Discovery Td5 için Telsiz ve Telsiz Montaj Yeri Önerisine İhtiyacım Var

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Defender Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 93
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 43,198
Ynt: Discovery Td5 için Telsiz ve Telsiz Montaj Yeri Önerisine İhtiyacım Var

Merhaba,
Benim cihazin elektrigini baglayan arkadas .. aractan sase almadan calisan cok telsiz gordum demesine ragmen hem urun katalogunda yaziyor hemde teknik servis gorevlisi telefon gorusmemizde olmasi gerektigini belirtti .. Ayrica ben sonraki anten ayar denemelerinde seyyar olarak yer belirlemeye calisirken sase almadan ve alarak SWR yi denedim ..sasesiz hali 3 'ude geciyordu..
On tampona kablosu yetermi emin degilim ama uygun bir zamanda anten yuksekligiyle oynayarak daha iyi hale getirmeye calisacagim .. Cihazin katalogunda da gerekirse anten boyunun SWR ayarinin tutturulabilmesi icin bir miktar kesilebilecegi yaziyor ..
slm / Ertugrul

Etiketler

Elimde telsiz olduğu için anteni alıp defender da kaputun yanına, yani kalorifer havalandırma deliğinin önüne monte ettim, fakat eski telsizim bozuk çıktı. Sağlıklı çalışıp çalışmadığını bilmiyorum. Bu anten burada sağlıklı iş görür mü, yoksa aracın başka erini de delmek zorunda mı kalacağım ???

Cihazinizin kendisinde SWR metre varsa cihazi tamir ettirdikten sonra anlattigim sekilde deneyip gorebilirsiniz .. cihazinizin SWR metresi kendinden yoksa ucuz birsey ya satin alirsiniz yada montaji yaptiracaginiz kiside vardir heralde ona olcturursunuz deldirmeden once ..
Benim yazdigim problem daha cok antenin bobinli olmasi durumunda oluyor saniyorum ... ben Resmi kurum araclarinda on pencere citasinin hemen yakinina monte edilmis kisa basit antenler gordum demekki calisiyor... yada onlarin frekanslari belki ozeldir ( ayrica aktarma stasyonlu gibi.. ) o yuzden sorun yasamiyorlardir ...
Slm

Reha bey yanılıyorsunuz.

Burada topraklama gibi düşünmek bizi yanlış yola sokuyor.Genelde bu tip antenin canlı ucu kadar pasif anten boyuna ihtiyaç vardır

umutkaptan' Alıntı:
Reha bey yanılıyorsunuz.

Burada topraklama gibi düşünmek bizi yanlış yola sokuyor.Genelde bu tip antenin canlı ucu kadar pasif anten boyuna ihtiyaç vardır

Selamlar,
maalesef fark ettim.. Zira, ben "topraklama" olarak mı? diye sormuştum. zaten OffRoad arkadaşımızın deneyimi de bunu gösteriyor ;-( , yine de uyarınız için çok teşekkür ederim, reha

Üzerinden bir ay kadar geçmiş ama birkaç birşey yazayım .

Umut hocamın dediği gibi Şase alması önemlidir . Antenin bir canlı kısmı birde şase kısmı vardır . Araç gövdesi antenin şase kısmı işini görecektir .

Ertuğrul hocam . Yer değiştirip durmaktansa işten anlayan birine danışmanızı öneririm . Bu kadar denemeye SWR düşmüyorsa ise antende bir kalibrasyon sorunu olabilir . İmkan vrasa boyu kesilerek uygun frekansa çekilebilir . 1.1 en düşük SWR dir . Ayrıca Cihazın üzerindeki değilde dışardan bağlanacak düzgün bir SWR metre ile daha hassas sonuç alınacaktır . Son olarak SWR ayarı yapılırken çıkış gücü önemlidir . Düşük güçte SWR ayarlanmas gerekir . Yüksek güçlerde yapılan SWR ayarı neticeyi netleştirmeyi hayli zorlaştıracaktır .

arkadaşlar bende aracıma cb telsiz almak istiyorum Ankara da satış ve montaj yaptırabileceğim bir yer tavsiye edebilirmisiniz

ssbman' Alıntı:
Üzerinden bir ay kadar geçmiş ama birkaç birşey yazayım .

Umut hocamın dediği gibi Şase alması önemlidir . Antenin bir canlı kısmı birde şase kısmı vardır . Araç gövdesi antenin şase kısmı işini görecektir .

Ertuğrul hocam . Yer değiştirip durmaktansa işten anlayan birine danışmanızı öneririm . Bu kadar denemeye SWR düşmüyorsa ise antende bir kalibrasyon sorunu olabilir . İmkan vrasa boyu kesilerek uygun frekansa çekilebilir . 1.1 en düşük SWR dir . Ayrıca Cihazın üzerindeki değilde dışardan bağlanacak düzgün bir SWR metre ile daha hassas sonuç alınacaktır . Son olarak SWR ayarı yapılırken çıkış gücü önemlidir . Düşük güçte SWR ayarlanmas gerekir . Yüksek güçlerde yapılan SWR ayarı neticeyi netleştirmeyi hayli zorlaştıracaktır .

bilgiler icin tsk'ler .. disaridan bir SWR metre ile denemedim hakli olabilirsiniz.. arac hareket halindeyken sarsintilar nedeniyle anten surekli one-arkaya dogru yattigindan on cam citasi ve roll cage lere yaklasiyor o durumda haliyle daha kotu oluyor (yeni montaj yapacak arkadaslarin aklinda olsun diye yazdim..) ama bu haliylede kisa mesafeden tecrube ettigimde sorunsuz calisiyor..

brothers' Alıntı:
arkadaşlar bende aracıma cb telsiz almak istiyorum Ankara da satış ve montaj yaptırabileceğim bir yer tavsiye edebilirmisiniz

Montaj icin ==>> :smiley:

ercan süzer' Alıntı:
Ankarada bulunan Gezenbilir üyelerine montaj bedava ....

cihaz icin deneyimli arkadaslar belki marka onerebilirler.. Montajla ilgili bazi konulari zaten bu forumda paylastik.. Cb telsizler AM/FM haricinde ayrica UHF kanali yok ise PMR telsizlerle gorusemiyor ki cogu konvoy ve gezilerde katilimcilarin buyuk bir cogunlugunda sadece el tipi ucuz PMR telsizler oluyor ve yeterlide oluyor.. CB de UHF kanali ise bildigim kadariyla lisans gerektiriyor..

Ankarada CB ve Amatör telsiz alabileceğiniz yer Stazburg Caddesinde BEM ....Montaj elemanlarıda var ve Midland ve President Markalarının da yetkili servisi...Kullanılmış telsiz alan arkadaşlarada Ankara Şaşmazda montaj konusunda yardımcı olabilirim...

Merhabalar.Ben size birşey sormak istiyorum? Bende halk bandı araç telsizi var. Aracım r9 rn.Ama bir türlü telsizi monta edicek yer bulamadım lütfen yardım ederseniz çok sevinirim teşekkürler..

Merhaba Umut bey,
Tabanı magnetli antenler için durum nedir acaba?
Selamlar.

umutkaptan' Alıntı:
Reha bey yanılıyorsunuz.

Kendi sorumu kendim yanıtlayayım. Magnet dipli antenler için ekstra topraklamaya ihtiyaç yokmuş sanırım. Ama bobin dipte olduğu için aracın tavan sacından başka yerde randımanı azalacaktır diye okudum yabancı bir forumda.

Öğrendiğim bir başka konuyu da paylaşmak istedim.
Anten gövdesindeki bobinin yeri açısından 3 tip anten varmış.
Her koşulda bobinin aracın üstünde kalması tavsiye ediliyor.
Base loaded, bobin dipte veya dibe yakın. Bu tip antenlerde yüksek watt kapasitesi bulunuyormuş ve araçta mümkün olduğunca tavana yakın monte edilmesi gerektiği belirtilmiş.
Center loaded, bobin dibin biraz üzerinde. Bu tip antenlerde ise nispeten düşük watt kapasitesi varmış. Bobinin aracın üstünde olması kafiymiş.
Top loaded, anten malzemesi fiber glas ve bobin üst bölgede sarılı oluyormuş. Güç olarak en düşüğü. Anten boyunun 2/3'ü tavanın üzerinde olmasını tavsiye ediyorlar.

Off road kullanımı için fiber glas antenleri tavsiye ediyorlar. Montaj yeri olarak ta ön tampon veya bagaj kapağındaki stepne taşıyıcı öneriliyor.

Araca taktığım anten yeri...

DSC01014.JPG

DSC01015.JPG

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,834
Kayıtlı Üye Sayımız
166,624
Kaydolan Son Üyemiz
turbotesisat

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR