Gezenbilir Suriye Gezisi; Şam, Malula, Humus, Palmira, Halep, Hama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan koza Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 175
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 60,618
Ynt: Gezenbilir Suriye Gezisi; Şam, Malula, Humus, Palmira, Halep, Hama

Otelden Peygamber Efendimizin torunu, Hz. Ali'nin kızı ve Hz. Hüseyin'in şehid edilirken yanında bulunan ve esir alınan Hz. Zeynep için yapılmış bir cami ve bu caminin ortasında bulunan Sitti Zeynep Türbesi'nin yolunu tutuyoruz...

DSC_5524.jpg

DSC_5502.jpg

DSC_5500.jpg

Camiye başörtülerimiz ile girmemize rağmen bir kadın ısrarla bizi almak istemiyor.Sonradan anlıyoruz ki elinde tuttuğu kara çarşafları giymek mecburiyeti varmış...

DSC_0310.jpg

Caminin kubbesi ve içine 5 ton altın katıldığı söylenmekte .....

DSC_5506.jpg

Hava oldukça rüzgarlı ,biz çarşaf konusunda tecrübesiz olunca üstelik ben henüz fotoğraf makinam üzerinde hakimiyetimi sağlıyamamışken çarşafla boğuşmaktan fotoğraf çekemiyorum ve bir süre sonra pes ediyorum :(

DSCF3637.jpg

Bu arada hemen belirtim tüm bu dombili halime rağmen taliplerim vardı sanırım ;D

Cami çıkışı hemen karşımıza çıkan pazarı geziyoruz….

DSC_5542.jpg

Dikkatimizi (özellikle Fundanın) çeken bir başka şey ise her yerde Beşer Esad’ın fotoğraflarının olması….Duvarlarda,otomobillerin camlarında ve hatta telefon kulübelerinde…

Etiketler

Fotograflar ve anlatım çok hoş.
Fakat, Sanırım sensörünüzün temizlik zamanı gelmiş. :(

çarşaflar çok yakismis
e ne de olsa hazirlik yapmak lazim artik
yakinda bizde de yeni moda olcak ya :D :D :D
sedat paşamın da duruşu değişmiş vala sağında solunda hurileri
heheheh :D

Bir hafta oldu daha Suriye'ye giriş yapamadık, yok triptik, yok vize, ben diyorum sallıyorlar diye ;D ;D ;D

phobios' Alıntı:
Bir hafta oldu daha Suriye'ye giriş yapamadık, yok triptik, yok vize, ben diyorum sallıyorlar diye ;D ;D ;D

biz Suriye'ye girdik te sen nerede takıldın kaldın acaba ??? ;D ;)

Evet girmişler tamam, resimler anca göründü bende ne hikmetse :p :p :p :p

Kozacım fotoğraflar çok güzel , hiç amatörüm falan deme :D anlatım da çok iyi gidiyor , yalnız bir şey takıldı kafama , kara çarşafları giymek neden zorunlu oluyor ? Suriye cumhurbaşkanı Başer Esad ' ın eşi bile açık ....

Yiyenbilirciler olarak sabaha karşı mola yerinde atıştırdığımız ;D pidelerle ve Malula’da ikram edilen ekmekten başka bir şey yemediğimizi fark ediyoruz.Daha önce Suriye gezisi yapmış olan Gezenbilir üyemiz sevgili kararangeyiğin tavsiyesini hatırlayarak Ebu Kemal’e doğru yola koyuluyoruz ;D

DSC_5653.jpg

Yemeklerin bir kısmı ;) diğerlerinin fotoğraflarınıda arkadaşlar yükler artık :smiley:

DSC_5630.jpg

DSC_5627.jpg

DSC_5626.jpg

DSC_5625.jpg

DSC_5631.jpg

ceranus' Alıntı:
kara çarşafları giymek neden zorunlu oluyor ? Suriye cumhurbaşkanı Başer Esad ' ın eşi bile açık ....

Sadece bazı kutsal mekanlarda geçerli olan bir uygulama bu. Büyük camilerin falan avlularında diğer şekilde gezilmesine izin vermiyorlar, kapıda bekleyen birileri girmek isteyen bayanların eline bu çarşafları tutuşturuyor. Dışarıda kadınlar diledikleri şekilde dolaşıyorlar...

ceranus' Alıntı:
Kozacım fotoğraflar çok güzel , hiç amatörüm falan deme :D anlatım da çok iyi gidiyor , yalnız bir şey takıldı kafama , kara çarşafları giymek neden zorunlu oluyor ? Suriye cumhurbaşkanı Başer Esad ' ın eşi bile açık ....

Sevgili Zerrin sanırım yanlış ifade ettim :smiley:
bu kara çarşafları giyme zorunluluğu sadece muhterem zatların türbelerinin bulunduğu camilerde zorunlu ;)
Suriye'de genel olarak kapanma zorunluluğu yok ama kadınların büyük bir çoğunluğu kapalı hatta karaçarşaflı.Bu daha çok gelenekselleşmesinden kaynaklanıyor.Malula'da çekilen Suriye'li gençlerin fotoğraflarında da görüldüğü gibi özellikle gençlerin giyim-kuşam konusunda bizim ülkemizden farkları yok ;)

İkinci rotamız Hicaz Tren İstasyonu.Bu gün hala hayata geçirilmek için çaba sarfedilen Hicaz Demiryolu Projesi'ni ilk olarak Osmanlı Padişahı 2.Abdulhamid ortaya atar.Hicaz Demiryolu İradesi'ni 2 Mayıs 1900 tarihinde yayınlar ve yapımına 1 Eylül 1900 da başlanır.Bu proje Bağdat demiryolu hattının devamıdır ve 2 demiryolu birleşince İstanbul,Şam üzerinden kutsal Mekke ve Medine'ye bağlanacaktır.O dönemdeki hesaplara göre İstanbul'dan Mekkeye ulaşım 120 saatte gerçekleşecekti.Bu projenin bir diğer amacınında Yemen ve Hicaz'da Osmanlı'yı güçlendirmek,Mısır'da Osmanlı nüfusunu arttırmak ve askerleri bu bölgelere güvenli bir şekilde sevketmek olduğu söylenmektedir.

DSC_5702.jpg

DSC_5662.jpg

DSC_5689.jpg

Üçüncü durağımız Hamidiye Çarşısı.1863 yılında Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdulhamit Han tarafından yaptırılan çarşı,İstanbul’daki Kapalı Çarşı’yı andırıyor ve Kapalı Çarşıda olduğu gibi genel olarak turistik eşya satışı yapan dükkanlar yer alıyor.

DSC_5732.jpg

Biz Cuma günü gittiğimiz ve Suriye'de Cuma günleri tatil oldukları için çoğu dükkanı göremedik :(

DSC_5736.jpg

DSC_5740.jpg

Hamidiye Çarşısında bulunan ve Fundanın yemeyi cok isteyipte yiyemediği Arap dondurması ;D

DSC_5749.jpg

Çarşı çıkışında karşılaştığımız Suriye'li çocuk

DSC_5739.jpg

Dördüncü rotamız Emeviye Camisi.Şehirin en büyük,en eski ve görkemli camisi olduğu söyleniyordu.Gördüğüm zaman gerçektende inanamadım. 7000 m2 lik bir alanı kaplayan Emevi Camisi bu alanda ayrıca Selahaddin Eyyübi türbesi,Hz.Hüseyin'in kızı Seyyide Rukiye Camisini,Türk şehitliğini ve turistik eşya satan bir çok dükkanı barındırıyor.
705 yılında Emevi Halifesi Velid bin Abdülmelik tarafından camiye çevrilen ve Müslümanlar tarafından kıyamete yakın Hz.İsa'nın yeryüzüne ineceğine inananılan "Ak Minare" bu camiye ait.

Camide ayrıca Hz.Yahya Peygamberin kabri ile Hz.Hüseyin'in Kerbela'da Yezid'in adamları tarafından kesilen ve Şam'a getirilen mübarek başlarının defnedildiği ve ziyaret edildiği bölüm bulunmakta.

Çarşı ile cami arasındaki meydana çıkış

DSC_5769.jpg

Cami önündeki meydan

DSC_5800.jpg

DSC_5810.jpg

DSC_5780.jpg

Cami girişi

DSC_5827.jpg

Ve diğer bölümler

DSC_5811.jpg

DSC_5846.jpg

DSC_5848.jpg

DSC_5815.jpg

DSC_5858.jpg

DSC_5861.jpg

DSC_5862.jpg

Emeviye Camisinde Sitti Zeynep Türbesi'nin bulunduğu camiden farklı olarak kara çarşaf yerine uzun,yeşil renkli,yağmurluk tarzı bir örtü giymemiz istendi..Burada ki bir diğer farkta bu örtü için 5 dolar civarında bir ödeme yapmak zorunda olmamız ;)

DSC_0417.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,875
Kayıtlı Üye Sayımız
166,661
Kaydolan Son Üyemiz
Necmierdan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR