yıllarca 4x4 araç kullandım. ford ranger, suzuki vitara, nissan ralliraid gibi araçlar kullandım. fakat bu araç gibisi yok. bende de 2003 modeli var. yandaki resimde görülen araç.
ruhsatta kamyonet olarak geçiyor. hatta 4x4 ibaresi bile yok. arazi taşıtı olarak da geçmiyor. kamyonet olarak geçiyor. resmi tarafı bu.
aracın kabiliyetlerine gelince ;
4x4 oldukça başarılı. ağır takviye devri çok yüksek ve dişli oranı sanırım diğer araçlara göre daha büyük. bu sebeple inanılmaz yavaşlayabiliyorsunuz. bu özellikle inişlerde, buz, çamur ve benzer, kaygan zeminlerde inişlerde çok işe yarıyor.
asfaltta yol tutuş diğer araçlarla hemen hemen aynı. fakat hızlanma süresi düşük. çok seri değil diğerlerine göre. hatta ben bu sebeple satmayı bile düşündüm. fakat kullandıkça alıştım. neticede hız aracı değil bunlar. ayrıca diğer rakiplerine göre, kabindeki motor sesi neredeyse duyulmuyor bile.
ve en büyük artısı ; diferansiyel kilidi.
aracla battınız diyelim. diferansiyeli içerden, direksiyonun hemen altındaki tuşla kilitliyorsunuz. sanırım sadece arka tekerlekler kilitleniyor. önleri kilitlemiyor mu bilmiyorum. ama çok işe yaradığı kesin.
ortalama olarak şehir içi-dışı-arazi karışık, dolu depoyla 500-650 km arası yol katedebiliyorsunuz. uzun yolda bu rakam 750 km oluyor. bizzat denedim, hep deniyorum
motor problemi olmadı hiç. olmasın da
sonuç olarak, nissan ya da ford almaktansa, bu aracı tercih ettiğinizde pişman olmazsınız. ama hızlı da gitsin isterseniz, tercihiniz nissan olmalı.