Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 291
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,120
Ynt: Flamenkonun Büyüsünde İspanya: Barselona,girona,figueres

Bu üç güzellerin üçüncüsü ise CASA LLEO MORERA:Modern tarzda inşa edilmiş bir binadır. Mimar Lluis Domenech i Montaner tarafından yapılmıştır. “Casa Rocamora”nın tekrardan inşası için 1902 yılında Montaner görevlendirilmiştir. 1904 yılında Montaner ölünce binaya oğlunun ismi Lleo Morera verilmiştir.Barselona Bina Sanat Ödülünü kazanan yapılardan biridir. Bina halka kapalı.

4SC04180 (Large).JPG

4SC04184 (Large).JPG

Etiketler

PASSEIG DE GRACIA Caddesi üzerinde bu güzel binaların önünde ve Cadde boyunca sokak lambaları da oldukça dikkat çekici. Bu hem lamba hem bank olarak tasarlanan şeyler de Gauni'nin eseri. En ilginç özelliği de eskiden bank kısmının yan tarafındaki küçük kapıcıklar açılıp içinde ateş yakarlaşmışr. Böylece alttan ısıtmalı bir bankınız olur. ;) :smiley: :smiley:

4SC04178 (Large).JPG

4SC04185 (Large).JPG

4SC04177 (Large).JPG

DSC04483 (Large).JPG

Bu caddeden ayrılmadan tadilat sebebi ile bizim göremediğimiz bir başka binadan bahsetmek istiyorum.Dış cephesi de tamamen kapatıldığı için defalarca önünden geçmemize rağmen malesef göremedik. Yukarıda bahsettiğim binalara 2-3 dakika yürüme mesafesinde. Orası hakkında yaptığım araştırmayı da gidecekler için aşağı kopyalıyorum.

Fotoğraflar da yabancıdan değil. Benden birkaç ay önce iş için Barselona'ya giden eşimin çektiği nadir fotoğraflardan birkaçı.

"CASA MILA (LA PEDRERA): (10 Euro) 1912’de yapımı tamamlanan Casa Mila, Sagrada Familia’dan sonra Gaudi’nin Barselona’daki en ünlü ikinci binasıdır. Binayı yaptıranlar; Roser Segimon ve Pere Mila çifti. Tamamen doğal taşlardan inşa edilmiştir ve bu nedenle tasarım ya da renkten yoksundur. Gaudi’nin en ünlü iki binası Casa Batllo ve Casa Mila (La Pedrera) neredeyse karşılıklı denecek kadar yakın mesafede Passeig de Gracia üzerinde. Casa Battlo’nun girişi bazı özel promosyonlar hariç 16€ civarıdır. İçi muazzam ama Barselona’da kaç gününüz olduğuna bağlı olarak dıştan görmek de yetebilir. Casa Mila’nın giriş fiyatı daha uygun ve terasına mutlaka çıkmanızı öneririm. Passeig de Gracia Caddesi üzerinde yer alıyor. Passeig de Gracia, günümüzde olduğu kadar geçmişte de popüler, zenginleşen şehirliler için gözde bölgelerdendi ve bu iki aile zenginleşme süreçlerinde evlerini Gaudi'nin yaratıcılığına teslim etmişlerdi.
Casa Mila ya da La Pedrera yani Katalan dilinde taş ocağı olarak bilinen bina ise arazi üzerine, Gaudi tarafından inşa edilmiştir. Yine dış cephe detayları ve hem düşey, hem yatay doğrultudaki dalgalanmalar dikkat çekicidir. Bu dalgalanmalar sebebi ile taşıyıcı kolonlar zaman zaman iç mekanlarda kalmış ve ilgi çekici bir mimari oluşturmuştur. Balkonlar ve heykel korkuluklar dış cephede dikkati çeker. İç mekana baktığımızda yine yuvarlak hatlar, dalgalı tavanlar, dışarıya bakan penceresi olmasa bile gün ışığı alması sağlanmış mekanlar, havalandırmayı temin etmek için tasarlanmış özel kepenk düzenekleri dikkat çeker. Çatı ve üzerindeki bacalar ise Gaudi tarafından yine özel bir önem verilerek tasarlanmıştır. Tek ve toplu halde duran heykel bacalar ilgi çekici görsel manzaralar sunmaktadır Casa Milà, bir bütün olarak bir dağa benzerken, dalgalı ön yüzü denizi anımsatıyor. Fakat dalga donmuş halde ve bu heybetli yapı, taşa işlenmiş hareket izlenimiyle bir tezat oluşturuyor. Pencerelerin her biri farklı büyüklük ve derinlikte. Bazılarının önüne birbirine dolanan bitki ya da yosunlardan esinlenilmiş ferforje korkuluklu balkonlar yerleştirilmiş. Ön yüzü bir renk cümbüşü olan ‘Casa Batlló’nun (Batlló Evi, 1904-1907) tersine Casa Milà tek renkli ve neredeyse yalın görünüyor.
Casa Mila’nın çatısı ve bacaları Barselona’nın simgelerinden biri hâline gelmiştir. Burada günümüzde Gaudi’nin eserleri sergilenmektedir. Odaların Gaudi’nin tasarımı olan mobilyalarla, kapılarla, kapı kollarıyla ve süslemelerle dekore edilmiş olması oldukça dikkat çekicidir. Tavan arasından, hava yağışlı değil ise, terasa çıkılır. Buradaki havalandırma kuleleri, bacalar ve merdivenler de sıradışı bir mimarinin eseridir. Yoldan görünmemelerine rağmen bu yapılar için bile mozaik süslemeler kullanılmıştır. Terasın tasarımında da dış cepheyle uyumlu dalgalı bir tasarım uygulanmıştır. Terasta 12 adet baca bulunur. 12 adet olmalarının sebebi ise; Gaudi’nin 12 Havari’ye gönderme yapmasıdır. Terastan muhteşem bir Barselona manzarası izlenir. Ayrıca yazları burada caz performansları dinlenebilir.
Aslında ortak bir avluya açılan iki ayrı binadan oluşan Casa Mila, tek bir ortak dış cepheyi paylaşır ve böylece tek bir binaymış gibi görünür. Bu sayede ferah ve açık alanı fazla bir yapı inşa edilmesi sağlanmıştır. Bu tasarım yapıldığı dönemin mimarisi üzerinde devrim niteliğinde bir etki yaratmıştır. Ön cepheden bakıldığında bina sanki kayanın içine oyulmuş hissi verir, binanın La Pedrera adı da buradan gelir; “la pedrera” Katalanca’da taş ocağı demektir.
Yarasalı, taçlı ilginç bir tasarım olan sokak lambasını gördüğümüzde Gaudi'nin evine çok yaklaşmıştık. Görüntüsüyle kum tepelerini, kayalıkları çağrıştırıyordu ve kesinlikle sokak lambasının ruh eşiydi."

IMG_0476 (Large).JPG

IMG_0478 (Large).JPG

IMG_0479 (Large).JPG

Artık kırmızı otobüslerimize binip şehrin diğer güzelliklerini görmek üzere kendi mıntıkamızdan ayrılıyoruz. İlk durağımız olan Katalunya Meydanı'ga yürüyüp biletlerimizi alıyoruz. İkinci ve üçüncü duraklar dün gezdiğimiz gotik mahallede olduğu için inmeden otobüs üzerinden farklı bir açıdan fotoğraflayarak devam ediyoruz.

DSC04488 (Large).JPG

DSC04503 (Large).JPG

DSC04504 (Large).JPG

edebiyatçı' Alıntı:
Teşekkür ederim Seval Hanım. Henüz ikinci günü bile tamamlayamadım. Sizin de İspanya yazılarınızı çok beğenmiştim.

Çok teşekkür ederim.
Fotoğraflarınıza bayıldım.
Ben sizin kadar ayrıntı çekememiştim.

Figueres fotoğraflarınızı da bekliyorum sabırsızlıkla.
Salvador Dali müzesinde muhteşem fotoğraflar çektiğinize eminim.

SEVAL' Alıntı:
Çok teşekkür ederim.
Fotoğraflarınıza bayıldım.
Ben sizin kadar ayrıntı çekememiştim.

Figueres fotoğraflarınızı da bekliyorum sabırsızlıkla.
Salvador Dali müzesinde muhteşem fotoğraflar çektiğinize eminim.

Tanzanya-Zanzibar gezimin fotoğraflarına baktıysanız çok daha güzeldi. Profesyonel makina ile çekmiştik. Bu sefer ufak otomatik makinam ile çektim. Arkadaşlar ile gidince bol bol hatıra fotoğrafı çekmişiz. Her fotoğrafın kenarından biri sırıtıyor. Ancak el içine çıkacak bunları bulabildim. :smiley:
Dali muhteşem bir adammış.Tanımayı çok isterdim. Müzedeki eserler bir tarafa müzenin kendisi çok etkileyiciydi. Umarım bir iki güne kadar o kısma gelebilirim.

Barselona limanını bugün otobüsün üzerinden fotoğrafloyoruz. Yarın sabah limanda bol bol zaman harcayacağız.

189 (Large).JPG

188 (Large).JPG

187 (Large).JPG

PORT VELL: Barselona Limanı’nın bir parçası olan limandır. 1992 Barselona Olimpiyatları öncesinde yenileme çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir. Günümüzde ise Port Vell turistlerin uğrak noktası olan bir yerdir. Ek olarak, alışveriş yapmak isteyenler için kıyıda büyük bir alışveriş kompleksi yer alıyor: Maremagnum. Turist otobüsünün bir durağı da bu alışveriş merkezinin önündeydi.

190 (Large).JPG

191 (Large).JPG

193 (Large).JPG

195 (Large).JPG

Amerikalı sanatçı Roy Lichenstein’in 20 metrelik heykeli El Cap.

DSC04506 (Large).JPG

DSC04508 (Large).JPG

DSC04510 (Large).JPG

DSC04512 (Large).JPG

"TORRE AGBAR: Avinguda Diagonal ve Carrer Badajoz arasında yer alan 38 katlı ,144 n. bir gökdelen. İçerisinde 30.000 tane ofis, 3.210 tane tesis, 8.132 hizmet kısmı, bir oditoryum ve 9. 132 metre karelik park alanı bulunmakta. Dış yüzü farklı renklere boyanmış kısımlardan oluştuğu için farklı açılardan bakıldığında daha güzel gözükmektedir. Kırmızı tonlarla başlayan dış yüzey mavi ve en son beyaz ile devam eder. Özellikle geceleri Torre Agbar ışıklandırıldığında farklı renkler çok daha güzel gözükmektedir."

DSC04638 (Large).JPG

DSC04642 (Large).JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,779
Kayıtlı Üye Sayımız
166,597
Kaydolan Son Üyemiz
emerer

SON KONULAR

Geri