Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?
Arkadaşlar foruma yeni üye oldum bende de bir adet Leatherman Micra ve Leatherman Wave var ikisinden de son derece memnunum Micra her daim yanımda Wave'i de haftasonları taşıyorum.
Üzerinizde taşıyabileceğiniz çakıların nevine dair bir kaç şey de ben söyleyeyim istedim 6136 sayılı kanunun 4 maddesinin 1. fıkrası hangi bıçakların üretiminin yasak ve/veya üretiminin izine tabi olduğunu gösteriyor.
Madde 4 - (Değişik: 12/6/1979 - 2249/5 md.) Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır. Bunlardan bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanların yapımına İçişleri Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikte belirlenen kurallara göre izin verilir.
(Değişik fıkralar: 23/6/1981 - 2478/2 md.): Yalnız sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar ve mermileri ile yivsiz av tüfekleri ve mermilerinin, ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzerlerinin kullanılması bu Kanun hükümlerine tabi değildir. Avda veya sporda kullanılan her nevi ateşli yivli silahlar bu Kanunun 7 nci maddesine göre ruhsata tabidir.
Madde metninde bizleri ilgilendiren kısım" kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletler"dir.
6136 sayılı yasa kapsamında üretimi yasak olan ya da rusata bağlanması gereken bıçak ve diğer aletler ve benzerlerinin taşınmasını yasaklayan ise yasa değil yönetmeliktir. İlgili yönetmelik maddesi de aşağıdadır.
Nakil ve taşıma
Madde 54 - Bıçak, diğer aletler ve benzerleri, her ne sebeple olursa olsun üstte taşınamaz.
Bunların nakilleri aşağıda gösterildiği şekilde yapılır.
a) Bavul, valiz, takım veya el çantalarında,
b) Çuval, bez torba veya ambalajlarında,
c) Araçların bagaj ve torpido gözlerinde,
d) Ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şekilde üstte.
Bu madde hükmüne aykırı olarak bıçak, diğer aletler ve benzerlerini üstlerinde taşıyanlar, kullanım belgeleri olsa dahi, haklarında Kanunun 15 inci maddesi gereğince işlem yapılır.
Olayın özüne gelecek olursak üzerinizde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletleri taşımanız yasaktır.
Olayı biraz daha özele indirgeyecek olursak üzerinizde taşıdığınız çakı; sustalı ya da sivri uçlu ve oluklu değilse (hem sivri uçlu hemde oluklu olması gerekiyor), kama ya da hançer olarak nitelendirilecek kadar büyük de değilse yasal olarak bu eşyaların üzerinizde olmasının hiç bir sakıncası yok. Özel güvenlik görevlilerinin yetki ve sorumlulukarına dair de bir kaç kelam edebilirdim ama konudan çok da uzaklaşmamak adına birşey yazmıyorum.