Duster Aracınıza Ne Gibi Değişiklikler Yaptınız?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SERKANEFE Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,463
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 466,127

Etiketler
Ynt: Duster Aracınıza Ne Gibi Değişiklikler Yaptınız?

sayın veteriner , her ne kadar biz ayağımıza hakim olarak gaz pedalı kontolü ile hızı sabit tutmaya çalışsak da , bazen ideal devri tutturmayı aracın bilgisayarı kadar net başaramayabiliriz. Dolayısı ile cruise bizim manuel kullanımıza göre bir tasarruf sağlar ama bu ne kadar farkedilebilir miktardadır o tartışılır. En az % 30 sözüne kesinlikle katılmadığımı iddia ediyorum ben hala... değil %30 - 40 , yüzde 10 bile farketmez bence , tabii şöför cruise olmadan çok kötü kullanıyor hiçbir zaman sabit hız tutturamıyorsa o başka... o zaman % 50 bile farkettirir.

foresteri fazla yorman... ;)

s.forester' Alıntı:
sayın veteriner , her ne kadar biz ayağımıza hakim olarak gaz pedalı kontolü ile hızı sabit tutmaya çalışsak da , bazen ideal devri tutturmayı aracın bilgisayarı kadar net başaramayabiliriz. Dolayısı ile cruise bizim manuel kullanımıza göre bir tasarruf sağlar ama bu ne kadar farkedilebilir miktardadır o tartışılır. En az % 30 sözüne kesinlikle katılmadığımı iddia ediyorum ben hala... değil %30 - 40 , yüzde 10 bile farketmez bence , tabii şöför cruise olmadan çok kötü kullanıyor hiçbir zaman sabit hız tutturamıyorsa o başka... o zaman % 50 bile farkettirir.
%30 yazan arkadaş, sonraki mesajlarında şehir içi ve cruıse ile şehir dışı yakıt değerlerini misal vermiş. Benim anladığım %30 tasarruftan kasıt şehir içi yakıta göre şehir dışının kıyaslaması.
Ancak manuel kullanımda "tek amaç yakıt tasarrufu" ise aracını iyi tanıyan, hızı önemsemeyen sabırlı bir sürücü cruıse kullanmadan aracın katalog değerlerini aracına göre daha aşşağısını yakalayabilir.

tabi, 60-70 civarı hızla otobanda, manalı kornalar, sellektörler, yaratılan trafik hız rıski(arkadan biri çarpmazsa),vs. olmazsa... katalog değeri yakalanabilir şehir dışı... aşağısı zor, belki rampa aşağı ve vites boşta olabilir... ;) ;D

s.forester bey, izmit istanbul yolu benimde sıkça gittiğim ve hız sabitleyici ile 10.5 litreden 7.5 litrelere indiğim bir yol. ama o yol şehir içinden farksızdır çoğu zaman. engebeli yerleri de vardır.çok fikir vermez. gene de 90 ı çok aşmadan denemeniz fikir verebilir.sizin de dediğiniz gibi aracın beyni gaz verme işini bizim beynimize göre daha iyi yaptığı için hız sabitleyici denen program tasarruf sağlıyor.

tüketim konusunda her zaman baz aldığım rakam şehir içidir. çünkü asgari "ortalama" tüketimi bana göre şehir içi kullanım. avrupalı fabrikalar her ne kadar "şehir dışı" şu kadar yakar dese de o rakamların en az % 10 u fabrikanın sallaması, ayrıca benim aracın üretildiği yer almanya .onların ağızlarını yaya yaya "das autobahn" dedikleri kaymak gibi yollar bizde yok, olsa da ülkemiz oraya göre çok dağlık engebeli. klima açma olayımız da o kadar kuzeydeki bir ülkeye göre oldukça fazla. o yüzden ben hesabı şehir içi yani 100km/ 10.5 litre üzerinden düşündüm.onların şehir dışı 8 litresi bizim 10 litremiz.

veteriner bey demek istediğimi özetlemiş.

savas bey , veteriner beyin dediğini ben daha önce size söyledim zaten de tutarsız konuşuyorsunuz şimdi...

en başta cruise en az %30 farkettirir dediniz , şimdi şehiriçi - şehirdığı % 30 farkettirire çevirdiniz.

e onu herkes biliyor zaten ????

cruise olsa da olmasa da %30 düşer şehiriçine göre hatta bazen daha fazla.

benim sizin yazdıklarınızda sorguladığım nokta şuydu ve onu sormuştum size:
şehirerarası bir yolda , aynı yol koşullarında cruise kullanılması ile kullanılmaması en az % 30 farkedip etmediği...

neyse problem değil.

şu mesajımda da cevap vermiştim zaten : "aracınız zaten uzun yolda farzı misal şehiriçindeki 8 litre yerine 5,8 litre yakıyordur , cruise ile 4 litre yakması hayal olur..."

sayın bilalr bu arada 60-70 le yolu tamamlarsanız , 90 la gitmekten daha fazla yakıt harcarsınız haberiniz olsun 90 ı tutturmaya çalışın.

şehir içi yakıt değerini ciddiye aldığım için en az % 30 diyorum hesaplamada hata yapmışsam da hatalıyımdır körü körüne savunacak halimiz yok,söylediğim allah kelamı değil.aslında arabadan çok anlamıyordum, hız sabitleyiciyi ilk bir yıl kurcalamadım bile. 1997 model mercedes c 200 otomatik kullanan bi abimiz bunda hız sabitleyici var mı demesiyle uyandım. şehirler arası kullansana oğlum epey düşürüyo demişti. sonra ben de istanbul-bursa, istanbul çanakkale arası denedim değerler istanbul bursa 6.5-7.5 arası, istanbul çanakkale 5.5-6.5 arası yakıyorum tüketim ortada.

şu son zamlardan sona dusterin sadece dizel motoru için bile alınabileceğini düşünüyorum ama hız sabitleyici olursa 6 ileri vitesle şehir dışı epeyce az yakabilir.

sayın sforestr, 60-70 arası sabıt hızda daha az göstedi sankı yakıtta, onun için demiştim... bu hızlarda devamlı sürmek rısklı dedım zaten... nazik ıkazına da teşekürler... ;)

sayın bilalr , rica ederim.

60 - 70 ile evet motor daha az yakıt tüketir fakat seyahat süreniz uzar , yani motor daha uzun süre çalışır , bu da ne demektir , daha fazla yakıt...

140 la giderseniz evet daha kısa zamanda hedefe varırsınız ve motor daha kısa süre çalıştığı için az yakması gerekir ama çevirmiş olduğu devir arttığı için bu sefer toplamda yine fazla yakar.

işte bu paradoksu en iyi çözen "optimum" nokta 90 km dir...
yani çevirilen devir ve çalışma süresi ikilisinin en iyi dengelendiği hız 90 kms dir.
Bu yüzden tüm üreticiler 90 kım üzerinden tüketim değerlerini verirler.

60-70 de daha az yakacağını zannetmiyorum. Gerek benzinli gerek dizel araçlarda en optimum yakış 90-100 arası ve mümkün olan en yüksek vites ( devir 2500-3000 arası)diye biliyorum. Katedilen mesafe/yakıt miktarı oranını en iyi sağlayan 90-100 diye biliyorum.

muharrem77' Alıntı:
Araç üreticileri de katalog verilerinde 90 km. hızı baz alıyor. ;D :eek: ::smiley:

Yanlış bilgi, peuget 308 yeni çıkmıştı bundan 2-3 yıl önce yanlış hatırlamıyorsam, 100 km 'de 3 litre diye bir sloganları vardı, zaten alıcamtımda, çok araştırdım, 1000km 2 araç peşpeşe seyahat edip sadece 30 litre mazot yaktıklarını dile getiriyorlardı, neyse, bir araç dergisinde bu aracı ve bu yapılan seyahati detaylarıyla açıkladığını söylüyordu derginin kapağında satın aldım, araçların 50-70 km arası seyahet ettiklerini ortalama hızlarının yine yanlış hatırlamıyorsam 60 küsür olduğu yazıyordu, sonrası zaten almaktan vazgeçtim, çünki kandırmacaydı düpedüz yalandı aslında, bugüne bugün merco ile bmw ile bu hızlarda gidin, zaten bu yakıt tüketim ortalamasını bi şekilde yakalarsınız.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,601
Kaydolan Son Üyemiz
muradmammad

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR