi bile, kalan ayrıntıları da sizlerin bilgisi ve tecrübeleriyle şekillendirip sonrasında hayallerimdeki karavana ulaşmak için kolları sıvayacağım
evet arkadaşlar, yapacağım karavan basitçe böyle olacak, her türlü yorum, eleştri ve önerilerinize ihtiyacım var, çünkü itiraf etmek gerekirse hayatımda bir karavana binmiş değilim henüz