Ynt: Forester 1999 S-Turbo; Atiker Lpg için Yardım Bilgi
bende lpg takmam takmam diyordum aracıma ama sonunda babamında ısrarı üzerine taktırmaya karar verdim.....
türkiyedeki en deneyimli subaru servislerinden olan ankara torg garage la iletişim kurdum, aracın önce buraya gelicek biz lpg için alt yapısını hazırlayacaz oradan lpg ciye gidicek dediler, beni yönlendirdikleri lpg cide daha önce envari çeşit subaruya lpg uygulaması yapan bir yer...(şiddetle tavsiye ederim)
eskişehirden ankaraya gittim araç 1 gün torg garage da yattı, öncelikle bujiler performans tipi olan bujilerle değişti(iridyum) orhan usta lpg olayında en önemli şeyin ateşleme olduğunu söyledi onun dışında boğaz temizlendi ve genel bir bakım yapıldı ertesi gün lpg montajına başlandı ve 3 gün sürdü (aceleye getirmedik ve çok itinalı yaptık)
sonuç olarak aşırı derecede menun kaldım... takılan kitin markası mtm italyan malı bir firma ve brc den iyi olduğunu söylediler, bunun dışında japon malı özel enjektörler kullanıldı
yanlızca lpg nin toplam maliyeti 2500 lira tuttu ve verdiğim her kuruşa değdi... burada bazı kullanıcılar lpg de performans düşüşü hissettiklerini sözlemişler ben kesinlikle böyle bir düşüşten bahsedemem benzinde neyse lpg dede o.... ayrıca aracımın turbo basıncı standarttan daha yüksek 200 hp nin yukarısında buna rağmen sorunsuz kullanıyorum....
şimdi lpg için birkaç önerim olacak....(doğan usta ve orhan ustaların tavsiyeleri üzerine)
öncelikle kesinlike ve kesinlikle subaru deneyimi olmayan bir yere lpg taktırmayın...
bujileri kesinlikle performans tipi iridyum bujilerle değiştirin...
katalizörleri iptal ettirip düz boru yaptırın, lpg yanma ısısı çok yüksek olduğu için katalizörleri eritip bozuyor ve ilerde sorun yaratıyor...
mümkünse intercoolerınızı yenileyin daha büyük wrx intercooler ı kullanın...(çok eski hava kanalları yamuk yumuk ve tıkanıksa)
benzin deponuz çeyrekten fazla dolu olsun çünkü lpg de giderkende benzin pompası çalışmaya devam ediyor ve iyi soğutulmadığı için bozuluyor(pompayı depodaki benzin soğutur)
ben katalizör iptali hariç bu işlemlerin hapsini aptım yakında katalizörleride iptal edicem, kat iptalinden sonra gaza tam yüklenmediğiniz sürece aracınız kesinlikle fazla yakmaz, çekişi yüksek derecede artar ve motorunuzun ömrü uzar, lpg taktırdığınız içide çevreyi kirletmezsiniz...
muayeneden geçmek için ise katalizöre ve yaptıracağım yeni ara boruya flanş ekleticem istediğim zaman egzoscuda katalizörü geri taktırıp muayeneye girebilicem....
ayrıca lpg de 40bin km de bir süpap ayarlarının bozulduğunu ve bunun mutlaka yapılması gerektiğini unutmayınız.... süpaplarınızı yüksek ısıya dayanıklı süpapla değiştirirseniz bu süre 100bin km ye kadar uzar....
her 1000km de 50 km benzinde kullanın (subarunun dünya çapındaki lpg kullanıcıları için kendi tavsiyesi)
yani uzun lafın kısası nasıl olsa kendisini amorte edicek bir lpg kiti için verdiğim paraya değer diye düşünüyorum, başımın ağrımasından içime sinmemesinden çok daha iyidir....