Ynt: Dacia Duster - 1.5 dci 110 Hp ( Yakıt Tüketimi)
KAR KAPLANI' Alıntı:
Hayır görünmüyor, sıfırlama yaptıktan sonraki toplam harcanan yakıtı gösteriyor.
Soruyu sorma sebebim, bazı arkadaşların şehir içi tüketimin fazla olduğu yönündeki görüşleri ve burdan hareketle 9 lt /100 km civarı şehir içi tüketime sahip olan duster'larda arıza-ayarsızlık olduğu fikri.
Gösterge anlık tüketimi göstermiyorsa depo fullemeden fullemeye alınan yakıt miktarı veya ortalama tüketimin ekrandan bakılması ile şüphesiz doğru veya doğruya yakın sonuçlar elde edilir fakat bir başkasının aracı ile kıyas yapılması çok gerçekçi olmaz.
Anlık tüketimi takip ettiğimizde, dizel -benzinli-motor hacmi -silindir sayısı farklılığına göre değişken olmakla birlikte genel olarak tüm motorlu araçlarda özellikle 1-2-3. hatta kısmen 4. viteslerde 2000-2500 devirlerde bile 8-20 lt /100 km arası bir tüketim oluyor.
Ortalama tüketimi 7-10 lt/100 km olan bir aracın şehir içi zaman zaman 20-25 lt/100 km'lere çıkması mantıksız gibi görünüyor ama anlık tüketim göstergesi takip edildiğinde bunun mümkün
olduğu ve sürekli dur-kalk trafikte sıkça yaşandığı görülüyor.
Sözü şuraya getirmek istiyorum, şehir içi 9-10 lt tüketimi olan bir duster, eğer sürekli dur kalk trafikte, genelde 1-4. vitesler arası kullanılıyor ve vites değişimleri de 2000 devir üzeri oluyorsa bence araçta sorun yoktur.
Aynı aracın daha dikkatli bir sürücü tarafından, yine şehir içinde, fazla dur kalka girmeden, vites değişim devirlerini daha alt limitlerde tutarak kullanılması ile 7 lt yakması da mümkün.
Kısacası farklı şehirlerde oturan, kullandıkları yollar, sürüş stilleri farklı olan sürücülerin şehir içi tüketimlerini kıyaslayarak fazla yakan araçta bir arıza olduğu sonucuna varmak yanlış olur.
Duster için farklı bir durum var da sürç-ü lisan ettiysek affola...