Discovery Td5 için Telsiz ve Telsiz Montaj Yeri Önerisine İhtiyacım Var

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Defender Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 93
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 43,088
Ynt: Discovery Td5 için Telsiz ve Telsiz Montaj Yeri Önerisine İhtiyacım Var

Mehmet bey,
Bobin çok aşağıda kalmış.Haberleşebiliyor musunuz? Denediniz mi?

Etiketler

Şenol Bey
Daha haberleşecek adam bulamadım :smiley: Dağda ingilizce, rumca, rusca, arapça, türkçe telsiz konuşmaları geliyor. Düz ovada çok pek fazla konuşan yok. CB telsiz olan arkadaş bulamadım daha. Birde SWL ayarı daha yaptırrmadım. Eğer yükseklikle ilgili problem yaşarsam araya ek parça yaparak yükseltebilirim. Öncelikle bir telsizci bulmam gerekiyor.

Mehmet bey,
Ekipman, tesisat veya montaj yerinden kaynaklı yüksek swr (3 ve üzeri) varsa telsizinize zarar verebilirsiniz.
Not: Dinlerken değil de mandal basıp transfer yaparken zarar verir yüksek swr değeri.

schweps' Alıntı:
Mehmet bey,
Ekipman, tesisat veya montaj yerinden kaynaklı yüksek swr (3 ve üzeri) varsa telsizinize zarar verebilirsiniz.
Not: Dinlerken değil de mandal basıp transfer yaparken zarar verir yüksek swr değeri.

Şenol bey daha mandala basmadım. Söylediğiniz durumu bilmiyordum. Söylediğiniz iyi oldu. Telsiz işinden anlayan birini bulduktan sonra mandala basarım artık.

Merhabalar,
Linkteki uygulama hoşuma gitti ama iki kablo ile yaptığı topraklamaya anlam veremedim.
Anten dibi zaten sac profile somun ile bağlı. Sac profil de yine sac olan stepne taşıyıcısına bağlı. O da arka kapı sacına bağlı. Yine de ekstra kabloya ihtiyaç var mı? Diyelim ki var, neden iki kablo?
http://citizensbandradio.org.uk/forum/index.php?topic=1465.0

Teknik olarak swr yi 1 yapmak için anten boyu kadar şase uzatmanız gerekir.Çoğu araçta araçta aracın saç kısmına yaptığımız bağlantı bunu karşılar.

Dizconun stepne boyu yeterli olmamış sanırım.

Bide fotolarda kasa anahtarı gördüm kabloyu göremedim :smiley:

Yanıt için teşekkürler Umut hocam. Ekli görüntüdeki beyaz ve yeşil kablolar
topraklama için değil mi?

image.jpg

Umut hocam,
Linkte uygulamayı yapan adam, sıradan hoparlör kablolarını
kullanarak topraklama yaptığından bahsediyor.
Gönderdiğim sayfa görüntüsünde de fotoğrafın
üstünde, topraklama için iki kablonun brakete bağlandığını
yazmış.

O zaman telsizi bağladığı yer şase almıyor olabilir.

Telsizin bağlandığı yer ile antenin bağlandığı nokta arasında iletkenlik yoksa bu uygulamayı yapmak gerekir.

Bugün hava iyi olunca anten montajını tamamladım.
Ancak swr ayarı 2'nin üzerinde çıkıyor. Anteni bağladığım yer
şasi alıyor, araç gövdesi de engel olamaz sanırım. Yarın bir de
magnetli anten ile deneyip swr'yi ölçeceğim.
Swr niye yüksek çıkar yardımcı olacak var mı?

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Binaların olmadığı bir yerde deneyin onlardan da yansıma yapmış olabilir.

Antenin üzerinde swr ayar çubuğu varmı?

Umut hocam,
Antenin ucundaki swr ayar çubuğu en dipte, yukarı çıkardığımda swr artıyor.
Aynı şartlarda magnetli anteni denedim, swr 1,5'un altında çıkıyor.

Merhabalar,
Anteni aldığım DNS'ten Ozan bey ile yazıştım, anten kablo boyunun 1,95m ve katları şeklinde kullanılması gerektiğini belirtti.
Dün akşam kablo boyunu kontrol ettim, yaklaşık 3m geliyor. 90cm eksiklik böyle bir swr (>2,6) okumasına sebep olur mu dersiniz?
Kabloyu kısaltıp 1,95'e düşürmem mümkün değil, antenin konumu itibarıyle kablonun ucu zaten şu an şöför mahaline yetişmiyor.
Uzatma için kabloya ek yapma konusuna eminim herkes karşı çıkacak ama mevcut kabloyu geçirdiğim bagaj kapısı panzotunu bir daha sökmek hiç işime gelmediği gibi kablonun anten tarafındaki soketi de özel gibi. Uygun boyda yeni kablo çekmeyi göze alsam bile bu soketi bulabilir miyim bilmiyorum.
Asıl soruma geri dönersem, kablo boyu, bu denli yüksek swr'ye sebep olur mu?

Şenol Bey Merhaba
Telsiz konusunda uzman telsiz işleri ile uğraşan ve bu konuda telsiz satan ve arızalarını gideren bir firmaya gittim. Benim anten 145 cm kablo boyu 4 metre ve anteni lastik arkasına montaj yapmıştım ve resmini yayınlamıştım. SWR ayarını ölçtüler ve 1.9 çıktı. Bunun normal olduğunu söylediler. Şase konusunda bağladığım yerden şase alabileceğini söylediler. SWR nin yükselmesi için araç tavanı en iyi yer olduğunu belirtiler. Fakat 1,9 swr de iyi bir rakam dediler. problem yaşamazsın dediler. Sadece anten çubuğunun göbeğe bağlanan yerdeki pasını allen anahtar ile sökerek temizlediler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,650
Kayıtlı Üye Sayımız
166,513
Kaydolan Son Üyemiz
Harmanda01

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.