Gezenbilir Suriye Gezisi; Şam, Malula, Humus, Palmira, Halep, Hama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan koza Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 175
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,610
Ynt: Gezenbilir Suriye Gezisi; Şam, Malula, Humus, Palmira, Halep, Hama

Palmyra da yaşadıklarımızı ve fotoğraflarımızı paylaşmadan önce beni neden bu kadar heyecanladırdığından bahsedim…

Palmyra çölün ortasında bizim Efes harabelerimize benzeyen,dev sütunlardan ve antik kalıntılardan oluşan bir şehir.Şehirin kuruluşunun 19.YY dayandığı düşünülüyor.Bu şehri internetten araştırırken bir yazıda kendinizi lejyonerler gibi hissedeceksiniz ifadesi beni çok etkilemişti.Ama en çok etkileyen ve kadın olmakla bir kez daha gurur duymamı sağlayan ise çöl kraliçesi Zenobia oldu..Zenobia’ya ve Palmyra beraber anılıyor.Bu güzel çöl kraliçesinin hikayesini bilmeden Palmyra’yı anlamak pek mümkün değil…Bu yüzden ben öncelikle internette bulduğum ve çöl kraliçesi Zenobia ile Palmyra’nın efsaneleşmiş hikayesini sizinle paylaşmak istiyorum…

Palmira şehrinin kraliçesi Zenobia. Selahattin Eyyubi ile birlikte Suriye topraklarının en önemli iki isminden biri. Zenobia nın babası Roma vatandaşı da olan bir Bedevi soylusu ve Palmiralı bir senatör. Annesi doğumda ölen Zenobia nın eğitimine çok önem veriyor. Mısır dilini, Yunancayı, Aramiceyi ve Latinceyi konuşabilen Zenobia, tarihe çok meraklı, Homer ve Plato yu okuyor. Kervanlarla bölgedeki diğer yerlere seyahate çıkıyor. İçki içmeyi seven, avlanmaktan çok keyif alan ,güzel akıllı ve çok çekici bir kadın. 258 yılında, 20 yaşına geldiğinde Palmiranın kralı 60 yaşındaki Septimus Odaenathus ile evlenir. Romalılardan nefret eden Zenobia bu evliliği iktidara ulaşmada bir amaç olarak görmektedir. Odaennathus un ikinci evliliğidir. Tahtın varisi ise kralın ilk evliliğinden olan oğlu Hairan. 266 da Zenobia nın kendi oğlu doğar, Adı Tanrıçanın armağanı anlamına gelen Vaballathus tur. Bir yıl sonra 267 de hem kral hemde oğlu suikaste uğrarlar. Bu ölümlerden Zenobia ne kadar sorumludur çok bilinmez.

Oğlu kral ilan edilir ancak henüz çok küçük olduğu için Zenobia onun adına yönetimi eline alır. Kocası hayattayken meclis toplantılarına katılarak, hatta hasta olduğu zamanlarda onun adına meclisi bizzat yöneterek siyaseti öğrenmiştir.

Bu sırada Romalılar zor durumdadır. Gotların kuşatması ellerini kollarını bağlamış durumdadır. Bu fırsattan yararlanan Zenobia Doğu Roma imparatorluğunu Sasanilerden korumak adına yeni bölgelerin işgaline başlar. Çok iyi bir binici ve ordusundaki askerlerle beraber, gerektiğinde 5-6 kilometreyi sorunsuzca yürüdüğü yazılmıştır. Ankara, Kadıköy, Filistin ve Lübnan a kadar gider. Antakya yı işgal ettiğinde Roma ya burayı senin adına işgal ettim diye mesaj yollar. Daha sonra İskenderiyeyi de alır ve burada affedilmez olanı yaparak kendi ve oğlu adına para bastırır. Bu Romaya karşı başkaldırının tam adıdır. Bir süre sonra Roma ya tahıl sevkiyatını da durduracaktır. Amacı Romayı yıkıp, iktidarı Palmira ya taşımaktır.

Tam da bu sırada, hep söylendiği gibi kaderin bir cilvesi olarak Gotlar Roma kuşatmasını kaldırırlar. Bunu duyan Zenobia Roma ya bağlılık mesajını gönderir ama artık Roma ona güvenmemektedir.

Roma imparatoru Aurelian yüzbin kişilik bir ordu toplayarak Palmiraya hareket eder, Zenobia onu Anadolu da beklemektedir ancak kendi ordusu yirmibin kişiliktir. Zenobia geri çekilmek zorunda kalır. Nihayet Roma Palmirayı kuşatır, ancak Kraliçe gerekli hazırlıkları yapmıştır. Her gece şehrin meydanlarında ziyafetler verip, eğlenceler düzenlemekte adeta Romalılar la eğlenmektedir. Ancak Romalıların çevredeki Bedevilerle işbirliğine gitmesi Zenobia nın planlarını bozar. Bir gece gizlice bir deve sırtında şehirden ayrılarak eski düşmanı Sasaniler le anlaşmak üzere yola düşer, ancak Fırat nehri kıyılarında yakalanır.

Tüm gururuna karşın şehrini kurtarmak adına Roma imparatoru önünde diz çöker, kendisinin değil ama Palmira nın bağışlanmasını ister. Çok sevdiği şehrinin yıkılıp yağmalanması en büyük korkusudur. Aurelian onun bu isteğini kabul eder, oğlu ile birlikte esir alınarak Roma ya doğru yola çıkartılır. İstanbul boğazını geçerken oğlu öldürülür. 274 yılında altın zincirlere vurulmuş olarak Roma da ortaya çıkacaktır. Onun güzelliğinden ve zekasından çok etkilenen Aurelian ona Tivoli yakınlarında bir villa verir.

Zenobia nın bundan sonraki hayatı için iki farklı hikaye var. İlki hikayeye göre; Zenobia Romalı bir yönetici ve senatör ile evlenerek, büyük bir lüks içinde yaşamış, Roma aristokrasisi içinde bir filozof ve sanatçıların koruyucusu olarak hayatını sürdürmüştür. Bu evliliğinden kızları olduğu ve onların da önemli Romalı asillerle evlendiği söylenir.

İkinci hikaye ise bir süre imparatorun metresi olmak zorunda kalan Zenobia nın, Aurelian ın yeni bir Sasani seferine çıktığı sırada Trakya da suikaste gitmesinden sorumlu olduğu, ve bunun ardından da intihar ettiğidir.

Palmira da ise, Zenobia ayrıldıktan sonra bir ayaklanma ortaya çıkar. Daha önce şehri affetmiş olan imparator bu kez acımasız davranır ve Roma ordusu geri gelerek Zenobia nın sevgili şehrini yıkıp yağmalar ve büyük ölçüde harabeye çevirir.

Etiketler

Geçmişini hayranlıkla okuduğum Zenobia’nın sonu ile ilgi ikinci varsayım daha aklın yatkın geliyor …En azından ben boyle olmuş olmasını umud ediyorum…

17 YY da halkın tamamen terk etmeye başlaması ile hayalet şehre dönen Palmyra uzun yıllar çölün ortasında kimselerden habersiz bu zamana kadar gelmiş..Son 1 yıldır ziyaretçisi olmaya başlayan şehir gerçektende beni Suriye’de en çok etkileyen yer oldu…Turizme açılmaya başlayan şehirde çok sayıda otel inşaatı göze çarpıyor…Birkaç yıl içinde şimdiki dokusunu kaybedeceğini düşünerek henüz bu kadar bakirken görebildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum…

Son bir not;Palmyra’da Mayıs’ın ilk haftasında gerçekleştirilen, ilki geçen sene yapılan ve gelenekselleştirmek adına çaba harcanan birde festival yapılıyor..Festival kapsamında yöresel etkinlikler yapılırken bunlardan bize en enteresan geleni ise deve yarışları oldu …

palmyra
konyaya alisik olduumdan pek yabanci gelmedi
ama umarim ki kozacım
ekleyecein
dier fotoğraflarda
o antik kenti goreceğiz :smiley:
o nasil kahvalti
su yemek resimlerini eklemeyin artik gozunuzu seviim
aciktim burda :smiley:)
kirmizilarin da yakistiginiz soylemeden gecmek olmazdı
mırralar gelio falan
saraylarda kalmissiniz siz be wala
:D

Herbert Schmalz'ın ünlü Zenobia tasviri tablosu

ZenobiaHerbertSchmalz.jpg

suriye neymiş boyle yahu
mısırın gizemini silip supurdu
bu topraklarda mistisizm var
bu topraklarda özgürlük var
esen çöl rüzgarlarının sıcaklığında çünkü
içilen her mırra
tanısılan her insan :smiley:

Palmira'nın harabeye dönmeden önceki halinin maketi..Maket Palmira'daki müzede sergilenmekte..

DSC_6185.jpg

Bir arkadaşım;güneş çölde bir başka güzel batar demişti.Az bile söylemiş...

Palmira'da günbatımı

DSC_6276.jpg

DSC_6277.jpg

DSC_6279.jpg

DSC_6282.jpg

DSC_6284.jpg

DSC_6286.jpg

DSC_6299.jpg

DSC_6300.jpg

DSC_6302.jpg

Ve koskoca çölde,Zenobia'nın Palmira'sında sadece 4 Gezenbilirci kalmanın sevinci ile halaya durduğumuz an ;D ;D ;D

DSC_6338.jpg

gercekten etkileyici . . .

sabah güneşin doğuşu
akşam güneşin batışı
kim fark edebilir
aslında aynı olduğunu
nefes almanın da, soluksuz kalmanın da ;)

Sanirim ben Bosnadayken pek fotograf cikmayacak benden :(

Dun, bu aksam yukleyecegim diye yazdim fakat vakit yok, arkadaslar pesimde :D

Bir kac foto yukleyip, kaciyorum :smiley: Ama, Turkiyeye dondugumde listeleyecegim fotolari ;)

Deep' Alıntı:
Süper fotoğraflar, ellerinize sağlık :smiley: Mayısta bir tur yapalım Kızıldeniz'e inelim derim, Ürdün'de görülecek çok şey var, Lut gölü, Wadi Rum, Wadi Petrus ve tabii ki Akabe'de dalış :smiley: Suriye'de de beklediğimden çok daha fazla yer varmış görülecek

Ben bu yıl planlıyorum bir gezi, Mayıs sonuna doğru yaklaşık cumadan, pazara 9 gün sürecek İstanbul - Antakya - Suriye - Lübnan - Ürdün gezisi. Arabayla gitmek istiyorum. Gerekli evrakları hazırlamak ve vizeler için baya vakit ayırmam gerekecek ama bence değer. Daha önce Antakya'da çok vakit geçirdiğim için orada takılmayacağım, Suriye'de de Lazkiye - Şam ve Palmira planlarım dahilinde, Halep'te de baya vakit geçirmiştim çünkü. Lübnan gerek Beyrut gerekse tarihi yerleri nedeniyle en az 2-3 gün ayrılması gereken bir yer. Ürdün ise özellikle Kızıldeniz nedeniyle çok ilgimi çekiyor.

Gezi notlarınızı ilgiyle takip ediyorum elnize sağlık ;)

Çok güzel bir gezi olmuş dostlar. Darısı gitmeyenlerin başına :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR