Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mersoy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 91
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 77,996
Ynt: Doğa Gezileri İçin 4x4 Tavsiyesi

Aracın altını oturtmuş galiba yoksa ileri gidemese geri giderdi, bir de geniş taban lastikler derin karlı zeminlerde dez avantaj oluyor genelde. Neyse demek ki araç kara oturduktan sonra arazi şanzımanı da durumu kurtaramayabiliyormuş, öğrenmiş olduk. O battığı yerde rav4'ün lastikleri boşa dönmüyor bile, kışlık lastikler zemini kavrıyor araç orda çakılıp kalıyor. O da arazi şanzımanı eksikliğinden olsa gerek. Netice itibari ile sonuç aynı..

Bunlar yerden yüksekliği 18 bilemediniz en fazla 20 cm olan araçlar, asfaltta binek araçların yapabildiği gibi durumu çok fazla tehlikeye sokmadan 150 basabilmenin bir bedeli var o da işte yerden yükseklik yetmedi mi batmak oluyor.

Neyse işte olayın özeti arabayı ordan çıkartıcam derken birtarafını bozmamak aks vs kırmamak. Yoksa kürekle çıkmak çekilmek vs. ayıp değil vitaraya da yakışmış. ;) Araba sağlam olduğu sürece iter çeker küreklere asılır bir şekilde geri dönersiniz.

Bu arada yedek lastiğin arkasında üstünde rav4/suzuki/crv/4x4 vs yazan plastik kapak var ya.. ondan da zor zamanda güzel kürek oluyor...

Etiketler

Tekrar merhaba arkadaşlar
2008 model, Benzinli, 84500 km.de Grand Vitara aldım. Aracın üstünde yeni alınmış Mishelin 4 mevsim lastikleri var. Kışın iş görür mü yoksa 1 takımda kış lastiği ya da farklı bir lastik mi almak gerekir ?

2008 model, Benzinli, 84500 km.de Grand Vitara aldım. Aracın üstünde yeni alınmış Mishelin 4 mevsim lastikleri var. Kışın iş görür mü yoksa 1 takımda kış lastiği ya da farklı bir lastik mi almak gerekir ?

Hayırlı olsun yeni aracınız.
Kışlık lastikler yerine 4 mevsim lastik iş görür mü konusu sizin amacınıza bağlı.
Böyle bir araç alınca insan kış ortasında gider bir iki yayla gezer, o zaman kışlık lastik lazım.
Bazı illerde hava şartları şu an gerektiriyormuş gibi gözükmese bile kışlık lastik zorunlu, yasal olarak lazım.
Bir de kış bu sağı solu belli olmaz, gündüz sıcaklık iyi gibi ama gece sıfırın altına düşüyor yollarda donma olabilir, bu mantıkla yine lazım.
Hangi ilde yaşıyorsunuz bilmiyorum ama doğuda biryerlerdeyse kesin lazım. (Profilinizde istanbul yazıyor, orda herhalde zaten zorunlu)
Yani bu liste böyle gider, düşündükçe başka sebepler de bulunabilir... netice itibari ile siz bilirsiniz.

Teşekkür ederim Sakyuz, Ticariler için kış lastiğinin zorunlu olduğunu biliyordum fakat bizim araçlar için zorunlu olduğunu bilmiyordum. Sanırım benim araç için bir A/T lastiğe gerek yok müsait bir zamanda kışlık lastik almak gerekecek.

Ticariler için kış lastiğinin zorunlu olduğunu biliyordum fakat bizim araçlar için zorunlu olduğunu bilmiyordum. Acaba kış lastiği yerine A/T mi alsam diye düşündüm bir ara ama sanırım oda çok konforsuzmuş.

Bende öyle biliyordum ama anladığım kadarı ile kanun bu konuda açık kapı bırakıp yetkiyi trafik yönetimine vermiş, yol şartlarına uygun olmayan araç kullanmaktan ceza kesebiliyorlar, bir de liste yapmışlar, şu illerde binek araçlar için de kış lastiği zorunludur diye. 4x4'ler dahil.

A/T lastik tartışmalı bir konu, kimisinin üzerinde kışlık lastik logosu bile var, ama bu aslında yazlık lastik hamurundan üretilmiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Eskiden karşıydım ben o işe (yani kışın A/T lastik kullanımına), ama şimdi bakıyorum ankara'nın yaylalarında bile kar var ama kış yok. Kışlık lastik gereksinimi daha çok hava sıcaklığı ile ilgili. Sıcaklık 7 derecenin altındaysa kışlık lastik taksanız iyi olur, 3 ve 3 derecenin altındaysa aracın üzerindeki termometrenin ölçtüğü 3 yolda 0 olabilir mantığıyla don/gizli buzlanma olabileceğini düşünebilirsiniz, o durumda araçta kışlık lastik olsa çok iyi olur. Yani karar sizin, aracı kullandığınız şartları en iyi siz bilirsiniz, trafik polisi ise kışın istanbulda 4 mevsim lastik görürse ceza kesebilir, yayınladıkları listeye istanbul dahil.

Gerçekten kışlık lastik gerektiren şartlarda şartlara uygun olmayan lastiklerle gezmenin sonucu ise böyle olabiliyor: http://gundem.milliyet.com.tr/muezzinoglu-dan-kaza-aciklamasi/gundem/detay/1826425/default.htm

Ben temkinli olup kışlık lastik takmaktan yanayım, bizim buralarda bu tür araçlarla hafta sonu gidilebilecek yerlerde yol kenarı hep uçurum oluyor.. tek dez avantajı çamurda AT tipi lastikleri biraz aratabilir. Zaten çamur bu her zaman çamurluğunu yapar, ona güvenerek iş yapılmaz bence. Öyle yerlerde iyice yavaşlamak lazım.

Aracınız hayırlı olsun.
istanbul şarlarında 4x4 aracınıza kışlık lastik almanıza gerek olmayabilir. Michlen lastikler genel olarak yumuşak materyale sahiptir. 4 mevsim lastik takılı 4x4 araçla çok rahat kışı çıkarabilirisniz. (tabiki lastiklerin durmu iyi ise)

Bu arada yukarıdaki linkteki kaza yazlık lastiklerden değil kaplama kışlık lastiklerden olmuş (sabah radyoda dinledim).
Hani böyle şeyleri kanunla zorunlu tutunca olaya güvenlik açısından değil de ticari açıdan bakanların tercihi böyle olacaksa bence hiç zorunlu olmasın daha iyi... ya da 'kaplama lastikleri sadece kamyonlar kullanabilir o da ön tarafa takmamak şartlıyla' şeklinde bir ibare ile kullanımını yasal olarak sınırlamak lazım.

Durum biraz daha değişikmiş http://gundem.milliyet.com.tr/sofor-hiz-sinirini-105-km-yle/gundem/detay/1826910/default.htm lastikler sadece kaplama değil ayrıca da kabak, ayrıca kışlık değil 4 mevsimlik olanlardanmış... Şöför de 10 yılda 16 kez ceza almış. Buzlu yolda 105 km/s hızla gitmek ve 21 kişinin ölümüne sebep olmak ta en son icraatı.

Bu arada gezenbilir forumlarında bugüne kadar AT tipi lastiklerin kar üzerindeki performansı hakkında çok şey okuduk yazdık, işin aslının ne olduğunu erolkan'ın foruma kaydettiği bir video açıkça gösteriyor (abartısız işin gerçeği: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=83834.msg1308943#msg1308943 ) Bu videoyu seğredip onu takip eden muhabbeti okumanızı tavsiye ederim. Video Fethiye'de biryerlerde çekilmiş, bu aralar Ankara'nın yaylalarında bile kar var ama kışın kendisi ortada yokken muhtemelen orası daha soğuk değildir, ve lastiğin performansı da ortada.

Teşekkür ederim Sakyuz, Ticariler için kış lastiğinin zorunlu olduğunu biliyordum fakat bizim araçlar için zorunlu olduğunu bilmiyordum. Sanırım benim araç için bir A/T lastiğe gerek yok müsait bir zamanda kışlık lastik almak gerekecek.

Evet kışlık lastik almak lazım. Yukarıda eskiden ben bu AT lastiklerin kışın kullanılmasına karşıydım ama bugünlerde kar yer yer var ama kışın kendisi ortada pek yok, hava soğuk değilken 4 mevsim ya da AT lastik te idare edebilir derken yanılmışım, bu fazla iyimser bir tahmin olmuş. Sağolsun Erol bey kaydettiği bir video ile durumu aydınlatıp senelerdir forumlarda tartışılan bu muhabbete son noktayı koydu :D

Videoyu seyrettim kar lastiği kesinlikle şart. Kartepe ye 4 mevsim lastikle gitsem mi gitmesem mi tereddüt yaşıyorum açıkcası.
Yalnız aracın 100 km.de 14-15 litre yaktığı görülünce ailede biraz eleştirilmeye başlandı :( bakımsız olduğundan bu kadar yakıyordur umarım bakımdan sonra 11-12 litreye düşerse sıkıntı yok.

Kartepe ye 4 mevsim lastikle gitsem mi gitmesem mi tereddüt yaşıyorum açıkcası.

Kesinlikle hayır...

Yalnız aracın 100 km.de 14-15 litre yaktığı görülünce ailede biraz eleştirilmeye başlandı :( bakımsız olduğundan bu kadar yakıyordur umarım bakımdan sonra 11-12 litreye düşerse sıkıntı yok.

Normali şehirler arası yollarda 9lt/100km, şehir içinde de 12lt/100km (benzin) olması lazım, en azından benim araçta böyle, arada 8 sene model/teknoloji farkı olsa da bu araçlarda durumu çok fazla değiştirmiyor. Yanlız şehir içi trafiği değişken birşey olduğu için (şehir var şehir var...) o konuda net birşey söylemek zor. LPG ile şehirler arası yollarda 11lt civarı normal.
Not: Yukarıdaki tüketim (benzin olan), fabrika verisi- fakat şehirler arası yollarda aynen tutuyor, aracı şehir içinde pek kullanmıyorum zaten. İstanbula dur kalk trafiğine sokuyorsanız çok yakması normal.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR