Ynt: Desülfatör Kullanan ya da Yapan Var mı?
Ben teşekkür ederim,Serdar Bey.
Bu devre gerçekten işe yarıyor. Neden derseniz daha önce de o zayıf hali ile bile solar enerji ile dolan akümde devamlı bağlı konumdaydı ama genelde sulu aküler şarj esnasında kimyasal reaksiyon sonucu çevresine zehirli gazlar verdiğinden sağlıklı olmadığını düşünerek jel akü kullanımına karar verdim.Şu anda da Select marka 55 Amper jel tipi bir akü kullanımda. İşin güzel tarafı da sizin bahsetmiş olduğunuz gibi, daha yeni almış olduğunuz sıfır bir aküyü kullanıma kattığınızda bu devreyi de beraberinde eklerseniz, hem akünüzü daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanma imkanı sağlamış olurken, aynı zamanda da plakalar arasındaki sülfatlaşmanın daha şimdiden önüne geçmiş oluyorsunuz.
Öncelikle devreyi “acaba akülerimize zarar verir mi?” Diye sorguladığımızda, devrenin aküye zarar verebileceğini düşünemiyorum. Neden derseniz bir akünün ömrünü kısaltan faktörler genellikle;
1- düşük akım seviyesinde uzun bir zaman yatması ya da dolu bile olsa gözenekler arasında normal şartlar altında bile kaçak geçişler olacağından uzun sürede şarj düşmesi nedeniyle de şarjsız bırakılması sonucu akünün tehlikeli alt akım kapasitesi altına düşmesi.
2- Çalışma ortam sıcaklığı.Bu nedenle yaz ve kış akülerden daha iyi verim alınabilmesi için uygun ortamlar sağlanır.
3- Akü üzerinden, çekilen akımın, anlık akım çekme; yani kapasitenin onda biri kadar değerin çok üstünde akım çekilmesi olup aynı zamanda aşırı akımla da şarj yapılması.
Vs…gibi nedenler olup, Desulfatör devresinin, aküyü bozabilmesi için de vermiş olduğu darbeli gerilimin çok yüksek akımlarda olması gerekir ki; devre bu hali ile 50 mAmper çekiyorsa çıkış geriliminin de amperinin yüksek olması zaten imkansızdır. Neden derseniz; devre akü üstünden beslendiğine göre bu 12 voltu katlayarak yükseltiyor ve darbeli olarak da aküye tekrar geri veriyor demektir. Elektrik hesaplama formüllerine göre de, gerilim artarken yaptığı yükseltme oranınca da, o oranda da akım düşecek demektir.
Örneğin 12 volt 60 Amperlik bir kaynağın gerilimini 24 volta yükseltmek istediğiniz de Akım kapasitesi de yarı değere düşecektir. Örneğin bunu araçlardaki yükseltme (set up veya set down ) devrelerinde görebilirsiniz. Yani çıkış değeri, 24 volt 30 Amper olacaktır. Sonuç olarak Desülfatör devresinin çıkışları da neredeyse mAmper değerinde olacağından Akünüze de zarar vermeyip, bilakis, sizin her yerde eliniz ayağınız olacaktır.
Devrenin nasıl çalıştığına gelince, şöyle ki; uzun süre yatmış akülerimiz (Bu olay, genellikle tekne ve karavanlarda çok yaşanır.) içeriğinde bulunan sülfrik asitin, uzun süre şarjı yapılmadığında plakaları sülfat kristalleri ile kaplaması sonucu şarj edebilme ve şarj tutma yeteneğini neredeyse tamamen yok eder. Bunları temizleyip yeniden kazanabilmemiz için benim bildiğim üç seçeneğimiz vardır.
1- Akünün suyu tamamen boşaltılarak içine saf su konulur ve akımı düşük ama gerilimi biraz yüksek olan şarj gerilimi ile bir müddet şarjda bırakılır.Bu aşamada gözenekler arasında kaynama olacağından plakalar arasında oluşan sülfat kristallerinin bir kısmı da çözülmüş olur. Sonra boşaltılarak içine ph derecesi yeniden ayarlanarak asit doldurulur ve full şardan sonra kullanıma gider.Ama bu şekilde de şu ana kadar tam bir randıman alınamamış olup, bu yöntemin adına da bakım şarjı denilmektedir.
2- Bu yöntemde ise Akü suyu boşaltılarak, bu kez, yurt dışında (şimdilik ismini hatırlayamacağım) satılan özel bir bir sıvı karışımı konur ve bu sıvı sülfatı eriterek akünün şar tutmasını sağlar.
3- Bu da şimdiki bizim yapmış olduğumuz sistem olup, devre vasıtası ile plakaların üstündeki sülfat kristallerine belli frekansta (titreşimde) yüksek gerilim vererek, kristallerin yapısı gereği titreşmesi sağlanarak aralarındaki bağların gevşetilerek dökülmesi sağlanır. Devrenin çalışma sistemi budur.