Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mersoy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 91
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 78,008
Ynt: Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

nkurtkaya' Alıntı:
30 binlik bütçeye sığmaz ama 2006-2007 model Suzuki GV'da ihtiyacınıza tam karşılık verir. Dizelinin otomatik vitesi yoktur, 2.0lt benzinlide otomatik vites tüketim 100km'de 12-14lt'dir.

Satmayı düşündüğüm Aurisim 50.000 civarında olduğu için çok beğendiğim bir araç olursa tüm bütçeyi de yatırabilirim. Vitara LPG ile uyumlu ise en uygun araç bu sanırım. Land işine şimdilik girmeyelim.

İlhami bey, Suziki kategorsindeki yazılarınızı severek okudum. Teşekkür ederim.

Etiketler

sakyuz' Alıntı:
Bütçeyi çok hafif esnetme şansı varsa 2006 model benzinli suzuki xl7 bütçeye sığabilir, bir ara 32bin civarı görmüştüm. Niye emsallerinden daha ucuz derseniz motor biraz büyük (2.7lt, lpg ile bile biraz fazla yakar) ve Türkiye'ye sadece 2006 yılında getirilmiş (yani piyasada fazla yok ileriki yıllarda parça sıkıntısı çıkartabilir.) ama öte yandan yayla gibi araba 3 sıra koltuk var..

Satış ilanı hiç göremedim 2. eli olmayan bir araç almak benim gibi bu piyasaya yabancı olan biri için büyük bir risk olur.

Satış ilanı hiç göremedim 2. eli olmayan bir araç almak benim gibi bu piyasaya yabancı olan biri için büyük bir risk olur.

E yani aynı model aralığındaki 2.0 lt motorlu araçlar ortalama 10bin ytl daha pahalı iken bunun ucuz olmasının bir sebebi var elbet, ben de sadece 1 tane görmüştüm o da bir sebepten elden çıkarmaya çalışıyordu herhalde. Bir ara düşünmüştüm sonra motor fazla büyük olduğu için vazgeçtim.

2006 sonrası vitaralar da arazi vitesi var denilmişti. Satış ilanlarındaki araçların resimlerinde bildiğimiz küçük arazi vitesini göremiyorum. Bu vites kolundaki 2h 4h 4l fonksiyonları otomatik vites ile birleştirilerek tek vitese mi düşürüldü resimlerden anlayamadım da :D Basit sorular soruyor olabilirim arkadaşlar kusuruma bakmayın lütfen acemilik işte.

2006 sonrası vitaralar da arazi vitesi var denilmişti. Satış ilanlarındaki araçların resimlerinde bildiğimiz küçük arazi vitesini göremiyorum. Bu vites kolundaki 2h 4h 4l fonksiyonları otomatik vites ile birleştirilerek tek vitese mi düşürüldü resimlerden anlayamadım da :D Basit sorular soruyor olabilirim arkadaşlar kusuruma bakmayın lütfen acemilik işte.
O araçları kullanmadığım için ikinci kolun nereye gittiğini söyleyemem ama arazi vitesi aracın 4 çeker oluşundan tamamen ayrı bir konu onu söyleyebilirim. Yüksek eğimli yerleri çıkmaya yarıyor, bir de kısa mesafede derin karları yavaş yavaş yarıp geçmeye. Kısaca arazide eğlenmek için. Olursa onunla iyi eğlenirsiniz olmazsa da bir süre sonra yokluğunu kabullenirsiniz çok ta aramazsınız (belediyenin açmadığı belli bir seviyenin üzerindeki derin karlı yollardan hiçbir aracın gidemediğini kendi gözlerinizle görünce bu söylediğimin sebebini anlamanız fazla uzun sürmez.). Kimine göre olmazsa olmaz birşeydir ama bu arkadaşların o araçlarla yaptıkları şeyleri yapacağınızdan çok kuşkuluyum. Bana göre olmazsa olmaz şeylerin listesi biraz farklıdır mesela araç 4 çeker bile olsa bir takım kışlık lastik olmazsa olmaz birşeydir... güvenliğiniz açısından.

mersoy' Alıntı:
Mesut bey arazi için vites kolu yerine sol altta görülen düğme kullanılıyor.
suzuki-Grand-Vitara-2013-ic-mekan-1.jpg

Resim çok iyi oldu İlhami bey teşekkür ederim. Vitara da kesin karar kıldım arkadaşlar. Sadece karar vermem gereken tek bir konu kaldı yeni kasa alıp konforlu bir şekilde mi kullanayım yoksa 4x4 kullanmayı öğrenmek, Suzuki ile tanışmak ve belki ileride ufak ufak araziye de kayma ihtimaline karşılık eski kasa mı alayım. Bunun için Vitara forumunu tavaf edip düşünüp taşınıp sağlıklı bir karar vereceğiz artık. Hepinize değerli bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür eder kazasız mutlu sürüşler dilerim.

Suzuki ile tanışmak ve belki ileride ufak ufak araziye de kayma ihtimaline karşılık eski kasa mı alayım.

Arazide ufak tefek kayma şansınız yok çünkü ya tehlikesiz biryere kaymışsınızdır (ki bu durumda ciddi bir sorun yoktur araç biraz sıyrılır (bknz. konu başındaki plastik koruma muhabbeti) ) ya da uçurumdan aşağıya...

Arazi de kayma değil de araziye kayma dan kastım ufak defek off road gezilerine eşlik etmek anlamında söylemiştim :smiley:

Hmm.. evet doğru yanlış anlamışım, ama yine de çok kötü bir cevap olmamış çünkü araziye kayınca ordaki kaza ihtimalleri ile de tanışırsınız muhtemelen. Dediğim gibi ya tamamen ciddiyetsiz birşeydir bir dal sıyırır araba ufaktan çizilir ya da birileri hayatını kaybetmiştir ya da sakat kalmıştır, ikisinin ortası pek olmaz.

Merhaba.
Ben de yakın zamanda tam da sizin beklentileriniz yönünde araştırma yaptım.

Otomatik vites olmazsa olmazımızdı.
Dizel olmazsa olmazımızdı (Çocuklu aileye bagaj şart).
Çok uzun olmamalıydı (Eşimin tereddüt ettiği konuydu, elzem değildi)

Böyle bakınca Freelander TD4 ve Cherokee CRD tipini de beğendiğimiz alternatifler oldu.
Ve temizliğine hemfikir olduğumuz bir Cherokee'yi aldık. Arazi şanzumanı olması da seçimimizi etkiledi.

Bu iki araca da bakabilirsiniz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

Homer' Alıntı:
Merhaba.
Ben de yakın zamanda tam da sizin beklentileriniz yönünde araştırma yaptım.

Otomatik vites olmazsa olmazımızdı.
Dizel olmazsa olmazımızdı (Çocuklu aileye bagaj şart).
Çok uzun olmamalıydı (Eşimin tereddüt ettiği konuydu, elzem değildi)

Böyle bakınca Freelander TD4 ve Cherokee CRD tipini de beğendiğimiz alternatifler oldu.
Ve temizliğine hemfikir olduğumuz bir Cherokee'yi aldık. Arazi şanzumanı olması da seçimimizi etkiledi.

Bu iki araca da bakabilirsiniz diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

Yakıtını, muayebesini ve bakımını ayrı ayrı takip etmek yüzünden benzin+LPG ile de çok uğraşmak istemiyorum. Linea da bu durum çok canımı sıktığından ilk binek araç değişikliğinde C segment HB sınıfında dizel+otomatik olsun diye kasalarını çok beğenmeme rağmen ford ve opel markalarını bir çırpıda elemiştim. Bu sınıfta seçenek zaten az olduğu için dizel+otomatik de çok ısrar etmeyeyim lpg ye de katlanırız diyordum fakat sizin sunduğunuz seçenekleri de inceleyeceğim. Cherokee ile Grand Cherokee arasındaki fark nedir acaba sizin araştırdığınız hangisidir ? İlginize teşekkür ederim.

İkinci el dizel + LR biraz fazla riskli olabilir. Jeep daha az risk olsa da onda da aynı durum var. Dizel motorların tamiri çok masraflı olabiliyor. Bizim memlekette LPG'siz 4 çeker kullanmak zengin işi... ya da geriye kalıyor 1.6 motorlu benzinli suzuki ya da 1.5 motorlu dizel dacia. Her iki durumda da otomatik olmaz. İlla otomatik te olsun diyorsanız bir de daihatsu terios var ama o da piyasadan kalktı yenisi satılmıyor (belki bu çok önemli değil ikinci eli bulunur tabi) ama uzun vadede parçası bulunur mu bilemiyorum.

mersoy' Alıntı:
Cherokee ile Grand Cherokee arasındaki fark nedir acaba sizin araştırdığınız hangisidir ? İlginize teşekkür ederim.

Merhaba.
Grand Cherokee modeli kasa olarak uzun, daha üst donanım seviyesinde.
Ayrıca Ön-Arka sabit aks diye biliyorum.

Cherokee ise nispeten daha kısa. Bizim gözümüze de daha çok hitap etti.

sakyuz' Alıntı:
Bizim memlekette LPG'siz 4 çeker kullanmak zengin işi...

Zengin olmasak da LPG çeşitli sebeplerle bizim için seçenekler arasında değildi.
Bagaj bizim için önemli (Tavan bagajımız da var)
Yaşadığımız bölgedeki alışveriş merkezlerinin pek çoğunda LPG yasak olmasına rağmen ayrıca bir açık otoparkları yok.
Eşimin ailesinin yaşadığı semtte ise sokaklarda yer bulan piyango vurmuş gibi seviniyor :smiley: Otopark mecburi.

Dizel bakımı, parçası pahalıdır, doğru. Bu sebeple temizini edinebilmek için çabalıyoruz.
Ancak bakımları zamanında yapılmış bir aracın da benzinli-dizel farketmeksizin uzun mesafeler boyunca sorunsuz hizmet edeceğini düşünmekteyim.

Ancak bakımları zamanında yapılmış bir aracın da benzinli-dizel farketmeksizin uzun mesafeler boyunca sorunsuz hizmet edeceğini düşünmekteyim.

Yani... olaya farklı açılardan bakılabilir tabi bütçe meselesi ne de olsa, kişiye göre değişen çok farklı parametreler girer o işin içine...

Otomatik vites şart demezseniz 2006 sonrası 3 kapı 1.6 GV Suzuki almanızı önereceğim.

Araç tarif edilemeyecek kadar kullanımı güzel bir araç. Küçük de değil üstelik. Bayram tatilinde 4 büyük kişi 4 adet valiz ve çok sayıda torbalarla köye gittik. Aracımızda LPG yok arka bagaj bayağı eşya alıyor, bir koltukta boşta olunca orayada eşya koyabildik sıkış tepişte olsa bizi gayet güzel taşıdı.

İkinci gün aşağıya indik ve afat gibi yağmura yakalandık ancak araç o kadar güvenliki hiç endişe etmeden yaklaşık 15 km.lik dağ yoluna vurdum ve o yağışta evimize sağsalim geldik. Ertesi gün orman yollarına girdik dolaşmak için araçta yeni A/T lastikler var, en küçük sıkıntı yaşatmadan zor yollarda dolaştık durduk.
Yakıt çok hesaplı ( 100 km.de 9 lt ) LPG taktırmaya gerek duymazsınız. Bütçenizin 2/3 si ile modeli düşük olmayan çok az kullanılmışını bulabileceğinize eminim.

Bu araç sürekli dört çeker, yolun vaziyetine göre hareket etme yeteneğine sahip. Ağır koşullar söz konusu olmadığı sürece arazide her türlü işinizi ( gezi, av, vb.) görecektir. Asfaltta ise binek aracı aratmıyor. Çekişi ve uzamaları mükemmel. Keşke kullanabilseniz bir tane bulupta.

Nazardan korkarım ama yazayım genede aracın arıza ile yakından uzaktan alakası yok.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,834
Kayıtlı Üye Sayımız
166,624
Kaydolan Son Üyemiz
turbotesisat

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR